Srbi - Jedini Mnogobozacki Narod Medju Hriscanima Danas

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Eto drugari, izvolite. Pozovite sve naucnike koje mozete, popove, bilo koje ucene ljude i oborite mi teoriju, dokazite mi da gresim. Dokazano mnogobostvo kod srba danas, kljuc je falsifikovane evropske istorije. Ovim breg lazi pocinje da se roni, a nadam se da cemo ga srusiti vrlo brzo. ;)

-------------------------------------------------

Postuj i voli svoj narod, ne bezi od njega i ne pljuj po njemu.

lat - Qui Sum Qui - ja sam ono sto jesam
srb - Kuj Sum Kuj - koji sam ja to krivak?

Budi ponosan sto si ono sto jesi! ;)

Izvolite gospodo, otvoren sam za pitanja.

Zar ti mislis da jedan Srb treba da uci iz vikipedije ko je i sta je, sto slavi i kako slavi?

Po ovim tvojim "izvorima znanja" ja vidim da ti pojma nemas o Srbstvu kao ni ovi su su pisali "nauku" za ljude tvoga kova.

Ako hoces detaljnu rasprau, postavi jedan problem, a ne desetak u isto vrijeme pa cemo vidjeti kako Musa dere jarca.

kultnihleb.jpg

Ovako je izgledao slavski "crkveni" suncani hljeb Srba koji su pripremali svestenici 2000 g. prije Hrista

krsnihljeb2004444.gif

Ovo je slavski krsni hljeb kod Srbina domacina od starina do danas

Evo jedne varijante Krsne slave. To je molitva i cita se na samom pocetku slave. I sad se nadje neka neznalica koja tvrdi da se Srbin prvo moli svom svecu zastitniku? Svasta!

KRSNA SLAVA

Va slavu i čest Svete, Zivonacalne, Jedinosusne i Nerazdvojive Trojice: Oca, Sina i Svetoga Duha, ize slavimo premnogijem molbama; i Prisnodjevi Mariji i Cesnije nebesnije sila i svih svetih – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i blagoga Hrista i Casnoga Krsta; da se blagome Hristu smerno pomolimo i Casnome Krstu duboko poklonimo -– va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i svete Petke i svete Nedjelje i Hristovoga Raspenija i slavnog Vaskrsenija; da se Gospodu pomolimo i stradaniju Njegovom poklonimo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

I za slavu i čest prvomucenika Hristova Svetoga Stefana i svih svetih mucenika ize za vjeru hristijansku postradase i nama u amanet ostavise, da se vjerom krepimo i nadu u vaskrsenje imamo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta tri velika jerarha: Vasilija Velikoga, Gligorija Bogoslova i Jovana Zlatousta; i za svetog Jovana Krstitelja i kuma Hristova , od koga i mi krstenje primismo i vjeru u Hrista naucismo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta četiri velika proroka: Isaiju Jeremiju, Jezekilja i Danila i za ostale proroke, koji dolazak Hristov najavise i stradanja njegova predskazase – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta četiri jevandjelista: Matiju, Marka, Luku i Jovana, poderzasci zemlju i nebo i prestol Bozji na njem, koji sveto jevandjelje napisase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za svete apostole Petra i Pavla, Jakova i Jovana i za ostale svete apostole, ize zemlju prohodise, krstom svetijem prekrstise, sveto jevandjelje pronesose i vjeru hristijansku proširise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za svetoga oca Nikolaja, putnika i cudotvorca, koji se na moru proslavio i Gospod ga na nebu za svetitelja postavio, da ga slavimo i vozdizemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za 318 bogonosnijeh otaca, ize vo Nikeji sabor saborise, Arija bezumnoga osudise, vjeru pravoslavnu utvrdise, nama grijesnim predadose, da i mi znamo i vjerujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za srpske zemlje svetitelja i ucitelja : Simeona Mirotocivog i Svetitelja Save; Vasilija Ostroskoga i Petra Cetinjskoga, Stevana Prvovjencanoga i Stevana Decanskoga; kralja Milutina i Urosa Mladoga – ize vjeru u Hrista ispovjedase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za mucenika kosovskoga cara Lazara i junaka Obilic Milosa i za ostale kosovske junake ize na Kosovu Polju postradase i na Vidovdan glave pogubise za rod srpski i vjeru hrišćansku, da ih pamtimo i pocitujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za ostale svetitelje i Bozije ugodnike koje pravoslavni Hrišćani slave i koje mi ne znamo pobrojati, ali se možemo Bogu pomoliti i njima se pokloniti – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

I još da se poklonimo Krsnoj Slavi (svetome Djordju) i da se pomolimo za dom i domaćina , za domaćice i decice, i za svu kucnu celjad, za kumove i prijatelje od ovoga doma. Pomolimo se i za dusmane naše, da ih Gospod smete i na pravi put izvede.

Pomogo nam Bog i Krsna slava, rodila nam u polju senica , u brdima vinova lozica. Cele nam se rojile, krave telile i ovce bliznile. Bog nam dao roda i biriceta, a Krsna nam slava na pomoći bila. Bogu slava i hvala, nama zdravlje i veselje, a pokojnicima našim dusevno spasenje, sada i svagda i svoj braci na zdravlje. (svi prisutni: Amin – da Bog da- i nasemu bratu cateniku)

Poslednja izmena:

Suncani hljeb (ili Krsni hljeb) zapravo je kalendar godisnjih doba:

http://www.scribd.com/doc/38572867/Calendar

krsnihljebmali.gif

U sredini je krug Sunca, bog Sunca, okolo suncani simboli medju kojima i ocila i krst preko hljeba kao simbol strana svijeta. Tako je bila simbolika prije primanja hriscanstva. Po primanju hriscanstva ostalo je prvo znacenje i znacenje Sunca kao Sunca Pravde, tj. Hrista, krst opet simbol Hrista. Elem, skoro se nista nije izmijenilo, samo se znacenje sa cisto astronomskih pojava predhrscanskog vremena prenose na Hrista.

Poslednja izmena:
Pa tu je razlika, spanci jesu pobili mnogo tih ljudi tamo, amerikanci isto, ali ti ljudi i dalje postoje kao prasterosedeoci tih zemalja, pricaju medjusobno na svojim jezicima i dan danas. U nasem slucaju prastarosedeoci su jednostavno nestali kao da nisu ni postojali. Sve smo ih izgleda pobili, zatrli im sav trag dok su to rimljani sve mirno gledali. To je nemoguce ljudi moji. Samo obrnite teze i postavite glediste tako da su sloveni prastarosedeoci ovih prostora, sve ostalo se samo kazuje. Mi smo ovde na ovim prostorima odvajkada.

Vec drugi put ponavljas da su Rimljani mirno gledali kako nistimo sve gde smo dosli? Nisi se slozio da smo dosli, a i da se to i desavalo Rimljana u to vreme vise nije bilo, ni u Italiji. A oni koji su ostali bili su samo u Rimu i nisu mogli drugo nista ni raditi, nego gledati sta im se desava sa Imperijom.

:)))))
Pa brate drzimo se teme, ispravio sam sve i skrenuo paznju svima na temu. Pridrzavajmo se te teme.

Vidis sad, taj tvoj kolac srbski je lep, i 4c na grckim, rimskim i egipcanskim haljinama su lepi, ali obican covek to kad vidi, covek koji je prvi put u dodiru sa takvim stvarima moze da misli da je to fotosop. To je naucna fantastika, za takve stvari se nema dokaza, taj ko to prica nije normalan, to je fantazija. Njega su u skoli ucili da je srbin doso ovde u 8mom veku i ti si nenormalan ako kazes nesto drugo. Ne ti, nego bilo ko ko nesto drugacije izvede i pokusa da dokaze.
To tvoje su tvrdnje bez dokaza, u to tvoje samo ja i ti mozemo da verujemo, niko drugi. To je ono sto sam u predhodnom nekom postu naveo kao problem. Sve je to obicnom coveku u domenu naucne fantastike i kao takvog ga se odrice.

Ja sam po nesto procitao o nasim tim teorijama, odakle su, koji su i kakvi su srbi u stvari narod. Problem je kad god nekom tako nesto pomenes, smatra te za nenormalnog coveka. Ne mozes da ubedis coveka da je istina istina.

Iz tog razloga smatram da treba ici postepeno, ali temeljno, rusiti jednu po jednu laz, grcku, germansku i koju god treba jos, argumentima i dokazima da smo u pravu.

A sto se wikipedie tice, ne razumem sta imas protiv nje? Recimo za vidovdan sam pustio link na srbskom, na engleskom i za onog vitu sicilijanskog, imaju tamo sta god ti treba. Koriscenje podataka sa wikipedie je prosto - ceo svet je koristi i 99% ljudi koji je koristi je smatra za konacnu istinu. Ukoliko tamo pise sta ti odgovara, brze ces da dokazes svoju tezu. Ako ti ne odgovara, trazi i prevrci net.
Mislim da je wikipedia mnogo vise pozitivan sajt nego negativan.

Vec drugi put ponavljas da su Rimljani mirno gledali kako nistimo sve gde smo dosli? Nisi se slozio da smo dosli, a i da se to i desavalo Rimljana u to vreme vise nije bilo, ni u Italiji. A oni koji su ostali bili su samo u Rimu i nisu mogli drugo nista ni raditi, nego gledati sta im se desava sa Imperijom.

Vujadin opet tupi sa berlinsko-beckom skolom!

:)))))
Pa brate drzimo se teme, ispravio sam sve i skrenuo paznju svima na temu. Pridrzavajmo se te teme.

Vidis sad, taj tvoj kolac srbski je lep, i 4c na grckim, rimskim i egipcanskim haljinama su lepi, ali obican covek to kad vidi, covek koji je prvi put u dodiru sa takvim stvarima moze da misli da je to fotosop. To je naucna fantastika, za takve stvari se nema dokaza, taj ko to prica nije normalan, to je fantazija. Njega su u skoli ucili da je srbin doso ovde u 8mom veku i ti si nenormalan ako kazes nesto drugo. Ne ti, nego bilo ko ko nesto drugacije izvede i pokusa da dokaze.
To tvoje su tvrdnje bez dokaza, u to tvoje samo ja i ti mozemo da verujemo, niko drugi. To je ono sto sam u predhodnom nekom postu naveo kao problem. Sve je to obicnom coveku u domenu naucne fantastike i kao takvog ga se odrice.

Ja sam po nesto procitao o nasim tim teorijama, odakle su, koji su i kakvi su srbi u stvari narod. Problem je kad god nekom tako nesto pomenes, smatra te za nenormalnog coveka. Ne mozes da ubedis coveka da je istina istina.

Iz tog razloga smatram da treba ici postepeno, ali temeljno, rusiti jednu po jednu laz, grcku, germansku i koju god treba jos, argumentima i dokazima da smo u pravu.

A sto se wikipedie tice, ne razumem sta imas protiv nje? Recimo za vidovdan sam pustio link na srbskom, na engleskom i za onog vitu sicilijanskog, imaju tamo sta god ti treba. Koriscenje podataka sa wikipedie je prosto - ceo svet je koristi i 99% ljudi koji je koristi je smatra za konacnu istinu. Ukoliko tamo pise sta ti odgovara, brze ces da dokazes svoju tezu. Ako ti ne odgovara, trazi i prevrci net.
Mislim da je wikipedia mnogo vise pozitivan sajt nego negativan.

Onaj suncani hljeb je u Muzeju Beograda, nije fantastika. Sve sto si vidio postoji i nije foto-montaza. To moze vjerovati neznalica, uceni covjek to zna i bez mene. Tvoja teorija sa vikipedije jest fantastika, jer je pisu ili nesrbi ili neuki Srbi ili dusmani Srba.Vidim da si poceo da ucis Srbina ko je on, tj. da neupucene svojim laznim izvorima znanja navodis na pogresnu stranu.

Meni i nije stalo da nekoga u nesto ubijedim, prekasno je za to, jer dusmani Srba i odrodjeni Srbi posljednjih vijekova svoj posao rade timski i smisljeno i skoro da su istrijebili Srbe i fizicki i duhovno.

Poslednja izmena:
Suncani hljeb (ili Krsni hljeb) zapravo je kalendar godisnjih doba:

http://www.scribd.com/doc/38572867/Calendar

krsnihljebmali.gif

U sredini je krug Sunca, bog Sunca, okolo suncani simboli medju kojima i ocila i krst preko hljeba kao simbol strana svijeta. Tako je bila simbolika prije primanja hriscanstva. Po primanju hriscanstva ostalo je prvo znacenje i znacenje Sunca kao Sunca Pravde, tj. Hrista, krst opet simbol Hrista. Elem, skoro se nista nije izmijenilo, samo se znacenje sa cisto astronomskih pojava predhrscanskog vremena prenose na Hrista.

Ste fale teme??
Prlepe je.

Ste fale teme??
Prlepe je.

krsnihljeb2004444.gif

Krsni hljeb sa simbolima neba, sunca, cvijeca i ptica. Sve simboli beskonacnog nebeskog šara

Tema jeste lijepa, ali kad postavljac teme pocne iz neznanja da bunca navodeci tekstove sa vikipedije da Srbi svoj krsni hljeb kolju nozem, to pokazuje da postavljac teme nema blage veze sa Srbima niti sa njihovim Krsnim hljebom, jer da ima znao bi da Srbin nikad svoj Krsni hljeb ne reze nozem, jer je to strasni grijeh.

Krsni hljeb lomi se unakrst na cetiri dijela izmedju domacina i pocasnog gosta koji je domacinu ocitao Krsnu slavu.
Zli i naopaki obicaj da je Krsni hljeb sijece nozem uveli su komunisticki popovi denacionalizovanim i obezbozenim Srbima koji navalise u crkve padom komunizma.

Poslednja izmena:
krsnihljeb2004444.gif

Krsni hljeb sa simbolima neba, sunca, cvijeca i ptica. Sve simboli beskonacnog nebeskog šara

Tema jeste lijepa, ali kad postavljac teme pocne iz neznanja da bunca navodeci tekstove sa vikipedije da Srbi svoj krsni hljeb kolju nozem, to pokazuje da postavljac teme nema blage veze sa Srbima niti sa njihovim Krsnim hljebom, jer da ima znao bi da Srbin nikad svoj Krsni hljeb ne reze nozem, jer je to strasni grijeh.

Krsni hljeb lomi se unakrst na cetiri dijela izmedju domacina i pocasnog gosta koji je domacinu ocitao Krsnu slavu.
Zli i naopaki obicaj da je Krsni hljeb sijece nozem uveli su komunisticki popovi denacionalizovanim i obezbozenim Srbima koji navalise u crkve padom komunizma.

Ne tema već kruhe je lepa..
Ime li recept za takve kruhe??
Masna para bi se digle vde na teme gde sam ja.
Ti verevati u magija i nacin sečenja kruha??

Da napomenem da ovo sto danas vecina Srba na svojim slavama i sa svojim popovima cini nema nikakve veze sa tradicionalnom srbskom Krsnom slavom iz sljedecih nekoliko razloga:

1. Niko (ili skoro niko) ne cita Krsnu slavu, a bez ocitane Krsne slave slava moze biti slava, ali ne i Krsna slava.
2. Krsni hljeb pretvorili su u nekakav "slavski kolac" kojeg sijeku nozem i poljevaju vinom sto nikakve veze nema sa sustinom Krsne slave.
3. Umjesto cistog psenicnog zita koljivo (ponaija) je pretvoreno u mjesavinu svega i svacega.
3. Danasnje slave izgubile su svoj pobozni duhovni smisao i pretvorile su se i bezbozne razgovore, smijuriju, zderanje i opijanje.

Ne tema već kruhe je lepa..
Ime li recept za takve kruhe??
Masna para bi se digle vde na teme gde sam ja.
Ti verevati u magija i nacin sečenja kruha??

To je hljeb kao i svaki drugi hljeb, samo ukrasen sarama (znakovima) neba. Krsni hljeb je simbol neba, simbol Sunca i boga Sunca prije hriscanstva, a primanjem hriscastva opet je ostao simbol neba i nebeskog svijeta, simbol hriscanskog Sunca Pravde Isusa Hrista i tom simbolikom Krsni hljeb je sveti hljeb. I samo bezbozne sluge djavolje i neuki odrodjeni Srbi iz naroda na takav sveti simbol nasrcu nozem. Sjetimo se da je Bog rekao Mojsiju da oltar pravi od prirodnog kamena, da ne smije gvozdjem da tese kamen za oltar. Tako je i sa ovim Krsnim hljebom kod Srba.To nije magija, to je postovanje svetinje.

Uz Krsni hljeb dmacica pravi jos dva tkz. podkrsna hljeba koji se slobodno rezu nozem gostima kao i svaki hljeb.

To je hljeb kao i svaki drugi hljeb, samo ukrasen sarama (znakovima) neba. Krsni hljeb je simbol neba, simbol Sunca i boga Sunca prije hriscanstva, a primanjem hriscastva opet je ostao simbol neba i nebeskog svijeta, simbol hriscanskog Sunca Pravde Isusa Hrista i tom simbolikom Krsni hljeb je sveti hljeb. I samo bezbozne sluge djavolje i neuki odrodjeni Srbi iz naroda na takav sveti simbol nasrcu nozem. Sjetimo se da je Bog rekao Mojsiju da oltar pravi od prirodnog kamena, da ne smije gvozdjem da tese kamen za oltar. Tako je i sa ovim Krsnim hljebom kod Srba.To nije magija, to je postovanje svetinje.

Uz Krsni hljeb dmacica pravi jos dva tkz. podkrsna hljeba koji se slobodno rezu nozem gostima kao i svaki hljeb.

Ti se drzati pravila Mejsije??
Da li svih 500,600 stetina ili sama taj pravila rezanja neza??

Ti se drzati pravila Mejsije??
Da li svih 500,600 stetina ili sama taj pravila rezanja neza??

Vjerujem po svojojoj hriscanskoj vjeri! Sva priroda je djelo Bozije i sve je sveto dok ga covjek svojim djelom ne oskrnavi. Krsni hljeb predstavlja prirodu i Stvoritelja prirode, te je time Krsni hljeb sveti simbol i na svetinju se ne nasrce oruzjem (nozem).

Vjerujem po svojojoj hriscanskoj vjeri! Sva priroda je djelo Bozije i sve je sveto dok ga covjek svojim djelom ne oskrnavi. Krsni hljeb predstavlja prirodu i Stvoritelja prirode, te je time Krsni hljeb sveti simbol i na svetinju se ne nasrce oruzjem (nozem).

Pa ende spika pe savjesti a ne pe Mejsija sleva iz biblije.
Mejsije je masa pravile keje nitke ne sledi pa uzmiga jedan pases sleva i citati ajme.
I kaze Mejsije eve ene..

@Sale
Obaraj burazeru sta i koga hoces, ja cu da pokusam da branim tu teoriju koju smo zajedno napravili ovde. Ukoliko je Deretic ovo isto pisao, ja ne znam za to, a neverovatno bi mi drago bilo da sam dosao do istih zakljucaka kao on.

Kao sto sam rekao, mozda ni jedan delic te teorije nije moj, ja to ne znam. Da hocu slavu i priznanje neko, ne bih pisao javno naucnu tezu gde moze svako da je prigrabi za sebe. Hocu da otkrijemo istinu, svi zajedno. Hocu da svi srbi znaju ko su i sta su. Hocu da prestane bezanje iz Srbije. Hocu da prestane strah da se predstavis strancima da si srbin. Hocu da mi budemo ponosni sto smo srbi. Hocu da u ime srba se izvinim svima kojima smo zlo naneli i hocu svi srbi to isto da urade. Zauzvrat, hocu da genocidni narodi budu oznaceni kao takvi jer su nama zlo naneli. Hocu istinu i pravdu. Hocu da srbi otvore oci. Nista drugo dragi moj sale.

сале обарач теорија:zima2:z:lol:

све је то лепо што си написао, али време је да се пробудиш.

nunk, molim te nemoj da se ljutis, ali ucis iz pogresnih izvora.tacno jest da u svetosavlju kao srbskoj varijanti Pravoslavlja ima mnogo obicaja iz predhriscanske srbske vjere, ali to nije paganstvo, nego hristijanizovano postovanje nasih korijena i pradjedova prije Hrista. Ako bismo se tih korijena odrekli, sasjekli bismo svoje korijene do dna, a to i jeste zelja svih neprijatelja Srbstva i Pravoslavlja.

Da napomenem da ovo sto danas vecina Srba na svojim slavama i sa svojim popovima cini nema nikakve veze sa tradicionalnom srbskom Krsnom slavom iz sljedecih nekoliko razloga:

1. Niko (ili skoro niko) ne cita Krsnu slavu, a bez ocitane Krsne slave slava moze biti slava, ali ne i Krsna slava.
2. Krsni hljeb pretvorili su u nekakav "slavski kolac" kojeg sijeku nozem i poljevaju vinom sto nikakve veze nema sa sustinom Krsne slave.
3. Umjesto cistog psenicnog zita koljivo (ponaija) je pretvoreno u mjesavinu svega i svacega.
3. Danasnje slave izgubile su svoj pobozni duhovni smisao i pretvorile su se i bezbozne razgovore, smijuriju, zderanje i opijanje.

Kod nas u Bosni, odnosno da budem precizan, Srbi iz sarajevsko-romanijske regije čitaju Krsnu slavu, hljeb se ne siječe ni slučajno nožem, nego se prelomi rukama sa gostom a okrugli Krsni hljeb se vrti ukrug.
E znam da se i kod nas Krsni hljeb poljeva vinom, na 4 mjesta, kao krst, ali sad pokušavam da se sjetim slava prije rata i koliko me sjećanje služi (bio sam dijete) moj djed nije imao nikakvo vino prilikom lomljenja Krsnog hljeba.
A na slavama se u kraju mog djeda uvijek pjevalo i to posebne tzv. romanijske pjesme ojkače z:lol:

Kod nas u Bosni, odnosno da budem precizan, Srbi iz sarajevsko-romanijske regije čitaju Krsnu slavu, hljeb se ne siječe ni slučajno nožem, nego se prelomi rukama sa gostom a okrugli Krsni hljeb se vrti ukrug.
E znam da se i kod nas Krsni hljeb poljeva vinom, na 4 mjesta, kao krst, ali sad pokušavam da se sjetim slava prije rata i koliko me sjećanje služi (bio sam dijete) moj djed nije imao nikakvo vino prilikom lomljenja Krsnog hljeba.
A na slavama se u kraju mog djeda uvijek pjevalo i to posebne tzv. romanijske pjesme ojkače z:lol:

Bas tako! Vino su izmislili zadnjih 20-tak godina, od rata pa naovamo i to popovi rasirise u smucenom narodu, jer je od osnivanja stranke SDS-a kod Srba u Bosni postalo moda zvati popa da "ocita slavu", a pop u zurbi izbasa, nabaci epitrahilj, izvadi knjizicu iz dzepa i smrsi neku molitvicu neku molitvicu od desetak rijeci koju niko i ne cuje, uzme nozinu i rascapari Krsni hljeb poljevajuci ga vinom iz tek otvorene flase, popije jednu ili ni jednu jer zuri i mora pokupiti jos nafake od slavljenika u vidu para. Od tada pocese slaviti i oni koji su koju godinu ranije svojim materama izbacivali Krsni hljeb iz kuce i tako odosmo unazad i kao narod i kao vjernici!

Poslije lomljenja Krsnog hljeba uzimama se ponaija (tri kasicice), a po tom gosti oko stola nazdravljaju jednom velikom casom unakrst sa pozdravom sljedecem koji je na redu da pije: Za Visnje Slave Nebeske!
Evo jedan od rijetkih video-snimaka tog obicaja (zaista je steta sto nema prvog dijela na kome je lomljenje Krsnog hljeba):

PS Obratite paznju na patrijarhalni obicaj da zene i djevojke ne sjedaju za krsnu sofru dok se obavlja citanje Slave! Kajda (melodija) je iz centralne Bosne oko Sarajeva.

Poslednja izmena:
Objašnjenje da su Srbi mnogobožački narod zato što imaju svoga Sveca zaštitnika (slava ) je totalno pogrešno i nakaradno. Prema raspoloživoj literaturi, a i nepisanoj tradiciji Slava ima duboki značaj i ogromnu vrijednost kod Srba. Ako svaka porodica ima svoga Sveca zaštitnika, to ne znači da je njihova vjera prema Tvorcu neba i zemlje nešto manja ili da je oni dijele. Naprotiv, Slava je dokaz ljubavi prema Bogu preko Sveca zaštitnika (koji je za života bio čovjek , ogromne vjere i žrtve koju je podnio) . Slava je jedna originalna i istinska pojava koja je duboko ukorjenjena u duše Srba, (vezivna nit koja spaja porodicu u ljubavi prema Bogu). Slava nije gozba , kako je danas nažalost mnogi doživljavaju u potrošačkom društvu. Slava je pomen i mjesto okupljanja porodice uz molitvu,svijeću , slavski kolač i mjesto zahvalnosti Svecu koga pominju (SLAVITI ZNAČI POMINJATI I SLAVITI IME BOŽIJE)

Pliskost Slovena i Sluge su slucajnost, iako nije onda dolazi od zajednickog termina sluzeti.

A i ta Slava je nacionalni mitos. Slave u slavi patrona su isto ceste po svetu, samo je specialni srpski obicaj da se slavi svetac porodice.

Ali razna slavlja ima kad se slavi patron sela ili tako.

Ako slava ima paganski koren, taj koren se vise ne vidi.

Jer mi Srbi niti znamo nesto o paganskoj veri nasih predaka, samo mozemo nagadzivati.

Marija je svetica, a ovde tvrdis kako su sveci preuzeli uloge Bogova kod Srba.

Kod drugih izgleda nije.

Сечење славског колача нема везе са паганизмом и у Грчкој се за имендан секу колачи који по томе требали да се зову имендански колачи.А срби не славе паганска божанства него је то био једини начин да се култ паганских божанстава потисне јер смо били упорни пагани.

Back