Srbi u Engleskoj

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav Englezi :) . Da li je dovoljno za dvije osobe da vode normalan zivot sa mjesecnim primanjima u iznosu od 4000 do 5000 funti u gradovima Leeds, Birmingham ili Eastwick ? Za pocetak bi imali besplatan smjestaj , da li bi se moglo ustediti za neki dobar autic ,nismo rasipnici ali ni pirocanci . ;)

Pozdrav svima !
Ja sam iz Srbije a zena mi je iz Madjarske. Zajedno smo tri godine, a u braku jednu godinu. Radili smo na kruzerima 3 godine i skupili dosta novca pa sada hocemo da zivimo i radimo u Engleskoj.
Da li neko ima slicna iskustva i savet za nas slucaj vezano za vize i kako otici ?

Ona ima sva prava da zivi i radi ovde njoj ne treba nista. Ti treba da apliciras za EEA family permit na 6 meseci i u toku tih 6 meseci dok si ovde da apliciras za residence card. Najbolje je da i ona posalje i trazi residence card, to mozete zajedno. Pogledaj malo po ovom sajtu i skontaces. Srecno. :)

https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth

Pozdrav svima,

Noiv sam clan na forumu, pa bi mi trebala mala pomoc.

Planiram da nadjem posao u UK vec neke vreme, putem raznih oglasa koje pronalazim na netu, ali bezuspesno.
Po struci sam ugostitelj/konobar te ujedno na takve poslove i konkurisem. Iskustva imam u profesiji 8 god, radio sam vec van Srbije, imam EU pasos i engleski mi je prilicno dobar.
Konkurisem iz Srbije (znaci nisam u UK) e sada me interesuje da li je moguce da ne mogu dobiti posao u ugostiteljstvu samo zato sto nisam tamo?
Ako neko ima neki pametan predlog sta i kako ili cak neko zna da negde mogu diretno konkurisati za posao, bih Vam zahvalan.

Kakve su sanse da li neko moze da mi kaze,supruga ima Bugarski pasos medicinska sestra je po zanimanju nasa diploma.Kako bi sve to islo ako bi mogla da radi kako bi ja i dete sa nasim pasosom mogli na osnovu nje da prodjemo.Da li neko konkretno zna nesto da mi kaze,pozdrav

Imamo BIH pasos , moja buduca supruga i ja tecno pricamo engleski jezik . Imamo prijatelje engleze koji su nam u principu nasli posao ,samo neke stvari treba da se izdefinisu . Da li je istina da nakon odredjenog vremena,zavisno od angazovanja na poslu i svega sto ide uz odgovoran rad, dodje do nekog povecanja plate ? Trenutno me zanimaju uslovi zivota ,tj koja je zarada, odnosno troskovi za dvoje ljudi ? U pocetku bi imali besplatan smjestaj ,najvise 6 mjeseci . Izvinite sto Vas gnjavim ali svaka informacija mi mnogo znaci .

Imamo BIH pasos , moja buduca supruga i ja tecno pricamo engleski jezik . Imamo prijatelje engleze koji su nam u principu nasli posao ,samo neke stvari treba da se izdefinisu . Da li je istina da nakon odredjenog vremena,zavisno od angazovanja na poslu i svega sto ide uz odgovoran rad, dodje do nekog povecanja plate ? Trenutno me zanimaju uslovi zivota ,tj koja je zarada, odnosno troskovi za dvoje ljudi ? U pocetku bi imali besplatan smjestaj ,najvise 6 mjeseci . Izvinite sto Vas gnjavim ali svaka informacija mi mnogo znaci .

Kako su vam nasli posao ako nemate radne dozvole? odnosno, mozda i imate radne dozvole, samo to nisi spomenuo, pa pretpostavljam da nemate.
Nije mi jasno ni kako su vam nasli posao, a ne znas kakva je plata (zarada).

Troskovi zavise od grada u kojem zivite i od kvarta u gradu u kojem zivte (budete ziveli), odstupanja su toliko velika da treba otvoriti posebnu tmu u vezi toga.
Neki troskovi za hranu, higijenu, garderobu i prevoz su negde oko 1000 funti/mesecno (za dvoje), ovo je bez cigareta i bez izlazaka. Naravno i bez kirje i troskove oko stana.

Ako uspete da oboje dobijete po 2000 funti/mesecno, imace te pristojan zivot. Sa tom platom ne racunaj na kupovinu pristojnog stana u Londonu, van Londona mozda i moze.

Ne znam sta te jos interesuje.

Zdravo, decko i ja planiramo da se preselimo u UK sledece godine, ako je to moguce, pa nas zanima sta nam je sve potrebno? On je programer igara za mobilne telefone, a ja sam zavrsila srpski jezik i knjizevnost. Jasno nam je da ce on mnogo lakse naci posao od mene. Moze li neko da nas uputi odakle da pocnemo? Sta treba sve da uradimo? Gde potraziti poslove za nas dvoje? Na koje gradove da ciljamo?

@ Dijana1234
Pocnite od radne dozvole ako neko od vas nema EU drzavljanstvo. Bez radne dozvole ne mozete naci posao. Tacnije, teoretski je moguce da nadjete posao pa da vam kompanija bude sponzor za vizu, ali koliko sam citao to je skoro pa nemoguce osim u slucajevima nekih nadproscnih pojedinaca.

Pozdrav draga braco i sestre! Novi sam odje na forumu. :) Sledece nedelje 11.og dolazim u London, a vec sutra dan imam razgovor u Camden JobCentre kako bih pridobio International Insurance Number. Imam EU papire. Sto se tice engleskog moram da priznam, da mi nije bas dobar. Zanima me kakva pitanja cu sve dobit na razgovoru? Da li su moguce neke komplikacije zbog jezika? Kakve su sanse da nadjem bilo kakav posao u kuhinji ili u skladistu ili nesto drugo s obzirom da nemam nikakvog iskustva? Da li je neko od vas radio kao kitchen porter, sta se sve tu radi osim sto se peru sudovi? Sto se smestaja tice prvih par dana cemo sa drugom koji je vec tamo biti u hostelu a onda cemo iznajmit neki stan kako bi bili manji troskovi.. Izvinjavam se sto sam vas zasipao pitanjima. U nadi da cete mi pomoci saljem Vam srdacan pozdrav iz Srpske Sparte! :)

Pozdrav draga braco i sestre! Novi sam odje na forumu. :) Sledece nedelje 11.og dolazim u London, a vec sutra dan imam razgovor u Camden JobCentre kako bih pridobio International Insurance Number. Imam EU papire. Sto se tice engleskog moram da priznam, da mi nije bas dobar. Zanima me kakva pitanja cu sve dobit na razgovoru? Da li su moguce neke komplikacije zbog jezika? Kakve su sanse da nadjem bilo kakav posao u kuhinji ili u skladistu ili nesto drugo s obzirom da nemam nikakvog iskustva? Da li je neko od vas radio kao kitchen porter, sta se sve tu radi osim sto se peru sudovi? Sto se smestaja tice prvih par dana cemo sa drugom koji je vec tamo biti u hostelu a onda cemo iznajmit neki stan kako bi bili manji troskovi..Izvinjavam se sto sam vas zasipao pitanjima. U nadi da cete mi pomoci saljem Vam srdacan pozdrav iz Srpske Sparte! :)[/QUOTE

Pozdrav...evo ti najsvezije informacije.
Ja sam aplicirao pre dve nedelje upravo tamo za NIN i danas mi je stigao broj na adresu gde sam trenutno.
Ne pitaju oni nista posebno...gde si...ko si...sta si...radis li..itd.sve ukupno procedura traje oko 40min ako je guzva.
Pazi samo na adresu koju ces im dati...jer ce ti na tu adresu i poslati NIN kad bude trebalo a ako u medjuvremenu promenis ...onda ih moras obavestiti o tome.
Sto se tice posla kitchen portera...da peres sudove...seckas salate...cistis kuhinju i to je to otprilike. Taj posao ces najlakse dobiti preko agencija koje se time bave. Satnica ti je 6,7£...kad ti odbiju par taksi racunaj da ce ti biti oko 6/6,5£ netto i tako do aprila...onda je min.7,2£/h. Radis 8h dnevno pa racunaj5/6 dana nedeljno....prevoz ti je 21/30£ nedeljno sve zavisi sta koristis.(bus...metro)
Sobe su od 70£/150£/pw sve zavisi koji deo grada...stanovi su oko 1000/1200£/pm plus troskovi
Za sad toliko...

Pokusao sam malopre da odgovorim...ali izgleda nije uspelo(preko tel.pisem...pa ne moze nesto)
Ukratko...Ne pitaju oni nista posebno uJobcentre. Ko si...sta si...odakle si...radis li itd.(tolko valjda razumes engleski) ako ne...slobodno povedi tog druga...on ce ti prevoditi(dozvoljeno je)
Meni je u roku 10dana stigao NIN...posle toga otvaras racun u banci.
Posao kitchen portera je najlakse preko agencije...pranje sudova...ciscenje kuhinje...seckanje salate itd. Satnica 6,7/ph...6/6,5£ netto i tako do aprila kada je 7,2£/h min.po zakonu.
Sobe su od 70/150£/pw sve zavisi od dela grada. Stanovi su 1000/1200£/pm plus depozit i troskovi (uzas) prevoz nedeljno 21/30£/pw zavisi da li samo bus ili i metro.
Za sada toliko...

Ja sam predao za NI number u sredu (zakazano u utorak) I nista specijalno. Samo reci da imas razgovore za posao I da zelis da se zaposlis. Oni zele da vide da ti u stvari neces traziti socijalu pomoc. Registruje se na neki Job Site I prijavi se za par poslova ako traze da pokazes dokaz da treazis posao. U svakom slucaju nista strasno, traje 10 minuta. Ponesi ugovor o stanovanju/zakupu

Nemam jos nikakvog ugovora o zakupu, bicu u hostelu prvih par dana dok ne nadjem stan.. jel duga procedura oko vadjenja racuna u banci? Koje agencije preporucujete za nalazenje posla? Koji posao bi jos mogao radit za pocetak osim kithen porter?

Jel moze neko da mi da odgovor sta je potrebno i da li je izvodljivo dovesti clanove porodice(suprugu i maloletno dete)u UK, sa njihovim srpskim pasosem?
Ja imam EU pasos i zaposlen sam u UK.
Moze objasnjenje cele procedure ako neko ima iskustva. Hvala

Back