Ma kakvi, pa to je cist globalizam i ukidanje kulture,identiteta, vere.
Srski nacionalni interes se ne moze gledati ako nemas sovoljno jaku odbrambenu sposobnost, a to moze samo pod jakim pokroviteljstvom nekog jaceg, a bliskog.
Vidim da si se uplasio vere, Crkve i da imas pogresne predstave ako ne o njima, a onda o onome sto sam napisala kao svoju ideju. Niko te ne bi terao da verujes u nesto u sta ne verujes, da ides u Crkvu, da se zenis ili udajes za nekog koga neces, dakle ostaces individualista (sto zelim pre svega i sebi), ali postoji i kod tebe kao i kod svih na ovim prostorima, taj "genetski kod" predaka pravoslavni ili bar hriscanski, postoji ta tradicija makar u obrisima koja se postuje, a na sta je zapad odavno i svesno zaboravio.
I da zakljucim, pre svega bi to bila odbrambena unija a zatim i ekonomska, ali sa zajednickim sustinskim vrednostima, ako ti je tako lakse da shvatis.
1. Da, to je ukidanje vjere, nacije i identiteta. Ali koliko puta smo to napravili kroz istoriju? Ponovit ću, po znanstvenim dokazima koje smo i u školi učili, doba modernog čovjeka se računa zadnjih milion i osamsto hiljada godina. Ovi danas identiteti postoje religija 950 godina, a moderni oblik nacije od recimo 18 veka.
E sad, koliko smo puta ukidali svoj identitet zadnjih milion i osamsto hiljada godina? U čemu bi sada bila razlika? Globalizam, čovječanstvo nacija ili kontinetni nacija i ti identiteti bi postali jednog dana stari identiteti. U čemu je razlika? Meni nije jasno čemu držanje tako fiksno za sadašnji identitet bilo gdje u svijetu. Ja nemam taj osjećaj u sebi u vezi toga na taj način, ja sam sklon promjenama i guranje naprijed čovječanstva, ja ne misli stajati milionima godina u istoj priči.
2. Pa vjere sam se uplašio poznavajući šta je radila ljudima kroz istoriju, bila je gora od bilo kojeg režima. Također, jasna mi je manipulacija uma, ono šta se i zove vera. Neki filozofi i pisci su imali iste stavove. Od Nietzsche-a, Marxa, Twain-a itd.... Znaš ako vjeruješ u ono šta ne postoji onda je to opasno, psihički opasno.
Ako postavljaš pitanje "kako znaš da ne postoji" onda je to manipulacija, jer isto kao šta znam da pinokijo ne postoji ne moram sada iznositi fizičke dokaze za to, jer to bi mi djelovalo kao da me neko pravi ludim.
3. Ne volim ideju da je Crkva ili bilo ko iznad mog uma. To mi zvuči kao zatvor. Sebe sam uvijek doživljavao kao slobodnog. Kao i oni koji trebaju boga, ja ne trebam umišljenog gospodara, ja hoću biti slobodan u glavi. Pa nisam ker da mi treba gospodar. Zvuči bahato, ali to je to.
4. Geni i krv su postojali na planeti prije nego je i jedna nacija i religija izmišljena. TO nacije i religije nema veze sa genetikom.
5. Vrijednosti treba unapređivati. Taj dio se ne slažemo. Ja ne mislim da imamo danas vrijednosti i da ja moram i moji potomci živjeti tako milionima godina. Meni to nije nešto fiksno.