Srbi najstariji narod?

ne vjerujem da to uopste pise u toj knjizi., ali ako pise, mislim da je to nemoguce...

Да ли је могуће или не, ја не знам. Али у књизи то пише. 100%

Узимам наравно,у обзир и то да је Миле Кордић рођен у Јужној Србији,као и то да је провео пола живота борећи се ''пером'' против Шиптара на Косову.

Али све ове моје сумње не могу бити ни доказане ни оповргнуте ако ми неко не каже нешто о историји Западне,Централне и Северне Европе 2000г.п.н.е.

Или ми дате неку литературу коју бих могао да набавим и прочитам. Молим лепо.:kpozdrav:

Узимам наравно,у обзир и то да је Миле Кордић рођен у Јужној Србији,као и то да је провео пола живота борећи се ''пером'' против Шиптара на Косову.

Али све ове моје сумње не могу бити ни доказане ни оповргнуте ако ми неко не каже нешто о историји Западне,Централне и Северне Европе 2000г.п.н.е.

Или ми дате неку литературу коју бих могао да набавим и прочитам. Молим лепо.:kpozdrav:

da znam ti si nama, samo prenio ono sto si procitao, Mile Kordic je dobar pisac.

imam 2 pitanja:
1. Kad je nastalo Pravoslavlje?
2. i Kad smo mi Srbi primili Pravoslavlje?
pa da posle vidimo kako smo mi mogli, to da primimo pravoslavlje mnooogo ranije.

Ancient Europe 8000 B.C.–A.D. 1000: Encyclopedia of the Barbarian World, 2 volume set

Ako je ne nadjes javi

da znam ti si nama, samo prenio ono sto si procitao, Mile Kordic je dobar pisac.

imam 2 pitanja:
1. Kad je nastalo Pravoslavlje?
2. i Kad smo mi Srbi primili Pravoslavlje?
pa da posle vidimo kako smo mi mogli, to da primimo pravoslavlje mnooogo ranije.

Ne moze se reci kad je tacno nastalo Pravoslavlje. Prva Pravoslavna misao se pojavila nakon Ikonoborackog pokreta.

Svi znaju osnovno: 1054.g podela na Rimokatolicku i Grckopravoslavnu crkvu.

Srbi su primili Pravoslavlje otprilike u istom periodu kad i pismo. Nakon 869g. kad su proterani iz Panonije,Metodije i njegovi ucenici su se preselili na jug Srbije,Makedoniju i Bugarsku, stvorili cirilicu i ubrzali pokrstavanje Srba.

A kako smo mogli da primimo Pravoslavlje mnoogo ranije? mozemo samo da nagadjamo.

Doduse. Prvi jezik svih Slovena je Praslovenski. Praslovenski je nastao od Indoevropskog jezika. To se predaje na fakultetima,da ne bude zabune.

Narodi koji pripadaju indoevropskoj(Arijevci,Jafetidi) jezickoj grupi, a koji su gradili drzave u Starom veku su:Hetiti,Medjani,Indijci,Persijanci,Grci i Rimljani).

Cudo jedno kako Sloveni i Persijanci imaju istog pretka u jeziku.

Znam da to nema nikakve veze sa Jevrejima. Ali kad nagadjamo, ajd da nagadjamo. :mrgreen:

Ne moze se reci kad je tacno nastalo Pravoslavlje. Prva Pravoslavna misao se pojavila nakon Ikonoborackog pokreta.

Svi znaju osnovno: 1054.g podela na Rimokatolicku i Grckopravoslavnu crkvu.

Srbi su primili Pravoslavlje otprilike u istom periodu kad i pismo. Nakon 869g. kad su proterani iz Panonije,Metodije i njegovi ucenici su se preselili na jug Srbije,Makedoniju i Bugarsku, stvorili cirilicu i ubrzali pokrstavanje Srba.

A kako smo mogli da primimo Pravoslavlje mnoogo ranije? mozemo samo da nagadjamo.

Doduse. Prvi jezik svih Slovena je Praslovenski. Praslovenski je nastao od Indoevropskog jezika. To se predaje na fakultetima,da ne bude zabune.

Narodi koji pripadaju indoevropskoj(Arijevci,Jafetidi) jezickoj grupi, a koji su gradili drzave u Starom veku su:Hetiti,Medjani,Indijci,Persijanci,Grci i Rimljani).

Cudo jedno kako Sloveni i Persijanci imaju istog pretka u jeziku.

Znam da to nema nikakve veze sa Jevrejima. Ali kad nagadjamo, ajd da nagadjamo. :mrgreen:

da znam 1054, se Hriscanska crkva razjedinila, na istocnu Pravoslavnu, i zapadnu Katolicku, dakle znaci Srbi su primili Pravoslavlje u 11. veku. ili ako se ide od toga da je Hriscanska crkva ustvari bila Pravoslavna, pa se 1054 razjedinila, onda jesu Srbi primili mnooogo pre pravoslavlje,...cini mi se neki istoricari to tvrde, nisam siguran ali cini mi se da to tvrdi Deretic, neznam.

Prvi talas pokrstavanja Srba je bio u 7 veku, drugi talas je bio tamo oko 840/860 9. vek, najkasnije su so pokrstili u Srpskoj Kneževini Paganiji, Srbi neretljani su do kasno bili pagani,...itd...

Dajte ljudi budite ozbiljni.

Pogledajte samo naše pravoslavne običaje i uporedite ih sa drugim običajima pa zatim i sa paganskim običajima u Srba i biće vam dosta toga jasno.

Glupo je i pomisliti da smo najstariji narod ili da smo mi odigrali neku bitnu ulogu u hrišćanstvu.

Pre će biti naša luda odlika da dajemo sebi više značaja nego što ga zaista imamo.

Uz to da smo najstariji dodao bih i:
najlepsi,
najpametniji,
nejpodmiceniji,
najoholiji,
naj-naj zavidni,
najlicniji ( samo da je meni dobro )...
prost,
nepismen,
ucauren u svoju ljusturu,
naivan ( kako to da bez nas nijedan od ratova nije mogao da prodje).

Svaka cast izuzetcima.

Poslednja izmena:
Naime, papa u jednom delu otkriva svom spijunu da su Srbi nastanjivali i vladali celom Evropom mnogo pre nego su se Grci sa svojom cuvenom istorijom i mitologijom pojavili na obalama Mediterana, kao i to da su Srbi bili Pravoslavan narod,mnooogo pre nego sto su se Hebreji doselili izmedju Egipta i Vavilonskog carstva.

Wow, vecu glupost nisam cuo :) Pazi ovako, helenisticka kultura, doba Trojanskog rata i sve te stvari. Odisej, Ahil, Tezej, Menalaj, i ostala kompanija se spominje nekih 1000+ godina pre nove ere. Tako da ono sto si citao u Ilijadi i Odiseji, i Trojasnkom ratu predstavlja samo nekih 2 meseca. Rat je po istoricarima trajao 10godina, al dobro. Gde ti mozes da ubacis Srbe i neke vladare pre toga, ne fercera....

Sada poznati istoricar kaze da su srbi bili hriscani i pre nego sto je hriscanstvo nastalo? Bas ima logike, al dobro, ko zna, mozda sv istoricari grese al ovaj nas ne.... Al ako se dobro secam hebrejci su se naselili takodje negde oko 1000g pre nove ere...

Poslednja izmena:
Wow, vecu glupost nisam cuo :) Pazi ovako, helenisticka kultura, doba Trojanskog rata i sve te stvari. Odisej, Ahil, Tezej, Menalaj, i ostala kompanija se spominje nekih 1000+ godina pre nove ere. Tako da ono sto si citao u Ilijadi i Odiseji, i Trojasnkom ratu predstavlja samo nekih 2 meseca. Rat je po istoricarima trajao 10godina, al dobro. Gde ti mozes da ubacis Srbe i neke vladare pre toga, ne fercera....

Sada poznati istoricar kaze da su srbi bili hriscani i pre nego sto je hriscanstvo nastalo? Bas ima logike, al dobro, ko zna, mozda sv istoricari grese al ovaj nas ne.... Al ako se dobro secam hebrejci su se naselili takodje negde oko 1000g pre nove ere...

Mile Kordic pominje da su Srbi vladali PRE nego su se doselili Grci na Mediteran. Znaci,pre Trojanskog rata i pre seobe Doraca...itd.
Mada se u knjizi vise istice to da smo vladali Evropom nego da smo bili Pravoslavni, ali i to se pominje.

Hebreji su se doselili u Hanaan u 8 v.p.n.e. Grci su tada vec gradili svoju civilizaciju na Mediteranu.

Da budem iskren,ni meni se ne cini mnogo logicno da budemo Pravoslavni pre Hrista. Ali me ideja o Evropskom Slovenskom carstvu 3000 g.p.n.e. jako primamljiva i dosad nisam nasao neke jake dokaze koji pobijaju ovo. Ali polako, cituckam literaturu raznu i trazim. Mozda nesto i nadjem.:per:

Ali me ideja o Evropskom Slovenskom carstvu 3000 g.p.n.e. jako primamljiva i dosad nisam nasao neke jake dokaze koji pobijaju ovo. Ali polako, cituckam literaturu raznu i trazim. Mozda nesto i nadjem.:per:

A da li si našao nešto što potvrdjuje tu ludu teoriju!
Glupo je tražiti negiranje nečega za šta nemaš adekvatne dokaze!

Reći ću ti samo ovo.
Pogledaj samo centralnu Šumadiju oblast oko Jagodine i raspitaj se iz čijeg jezika potiču reči Bagrdan, Juhor, Varvarin jer iz Srpskog nikako ne potiču i nemaju značenje.
Ili su Kelti na te prostore došli posle nas Srba i Slovena...nikad se ne zna!

A da li si našao nešto što potvrdjuje tu ludu teoriju!
Glupo je tražiti negiranje nečega za šta nemaš adekvatne dokaze!

Reći ću ti samo ovo.
Pogledaj samo centralnu Šumadiju oblast oko Jagodine i raspitaj se iz čijeg jezika potiču reči Bagrdan, Juhor, Varvarin jer iz Srpskog nikako ne potiču i nemaju značenje.
Ili su Kelti na te prostore došli posle nas Srba i Slovena...nikad se ne zna!

Sinak. Isto ko sto ti ne znas da je istina i ja tako ne znam da nije. Dakle, cuti i citaj ako zelis. A ja zelim.
Sto se tice Srpskog jezika. Imao je nekoliko stupnjeva u svom razvoju kao sto to ocigledno znas. A svi su Slovenski jezici nastali od Praslovenskog, a Praslovenski od Indoevropskog. To sam vec rekao i sad si me naterao da ponovim, ali oprosticu ti. I niko ne zna zapravo koju su teritoriju Sloveni zauzimali pre dolaska na Balkan.

A ti se vidim,razumes u Kelte. Bi li mogao malko da nam kazes nesto o tome? Bez zajebancije, zelim da znam sve sto neko zna ili sumnja.

O ovim stvarima se raspravlja na pdf istorija i to mnogo kvalitetnije nego shto je zapocheto ovde.
Misterija jeste a reshavanjem te misterije mnogo toga bi se drugachije uchilo u shkolama.
Preporuchujem da potazite knjigu
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Olga_Lukovic_Pjanovic_Srbi_narod_najstariji/index.php pa posle da malo prichamo.

Ovu sam temu i zapoceo tamo ali su je premestili ni 3 dana nakon otvaranja.

Bojim se da nekome odgovara da se prema ovoj temi ljudi postavljaju kao prema misterioznoj gluposti nego kao prema ozbiljnom istorijskom istrazivanju.
Uzgred,hvala na linku,obavezno cu pogledati.

Ovu sam temu i zapoceo tamo ali su je premestili ni 3 dana nakon otvaranja.

Bojim se da nekome odgovara da se prema ovoj temi ljudi postavljaju kao prema misterioznoj gluposti nego kao prema ozbiljnom istorijskom istrazivanju.
Uzgred,hvala na linku,obavezno cu pogledati.

......sve je to jedna velika zavera................:think:
raskrikacemo je zajedno..................:ok:

Neverovatno ili ne, sretjem se sa takvim razmishljanjima sve cheshtje.

Pamtim rechi svog pokojnog oca , koji je govorio da je svako ko za zivot zaradjuje i decu hrani tudjom mukom ,isto shto i pantljichara i prema takvima se tako treba i odnositi.
Reko je "Al mi smo dobri i oni to znaju pa nas ispijaju, bez staha od toga da cemo se ikad pobuniti"

Danas je sve vise takvih pantljichara pa i medju mojim Srbima a to me najvishe boli.

E, sad, ja sam citao jednu Dereticevu knjigu (ima on vise knjiga na tu temu) zove se Zapadna Srbija, i generalno, stekao sam utisak da autor ne moze da ohladi glavu i da pise o istoriji. U stvari, sve se svodi na tumacenje. Npr. mnogo stranica autor posvecuje onome sto mi nazivamo "ropstvom pod Turcima", a autor o tom periodu pise na taj nacin da su vremenom, tj. vekovima, Srbi koji su u medjuvremenu poturceni preuzeli sve vazne funkcije u osmanlijskom carstvu (npr Mehmed Pasa Sokolovic), pandan udelu koji danas u srpskoj vlasti imaju Crnogorci (od predsednika Tadica pa nadalje)...

Cinjenica je da se o istoriji Evrope pre Grka i Rimljana ne zna skoro nista, a da brojni arheoloski, i etnosloski i razni dokazi upucuju na to da je narod koji je tu ziveo takodje bio pismen i imao neku kulturu... E, sad...

Dobro vece svima.

Postavljam ovu temu iz razloga sto mi se ovo pitanje vec danima vrti po mozgu.
Nedavno sam procitao istorijski roman Mila Kordica "Dusan Silni". U ovom izuzetnom delu se ,ne jednom,vec nekoliko puta pominje velika tajna koju krije papa i Vatikan. Ta tajna se u toku knjige otkriva kao pretnja celom zapadnjackom drustvu. Naime, papa u jednom delu otkriva svom spijunu da su Srbi nastanjivali i vladali celom Evropom mnogo pre nego su se Grci sa svojom cuvenom istorijom i mitologijom pojavili na obalama Mediterana, kao i to da su Srbi bili Pravoslavan narod,mnooogo pre nego sto su se Hebreji doselili izmedju Egipta i Vavilonskog carstva.

Normalna reakcija,kao i moja, je da je to obicno preterivanje,da ne kazem proser..nje.

Ali,onda mi je zapalo za oko i to da je nas najpoznatiji istoricar,koji je ujedno i svetski poznat, Prof.Dr. Jovan Deretic, u svojim delima pisao o misterioznom pismu koje je starije od klinastog pisma, ali mnogo citkije. On ga naziva "srbicom". Spominje i jednog coveka,po imenu Serbon koji je bio veliki srpski vojskovodja i oplovio je Afriku pre Fenicana.

Normalno bih samo progutao ovo i ignorisao,ali mi nesto jednostavno ne da mira.
Sta vi mislite o ovome?

nebeski nardod...
mi smo bili i pre atlantide...

Znas li da je u Jerusalimu, preko 2200 god. prije Hrista, jos u vrijeme Avramovo bio Melhisedek, svestenik Boga Visnjega koji je izasao pred Adama sa vinom i hljebom i blagoslovio Avrama. Kao svesteniku Bozijem Avram mu je dao desetinu od svog plijena (imanja). Desetina je prilog Crkvi. Tad Jevrejima traga nije bilo osim sto su bili u tijelu Avramovom.

Poslednja izmena:

Hriscanstvo je postojalo i pre Hrista, samo se nije tako zvalo, to se moze zakljuciti...
Boval i Henkok su puno pisali o tome da se u prva 4 veka nase ere hriscanstvo fundamentalno razlikovalo od npr. danasnjeg katolicanstva, i da se istom obliku koristilo i mnogo ranije.
Dakle, vera je postojala, ali se drugacije zvala, moderno hriscanstvo je mnogo toga usvojilo od ranijih vera, neke stvari su copy-paste

Back