Срби у Хрватској, може ли се зауставити процес расрбљавања?

Pa poredis asimilaciju u npr. Francuskoj i Americi sa Hrvatskom i pitas koje su razlike, pa ti navodim primer.
Pored toga imas i dalje asimilaciju, eno ti ga primer golmana sa proslog SP, juce Bjelice i ostalih “crnogoraca”, jer u Hr mozes biti sve osim Srbin.
A kad su ti ljudi došli u Hrvatsku? Pa Subašić je igrao za Hrvatsku i smatra Hrvatsku za svoju domovinu. Pretpostavljam i Bjelica, iako živi u Austriji, čini mi se. I kakve veze ima skandiranje navijača Torcide? Pa to su navijačke skupine. Pa kao da svuda u svijetu nema budala i incidenata. Ne kužim što si htio s tim reći.

A kad su ti ljudi došli u Hrvatsku? Pa Subašić je igrao za Hrvatsku i smatra Hrvatsku za svoju domovinu. Pretpostavljam i Bjelica, iako živi u Austriji, čini mi se. I kakve veze ima skandiranje navijača Torcide? Pa to su navijačke skupine. Pa kao da svuda u svijetu nema budala i incidenata. Ne kužim što si htio s tim reći.
Hocu reci da asimilacija o kojoj pricas postoji i mnogi se odlucuju ici tim laksim putem.
Nije Subasic izuzetak, bilo ih je jos pre njega, Rapajic, Prso, onaj mali Ognjen iz Dinama i Hr (zaboravio prezime) i jos neki drugi.
Nije problem sto ljudi igraju za drzavu gde su rodjeni, vec sto ne smeju reci “Srbin sam ali igram za Hrvatsku”, vec je uvek to neko pravdanje “nisam cisti…ja sam crnogorac…pola crnogorac…” i slicno …

Hocu reci da asimilacija o kojoj pricas postoji i mnogi se odlucuju ici tim laksim putem.
Nije Subasic izuzetak, bilo ih je jos pre njega, Rapajic, Prso, onaj mali Ognjen iz Dinama i Hr (zaboravio prezime) i jos neki drugi.
Nije problem sto ljudi igraju za drzavu gde su rodjeni, vec sto ne smeju reci “Srbin sam ali igram za Hrvatsku”, vec je uvek to neko pravdanje “nisam cisti…ja sam crnogorac…pola crnogorac…” i slicno …
Ne znam gdje je tu problem. Po meni to je još veći plus, jer osjeća onda Hrvatsku kao svoju domovinu. Ali opet, to je moje mišljenje.

Не знам баш.

Волео бих да ми објасни то исто неки Хрват из 1919.г. или 1941.г. 1991.г. како се поштује држава у којој се налазиш !

Hrvati nisu došli u Jugoslaviju već je Jugoslavija došla Hrvatima. Neki Hrvati su je stvarali a neki su se protiv svoje volje našli u njoj, usporedba ti je loša.
Ti si sad kao neki pravi Srbin a bio si ********* i Jugosloven, i još uvijek žališ za SFRJ.

Jesam, bio sam.

Mozemo samo jednim drugim da verujemo.

Inace ne znam nijednog Austrijanca koji Hrvatsku ne smatra balkanom.

A ne zaboravljo ja u Istri (tako dosta zapadno u Hrvatskoj), sami u lokalu a cekali pola sati dok se kelner smilio da dodje da naplati (a bilo ih je 3).

Ali razumem forum bi bio prazan, da odu svi.

Srpski nacionalisti koji se kurce da su autohtoni, gore od Siptara. DA je Isus pricao srpski.

Nacista koji se kurce sto su beli.

Tako ima i Hrvata da se kurce da su drugaciji od Srba nacisto.

Mozda svi ti ljudi veruju da su superiorni iz tih razloga, pa zamisljaju neke stvari u svojoj glavi, da je to stvarno tacno sta se sebi pricaju.

To je sve za psihjatra, mozda od tih silnih foruma i ima sve manje normalnih na temi istorija i politika.

Poslednja izmena:
E, to , bravo i kad čujem tako nešto bude mi baš neki jadan utisak, žao mi čoveka/žene.
Čim se ti stidiš ili plašiš da budeš to što jesi i ne treba da budeš i gotovo.

Zašto bi se uopšte i radilo na tom procesu, neka ih ako ih to čini srećnijima.

Ne znam gdje je tu problem. Po meni to je još veći plus, jer osjeća onda Hrvatsku kao svoju domovinu. Ali opet, to je moje mišljenje.
Pa u tome je bas problem sto ti ne vidis, a tako ni vecina, pa ljudi iz straha od neugodnosti moraju da negiraju svoje poreklo.
To je meni bas jadno, mislim na taj
“bullying”, mobing ili kako vec zovete zastrasivanje i izivljavanje nad manjinom.

Ne može se zaustaviti i ne treba. Jedina je greška što to nije puno prije napravljeno. Svima na ovim prostorima bi bilo puno bolje da su se Srbi asimilirati već puno prije. Ne bi bilo ratova 90-tih. Kako se svi asimiliraju kroz par generacija u Nijemce, Amerikance, Francuze... Zašto Srbi ne bi mogli postati Hrvati, a Hrvati koji žive u Srbiji, Srbi? 🤔

Можда и може да прође ако је то у Хрватској, али не можеш ти да спроводиш насилну национализацију ван своје државе.

Како сам већ у уводном посту приијетио
Разумијем да није лако, није лако у крватском парламенту зборити српски, односно у складу са српским правописом јер ће одмах кренути хистерија србомржње, разумијем и да се мора са снисхољивом бојазношћу зборити о српским стратиштима, о злочиначкој акцији "Олуја", али опет...
Српски представници у хрватском парламенту илити сабору морају са снисхољивом бојазношћу зборити о српским стратиштима, и оним новијим и из времена ендехазије, па и када о Јасеновцу пренесу само податке хрватског ЈУСП Јасеновац, оне минималне и пописане именом и презимеом жртве услиједиће реакција хрватских посланика и хистерија србомржње
Нормални људи ће бирати када реаговати, пред жртвама и пред Јасеновцем, макар се некад и не слагали, остаћенијеми. Имаће пијетет за ту убијену дјечицу, а Пуповац је требао поменути и да је монструм творевина ендехазија чије "вриједности" баштини данашња Хрватсла прва у историји имала концентрационе логоре у којима су изгладњивана и убијана дјечица (тада би тек настала хистерија), уздржаће се од било какве реакције, но написах нормални људи, ови србомржњом задојени примати не спадају свакако у нормалне.

У таквом абијенту гдје на сваки помен подсјећања на страдања Срба имамо реакцију, а ако је тако у парламенту у свакодневном животу то зна бити много радикалније некад праћенои насиљем. није лако ни дјеловати ни битисати.
И ту ће неки Срби ићи линијом мањег отпора, хипокризија постане почест избор, некад то води и отклону од српства, односно у једно расрбљавање.
И ту ће опет неки самозвани Срби, ваљда да би се доказали да преданије баштине пожељније "вриједности" у овој неоусташтвом контаминираној Хрватској, радикалније негирати српска стратишта попут неког Вукића, који сам за себе каже да је наводно Србина и који је један од преданијих негатора злочина у монструм творевини ендехазији.

Šta reče, podržavaš li pobošnjačenje Hrvata u BiH?
Bosna je drugo, Bosna (jedan dio današnje BiH) je kolijevka Hrvata. Ali u svakom slučaju trebali bi poštivati zemlju u kojoj žive.
E sad, ove sad malverzacije s Komšićem i te stvari koje se dešavaju u BiH, to treba primjeniti, da bude onako kako treba biti.
Ali da moja djeca odu nekuda van (što nije isključeno) moj savjet bi im bio da poštuju tu zemlju u kojoj su se odlučili živjeti i da rade na tome da se njihova djeca što prije asimiliraju u tu državu i taj narod koji tamo živi.

Како сам већ у уводном посту приијетио

Српски представници у хрватском парламенту илити сабору морају са снисхољивом бојазношћу зборити о српским стратиштима, и оним новијим и из времена ендехазије, па и када о Јасеновцу пренесу само податке хрватског ЈУСП Јасеновац, оне минималне и пописане именом и презимеом жртве услиједиће реакција хрватских посланика и хистерија србомржње
Нормални људи ће бирати када реаговати, пред жртвама и пред Јасеновцем, макар се некад и не слагали, остаћенијеми. Имаће пијетет за ту убијену дјечицу, а Пуповац је требао поменути и да је монструм творевина ендехазија чије "вриједности" баштини данашња Хрватсла прва у историји имала концентрационе логоре у којима су изгладњивана и убијана дјечица (тада би тек настала хистерија), уздржаће се од било какве реакције, но написах нормални људи, ови србомржњом задојени примати не спадају свакако у нормалне.

У таквом абијенту гдје на сваки помен подсјећања на страдања Срба имамо реакцију, а ако је тако у парламенту у свакодневном животу то зна бити много радикалније некад праћенои насиљем. није лако ни дјеловати ни битисати.
И ту ће неки Срби ићи линијом мањег отпора, хипокризија постане почест избор, некад то води и отклону од српства, односно у једно расрбљавање.
И ту ће опет неки самозвани Срби, ваљда да би се доказали да преданије баштине пожељније "вриједности" у овој неоусташтвом контаминираној Хрватској, радикалније негирати српска стратишта попут неког Вукића, који сам за себе каже да је наводно Србина и који је један од преданијих негатора злочина у монструм творевини ендехазији.
Ako nisi imao što pametno za reći nisi trebao ni to. A o čemu bi Pupovac i ostali srpski zastupnici pričali i podgrijavali mržnju da nema takvih sličnih tebi koji stalno živite u prošlosti? Kako bi oni zaradili svoje visoke plaće? Ili Vučić koji samo gleda gdje da napravi nekakav skandal. Ti i slični tebi idete im na ruku. Ne živite u prošlosti nego u sadašnjosti i okrenuti prema budućnosti.

Ako nisi imao što pametno za reći nisi trebao ni to. A o čemu bi Pupovac i ostali srpski zastupnici pričali i podgrijavali mržnju da nema takvih sličnih tebi koji stalno živite u prošlosti? Kako bi oni zaradili svoje visoke plaće? Ili Vučić koji samo gleda gdje da napravi nekakav skandal. Ti i slični tebi idete im na ruku. Ne živite u prošlosti nego u sadašnjosti i okrenuti prema budućnosti.
Српска политичка и интелектуална елита, и у Хрватској (и Пуповац и ини) и шире, се бави прошлошћу далеко мање од народа у окружењу (довољно је погледати свакодневно хрватске и српске медије), и реално мање од оног што би, имајући у виду улогу коју имају, требали и што српска стратишта обавезују.
На другој страни у лијепој вашој то је прерасло у једно оптерећење прошлошћу (Блајбург, прослава злочиначке акције "Олуја", "Вљесак", стално негирање злочина и у времену ендехазије и 1990их, стално подгријавање будаласте мантре о некаквој агресији Србије и порив да се врши ревизија интерпретације историје) а индоктринација је толико агресивна да је у малобрјној нацији,од неколико милиона, чак 632.000 грла потписало петицију против те омражене ћиричице, Понављам, 632.000.
И ту свака прича о колективном стању свијести овдашњих народа завршава.

У околностима гдје је српска политичка и интелектуална елиту у Хрватској заглибила у конформизму и опортунизму, брана која остаје пред процесом расрбљавања у Хрватској је Српска православна црква. Могуће и због тога су задњих година и мјесеци све агресивнији напади на СПЦ у Хрватској, мало "изокола" а богами не ријетко иде то и агресивније.
У парламенту је у тим нападима најгрлатији и најострашћенији неки Пркачин
Оно што јес', јес', лик је будалетина на квадрат. Међутим будалетина која је посланик у парламенту, која почесто користи скупштинску говорницу за своје хишкачке протв СПЦ тираде, није више обична будалетина већ она која ће имати утјецаја на обликовање колективне свјести, и која ће у тој и тако неоусташтвом контаминираној Хрватској још више затровати амбијенту, и ту ће се услијед агресивног хушкање тог и других корисних кретена, у свакодневном животу увијек наћи празноглавих јастребова који ће чинити пасјалуке против СПЦ и загорчавати живот православним Србима.

Srbe u Hrvatskoj su rasrbili Seselj i Milosevic, time sto su odbijali Z4 i diktirali politiku Krajine umesto da im dopuste da razviju svoju autenticnu. Slobi su trebali HR Srbi da ih naseli na Kosovo, posto protera Albance. Milosevic (Srbija) je glavni krivac za krajisku i hrvatskosrpsku nesrecu. Velike greske i zablude povlace za sobom velike istorijske kazne. Sada su, zbog toga, Srbi tamo samo egzoticna nac manjina, kao kod nas Rusini. Njihova zemlja je sada Hrvatska i neka je grade i saradjuju tamo sa svima koji bi mogli da pomognu da se njihov polozaj poboljsa. Ovi sto ocekuju od hr Srba da opet dizu balvan revolucije i time potpuno isceznu su neverovatni imbecili i, u sustini, antisrbi.

Bosna je drugo, Bosna (jedan dio današnje BiH) je kolijevka Hrvata. Ali u svakom slučaju trebali bi poštivati zemlju u kojoj žive.
E sad, ove sad malverzacije s Komšićem i te stvari koje se dešavaju u BiH, to treba primjeniti, da bude onako kako treba biti.
Ali da moja djeca odu nekuda van (što nije isključeno) moj savjet bi im bio da poštuju tu zemlju u kojoj su se odlučili živjeti i da rade na tome da se njihova djeca što prije asimiliraju u tu državu i taj narod koji tamo živi.

Ne razumem šta znači drugo.

BiH nije Hrvatska.

Ево бану на тему и овај бошњачки провокатор који се лажно представља српским либералом како би још мало "прогурао" пропаганду из лијепе њијеве како су за положај Срба у Хрватској искључиво кривци Милошевић и Шеки лично и како су их зајебали да не прихвате план З-4, који узгред хрватска страна никад нити је прихватила нити јој је на памет падало да прихвати и који бјеше обична фарса и бацање прашине у очи.
Предан мали Бошњо на крсти познат под кодним именом srpskiliberal, предан.
Но манимо се бошњачких провокатора, они су ту и тако са сврхом да мало тролују и пренесу антисрпску пропаганду, такви ће и за Јасеновац наћи искључиво српску кривицу,

Оно што је важно, преко те и сличне пропаганде коју нам мали Бошњо преноси, врши се константно слуђивање и распамећивање српског корпуса и у српским земљама и у Хрватској и шире.
Нешто слично смо имали 15,септембра, када је уведен нов обичај истицања српских застава тог дана као подсјећање на пробој на солунском фронту 1918.године. И ту смо имали и слуђивање и распамећивање Срба у Хрватској, а Пуповац је као предани конформиста брже боље истрчао, вјероватно послушавши "препоруку", са поруком како су Срби у Хрватској дужни поштовати хрватске законе. Што заиста стоји и по њиховом закону о нарушавању реда и мира кажњиво је истицање заставе стране државе (заправо ово стране државе се селективно може читати Србије, нема шансе да се тај закон примијени ако неко истакне њемачку заставу).

Међутим, Срби у Хрватској имају своју заставу српског народа у Хрватској (идентична застави Српске). У данашњој Хрватској, уставним законом о правима националних мањина (овдје) члан 7, став 3, Србима се гарантује употреба знамења и симбола. укључујући и право да користе заставу српској народа у Хрватској у пригодним приликама и то им право нико не може ускратити.
Нико не очекује да у окружењу задојеном србомржњом, већ првих година крену са практиковањем овог обичаја, јер ће то пратити неугодности и проблеми.

Зато је важно умјесто праксе снисходљивог подилажења неоусташком окружењу, порадити на томе колико је важно да Срби у Хрватској држе и до своје културе и до историје и до језика и до писма и до знамења, и до култа заставе. То се не би требало радити агресивним наметањем и халабуком праћеном србовањем, већ приступом "тиха вода бријег носи" стрпљиво и са пуно сензибилитета охрабривати Србе у Хрватској да више држе и до свог насљеђа и до свог идентитета.

Pa BiH je država tri naroda. Ali slažem se, nije Hrvatska i Hrvati koji žive u BiH trebaju poštovati državu BiH.

Međunaridnim presudama Sejdić i Finci odlučeno je da je segregacioni sistem kakav postoji tamo u suprotnosti sa međunarodnim pravom; od tada do danas BiH je konstantno u fazi pregovora o ustavnom definitivnom (re)ustrojenju.

Nema ti puno vajde pozivati se na to da je to država tri naroda, ako je to nezakoniti sistem.

Te se stvari daju menjati. I Hrvatska je nekada bila "država 2 naroda".

Back