Srbi - Jedini Mnogobozacki Narod Medju Hriscanima Danas

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nasa svestena lica mnogo toga sto srbi rade ne propagiraju i naglasavaju da je to pogresno, da hrist tako ne propoveda i da to nije hriscanstvo. Da nisam toga svestan nikad mi ova teorija ne bi pala na pamet.

Moj deda (oklolina Krusevca) ziveo je skoro 90 godina, ziveo je ceo zivot na selu sem 4-5 godine za vreme drugog svetskog rata koje je proveo u logoru u nemackoj, posto je bio uhapsen kod Zagreba u kraljevoj vojsci na pocetku rata kao 18godisnjak. Od kad znam za njega radio je isti obred na slavi. Moracu oca da pitam kako je to bilo ranije, ali verujem da se nije nista izmenilo ni iz doba mog cukundede itd, sve je isto kao nekad.
Slavski kolach se prvo kolje nozem (zaseca), pa se onda lomi.

Evo nekih primera koji mi padaju na pamet: da li je i jedan nas pop bilo kome na krstenju dodelio slavu? Ne, dodeljuje se ime (imendan). Zasto je to tako - moze da se kaze da slava ide sa kolena na koleno i da zato to ne rade, ali sta se desava ako neki englez recimo dodje kod nas da uzme veru? Da li njemu nasi popovi dodele slavu? Uveren sam da ne. Hriscanstvo ne propagira nase slave.

Drugo, da li nasa crkva propagira nosenje hrane na groblje? Ne. Izricito su protiv toga, a srbi to rade odvajkada, moze crkva da zabranjuje ili odobrava, nama je to sve jedno, mi radimo isto sto su i nasi preci radili oduvek.

A postoji ko zna koliko slicnih primera gde srbi jasno kazuju da su pagani i dan danas.

Sta mislite, zasto se nasa crkva najsnaznije drzi starog racunanja vremena?
Prosto - ne smeju protiv srpskih slava (ne da ne zele, vec ne smeju). Ukoliko promene kalendar i pocne da se kod nas racuna po katolickom, srbi ce prestati da idu u crkvu. U najboljem slucaju stvorice se jos jedna, paralelna hriscanska vera kojoj ce svi srbi masovno da pristupe, zvace se srpsko hriscanstvo a imace sve elemente naseg danasnjeg hriscanstva. Razlog je prost, vekovima se slavi sveti nikola pred novu godinu, niko nece da prihvati da mu se to pomeri na pocetak decembra. Ne samo oni sto slave svetog nikolu, vec svi koji imaju slave nece hteti da je slave na lazan datum.
Kako su slave prezivele komunizam, slaveci ih u tajnosti, prezivece i promenu kalendara na isti nacin a odrodjenjem od crkve u ovom slucaju.

Knez Lazar je poveo vojsku u rat protiv turaka na Vidovdan, 28. juna, po nasem racunanju to je 15ti jun. Ukoliko mi sad kazemo da je Vidovdan 15. jun, koji ce srbin da ga slavi na taj dan? Knez Lazar je poveo vojsku 28. juna, ne 15tog.

Znaci moze samo ceo svet da vrati kalendar kako je bio i nasa crkva da ga ne dira, mi kao narod necemo da promenimo nista. Prestacemo da idemo u crkvu jednostavno a nastavicemo da slavimo slave.

Paganstvo kod nas je mnogo snaznije utemeljeno nego hriscanstvo. Pitajte bilo kojeg srbina vernika cega bi se pre odreko, Hrista ili Slave, pa cete staviti konacno prst na celo. Mnogi se najradije ne bi odrekli ni jednog ni drugog, jer ovo sto imamo danas je nasa religija, prepuna kompromisa sa obe strane, a nasi sveti oci znaju vrlo dobro zasto dopustaju narodu da radi sve i svasta sto hriscanstvo ne propoveda.

Stoga dragi moji, ne ucite vi mene sta je hriscanstvo kad niste mogli 2000 godina moje pretke da naucite. Kompromis da, mi to imamo danas, ali ukidanje mnogobostva ne, to je neprihvatljivo za Srbe.

Poslednja izmena:
Koga srbi postuju kao svesteno lice? Da li monaha ili ove zadrigle popove koji vozaju bmw-ove i imaju sve kao da su visi sloj ljudi?
Zasto je patrijarh Pavle bio cenjen u narodu? Bio je monah, propovedao je veru a odrekao se ovozemaljskih dobara. E to je za postovanje.
Nasi ljudi idu u manastire, ici ce i ako se desi da se odreknu crkve. Nasi manastiri su pravljeni u ime svetaca, ne isusa hrista i boga. Hrist je samo jos jedan u nizu nasih svetaca, nista vise. Molece se nas narod svecima i svojim paganskim bogovima kao i do sad, kao i danas, tako i u buducnosti, a nasa pravoslavna crkva da bi opstala mora to da postuje i da se pridrzava pravila koja su od pocetka jasno definisana.

@Hrastovnik
Onaj link sto si mi dao, hteo ti to da priznas ili ne, dokazuje da je cela grcka mitologija prekopirana od srba, moguce i egipatska. Obe te mitologije su zasnovane na mnogobostvu koje je postojalo davno pre nego se hriscanstvo pojavilo.
Nemoj molim vas niko pogresno da me shvati, ono sta propoveda sveto pismo je ljubav, mudrost i istina, 10 bozijih zapovesti su prastari zakon koji regulise kojih pravila bi trebao svaki covek da se pridrzava i u kom slucaju bi svi ziveli u ljubavi i slozi i ja to podrzavam.
Sa druge strane, hriscanstvo se zloupotrebljava, narod se njime nasilno pokorava umesto ljubavlju i istinom da se osvaja. Katolicki ogranak pogotovu je po prirodi zloupotreba hriscanstva i koriscenje hriscanstva za najgore zlocine u istoriji covecanstva, politiku, zataskavanje i menjanje istorije i prisvajanje moci. Samo lud covek moze da tvrdi drugacije da je.

Pogresna interpretacija hriscanstva:

Boj se boga, doci ce sudnji dan gde ce svi da odgovaraju za svoje grehove, hrist ce ponovo da sidje na zemlju i onda ste obrali bostan!

Jel ovo zloupotreba hriscanstva ili nije? Jel se ljudi pokusavaju pokoriti strahom ili kako bi trebalo po svetom pismu ljubavlju?

Poslednja izmena:
Procitajte sad ovo:
http://sr.wikipedia.org/sr/Бадњи_дан

Citat odatle:
Божићна печеница

После доношења бадњака се коље печеница (понегде се коље или утуче на Туциндан). Обично је то прасе, ретко јагње (у време Божића нема јагањаца), а понегде ћурка или гуска. Печеница је жртва за ново лето, а понегде се зове и веселица или божићњар. То је остатак старог култа приношења жртве за рађање новог Бога.

O Srbskom Vidovdanu, srbskom vrhovnom bogu, i katolickom viti kopirano odavde:
http://izaija95.lolbb.com/crkva-f6/vidovdan-i-pravoslavlje-t1400.htm

Da li je moguce biti hriscanin i slaviti paganske bogove?
- poreklo Vidovdana;
Stari Sloveni su verovali u vile rusalke. Većina vilinskih radnji, uključujući i vilinsko kolo, obavlja se noću i bez prisustva vatre. U vidovdanskom slučaju rusalke se preobražavaju u rusalje (žene koje o Duhovima padaju u zanos i “razgovaraju” s pokojnicima[1]). Ovaj, još stariji, neslovenski sloj uočljiviji je kad se ima na umu da je Vidovdan najkasniji datum kad padaju Duhovi - te da neki od običaja koji se održavaju o Duhovima prelaze na Vidovdan.
Za Vidovdan koji je u narodu poznat kao Dan svetlosti, vezane su razne legende. Jedna od njih glasi: na planini Rogozni u Sandžaku, postoji mesto zvano Rusalijsko groblje.
Priča se da su posle boja na Kosovu mlade žene i verenice izginulih kosovskih ratnika održavale svoje skupove na Rogozni. One su, nastavlja predanje, dolazile dan uoči Vidovdana, te od zalaska sunca do zore išle po okolnim selima. Cele noći bi vikale i lutale žaleći kneza Lazara i kosovske junake. Govorile su da su rusalke (vile sa tekućih voda).
Narod bi im, koje iz straha, koje iz samilosti, davao razne darove. Sve što dobiju one bi zapalile negde pred zoru. Oko velike vatre igrale bi kolo tokom celog dana. Igru su prekidale samo kad neka od njih padne u nesvest ili izdahne. Njih bi stavljale u stranu, a igra bi se nastavljala.
Ova obredna igra se nastavljala sledeće godine na Vidovdan. Broj igračica bi se smanjivao, broj grobova povećavao. Tako su tokom godine zaredom poumirale sve udovice kosovskih junaka.
Igranje oko vatre podseća na curline. Preci balkanskih Slovena su imali svoja svetilišta na brdima, često na ruševinama starosedelačkih hramova. Tamo su spaljivali žrtve i igrali oko vatre. Curlina dolazi od “cur”, odnosno “kur” - dim, pušenje, cad. (I danas južno od Niša postoji selo Curline, a “pušiti” kaže se: curiti). Kolo do besvesti i umiranja takođe svedoči o prehrišćanskom poreklu Rusalijskog groblja, jer ni kod hrišćana ni kod Jevreja, ni kod muslimana, vera ne dopušta ništa čime bi se život ugrožavao.

Vid - bog videla

U svim vidovdanskim običajima dan je važniji od noći. To je vreme kada vlada videlo (starinski izraz za svetlost), odnosno kad gospodari staroslovensko božanstvo svetlosti Vid ili Svetovid. Ako je tog dana lepo vreme, onda se odeća i posteljina iznose na sunce. Ako nije sunčano ne iznose se. Rublje iznose žene. Muškarci dočekuju sunce[2] kad izlazi i govore:

- Vide, Vidovdane, sve što vidim očima, to da stvorim rukama.

Bude li oblačno, onda domaćin ili neki od starijih muškaraca stane pred glavna vrata kuće. Umesto da se prekrsti, kako to, inače, svi ostali čine, on desnom rukom zakrsti oblake i kaže:
- Vide, Vide, oteraj oblake, sačuvaj od groma i munja što je sazidano, zaštiti od grada što je zasađeno, čuvaj od bolesti što nam je rođeno.
Posle uzme kosu i zabode je u zemlju. (Zatim ćuti sve dok ne padne mrak. Veruje se da neće pasti kiša).

Legenda o Vitu

Legenda o poreklu svetog Vita[3], koju je zapisao Justin Popović pod datumom 15. (28) juna, priča da je za carevanja Dioklecijanova, kad oblasni upravitelj Valerijan gonjaše hrišćane, na Siciliji živeo dvanaestogodišnji dečak po imenu Vit, sin visokorodnog i bogatog građanina Gilasa. Gilas beše neznabožac, a njegov sin blaženi Vit u detinjstvu svom prosvećen s neba čudesnom blagodaću Svetog Duha, poznade jedinog istinitog Boga koji je stvorio nebo i zemlju.
Knez Valerijan, ljut što dečak ne htede prinositi žrtvu njihovim bogovima Jupiteru,
Junoni, Neptunu, Veneri, Minervi... naredi da se dečak izbije gvozdenim štapovima, ali se njegova ruka i ruka mučitelja osuši. Bojeći se za život sina, Gilas na sve načine pokušaše da ga odvrati od Hristove vere, ali od anđeoske svetlosti oslepe.

“U ložnici sina moga videh bogove krilate. Oči im behu kao zvezde, a izgled kao munja. Ne podnevši bljesak njihov, oči mi oboleše, a ja izgubih vid”.
Bežeći pred očevim gnevom, iako mu uz Božju pomoć isceli oči, sa svojim učiteljem Modestom i dadiljom Kriskentijom, Vit se ukrca u lađu koja ih odvede do italijanske pokrajine Lukanije, mesta Alektorije, i nastaniše se kraj reke Silar. Dioklecijan ga pozva u Rim da izleči njegovog sina od demona i ludila, ali - kad to ovaj i uradi - naredi da Vita i Modesta bace u okove i umore glađu i žeđu. Oni se pomoću molitve okova oslobodiše.

Dioklecijan onda naredi da se Vit stavi u kazan u kome je ključalo rastopljeno olovo, sumpor i smola, ali anđeo Gospodnji oduze silu ognju i rashladi žar i vrelinu kazana”, a Vit reče:
“Dioklecijane, blagodarim tebi i tvojim slugam što mi načiniste udobno kupatilo, samo nedostaje sapuna”.
Zatim Vit pobedi i strašnog lava, a Dioklecijan njega, Modesta i Kriskentiju obesi o drvo za mučenje. I odatle ih Bog spase i uze sebi kao svete mučenike, dana 15. (28.) juna. Ovaj dan, čuven u Srba po kosovskoj bici, i to pod imenom Vidovdan, od davnina je bio posvećen proroku Amosu.

Amos, rođen u selu Tekuju blizu Vitlejema “prost poreklom i životom”, beše čuvar svinja jerusalimskih bogataša. Ali, on postade Božji prorok koji je odvraćao narod od klanjanja zlatnim juncima u Vitlejemu. Hrišćanska crkva na zapadu uz proroka Amosa za 15. (28.) jun vezuje i ime svetog Vita. Njegovo ime ulazi u srpske bogoslužbene knjige mnogo kasnije, preko katoličkih i ruskih izvora - kako piše Miodrag Popović u knjizi “Vidovdan i časni krst” - ni tada Vit ne postaje srpski svetac, niti mu se u crkvi drži služba. “U njihovoj (srpskoj) patrijarhalno-herojskoj sredini među ratnicima, koji se nikada do kraja nisu odrekli kućnih bogova zaštitnika, kao borac protiv glupih idola, kako stoji u “Žitijima svetih”, Vit nije nikako mogao biti popularan”.

Mošti svetog mučenika Vita, koji je stradao 15. juna oko 303. godine, neko vreme nalazile su se u Parizu, a zatim su prenete u Korvej, u Vestfaliju. Sada se nalaze u Pragu.
Vuk Karadžić u Srpskom rječniku iz 1818. godine kaže:
“Vidov dan, na dne m. 15. junija, kad su Srblji izgubili na Kosovo, potiče, ipak, još iz staroslovenskog mnogoboštava.“
Laza Kostić, veliki srpski pesnik, u Jadranskom Prometeju vidi Vida, “prehrišćansku herojsku svetlost”, koja se posle primanja hrišćanstva ponovo vratila kamenu, paganstvu, i tako sjedinila u večnu i nepobedivu svetlost kremena, a predstavlja izvor nepobedive svetlosne heroike i nadahnjuje Srbe za borbu protiv ugnjetača.
Nekadašnji vrhovni bog Hrvata i Srba, smatrao je hrvatski naučnik Nobilo, takođe, se zvao Vid, kao i onaj na Rigenu.
“Od Vida je vidovito dijete koje zna više nego drugi ljudi, te ide za vilama”[4], a mnogi junaci srpskih narodnih pesama, od Strahinjića Bana do Miloša Obilića, zamena su za boga Vida.
Nemački sveštenik Helmold, zapisao je u svojoj hronici, u 12. veku, da se vrhovni bog severozapadnih Slovena zove Svetovid.
Vid je bog svetlosti i obilja, ali i rata[5], a postojao je i Vidov hram kako je zapisao Helmold na ostrvu Rigen, u kome su na dan boga Vida, koji pada na kraju žetve, “iz svih slovenskih krajeva prinošene žrtve”. Ovo božanstvo, čiji kip su hrišćani srušili i spalili ne bi li uništili paganski kult, spominje - u isto vreme u 12. veku, i katolički sveštenik i sekretar danskog kralja Saks Gramatikus, nazivajući ga Svantovitus.

[1] Bog u Svetom Pismu izričito zabranjuje svaki oblik komunikacije sa mrtvima i druge paganske običaje, od kojih se neki takođe pominju vezano za vidovdanski kult (vidi 5. Mojsijeva 18:9-13).
[2] Jasno je da se radi o jednom od oblika obožavanja sunca, karakterističnog za sve paganske narode. Ovaj oblik idolatrije takođe je zabranjen u Svetom Pismu, gde Bog jasno ukazuje na razliku između obožavanja stvorene materije i Stvoritelja (vidi 5. Mojsijeva 4:19). U 2. Carevima 17:6, ovakva idolatrija se povezuje sa obožavanjem Vala (Baala) odnosno Sotone.
[3] Ovde se očito radi o neuspelom pokušaju spajanja pseudohrišćanske i paganske mitologije, po ustaljenom srednjovekovnom obrascu zamene paganskog idola „hrišćanskim svecem“. Kao opravdanje ovih kompromisa obično su poturane priče, pod velom mistike, iz čijeg konteksta se vidi da se radi o izmišljotinama ili u namjanju ruku „doteranim“ pričama. Tako je kult svečeva zapravo postao zamena drevnim paganskim božanstvima.
[4] „Vile“ su u stvari jedna od mnogih „personifikacija“ demona odnosno palih anđela.
[5] Na ovom mestu može se zapaziti prožimanje dobrih i zlih osobina u jednoj ličnosti („bogu“), što je opet promocija Sotoninog koncepta „dobra i zla“ (vidi Postanje 3:5).

Poslednja izmena:
Sveti Nikola je posna slava. Zove se drugacije Nikoljdan - jel mozda to dan na koji se nista ne kolje? Jel zato posna slava?

http://www.skss.ch/iframe/popup/slave/sv_nikola.htm
ПОСТ ПРЕД ПРАЗНИКОМ РОЖДЕСТВА ХРИСТОВОГ

У првим вековима Божићни пост није код свих хришћана имао исто време трајања. Неки су постили седам дана, неки и више.

Да би се провела једнообразност међу хришћанима, на Сабору, држаном у време патр. Луке и императора Мануила 1166. године, наложено је да сви хришћани пост пред Рождеством Христовим држе четрдесет дана.

Bozicni post ovakav kakav je danas kod Srba ustanovili su grcki episkopi fanarioti koji su nahrlili medju Srbe potkupivsi Turke gasenjem Pecke patrijarsije.

U svom Hilandarskom tipiku Sveti Sava nema pravilo ni za Gospojinski ni za Bozicni post, jer te postove Crkva nije kanonski ustanovila, a Apostolski post (poslije nazvan Petrovski post) propisan je od Crkve kanonima i posti se samo sedam dana.

Do tada i jos od ranije i od vremena Svetog Save pa sve do gasenja Pecke patrijarsije Crkva nije imala nikakvo pravilo o duzini Bozicnog posta, obicno se postilo sedam dana pred Bozic.

Dakle, Crkva nije propisala Bozicni post kakav je danas (odluka jednog pomjesnog sabora, konkretno iznad citirana odluka carigradskog pomjesnog sabora, nije obaveza za sve druge pomjesne Crkve) te stoga ni Nikoljdan nikad nije bio posna slava i ne treba da bude posna ni u nase vrijeme.

Ti sam sebe zbunjujes svojim suprotnostima: prvo kazes da se Krsni hljeb kolje nozem kao uspomena na klanje zrtve, a po tom tvrdis da je Nikoljdan posna slava (Nikoljdan) jer se tog dana ne kolje. Pri ovome zaboravljas Krsni hljeb: zar se ne "kolje" krsni hljeb i tog dana? :snesko6:

Poslednja izmena:
@Hrastovnik
Po ovome sto sam pastovao iznad, tvoj "Hriscanski" slavski kolach je nista drugo do nase pagansko obozavanje sunca i Vida kao vrhovnog boga.

Jasno je da si jedan od Hristovih protivnika, a to znaci i protivnik Boga Visnjega kojeg su i predhriscanski Srbi slavili kao Boga nad bogovima (to nije bio Svetovid, bog sunca) i da u tebi nema ni srbskog paganstva, nego samo antihriscanstvo, te je svaki nas daljni razgovor sijanje soli. :ok:

Jasno je da si jedan od Hristovih protivnika, a to znaci i protivnik Boga Visnjega kojeg su i predhriscanski Srbi slavili kao Boga nad bogovima (to nije bio Svetovid, bog sunca) i da u tebi nema ni srbskog paganstva, nego samo antihriscanstvo, te je svaki nas daljni razgovor sijanje soli. :ok:

Neki Sventovit, Svantovid, Svetovid itd. javlja se u baltičke Slovene, danas istočno-nemačko i poljsko primorje i tu negde..

Iz toga, u doba panslavizma 19. veka koje je gajilo romantizam prema predhrišćanskom vremenu, nastaje teorija da je Sveti Vit ustvari hrišćanizirani taj Sventovit. Ovo zato jer je u Čehe i Slovake, gde je bio centar panslavizma, poštovanje Svetog Vita bilo dosta prošireno. Saborna crkva u Pragu npr. posvećena je Svetom Vitu, Sveti Vit je za Čehe bio skoro kao Sveti Sava za nas Srbe. Ovo poštovanje ali doneli su Nemci posle 14. veka.. Tad je, uoči kuge itd., nastao kult takozvanih četrnaest Svetih pomoćnika u koje je ubrojen i Sveti Vit, zajedno npr. sa Svetim Đorđem itd.

Češki i slovački panslavisti, da bi "unarodili" Svetog Vita i Vidovdan, stvaraju tu priču o paganskom poreklu Vidovdana.

U Srbe je Vidovdan stigao verovatno preko Rimokatolika. Prvi pismeni izvori o kosovskom boju čak i ne pominju Vidovdan. Pravoslavna Crkva znala je Svetog Vita, ali nije negovala Vidovdan i slično. Jako moguće da su kasnije generacije posle kosovskog boja primile reč Vidovdan, uopšte neznajući o čemu se tu radi, osim da je tog dana bio kosovski boj kneza Lazara i Srba protiv Turaka. Tako i srpski Vidovdan nema veze sa Svetim Vitom akamoli sa nekim Sventovitom - srpski Vidovdan je isključivo kosovski boj i kosovski zavet, a kosovski zavet je narodna vera u Boga i Hrista, ili ako hoćemo: narodno zaveštanje Bogu i Hristu. I zato isto i srpski Vidovdan ima jednu centralnu ulogu u hrišćanske tj. pravoslavne Srbe.

комунисти су се касније послуживали панславистичке теорије о Видовдану да би оклеветавали светосавско православље, а у данашње време ово раде секташи, атеисти, којекакви неопагани итд.

:)))))))
Teorija je sada neoboriva zahvaljujuci vama koji ste se borili da dokazete suprotno. Bukvalno svaki vas argument je isao u korist teorije, cak i ovi komentari posle mojih finalnih tekstova. Hrastovnik, mi znaci nemamo po crkvi sveti nikolski post, a teramo po svom? Cisto onako, jer nam se hoce da ne koljemo nista na Nikoljdan? :))))))) A po svemu sudeci pravilno smo postili i mnogo pre nego je doslo hriscanstvo. Zato jer nam se tako htelo? :)))))))

Ja sam krsteni pravoslavni hriscanin koji nase danasnje zadrigle popove ne ceni ni trunku i kazem da postaju olos poput katolickih popova. Cenicu ih opet ukoliko svi budu kao patrijarh pavle sto je bio.

To sam po krstenju, a po ubedjenju bih rekao da sam srpski ateista. Ne mozes da budes vernik ako hoces da sagledas sve kako treba, tako da je normalno sto nisam vernik. Ipak, ukoliko moram da se deklarisem kao nesto, onda sebe smatram srpskim pravoslavcem, a sta to u stvari znaci ja sam konacno spoznao ovde, u ovoj nasoj raspravi. I neobicno mi je drago sto smo drugaciji od svih ostalih. Nekako sam ponosan jos vise na svoj narod i na nase jedinstvene u svetu slave.

Koliko je hriscanstvo pogresno tumaceno vidi se odmah u tome kako ti hrastovnik proglasavas mene za antihrista, oznacavas me kao zlo samo zato jer govorim istinu a protiv koje nemas argumente. To je radila katolicka inkvizicija, srbi nikad, zato vodi racuna. :))))))

Zna li ko gde moze ova teorija da se posalje na naucno razmatranje?

Poslednja izmena:
Nemojte pogresno da me shvatite, ova teorija rusi sve danasnje vere ne samo hriscanstvo, tako da ako sam antihrist, onda sam i antialah itd.
Shvatio sam da su to u stvari ideologije, ne vere. Totalno isto kao komunizam sto je bio. Fenomentalan u teoriji, u praksi neizvodljiv.

Dokaz u prilog tome je sledece:
"Ko tebe kamenom, ti njega hlebom"
Fenomenalna recenica, kad bi ceo svet tako funkcionisao, ziveli bi u ljubavi i slozi svi. Ali avaj, eh kad bi...
Svet nikad tako nije funkcionisao, niti ce. Umesto toga hriscanstvo i sve ostale religije se koriste za potcinjavanje sirokih narodnih masa, za dobro sacice ljudi ispastaju milioni. Ljudi zive u najvecoj mizeriji, ceo zivot se mole bogu, umiru kao najveci gubitnici i niko ih se ne seca, a kaze se da ce to bog sve to da im nadoknadi posle smrti. I AKO HRISCANSTO NE PROPOVEDA ZAGROBNI ZIVOT I ZABRANJUJE BILO KAKVU KOMUNIKACIJU SA DUSAMA UMRLIH! I jadan obican covek prozivi ceo zivot kao bednik, ko njega kamenom, on njega hlebom, cuti i trpi.

Nas svet danas kao i oduvek funkcionise na principu jaceg. Jaci pokoravaju slabije, slabi se brane kako znaju i umeju, to je u biti svih zivotinja, pa tako i coveka. Hriscanstvo je tom recenicom jasno stavilo do znanja da je protiv svega prirodnog u coveku, ne dopusta mu da se brani, vec govori mu da je u redu da bude rob.

A sta je sa srbima? Srbi to nikad nisu prihvatili, srbi su se oduvek branili, srbi nikad nisu ni prihvatili hriscanstvo. Najvise se hrist od svih zemalja psuje u srbiji, najvise se kod nas huli na hriscanskog boga. Zato jer on nije nas bog.

Da li je iko od vas cuo i jel zna kakvo znacenje ima u nasem narodu "Ortodoksni Seljak"? To je oznaka za nesto najgore, za nesto najgrdje, mi na ortodoksnog seljaka gledamo kao na najvece djubre od coveka. Ranije sam mislio da je to zato jer srbi ne znaju da ortodoksan znaci pravoslavan i da time sami sebe vredjaju iz neznanja. Vise ne. Danas znam da ko god je to izmislio znao je vrlo dobro zasto je to rekao a i narod je znao kad je toliko opste prihvaceno u narodu da je to zlo.
Ne danasnji narod, nas danasnji narod zivi u neznanju, radi nesto sto su srbi odvajkada radili a nemaju pojma zasto to u stvari rade, jednostavno instinkt ih vodi ka tome da je to pravilno i da su nasi preci znali sta rade.

Znaci drugari moji, hriscanstvo, islam i sve ostale novije religije su u stvari ideologije, ne religije, i potpuno su iste kao komunizam sto je bio. U teoriji pune dobra, u praksi svetsko zlo.

E sad mozete da kazete da sam antihrist i antialah. Svi srbi su oznaceni tako, zasto ja da se razlikujem? Ja sam isti kao i ceo moj narod i ne mozete nam nista, a vreme je za istinu. ;)

Poslednja izmena:
Nemojte pogresno da me shvatite, ova teorija rusi sve danasnje vere ne samo hriscanstvo, tako da ako sam antihrist, onda sam i antialah itd.

Ne rusi ona nista, a sash da vidis sto.

hriscanstvo i sve ostale religije se koriste za potcinjavanje sirokih narodnih masa, za dobro sacice ljudi ispastaju milioni. Ljudi zive u najvecoj mizeriji, ceo zivot se mole bogu, umiru kao najveci gubitnici i niko ih se ne seca, a kaze se da ce to bog sve to da im nadoknadi posle smrti. I AKO HRISCANSTO NE PROPOVEDA ZAGROBNI ZIVOT! I jadan obican covek prozivi ceo zivot kao bednik, ko njega kamenom, on njega hlebom, cuti i trpi.

Ovo je tipicna zabluda. Religija nije smisljena da bi se narod drzao u pokornosti, vec se za to KORISTI, i to preteranim detaljisanjem naknadno dodatim.
Kao sto sam vec rekao, covek je majstor iskrivljivanja zakona i dogme, samo ako mu je to u koristi.

Nas svet danas kao i oduvek funkcionise na principu jaceg. Jaci pokoravaju slabije, slabi se brane kako znaju i umeju, to je u biti svih zivotinja, pa tako i coveka. Hriscanstvo je tom recenicom jasno stavilo do znanja da je protiv svega prirodnog u coveku, ne dopusta mu da se brani, vec govori mu da je u redu da bude rob.

Protiv svega prirodnog?! Sta pricas ti bre? Hoces da mi kazes da se prirodno osecas kad maltretiras slabije?

A sta je sa srbima? Srbi to nikad nisu prihvatili, srbi su se oduvek branili, srbi nikad nisu ni prihvatili hriscanstvo. Najvise se hrist od svih zemalja psuje u srbiji, najvise se kod nas huli na hriscanskog boga. Zato jer on nije nas bog.

Ko kaze da nije?

Hristos je moj bog, ja tako hocu.

I kojom se to psovkom psuje Hristos? Da si rekao to za Hrvate pa ajde, ovako...

Da li je iko od vas cuo i jel zna kakvo znacenje ima u nasem narodu "Ortodoksni Seljak"? To je oznaka za nesto najgore, za nesto najgrdje, mi na ortodoksnog seljaka gledamo kao na najvece djubre od coveka. Ranije sam mislio da je to zato jer srbi ne znaju da ortodoksan znaci pravoslavan i da time sami sebe vredjaju iz neznanja. Vise ne. Danas znam da ko god je to izmislio znao je vrlo dobro zasto je to rekao a i narod je znao kad je toliko opste prihvaceno u narodu da je to zlo.

Znas li ti uopste sta znaci ortodoksan? E pa sad cu da ti kazem. Znaci "pravi", "izvorni". Primeni sad to na "ortodoksni seljak" ...

Hriscanstvo, islam i sve ostale novije religije su u stvari ideologije, ne religije, i potpuno su iste kao komunizam sto je bio. U teoriji pune dobra, u praksi svetsko zlo.

Ne, ne i opet ne. Shvati da je religija, kao vazan deo covekovog zivota, podlozna manipulaciji i zloupotrebi od strane zlonamernih.

E sad mozete da kazete da sam antihrist i antialah. Svi srbi su oznaceni tako, zasto ja da se razlikujem? Ja sam isti kao i ceo moj narod i ne mozete nam nista, vreme je za istinu.

Nisi ti nista od toga, samo si se malo zbunio.

Protiv svega prirodnog?! Sta pricas ti bre? Hoces da mi kazes da se prirodno osecas kad maltretiras slabije?
Ne, hocu da kazem da zelim da imam pravo da se branim, a hriscanstvo mi to zabranjuje. (Ko tebe kamenom, ti njega hlebom.)

Sto se tice zagrobnog zivota, mnogi ce to odmah da ospore sa rajem i paklom, ono sto sam hteo da kazem da crkva zabranjuje bilo kakvo gajenje kulta mrtvih (paganskih obicaja kojima je srbija prepuna). Tu je i kontradiktornost velika u svemu tome, zabranjuje se sa jedne strane, a sa druge se daje neko drugo objasnjenje koje u sustini ima isto znacenje. Ukoliko je nase nosenje hrane na grob pogresno, zasto su raj i pakao ispravni? To veze sa zivotom nema.

Sto se tice ortodoksnog, ja sam cuo da se nasa crkva zove Ortodox Church, jesi ti cuo za to? Da je to u stvari pravoslavna crkva?

Sto se tice pogresnog interpretiranja i manipulacije, to je ono sto ja pricam ovde sve vreme. U osnovi su religije dobre, ali se sve vreme zloupotrebljavaju i koriste za najvece zlocine u ljudskoj istoriji, drugim recima - u teoriji dobre, u praksi neizvodljive. Nikad bile i nikad nece ni da budu.

A za to sto ti je Hrist bog, jel tebi brani ko to?
Nemoj ni ti meni da branis sto meni nije. Tvoj bog je nesto nerealno, neobjasnjivo. Moji vanzemaljci kao tvorci planete su mnogo realniji od tog tvog ubedjenja.
Odnosno, ja tvog ili bilo cijeg boga objasnjavam kao vanzemaljsku izuzetno naprednu civilizaciju. Sve sto tvrdis da je tvoj bog uradio, uradila je ta vanzemaljska civilizacija koja je sebe predstavila kao bogove ljudima u ljudskoj istoriji.

Poslednja izmena:
Ne, hocu da kazem da zelim da imam pravo da se branim, a hriscanstvo mi to zabranjuje. (Ko tebe kamenom, ti njega hlebom.)

Nece tebe Bog kazniti ako se branis, ne brini. Ovo je, ja mislim, vise u smislu ne svetiti se nego prastati.

Sto se tice zagrobnog zivota, mnogi ce to odmah da ospore sa rajem i paklom, ono sto sam hteo da kazem da crkva zabranjuje bilo kakvo gajenje kulta mrtvih (paganskih obicaja kojima je srbija prepuna). Tu je i kontradiktornost velika u svemu tome, zabranjuje se sa jedne strane, a sa druge se daje neko drugo objasnjenje koje u sustini ima isto znacenje. Ukoliko je nase nosenje hrane na grob pogresno, zasto su raj i pakao ispravni? To veze sa zivotom nema.

Ako mene pitas, nosenje hrane na grob je nesto najodvratnije...

Sto se tice ortodoksnog, ja sam cuo da se nasa crkva zove Ortodox Church, jesi ti cuo za to? Da je to u stvari pravoslavna crkva?

Pa da, sta ti nije jasno? Orthodox = pravi, izvorni. Dakle, prava, izvorna crkva. Ili u tvom primeru pravi, izvorni seljak (ortodoksni)

Sto se tice pogresnog interpretiranja i manipulacije, to je ono sto ja pricam ovde sve vreme. U osnovi su religije dobre, ali se sve vreme zloupotrebljavaju i koriste za najvece zlocine u ljudskoj istoriji, drugim recima - u teoriji dobre, u praksi neizvodljive. Nikad bile i nikad nece ni da budu.

Ali zasto religiju, ili jos gore, Boga krivis za to? To bi isto bilo kao kada bi mrzeo kuhinjski noz jer postoji mogucnost da ti neko njime prereze grkljan.

Poslednja izmena:

Back