zvaljko
Zainteresovan član
- Poruka
- 283
Sad vidjeh, promaklo mi je prilikom prvog čitanja, opet Loma govori o arealu, prostoru, čini mi se da ne cilja na jezik u smislu kako ga Veljković spominje, djeluje mi kao značajna razlika. Moguće da je preuzeo pojam od Lome koji ga je upotrebio na oprezan, po meni ispravan način, za razliku od VeljkovićaTu u dodatku na dnu imaš ..Iz zapadnog (uslovno: ilirsko-panonskog) dela starobalkanskog areala ukazuje na ime..
Sintagmu ilirsko-panonsko primetio sam i kod Salmedina Mešihovića. Mešihović govori o ilirsko-panonskom ilirsko-delmatskom, odvojeno, nekako preuzimajući opšte ilirsko rimsko ime kao krovni naziv (u širem smislu) i sekundarno o etnicitetu o kojem se radi, zato što postoji praksa (zastarela ili ne) da se govori o specifično narodu Ilira, kao i o Ilirima kao grupi naroda, gde pored Ilira padaju i razni drugi, više ili manje njima srodni.
Što se tiče ovoga, Loma govori o Slovenima sa leve obale Dunava u rejonu srednjeg i donjeg Podunavlja. Dakle, u Banatu i drugim krajevima. To je nešto istočniji rejon od ovoga o kojem se raspravlja u slučaju Serbina.
P. S. Ovo mi je, inače, interesantno zato što je forumaš Tandoori Masala svojevremeno insistirao da je reč o latinskom toponimu, Servitijumu, koji je po pravilima grčkog jezika samo transkribovan. Ispada da to totalno nije tačno.
I ovo je razumljivo, Iliri u užem i širem smislu, mislim da je jasno o čemu pričamoSintagmu ilirsko-panonsko primetio sam i kod Salmedina Mešihovića. Mešihović govori o ilirsko-panonskom ilirsko-delmatskom, odvojeno, nekako preuzimajući opšte ilirsko rimsko ime kao krovni naziv (u širem smislu) i sekundarno o etnicitetu o kojem se radi, zato što postoji praksa (zastarela ili ne) da se govori o specifično narodu Ilira, kao i o Ilirima kao grupi naroda, gde pored Ilira padaju i razni drugi, više ili manje njima srodni.
100% si u pravu, Loma sigurno misli na taj region. Ovdje sam njegovu raspravu upotrebio u smislu da za Lomu prisustvo Slovena u Panoniji u navedenom vremenu nije nikakva tabu tema, nešto o čemu se ne smije raspravljati, za razliku od Veljkovića. Opet, čini mi se da je preoprezan u ograničavanju prostora na kome je moguća pojava Slovena i razloga koji mislim da su ti prilično jasni. U tom periodu, današnji Banat je, ako se ne varam, izvan područja rimskog carstva, granica je Dunav.Što se tiče ovoga, Loma govori o Slovenima sa leve obale Dunava u rejonu srednjeg i donjeg Podunavlja. Dakle, u Banatu i drugim krajevima. To je nešto istočniji rejon od ovoga o kojem se raspravlja u slučaju Serbina.
https://images.app.goo.gl/TrxUCH6LWaLEU2cW7
Staviti Slovene na područje teritorije rimskog carstva, bez potvrde u pisanim izvorima, je nenaučno, rizikuje mnogo da bi dobio malo. Zato se i Limiganti generalno pokušavaju smjestiti na to područje. Ovo je jedan od rijetkih trenutaka kad, oprezno, idem protiv stavova većinske zvanične nauke, jer to mogu i ne košta me ništa, ja nisam autoritet ni za šta. Mislim da nije potpuno nenaučno pretpostaviti slovensko prisustvo u Panoniji u okviru granica tadašnjeg Rima, opet ponavljam, dokaza u pisanim vrelima očigledno nemamo.
Sasvim je moguće je da je Veljković potpuno u pravu, samo mi se nije svidio način na koji je to pokušao da dokaže, pogotovo onaj citat na kraju
Sapienti sat, to me dotuklo.