Срби у Хрватској, може ли се зауставити процес расрбљавања?

Како и пише у чланку Хрватска укида српски језик у школама, у Хрватској имамо нови удар на ћирилицу и српски језик.
Како је било и очекивати, "синови тисућљетне културе" су искористили ову антируску хстерију и на таласу русофобије коју прате све отворенији притисци и на Србију и на Србе да доврше оно
Zakonski_akt_o_zabrani_cirilice_u_NDH.jpg

што су започели прије 81 године у "славним временима хрватске повијести" и монструм творевине ендехазије.

Како и пише у чланку Хрватска укида српски језик у школама, у Хрватској имамо нови удар на ћирилицу и српски језик.
Како је било и очекивати, "синови тисућљетне културе" су искористили ову антируску хстерију и на таласу русофобије коју прате све отворенији притисци и на Србију и на Србе да доврше оно
Pogledajte prilog 1143620
што су започели прије 81 године у "славним временима хрватске повијести" и монструм творевине ендехазије.
Nitko ne ukida srpski jezik u školama. Pišeš gluposti. :kafa:

О неким актуелним процесима, најављеној реформи образовања и још које чему, зашто у Хрватској теже да скрајну ру омражену ћирилицу кроз емисију говоре историчар Небојша Дамјановић и Саво Штрбац

Pogledajte prilog 1143620
Нека је остваре. Свако своју агенду тера.
Не можеш да кривиш Хрвате што не желе српски идентитет у Хрватској, поготово када је пре 30 година он ствроио РСК. За разлику од БиХ Хрватска је спречила стварање Српске. Они су се научили памети и неће променити правац кретања.

Србија има за задатак да интегрише Српску, Црну Гору и Северно Косово, док остатак региона са Хрватском, муслиманским делом Босне, Косовоом и Албанијом мора да укључи у своје привредно окружење. Србија као највећа привреда има обавезу да погура цео регион у развој. Без њене демократизације која врло успешно тече и без њеног развоја имаћемо само нове ратове који ће вечито да ресетују привредне активности на камено доба.

не поштују, а као политички лидери морали би поштовати, ни српски правопис, рецимо око наставка овати/ирати/исати или суфикса лац/оц.

Ajde! Ne poštuju strogo pravopis i zato nisu dobri Srbi!

Onda na ovom forumu Srba skoro da uopšte ni nema.

Ajde! Ne poštuju strogo pravopis i zato nisu dobri Srbi!
Onda na ovom forumu Srba skoro da uopšte ni nema.
Банализујеш.
Већ сам у посту објаснио став о наведеном
Како ће у Хрватској уредити употребу језика и писма у службеној комуникацији ствар је хрватских власти, ту се Срби не ријетко морају прилагодити ситуацији и околностима, некад и у слободној комуникацији, зависи већ у каквом се окружењу нађу, ни за времена бивше Југе није био исти ниво толеранцији у свим срединама, није ни данас. Неки су више оптерећени тим стварима и имају обичај "исправити саговорника" неки то искулирају, не придају значај.
Тачно јесте да људи зборе како су научили, не можете од припростог па и неуког свијета очекивати да промијени говор како је научио, то су ствари на које и да хоћете не можете утицати.
Но исто тако Срби, образованији и они који су политичка и интелектуална елита међу Србима у Хрватској, морају бити одговорне особе и према свом роду и према неким вриједностима, посебно Пуповац који је и филолог, имају и обавезу у слобдним наступима, или прес конференцијама, држати и до језика и до правила и препорука у правопису српског језика.
Уз то непојмљиво је да на друштвеним представници Срба (и Пуповац и Ања Шимпрага и Борис Милошевић и ини) објаве не пишу ћирилицом, ако не све, оно барем неке. Као што је и расрбљавање процес и реафирмација језика и писма је процес, ако је урађен већи отклон што реално имамо у Хрватској, тај процес је дужи...
Нико не очекује да се форумаши или пак обични људи држе строго правописа, и то нема везе какви ће бити Срби, међутим Пуповац који је образован и са улогом лидера Срба у Хрватској а уз то и филолог би морао водити рачуна о тим стварима, па и бити узором српској заједници у Хрватској.
Знам ја да није лако, знам и да постоје мјеста гдје то није очекивати, рецимо хрватски парламент, имали смо прилике (приложио сам клип) видјети како скачу у сабору ко махнити након што је једна Српкиња употријебила наставак исати умјесто ирати, знам да и лидери Срба морају флертовати са свакојаким ликовима, но то су ипак ствари о којима треба повести рачуна.
Уосталом, ако образовани Срби, филолози, неће држати до српског језика, ко ће?

Srbi u hrvatskoj bi morali, u što je većoj meri moguće, da se drže isključivo ostalih Srba i da svedu na minimum svaki kontakt sa hrvatima i njihovom državom. Znači ne treba insistirati na predstavništvu u parlamentu, niti bilo kakvim sličnim pravima od kojih realne koristi imaju jedino političari. Roditelji bi morali decu vaspitati tako da se drže ostalih Srba, da se momci i djevojke isključivo žene i udaju za srbe, da idu u crkvu i poštuju tradiciju i običaje, da se bave poslovima koji ne zahtjevaju previše kontakta sa kroasanima...
I na kraju ne treba previše burno reagovati na njihove pretnje i provokacije, već ih samo imati u vidu da se slučajno ne zaboravi s kim imaju posla.

Процес расрбљавања Срба је практично готов деведесетих.......али како се Руси приближавали Дунаву тако ће да крене обрнут процес.....сви ће поново да се сете свог порекла у ствари подријетла....

Srbi u hrvatskoj bi morali, u što je većoj meri moguće, da se drže isključivo ostalih Srba i da svedu na minimum svaki kontakt sa hrvatima i njihovom državom. Znači ne treba insistirati na predstavništvu u parlamentu, niti bilo kakvim sličnim pravima od kojih realne koristi imaju jedino političari. Roditelji bi morali decu vaspitati tako da se drže ostalih Srba, da se momci i djevojke isključivo žene i udaju za srbe, da idu u crkvu i poštuju tradiciju i običaje, da se bave poslovima koji ne zahtjevaju previše kontakta sa kroasanima...
I na kraju ne treba previše burno reagovati na njihove pretnje i provokacije, već ih samo imati u vidu da se slučajno ne zaboravi s kim imaju posla.
To je nemoguće. Proces asimilacije već dugo traje. Kulturološka razlika između Srba i Hrvata u Hrvatskoj nije velika. To da se Srbi više druže i žene međusobom je veoma teško. Pretpostavljam da će prije jedan drugom zabiti u leđa nego pomoći.Morala bi srpska kultura u Hrvatskoj biti slična Romskoj da bi sačuvali nacionalni identitet.

To je nemoguće. Proces asimilacije već dugo traje. Kulturološka razlika između Srba i Hrvata u Hrvatskoj nije velika. To da se Srbi više druže i žene međusobom je veoma teško. Pretpostavljam da će prije jedan drugom zabiti u leđa nego pomoći.Morala bi srpska kultura u Hrvatskoj biti slična Romskoj da bi sačuvali nacionalni identitet.
Ništa nije nemoguće. Srbi su očuvali svoj nacionalni identitet u mnogo gorim uslovima od ovih današnjih.

Zašto bih? Hrvat sam i moja domovina je Hrvatska. Hrvatska po svemu pripada zapadu. Pa tako i taj mentalitet i sve treba preslikati u Hrvatsku. Demokracija, slobode, odnos prema okolišu, poslovni mentalitet...
Хрватска по свему припада Западу па све „западне вриједности” треба пресликати у Хрватску?
Толико попити па да откуцам овакву будалаштину никад нисам могао...

Ne kužim te. A zašto misliš da već nisam uključen negdje?
Ček, meni kažeš da sam ja ratni huškač kad kažem da se treba prilagoditi onoj državi u kojoj se živi? Pa veći si ti ratni huškač koji zagovaraš opet potencijalno ponavljanje 90-tih, jer je ono proizvod upravo toga što ti zagovaraš. Jer da je bilo ovako kako ja pričam ratova 90-tih nikad ne bi bilo.
Тачно. Да си се прилагодио држави у којој си живио 90-их, ратова не би било, али ниси, хтио си нешто друго. Е па нешто друго хоће и неки други. Тако то иде одвајкада...

Slijedi masovno nagrnuće Srba na Hrvatsku...
Suprotno tvom naputku...

.
Ne.Ti koji dođu na dva tri meseca oni i odu.I oni su stranci.Mnogo veći nego nekakav nemački deda koji je došao u hr da bolje živi od svoje penzije.
A i to je samo privremen trend koji Srbija sasvim lako može prekinuti.Što se turista iz Srbije tiče,kome se ide u Hr na 7 dana,njegova stvar.U svakom slučaju tamo se niko doseljavati neće.A to je jedino važno i meni a i tebi.

Back