Срби у Хрватској, може ли се зауставити процес расрбљавања?

Pa nisam ni ja sumnjao da si frustriran propašću ideje Velike Srbije.
Nisi je zaslužio, eto, mala su ti jajčeka
Nisam frustriran propašću "velike Srbije" jer nikada nisam baštinio te ideje, sa druge straneu jednom periodu svog života živeći na tim prostorima i među Hrvatima sam dosta toga (moram priznati sa iznenađenjem) video i shvatio. Da ne bude zabune sve se dešavalo u vreme bratstva i jedinstva, autentične priče o maspoku kao i stanju svesti mladih.
U periodu kada je bratstvo i jedinstvo bilo aktuelno doživiš hladan tuš rečenicom " Da si Hrvat ili dobar katolik, mogli bi..." U moju kuću su pored Hrvata ulazili i Šiptari (Albanci), jeli isto što i ja, spavali kod mene... da bi samo 10-15 godina iza toga postali neki meni nepoznati ljudi.
Nikada nisam bio za veliku Srbiju (jer pored svega nisam ni znao šta to predstavlja)i smatram to jednom bednom podmetačinom ali sam bio za to da taj živalj preko Drine i u RSK preživi i opstane biološki jer sve je dobijalo neverovatne oblike dešavanja u NDH.

Већ сам у посту написао
Како би се требали понашати и шта би им требала бити водиља написао сам и у уводном посту и у каснијим. Искрено се надам да би могло то ићи према мојим очекивањима, има неких наговјештаја.
да има неких наговјештаја промјене понашања српских првака, представника у парламенту Хрватске и уопште. а ту мислим да више држе до српске духовности, културе, историје, језика (да више уважавају правопис српског језика), писма ћирилице, али посебно да више држе до српских стратишта и страдања, и за времена ендехазије и 1990их.
И има, примјер је говор Милорада Пуповца у хрватском парламенту кроз који се осврнуо на манструозан злочин на карловачком мосту
и примијетио да нигдје никад није забиљежено да се на мjесту злочина подиже мурал крвнику и тако велича нитков који је звјерство починио. Да је још само додао како је то потврда колико је велики српски пјесник Јован Дучић био у праву описујући синове тисућљетне културе, говор као да сам ја писао.
Дуго бјеше незамисливо да чујемо овакав осврт у хрваском парламенту, но ето и позитивних промјена и код Пуповца.
Наравно, изазвао је (прилично нервозну) реакцију неоусташтво мзадојених грла у хрватском парламенту,пардон сабору, но и Пуповац је (напокон) схватио да се неке ствари, а звјерства над Србима свакако јесу те ствари, морају поменути, па нека кошта колико кошта.

Poslednja izmena:
Broj Srba u hrvatskoj nisu Srbi iz Srbije smanjili već činjenje neoustaške vlasti. Pođi od dolaska Tuđmana i HDZ na vlast te promenom ustava, pa nastavi i dalje. Svaki put je reakcija Srba bila iznuđena potezima NDH vlasti.
Pa ako je Srbima rečeno da ne mogu da budu konstitutivan narod u hrvatskoj, što nije ni priličilo s obzirom da su već bili instrumentalizirani od strane političkih struktura Srbije, njihovo je bilo da prihvate tu činjenicu i to je to. Čak štoviše da su tako postupili u političkom smislu bi bili itekako značajna opcija u političkom životu Hrvatske. Ali ni ovako nisu pogriješili, napustili su za život vrlo loše hrvatske predjele i naselili se u najboljim predjelima Vojvodine. Do Danas su se već poprilično uklopili u nove sredine, a od Hrvatske koriste sve što im hrvatski zakoni omogućavaju. Vi morate shvatiti da Srbi nikad nisu bili prihvaćeni od strane Hrvata jer bez ikikakvih bazira što vi sebi projicirali, stvarnost u hrvatskoj kad su bili odnosi hrvata spram Srba su bili takvi, da je ovo kako je završilo najbolje i za jedne i za druge. Kamo sreće da nije bilo rata koji su srbijanski kreatori balkanske geopolitike zamislili kao riješenje za objedinjenje tzv srpskih svjetova...

Znači, niste zadovoljni rešenjem pitanja i dalje pretite Srbima - biološkim nestankom. Zanimljivo, članica EU...koji bi ti bio Reich po redu ? 4? 5?
Srbi u Hrvatskoj su dužni biti politički hrvati i to im je jedina opcija da kao srpski ETnitet opstanu u hrvatskoj. Bilo kakav pristanak sa njihove strane da budu bilo kakav instrument za realizaciju bilo kakvog srbijanskog geopolitičkog Plana koji bi uključivao teritorij Hrvatske, je čekiranje karte u smjeru Bajakovo i dalje prema Srbiji. Tomu u prilog reakcija Srba u Hrvatskoj kad je vaš tulipan početnik Vučko pozvao Srbe u Hrvatskoj da izvjese srbijansku zastavu, Milorad i ekipa oko njega su upozoreni da im je dužnost da one Srbe koje kontroliraju pozovu da ignoriraju Vučkov poziv.... To je nekih 30 hiljada Srba, ostalih 130 tisuća Srba u hrvatskom gradovima ni nemaju srpsku zastavu, tak da oni nisu ni imali ništa sa tim srbijanskim provokacijama

Vi morate shvatiti da Srbi nikad nisu bili prihvaćeni od strane Hrvata jer bez ikikakvih bazira što vi sebi projicirali, stvarnost u hrvatskoj kad su bili odnosi hrvata spram Srba su bili takvi, da je ovo kako je završilo najbolje i za jedne i za druge...
Aha, znači priznajete da ste Srbe oduvek "ne voleli" i da ste svaku priliku (PSR, DSR, rat 90ih) gledali da iskoristite da biste umanjili njihov broj i značaj na teitiroriji Hr.
Nikakva velikosrpska, beogradska i štajaznam kakva hegemonija nije uzrok tome, nego samo dobar alibi da se uradi zamišljeno.
P.S. Šta ste vi od nas trebali da tražite 1918. da bi bili prihvaćeni sa naše strane, a šta tek 1945?

Poslednja izmena:
Srbi u Hrvatskoj su dužni biti politički hrvati i to im je jedina opcija da kao srpski ETnitet opstanu u hrvatskoj. Bilo kakav pristanak sa njihove strane da budu bilo kakav instrument za realizaciju bilo kakvog srbijanskog geopolitičkog Plana koji bi uključivao teritorij Hrvatske, je čekiranje karte u smjeru Bajakovo i dalje prema Srbiji. Tomu u prilog reakcija Srba u Hrvatskoj kad je vaš tulipan početnik Vučko pozvao Srbe u Hrvatskoj da izvjese srbijansku zastavu, Milorad i ekipa oko njega su upozoreni da im je dužnost da one Srbe koje kontroliraju pozovu da ignoriraju Vučkov poziv.... To je nekih 30 hiljada Srba, ostalih 130 tisuća Srba u hrvatskom gradovima ni nemaju srpsku zastavu, tak da oni nisu ni imali ništa sa tim srbijanskim provokacijama
Franjo, ti li si? Ante, Adolf?
Gde su admini da reaguju na ovo?! Ili puštaju da vidimo kakvi ste?
Da je ovo neko odavde napisao na hr forumu odavno bi dobio automatski ban!

Franjo, ti li si? Ante, Adolf?
Gde su admini da reaguju na ovo?! Ili puštaju da vidimo kakvi ste?
Da je ovo neko odavde napisao na hr forumu odavno bi dobio automatski ban!
To su činjenice, a za činjenice se također može udaljiti, odstraniti ili što već, ali činjenice su i dalje činjenice

Aha, znači priznajete da ste Srbe oduvek "ne voleli" i da ste svaku priliku (PSR, DSR, rat 90ih) gledali da iskoristite da biste umanjili njihov broj i značaj na teitiroriji Hr.
Nikakva velikosrpska, beogradska i štajaznam kakva hegemonija nije uzrok tome, nego samo dobar alibi da se uradi zamišljeno.
P.S. Šta ste vi od nas trebali da tražite 1918. da bi bili prihvaćeni sa naše strane, a šta tek 1945?
Povijest hrvatsko srpskih odnosa seže malo dalje od 1918. Da bi razumio hrvatsku netrpeljivost prema Srbima moraš poznavati i martološku prošlost Srba koji su na hrvatske prostore stvarno dolazili kao suuzurpatori rame uz rame sa Osmanlijama, a ne kao nekakvi bjegunci ili izgnanici pred istima dvojica najpoznatijih paša sa ovih prostora Sokolović i Predojević su itekako imali koristi od Srba tijekom svojih osvajačkih kampanja po Hrvatskoj, pa je evo tebi na znanje Hasan paša Predojević izigran od Sinan bega, za napad na Sisak koristio pomoćne turske čete Srba martologa u broju od oko 4000 vojnika, a nagrada u slučaju pobjede je plijen iz pljačke po donjoj i gornjoj Posavini, ali srećom kršćanska vojska je uspjela satrati tada i turske akindžije i srpske martologe od kojih se većina postavila u kupi, a značajan dio bio zarobljen i ponabijan na kolce... Također tebi na znanje u to vrijeme Srbi martolozi su bili izloženi jedinstvenoj kazni prilikom hvatanja, a to je bila kazna na smrt nabijanjem na kolac... Kasnije su ti isti martolozi, pragmatičnim Austrijancima i podmuklim Mađarima poslužili da istovremeno otkazujući poslušnost Turcima protiv istih ratuju, a usput i da Hrvatima čine probleme, a što su oni objeručke prihvatili... I tako ima tu puno detalja o kojima vi nemate pojma, ili ne želite znati... Ali eto mi znamo ...

Pa ako je Srbima rečeno da ne mogu da budu konstitutivan narod u hrvatskoj, što nije ni priličilo s obzirom da su već bili instrumentalizirani od strane političkih struktura Srbije, njihovo je bilo da prihvate tu činjenicu i to je to. Čak štoviše da su tako postupili u političkom smislu bi bili itekako značajna opcija u političkom životu Hrvatske. Ali ni ovako nisu pogriješili, napustili su za život vrlo loše hrvatske predjele i naselili se u najboljim predjelima Vojvodine. Do Danas su se već poprilično uklopili u nove sredine, a od Hrvatske koriste sve što im hrvatski zakoni omogućavaju. Vi morate shvatiti da Srbi nikad nisu bili prihvaćeni od strane Hrvata jer bez ikikakvih bazira što vi sebi projicirali, stvarnost u hrvatskoj kad su bili odnosi hrvata spram Srba su bili takvi, da je ovo kako je završilo najbolje i za jedne i za druge. Kamo sreće da nije bilo rata koji su srbijanski kreatori balkanske geopolitike zamislili kao riješenje za objedinjenje tzv srpskih svjetova...
Ti si težak ustaša, šta pišeš ovde ni pas s maslom ne bi pojeo. Tebi je normalan čin uzurpacija prava? Normalno da se potezom pera i uzurpacijom obriše konstitutivnost jednog NARODA u SRH?
Ono što vidim jeste da vam obrazovni sistem radi punom parom i da poinjete da mislite kao jedan.
U prau je Dučić:
P.S. Piše se čak ili štaviše (štoviše), nikako čak štaviše... čak i u novohrvatskom govoru.

Poslednja izmena:
Ti si težak ustaša, šta pišeš ovde ni pas s maslom ne bi pojeo. Tebi je normalan čin uzurpacija prava? Normalno da se potezom pera i uzurpacijom obriše konstitutivnost jednog NARODA u SRH?
Ono što vidim jeste da vam obrazovni sistem radi punom parom i da poinjete da mislite kao jedan.
U prau je Dučić:
Konstitutivnost je bila bitna Srbima samo kao alibi za stvaranje Velike Srbije..
VS nije nikakva podmetačina, to je propali projekt koje nas je svih koštao...

Konstitutivnost je bila bitna Srbima samo kao alibi za stvaranje Velike Srbije..
Nije alibi ako ti meni uskratiš "stanarsko pravo" i od vlasnika počneš da me tretiraš kao podstanara. Nije alibi kada mi oduzmeš status naroda i tretiraš me kao manjinu. Nije alibi ako su rane još uvek žive a podsećanja i u SFRJ svakih desetak godina bude (od Bugojanske grupe, preko MASPOKa do terorističkih akata ustaških sledbenika).

Nije alibi ako ti meni uskratiš "stanarsko pravo" i od vlasnika počneš da me tretiraš kao podstanara. Nije alibi kada mi oduzmeš status naroda i tretiraš me kao manjinu. Nije alibi ako su rane još uvek žive a podsećanja i u SFRJ svakih desetak godina bude (od Bugojanske grupe, preko MASPOKa do terorističkih akata ustaških sledbenika).
Stanarsko pravo se ne gubi ako si u svom stanu..
Ne mogu Srbi biti konstitutivni a da to ugrožava većinski narod, u ovom slučaju Hrvate. Srbi su se pobunili prije nego su izgubili konstitutivnost.
MASPOK na niti jedan način nije ugrožavao Srbe, čista komunistička priča o zamjeni ratnih kadrova sa mladim i školovanim.
Bugojanska skupina je prica koju je započela UDBA, UDBA je i završila..

On kao Srbin iz Hrvatske malo naprijed na temi se pravi Grbav u smislu tko nas bre zavadi...kao dolazili mu hrvati u kuću...a onda naglo prestali... Jer ih pobilo... Nešto...

U prau je Dučić:
P.S. Piše se čak ili štaviše (štoviše), nikako čak štaviše... čak i u novohrvatskom govoru.
Srbe Martologe komentiraš cereći se... iako to nije za ceriti se, s obzirom da si sasvim sigurno martološki potomak...

U prau je Dučić:
Smiješno je ovo tvoje cajkarenje... Tu previše energije trošite, a koristi od tog nikakve... Mi imamo Frankapane, Bribire, Šubiće, Nelipiće, Baboniće, Zrinske... Ali ne izmišljamo niti stvaramo mitove... Povijest je takva kakva je, po vašim primjerima i više je nego jasno da je prekrajanje povijesti i stvaranje. Mitova besmisleno i štetno po narod koji u prekrojenu povijest i mitove vjeruje... Zato ti ni ne znaš da tvoji preci nisu bježali pred Turcima, nego su rame uz rame sa Turcima nastupali u osvajačkim kampanjama od Bosne do Hrvatske.

Stanarsko pravo se ne gubi ako si u svom stanu..
Ne mogu Srbi biti konstitutivni a da to ugrožava većinski narod, u ovom slučaju Hrvate. Srbi su se pobunili prije nego su izgubili konstitutivnost.
MASPOK na niti jedan način nije ugrožavao Srbe, čista komunistička priča o zamjeni ratnih kadrova sa mladim i školovanim.
Bugojanska skupina je prica koju je započela UDBA, UDBA je i završila..
Znači ipak zakon sile a ne sila zakona...Taj većinski narod nije dao manjinskom konstitutivnom narodu to pravo već ga je taj narod zaslužio a većinski je prećutno a zarad smanjenja štete (da ne bi sav hrvatski narod doživeo ono što mu je predsednik USA namenio). Kada je prošlo neko vreme, krenuli su sa traženjem novih gazda, na kraju uspešno (novi/stari) im je pomogao da naprave NDH2 (o NDH priča i u saboru zastunik saborski a ja sam dodao ono 2).

Znači ipak zakon sile a ne sila zakona...Taj većinski narod nije dao manjinskom konstitutivnom narodu to pravo već ga je taj narod zaslužio a većinski je prećutno a zarad smanjenja štete (da ne bi sav hrvatski narod doživeo ono što mu je predsednik USA namenio). Kada je prošlo neko vreme, krenuli su sa traženjem novih gazda, na kraju uspešno (novi/stari) im je pomogao da naprave NDH2 (o NDH priča i u saboru zastunik saborski a ja sam dodao ono 2).
S čime ste vi to zaslužili konstitutivnost... Od završetka WW2 ste kontinuirano bili remetilački faktor... Iako u hrvatskoj kad se gledaju sastavnice NOPa, nakon rata ste silom zauzimali pozicije koje vam uopće nisu trebale pripadati... Upravo kad se početkom devedesete počeo događati "narod" vidjelo se da je srpska partizanska zvijezda u stvari oduvijek bila četnička kokarda, a postupci kompletnog srpskog korpusa u smislu sustavnog činjenja zločina su to nedvojbeno potvrdili...

Sila zakona..apsolutno..
Trebali ste poslužiti u stvaranju VS, nije prošlo.
Prvo su vas nahuskali, naoružali do zuba i na kraju ostavili na cjedilu.

Sila zakona..apsolutno..
Trebali ste poslužiti u stvaranju VS, nije prošlo.
Prvo su vas nahuskali, naoružali do zuba i na kraju ostavili na cjedilu.
Nasjeli su na svoje sopstvene zablude... Računali su da će razoružan narod kad se suoči sa razaranjima i velikim brojem mrtvih i ranjenih, pokleknuti i predati se, međutim preračunali su se... Ne samo da se razoružan narod nije predao, nego je unatoč ogromnim razaranjima i velikom broju i ubijenih i ranjenih od strane VS ubilačkog stroja, konsolidirao svoje snage, opremio se obučio i riješio svoj problem...

Back