Срби у Хрватској, може ли се зауставити процес расрбљавања?

Od 20 Srba koje poznam, a koji žive u Srbiji od Oluje njih 19 ima hrvatske dokumente... Otud mi ideja da i ti imaš hrvatske dokumente...
Ja u Srbiji ne živim od oluje, niti je ona bila presudna za moje preselenja iz tačke Z u tačku N, ili bilo koju životnu odluku.
Rođeni sam pola Moravac pola Šumadinac.

Ja u Srbiji ne živim od oluje, niti je ona bila presudna za moje preselenja iz tačke Z u tačku N, ili bilo koju životnu odluku.
Rođeni sam pola Moravac pola Šumadinac.
A onda oprosti, bit će da je netko drugi pisao u svojstvu Srbina koji je živio u hrvatskoj... U svakom slučaju to pitanje vrijedi za sve Srbe iz Hrvatske koji istu negiraju... Zašto ih peru emocije za nečim što je od samog početka bilo osuđeno na propast... tzv srpski svet u tzv krajini, a u isto vrijeme pucaju od pragmatizma dolazeći u Hrvatsku po penzije po socijalu po dječje doplatke po riješenje o obnovi ukratko po bilo što što asocira na ustašku državu... Kune između ostalog... Svih ovih godina...

A onda oprosti, bit će da je netko drugi pisao u svojstvu Srbina koji je živio u hrvatskoj... U svakom slučaju to pitanje vrijedi za sve Srbe iz Hrvatske koji istu negiraju... Zašto ih peru emocije za nečim što je od samog početka bilo osuđeno na propast... tzv srpski svet u tzv krajini, a u isto vrijeme pucaju od pragmatizma dolazeći u Hrvatsku po penzije po socijalu po dječje doplatke po riješenje o obnovi ukratko po bilo što što asocira na ustašku državu... Kune između ostalog... Svih ovih godina...
U mestu gde živim ima dosta Benkovčana, ni jedan nije dragovoljo došao u Srbiju, za sobom su ostavili ono što su njihovi preci i oni sticali i to nikada nije dobro. Njihova svojina je njihova svojina, i to ni jedan EU zakon ne može da promeni, dolaze takođe i da bi platili poreze kako im ne bi ta "demokratska, evroska vlast" otimala ono što su generacijama i teškom mukom sticali.
Kada tako kažeš "dolaze u HR o penzije" a i vaš bivši komandant Anton Tus je uredno rimao penziju iz Juge makar i skraćene srbočetničke, nije mu smetalo a nije da je jedini..

U mestu gde živim ima dosta Benkovčana, ni jedan nije dragovoljo došao u Srbiju, za sobom su ostavili ono što su njihovi preci i oni sticali i to nikada nije dobro. Njihova svojina je njihova svojina, i to ni jedan EU zakon ne može da promeni, dolaze takođe i da bi platili poreze kako im ne bi ta "demokratska, evroska vlast" otimala ono što su generacijama i teškom mukom sticali.
Kada tako kažeš "dolaze u HR o penzije" a i vaš bivši komandant Anton Tus je uredno rimao penziju iz Juge makar i skraćene srbočetničke, nije mu smetalo a nije da je jedini..
Pusti priče Snežana.neusporedivo je to... Nije Anton tus slao hrvatske zrakoplove da po Srbiji bacaju krmače i ubijaju civile... I on je zaradio penziju u JA... Ali ne sigurno nije tražio da mu Srbija po bilo kojoj osnovi izda srbijanske dokumente, također ja poznam i mnoge Hrvate koji su morali otići iz Srbije, ali oni u vrlo malom broju su iskoristili pravo dvojnog državljanstva... Odnosno ja od tih svojih poznanika ne znam ni jednog a da ima srbijanske dokumente ili srbijansku vozačku... Čak poznam jednog Srbina policajca iz Novog Sada koji je izbjegao slanje na Kosovo 1999, na način da je došao u Hrvatsku nekoj svojoj rodbini i onda nekako izmajmunisaonprvo status trajno nastanjenog stranca, da bi danas imao samo i jedino hrvatske dokumente... Moguće ga tretirate ko dezertera pa se zato odrekao srbijanskog državljanstva...

I onaj Srbin Rašeta je pokušavao ishodovati pazi perverzije dodatak na mirovinu po uvjetima na koje su imali pravo oficiri JA koji su se umirovili kako bi izbjegli da ratuju protiv Hrvatske i koji su se stavili na raspolaganje hrvatskoj makar nisu bili angažirani... Kakav to moraš biti klošar da tako nešto ideš pokušati izganjati

Pusti priče Snežana.neusporedivo je to... Nije Anton tus slao hrvatske zrakoplove da po Srbiji bacaju krmače i ubijaju civile... I on je zaradio penziju u JA... Ali ne sigurno nije tražio da mu Srbija po bilo kojoj osnovi izda srbijanske dokumente, također ja poznam i mnoge Hrvate koji su morali otići iz Srbije, ali oni u vrlo malom broju su iskoristili pravo dvojnog državljanstva... Odnosno ja od tih svojih poznanika ne znam ni jednog a da ima srbijanske dokumente ili srbijansku vozačku... Čak poznam jednog Srbina policajca iz Novog Sada koji je izbjegao slanje na Kosovo 1999, na način da je došao u Hrvatsku nekoj svojoj rodbini i onda nekako izmajmunisaonprvo status trajno nastanjenog stranca, da bi danas imao samo i jedino hrvatske dokumente... Moguće ga tretirate ko dezertera pa se zato odrekao srbijanskog državljanstva...
Zato je Dučić bio u pravu, međutim, mene zanima kada su to srpski vazduhoplovi bacali krmače po hrvatskoj?
Samo napomene radi, posle priznanja međunarodne zajednice i dogovorenog datuma o prelokaciji jedinica JNA. Sve pre toga je JNA a posle toga ???Klingonci mogu biti re nego Srpsko RV, jer da te podsetim tek razdruživanjem negde 2006-e godina VJ (JA ) se transformiše u VS.

I onaj Srbin Rašeta je pokušavao ishodovati pazi perverzije dodatak na mirovinu po uvjetima na koje su imali pravo oficiri JA koji su se umirovili kako bi izbjegli da ratuju protiv Hrvatske i koji su se stavili na raspolaganje hrvatskoj makar nisu bili angažirani... Kakav to moraš biti klošar da tako nešto ideš pokušati izganjati
Još je taj Rašeta bio i simpa u odnosu na druge JNA srpske generale, vidjelo se da mu malo fali da prijeđe na našu stranu ili se bar makne od svega, što je uskoro i učinio. Nećaka su mu Srbi ubili na Ovčari.

Ne znam gdje si točno, ali znam sudbinu barem jedne benkovačke srpske obitelji u blizini Beograda: pobjegli su za vrijeme Oluje iz straha od osvete, u kratkom roku dobili hrvatske dokumente i iselili u Ameriku, dvoje djece im se poudalo u Americi za američke hrvatske Srbe i redovno dolaze u Hrvatsku (prije svega na more, a vrlo malo u svoj kraj), glava obitelji se na poslu istrošio i umro, žena se vratila u okolicu Beograda, kupila kuću i živi skromno od hrvatske mirovine. Vratila bi se za stalno, ali tamo puno bolje prolazi što se troškova života tiče. U svojti smo, pa nas i posjeti svakih par godina, kad dođe.

Zato je Dučić bio u pravu, međutim, mene zanima kada su to srpski vazduhoplovi bacali krmače po hrvatskoj?
Samo napomene radi, posle priznanja međunarodne zajednice i dogovorenog datuma o prelokaciji jedinica JNA. Sve pre toga je JNA a posle toga ???Klingonci mogu biti re nego Srpsko RV, jer da te podsetim tek razdruživanjem negde 2006-e godina VJ (JA ) se transformiše u VS.
Prvo što mi pada na pamet je Slavonski Brod sredinom 1992.
Pilot po kojem ime nosi vojni aerodrom kod Beograda je tamo bio sa svojim Migom 29 na "trenažnom" letu osiguranja eskadrile MiGova 21 isto sa Batajnice koji su trebali srušiti most prema Bosni. Nije uspio jer je oboreno svih šest migova pa su sljedećih dana bacali bombe po gradu ubivši preko dvadeset ljudi, među kojima petero djece.

Pilot po kojem ime nosi vojni aerodrom kod Beograda je tamo bio sa svojim Migom 29 na "trenažnom" letu osiguranja eskadrile MiGova 21 isto sa Batajnice koji su trebali srušiti most prema Bosni. Nije uspio jer je oboreno svih šest migova pa su sljedećih dana bacali bombe po gradu ubivši preko dvadeset ljudi, među kojima petero djece.
U listopadu 1991 na grad Sisak u više navrata... Već sam pisao da su u tom mjesecu JA vazduhoplovci pošteno fasovali na tom području...

U okolici Ogulina i dijelu Gorskog Kotara ima više sela i naselja naseljenih skoro isključivo Srbima, no jedini koji su pobjegli u Srbiju su bili oni iz Plaškoga i istočno od Ogulina. Ovi iz Plaškog su pobjegli jer su se priključili pobuni i ratovali protiv Hrvata i Hrvatske. Stanovnici Gomirija (najzapadniji pravoslavni manastir), Drežnice, Jasenka, Moravica dobili su oružje od JNA i ali su njihovi vođe odlučile da ipak neće ratovati protiv Hrvata i svi ljiepo žive i danas u svojim domovima i ni vlas s glave im nije pala, niti ih je Hrvatska mobilizirala. Dakle, bilo je i pametnih srpskih vođa i naroda. Ne vjerujem baš da su svi Srbi bili da se oružjem, ubojstvima, protjerivanjem prisile Hrvati da ostanu u Jugoslaviji ili da se Krajina očišćena od Hrvata priključi Srbiji ili ostatku Jugoslavije. večina je ipak pobjegla jer su se bojali hrvatske osvete. Malo je Srba vjerovalo da Hrvati neće postupati prema njima, kao što su Srbi postupali s Hrvatima. Sjetite se Vukovara, istočne Slavonije, Škabrnje iz 1991. Na žalost morali su pobjeći i oni Srbi koji nisu podržavali rat, ubojstva, protjerivanje, pljačku. Oni su bili ušutkani ili su morali šutjeti. Njih mi je žao. Žao mi je Srba koje su pobili hrvatski vojnici nakon Oluje. Njih treba sve procesuirati i u zatvor.

Poslednja izmena:
U listopadu 1991 na grad Sisak u više navrata... Već sam pisao da su u tom mjesecu JA vazduhoplovci pošteno fasovali na tom području...
Cetka je mislio na period kada JNA više nije postojala a Hrvatska je bila priznata tj. kada se može da punim pravom reći srpsko zrakoplovstvo bez skrivanja iza forme nekakve JNA.
Uglavnom imali su "mnogo smrtonosnih udesa na trenažnim letovima", ono zaglavila raketa u motoru i slično.

Cetka je mislio na period kada JNA više nije postojala a Hrvatska je bila priznata tj. kada se može da punim pravom reći srpsko zrakoplovstvo bez skrivanja iza forme nekakve JNA.
Uglavnom imali su "mnogo smrtonosnih udesa na trenažnim letovima", ono zaglavila raketa u motoru i slično.
JNA kao ZAJEDNIČKA vojska svih naroda Jugoslavije je prestala postojati napadom na Sloveniju. Od tada je ostalo samo ime. Nije Tuđman pregovarao vrhom JNA nego s Miloševićem, jer je on zapovjedao s JNA. Pametnom dosta.

To me pretjerano me interesira, kako vi to formalno karakterizirate... U trenutku napada JA kroz bilo koji vid borbenog djelovanja, pa tako i zrakoplovstva bilo to u mjesecu kolovozu ili listopadu ili studenom 1991 sve je to srpska agresija i svi koji su u toj agresiji sudjelovali su za nas bili legitiman vojni cilj i kao takve smo ih riješavali, neovisno o tom da li je pilot bio Srbin, musliman, Albanac ili Hrvat... Često spominjete neke hrvatske pilote koji su kasnije prešli na našu stranu... Npr da je Sela bio u zračnom napadu na neki od vitalnih objekata na području Siska i Kutine mi ukoliko bi bili u mogućnosti i njega bi srušili... te priče JNA, VJ ili VS su irelevantno i samo ukazuju na vašu perfidnost gdje ste sve nabrojane nesrbe kroz razne vidove ucjena držali u borbenim postroju vojske koju ste i ustrojbeno i politički kontrolirali, do krajnjih granica...isto ste po tom rezonu vršili i mobilizaciju u Vojvodini i u BiH i pod prisilom nesrbe angažirali u agresiji na Hrvatsku. Za razliku od vas mi smo donijeli odluku da hrvatske Srbe koji su ostali lojalni hrvatskoj državi ne mobiliziramo u vojne postrojbe izuzev onih koji su se dragovoljno javili i onih koji su se stavili na raspolaganje u zapovjednom lancu što ZNG što policije što kasnije OSRH. Prva sveobuhvatna mobilizacija kojom su bili pozivani i Srbi je bila OLUJA i tada je od ukupno mobiliziranih vojnika bilo 12% Srba koji su imali pravo pozvati se na priziv savjesti ali je takvih slučajeva bilo zanemarivo malo... Ja osobno sam poprilično bio upućen u te relacije, i baš kod mene je i odaziv i odricanje prava na priziv savjesti bio visok

Nije 6 već 36 migova oborila hrvatska PZO tada i nije 20 već 2000 ljudi. Vaša istorija je vaša istorija, tada (po istoriji koju ja znam) je poginuo Medić, znači 1 MiG21.
Dalje, ako su gađane SL Brod neke tačke, gađane su one odakle su pre toga dejstvovali po avijaciji jer ste vi pokušavali agresiju na BiH koja je tada još uvek bia do Jugoslavije (zaato ste i dobili po pičci i svi oni crnci koje ste angažirali kao domoljube marki i dolara.

To me pretjerano me interesira, kako vi to formalno karakterizirate... U trenutku napada JA kroz bilo koji vid borbenog djelovanja, pa tako i zrakoplovstva bilo to u mjesecu kolovozu ili listopadu ili studenom 1991 sve je to srpska agresija i svi koji su u toj agresiji sudjelovali su za nas bili legitiman vojni cilj i kao takve smo ih riješavali, neovisno o tom da li je pilot bio Srbin, musliman, Albanac ili Hrvat.
Lepo ti rekoh, klingonci su vas napadali.

Koliko? Sticajem okolnosti skoro da sve poginule pilote znam (naravno i koje jer imate te podatke).

Nije 6 već 36 migova oborila hrvatska PZO tada i nije 20 već 2000 ljudi. Vaša istorija je vaša istorija, tada (po istoriji koju ja znam) je poginuo Medić, znači 1 MiG21.
Dalje, ako su gađane SL Brod neke tačke, gađane su one odakle su pre toga dejstvovali po avijaciji jer ste vi pokušavali agresiju na BiH koja je tada još uvek bia do Jugoslavije (zaato ste i dobili po pičci i svi oni crnci koje ste angažirali kao domoljube marki i dolara.
Daj daj, ljeti kad je Sava niska djeca se igraju sa ostacima aviona.

Screenshot_20211116-144141_Chrome.jpg

Koliko? Sticajem okolnosti skoro da sve poginule pilote znam (naravno i koje jer imate te podatke).
Evo ti konkretan i potvrđen slučaj s vaše strane.
24. travnja 1992. na južnom bojištu u zapadnom dijelu zaleđa Dubrovačkog primorja. Ondje su dva neprijateljska zrakoplova oborili pripadnici 2. topničko-raketnog diviziona 204. TRBR PZO. Prvi je pogođen topom 3x20mm M55 i pao u Popovo polje, a drugog je lakim PZO sustavom Strela 2M oborio Dejan Mrđenović i on se srušio na brdo Žaba. Jgba srušio ga Srbin iz okolice Kostajnice.
Uglavnom da ne bi bilo zabune, protivnička strana JNA, VRS i VRSK priznaju od 24 do 26 oborenih zrakoplova, zato što isti nisu priznavali da je aparat izbačen iz stroja ukoliko je pao na njihovom teritoriju ili ako se uspio vratiti u bazu, makar više i ne bio iskoristiv., dok se na hrvatskoj strani predstavljala brojka od 66 do140 zrakoplova. Ova pretjerana brojka nastala je zbog tvrdnji više postrojbi da su oborili isti zrakoplov pa su se kroz izvješća ona povećavala. To nije samo specifičnost Domovinskog rata, već su se takve stvari često događale i kod saveznika, a poglavito kod Amerikanaca tijekom Drugog svjetskog rata

hrvati svi govore maternji srpski jezik
Da budem, da jesam da ovo da ono... Pa kad bih pričao kao vi, većinu vremena bih proveo na otorini radi imobilizacije jezika... Kad sam bio u JNA znalo mi bit neugodno koliko ste bili neuki, nepismeni, smiješni po pitanju verbalne komunikacije... Aj kako ne bih griješio dušu, imao sam frenda iz Valjeva koji je pričao skoro pa normalno, ali ajde de on je kao i ja završio strojarsku ,(mašinsku) tehničku školu opći smjer, pa je to ipak bila neka podloga i za ŠRO OMJ u BL

Evo ti konkretan i potvrđen slučaj s vaše strane.
24. travnja 1992. na južnom bojištu u zapadnom dijelu zaleđa Dubrovačkog primorja. Ondje su dva neprijateljska zrakoplova oborili pripadnici 2. topničko-raketnog diviziona 204. TRBR PZO. Prvi je pogođen topom 3x20mm M55 i pao u Popovo polje, a drugog je lakim PZO sustavom Strela 2M oborio Dejan Mrđenović i on se srušio na brdo Žaba. Jgba srušio ga Srbin iz okolice Kostajnice.
Uglavnom da ne bi bilo zabune, protivnička strana JNA, VRS i VRSK priznaju od 24 do 26 oborenih zrakoplova, zato što isti nisu priznavali da je aparat izbačen iz stroja ukoliko je pao na njihovom teritoriju ili ako se uspio vratiti u bazu, makar više i ne bio iskoristiv., dok se na hrvatskoj strani predstavljala brojka od 66 do140 zrakoplova. Ova pretjerana brojka nastala je zbog tvrdnji više postrojbi da su oborili isti zrakoplov pa su se kroz izvješća ona povećavala. To nije samo specifičnost Domovinskog rata, već su se takve stvari često događale i kod saveznika, a poglavito kod Amerikanaca tijekom Drugog svjetskog rata
Meni nije poznato ni jedno obaranje aviona na tom delu vojišta (daga tako nazovem). Znam za obaranje G4 kod Šibenika Valter (bio pratioc u paru i tek na sletanju se saznalo za obaranje. Mihajlović (čini mi se tako da se zove) poletanje iz Pule...MiG 21 negde oko Otočca, pilot Goran završio u ZG u bolnici (borio se MuP i ZNG oko toga ko će ga zarobiti. Zatim kod S. Broda Medić kapetan. Kod Vukovara Saša kapetan (G4). Pulkovnik Moric negde u posavini (vraćao se sa odmora sa G2), da, možda računate i Gorana Pantića koji je oboren kod Čapljine u BiH a završio u Splitu...(fan fakt). Bilo je nekih pilota helikoptera, u Slavoniji oboren jedan, posada poginula Latković (drugog se ne mogu setiti), drugi hel je sleteo preko Save, vršili dotur hrane opkoljenim kasarnama. Goran Milekić jedva preživeo vaše milovanje u zatvoru....ali nije ni približno taj broj kji navodite.

Back