Srbi u Gotskom Periodu

Nisu sva. Okačio sam nedavno rad Aleksandra Lome. Štaviše, u najranijem periodu postoji dosledna razlika u glasu. To što je u današnjem srpskom jeziku glas zapisivan sa fonemom i, bila su u najstarija slovenska vremena dva različita samoglasnika. I samo jedan od njih je pozajmljenica iz germanskih jezika, najverovatnije iz gorskog. Ovaj drugi to nije; postoje neka tumačenja da je preuzet možda iz iranskih, ali moguće je da je izvorno slovenski.

Vremenom je došlo do konfabulacije i stapanja u jedan. Pomenuto heterogeno poreklo objašnjava vrlo kristalno i neke zabune tu, kao i različite, i to kontradiktorne, teorije.
Svejedno, reč je o tome da se gotski jezik izrazito razlikuje od svih nemačkih dijalekata/grupa dijalekata, i da je krajnje irelevantno (u pogledu Gota) dokle se prostirala Franačka od XVII-X veka - Goti (i Vandali) su zantno pre toga (oko početka hrišćanske ere i I veka) živeli na teritoriji današnje Poljske, pa se proširili na istok (vreme kontakta sa Slovenim) pa onda migrirali još u II-III veku dalje da bi se u V i VI pojavljivali na raznim krajevima rimske imperije i suštinski pomogli da se stavi tačka na njeno neograničeno terorisanje svakog ko nije bio “civilizovani Rimljanin”.
 
Sta znaci "beyond Turkey" u DAI?

Sjeverno od Dunava na dionici od Trajanovog mosta sto je danas na granici sa Rumunijom, pa sve do usca Save u Dunav, sjeverno od Dunava na toj dionici su Turci ili Turska.
Da bi znao da li je to tacno, odnosno da li je istorijski dosljedno, treba znati prijasnji period, sta je ta regija. Ta regija je u gotskom periodu posebna, zove Dachija, Gepidija. Nije Panonija! to je jedna teritorija Turske.

Drugo, Panonija u gotskom periodu nije istocno od Dunava. Panonija u gotskom a i rimskom periodu je samo zapadno od Dunava. Danasnjim rijecnikom, Backa i Banat nisu u Panoniji. Takodje dakle Panonija za razliku od te Dachije je Velika Moravska. Sva Panonija zapadno od Srema je Velika Moravska, a i Pomoravlje u Srbiji, zemlje juzno od Turske su Velika Moravska.
U Panoniji 950. godine kada Car pise takodje vladaju Turci, ali je iscjepkana, ne vladaju potpuno nego su je iscjepkali. To je dakle druga teritorija Turske, iscjepkana Panonija.

Dakle "van" te Turske je Srbija, plus granici sa Francima i Hrvatima.

I da dodam, teritorija izmedju Tise i Dunava nije ni Panonija ni Dachija ni u rimskom periodu. Ovo je vrlo vazno za shvatanje onoga sto Car pise, sto se tice upada rimskih jedinica na teritorij gdje su mislili da nema nikoga kada su isli u sezonsku ekspediciju iz Splita. Sto je uzrokovalo bitku, i Pad rimske provincije Dalmacije. Nasli su tamo neko stanovnistvo i pravili belaj.
Takodje za taj prostor gdje je ekpedicija iz Splita otisla ne ocekujuci nikoga, Car kaze da su Slaveni ili Avari imali tamo lovista, a to je kao Backa, prostor koji je bi medjuprostor u anticko rimsko vrijeme, izmedju Dachije i Panonije.

I sad neki majmun sa FF kakvih imamo ovde, ili onaj Vidojevic danas n YT, uzme da cita DAI i kaze pa ovo nema nikakve veze s vezom. Ovo je sve pogresno.
 
Poslednja izmena:
Po njegovoj alternativnoj hronologiji, Dalmacija je sa Salonom konačno pala navodno već 375. godine i od tada nema tu ničeg.

Netacno, nije moja istorija nego izvori. Za razliku od tebe koji izmisljas istoriju ja citam izvore. Dakle, ocevidac dogadjaja pada Dalmacije nakon 375. godine, Amijan Markelin kaze.

Nakon bitke kod Jedrena, napustajuci Egejsku obalu:
"Goti . . . su otisli i rasirili se svuda kroz sjeverne provincije kojima su tutnjali kako ih je volja sve do Julijskih ili kako su ih prije zvali "Venetskih" Alpa."

:
1682475860480.png


Vi jos ucite ljude da je Rim pao u Francuskoj i da su ga Njemci srusili. :D
 

Back
Top