Srbi - Jedini Mnogobozacki Narod Medju Hriscanima Danas

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pazi sad dalju razradu - кољач je zaklao колач i pripremio колац (razanj) te ispeko i pojeo za slavu tu zivuljku (moguce i svinja da je bila, vo, ovca, ne mora kokoske da su bile), nego nesto veliko za kolac i nas oduvek prisutni razanj.

Ukoliko ce imati onih koji ce odmah ovo da demantuju time da je kolac turska naprava, pre nego bilo sta kazu na tu temu, reci cu im nek izvole da guglaju ko je uveo prvi kolac (tj popularizovao). Grof rumunski Vlad Tepes, poznat po svirepostima, a znan sire kao Grof Drakula. Od njega su to turci uzeli, a njemu odakle to, pa upotrebio je covek mastu oslanjajuci se na dotadasnji inventar. :D

Glup tekst do bola.

Svetcima se ne moli vec trazi pomoc pred boga.

A da je to u hrscanskom svetu nepoznato je isto cista glupost.

I drugde svetitelji imaju jaku ulogu. Naprimer Marija u katolickim zemljama.

A Vidovdan je ime po katolickim svetcu Svetog Vida iz Sicilije.

Prc milojko nije iz sicilije te katolicke brvnare ne ne sv.Vid ili Vido je O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna nije dokazana odnosno potvrđena. Po jednoj je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. Po drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida (lat. Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. To tumačenje se može lako pobiti kada se uzme u obzir da je ovaj praznik poznat i kod Bugara iako Bugarska nikada nije bila pod uticajem Rimokatoličke crkve, takođe ne treba sv. Vida isključivo dovoditi u vezu sa rimokatoličanstvom, jer je on ranohrišćanski svetac, koji se poštovao još pre raskola hrišćana na pravoslavce i katolike. Međutim treba imati u vidu da su u Polablju gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu, što upućuje na zaključak da je kult poštovanja staroslovenskog paganskog božanstva Svetovida zamenjen kultom sv. Vitusa (t. j. kod zapadnih Slovena kultom sv. Vita, a kod južnih Slovena kultom sv. Vida). Kod Srba i Bugara koji iako priznaju sv. Vida, kao ranohrišćanskog sveca, ovaj dan se poštuje više kao narodni praznik Vidovdan. Vidovdan je fiksni praznik koji Rimokatolička crkva obeležava 15. juna i posvećen je sv. Vidu (lat. Sanctus Vitus, u prevodu sa latinskog sveti Vitus, t. j. sveti Vid), a sam kult sv. Vida je bio vrlo jak na Jadranskom primorju. I danas na Jadranskom primorju postoje toponimi i hramovi koji nose ime sv. Vida, a sv. Vid je i zaštitnik grada Rijeke (ital. Fiume, u prevodu sa italijanskog reka(na ijekavskom govoru rijeka)) koja Vidovdan (15. jun) obeležava kao dan grada (potrebno je skrenuti pažnju da zvaničan datum Vidovdana nije 28. jun, već 15. jun, samo što taj 15. jun zbog razlike u kalendaru pada na 28. gregorijanski jun, kao što i Srpska Nova Godina čiji je zvaničan datum 1. januar pada na 14. januar, jer se SPC pridržava julijanskog, a ne gregorijanskog kalendara).
Ali nebi vi bili vi a da nesto ne munete pa sada nije bitno od koga alo brfe to vam je u krvi katolicima da pljackaju.oduzimaju,namecu,prisvajaju.itd e to su sve osobine katolizma.
ma kako taj vas papa moze da prica i propoveda bilo sta o braku kada im nije dozvoljeno da se zene i sta ce meni jedan takav susro da balavi o postenju,postovanju,ljubavi itd
jedino sta moze da mi pripoveda i laprda je, kako je isti taj papa napastvovao decu,podmicivao i ostalo(i to ne samo jedan papa nego svaki drugi ako ne i svaki) da ne zalazim otici cu jako jako daleko pa cu se izgubiti :) samo jedno znam da taj vatikan treba sravniti sa zemljom i sa svim tim lazim vernicima i papama, i onda ga treba zapaliti pa potapkati za svaki slucaj nikada se nezna, i toboze cistom verom pa to se vidi iz prilozenog koliko je cista da ste cak i Hrista razapeli i ubili isti taj j.ebeni rim .a toboze bacili ljagu na Judu kako je on izdao Hrista,pa i ako ga je izdao sto ste ga vi ubili,jel s.mradovi jedni, isto se desilo sa templarima,rekoh ti nemoj da nastavljam onda zalutam u svim tim vasim zlodelima i svirepstvu. ajd uzdravlje :)

Ljudi najezio sam se ceo, ovo je bre ziva istina. Nista drugo u nasem jeziku колач ne oznacava sem славског колача (verovatno kasnije uzeto kao ime za neki slatkis, danasnji колач), a podudarnost izmedju navedenih termina je nemoguce ignorisati imavsi na umu celu ovu teoriju o srpskom danasnjem mnogobostvu.

Ma rekoh ti rode moj da ovi lopici bili mujici ili katolici sve prihvatise i otese pa prisvojise kao svoje opasna je to banda :) samo oprezno sa njima :) i brani Srpstvo i Istinu ajd uzdravlje:)

Gle sad dalju razradu, poceo sam da razmisljam o slicnim recima i dosao do dva pojma - kolo (srpski narodni ples) i kola (zaprezna kola, prevozno sredstvo). I jedan i drugi se lako povezuje sa slavom, kola smo igrali kad smo se najeli i slavili, a zaprezna kola su moguce sluzila za prevozenja razna tokom slave, ne bih znao kakva, moguce zrtve.
Znaci imamo 4 pojma sa istom jezickom osnovom koja su veoma blisko povezana sa slavom i taj peti koji mi i ne pije nesto vodu, ali daleko od toga da nije moguc.

I sta sad? Jesmo li mnogobosci ili nismo i dalje? Ovo su po meni nepobitni dokazi da jesmo.

Dakle, finalna teorija, za koju ne mogu da kazem da je u celosti moja, mozda nije cak ni delic njen moj, ja sam samo covek koji je tu i tamo citao po nesto i veoma ga zainteresovale nelogicnosti u antickoj istoriji, kao i sve vise istoricara koji se bave ovom temom, a koja je u domenu naucne fantastike mnogima od nas, a ukoliko se uzme polaziste da su sloveni pravi prastarosedeoci evrope, sve leze na svoje mesto bez bilo kakvih problema:

Rimsko carstvo je postojalo, kao i anticka grcka (o kojoj sad ne pisem, vec pominjem rimljane kao relevantne u onome sto dokazujem). Veliki deo rimskog carstva se prostirao na staroslovenske balkanske zemlje koje su ocigledno imale ogromni uticaj na to rimsko carstvo. Rimskom carstvu preti propast, senat glasa i odlucuje da se car konstantin ili njegov otac ili ko god je trebao tu da bude prvi, proglasi za cara. Konstantin je srbin, majka mu se zvala Jelena. Srbi su bili mnogobosci u to vreme, ali konstantinova majka iz nekog razloga zeli da rasiri hriscanstvo i ubedjuje sina da pocnu sa pokrstavanjem. (zvanicna teorija inace i opste prihvacena kako je sirenje hriscanstva pocelo)

Prva prepreka je njegov narod, srbi. Nije mogao vojskom protiv njih, morao je da ubedi velmoze nekako. Niko nije zeleo rat te se kompromis napravio - samo njegovom vlastitom narodu je dozvoljeno da zadrze mnogobozacki sistem verovanja, ali da ga zamaskiraju u hriscanstvo. Svi ostali su pokrsteni bez prava na mnogobostvo. Pravoslavna crkva nije to radila silom, katolicka i te kako jeste.

----
Kraj teorije

Ja ljudi ne vidim rupu u ovoj teoriji. Mnogobostvo kod srba danas otvara mnoga pitanja laziranja istorije. Sa jedne strane imamo suve nepobitne cinjenice - konstantin je rodjen na srpskom tlu kao i da je on rasirio hriscanstvo po svetu, cak i da mu je otac bio rimljanin, majka mu je bila srpkinja, i on i majka nose srpska imena. Sa druge strane imamo vrlo smelu teoriju izvedenu na cinjenicama koja je u domenu naucne fantastike ukoliko se gleda sa stanovista moderne (lazne) nauke, ali ukoliko se samo postavi na prave noge, da su sloveni prastarosedeoci evrope, sve je lako objasnjivo.

Mediolanum rimljani svojataju kao svoj danasnji Milano. Isto sto nam i grci odvajkada, kao i danas albanci, rade sa drugim nasim istorijskim znamenostima.

Evo dva linka, prvi je za rimski milano:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Mediolanum
drugi je za nasu Medijanu (Nis), gde je rodjen nas i rimski car Konstantin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mediana

Nis je bio carski grad za vreme Konstantina, ne Rim. Iz Nisa se rasirilo hriscanstvo u svet, ne iz vatikana.

Poslednja izmena:
btw
колач i кољач - da li je i to slucajnost? onaj koji se kolje i onaj koji kolje? Da nije to u pozadini kolaca? Eto, da nije ove rasprave, ovo mi verovatno ne bi palo na pamet. Dobro je, vodimo raspravu u konstruktivnom smeru. :D

Kolač i koljač samo liče

No, kolač tolazi od reči kolo(krug, kružnica, točak, kotač), zato što su kolači(pogače) kružnog oblika.
Dok,koljač dolazi od glagola klati zajednički je za sve slovenske jezike, sa indoevropskim korenom, u značenju udarati.

nonk:
I Konstantin i Jelena su srpska imena. Helena su mutavi grci bez pola nasih glasova kasnije napravili od naseg imena, kao i za sve drugo sto su uradili, ukrali od nas i lazno posle prezentovali i izvlacili korist iz toga.
Disi Deretiću.
Jelena je slovenizirano Ἑλένη , znači sjaj, blistavost uporediti sa ἥλιος = sunce. Mi smo i Έλληνες zvali Jelini(Grci).
Konstantin je od latinskog Constantinus,od reči constans: postojan, stalan, čvrst.

Ne, nisam ja Deretic.
To prvo sto si naveo upravo ide u dokaz ove teorije, da je sve to veoma povezano i da sve ima smisla i te kako.
To drugo, to je grcka verzija "istine", isto kao sto sada albanci tvrde da su karadjordje i milos obilic bili albanci i daju im neka njihova nebulozna imena. Isto sto i albanci danas, isto ali komplet isto su i grci uradili sa starim slovenima, njihovim imenima i bozanstvima.
Kazes da Helena ili Elena znaci ovo-ono na grckom.

Da li Jelena na srpskom ima neko znacenje ili nema? Da li je i suvise ocigledno od cega je nastalo ime Jelena? Gazela, kosuta, sve su to olicenja elegancije, neznosti i lepote u poimanju naseg naroda. Jelena. Prelepo ime sa prelepim znacenjem, pravim, ne laznim kao grcke izmisljotine.

Jos jedan podatak, procitao sam da danas 70% evrope sacinjavaju sloveni. U istoriji je taj procenat bio i mnogo veci. Samo za vreme prvog svetskog rata pobiveno je preko 2 miliona srba, za vreme drugog preko 2 i po, od cega samo u Jasenovcu milion i nesto. Ostale slovene, narocito ruse da ne pominjem, tu se broja ne zna, a broj je ogroman. Mi kao srbi smo za ta dva svetska rata izgubili kolko danas stanovnistva ukupno imamo. Pored toga, mnogi su pokatoliceni, mnogi pomuslimanceni, a mnogi su jednostavno otisli.

Ukoliko se ovo uzme u obzir, zasto je toliko nemoguce da su sloveni prastarosedeoci balkana i evrope u celosti?

Poslednja izmena:
U bliskoj istoriji imamo dva strahovita genocida i otimanje teritorije koji su nad nama izvrseni, prvi je bio Hrvatska "Oluja", gde je nestala Srpska Krajina, druga je egzodus na Kosovu i Metohiji, gde smo to izgubili. Hteli vi to da priznate ili ne, mi na te zemlje nazad ne mozemo, bar ne u svojstvu u kom smo bili do genocida i pogroma. Kosovo ukoliko se pripoji opet Srbiji, imacemo nesmetano sirenje albanaca dalje na sever (Nis, Krusevac, pa dokle stignu). Da im dozvolimo da ga uzmu takodje ne dolazi u obzir, to je nasa sveta zemlja, bezbroj spomenika o nasoj proslosti koji ce biti izgubljeni zanavek ukoliko se to desi. Dakle, mi smo drugari zaglavljeni u uzasu sto se Kosova tice, bez izlaza, a Krajinu smo odavno otpisali.

Za dvesta-trista godina niko nece da se seca da su tu nekad ziveli srbi, svaki pomen na srbe u tim delovima izazivace podsmeh. Lazirace istoriju opet, po ko zna koji put, a ovo sto sad gledamo i cemu se smejemo je samo pocetak dugorocnog plana - karadjordje i milos obilic su bili albanci, nikola tesla je bio hrvat. Za dvesta trista godina i mi cemo verovati u to sto je najzalosnije od svega.

Jedini, ali jedini nas izlaz je okretanje nauci i kulturi i zastititi sebe na taj nacin, argumentovano iznositi dokaze, sta je sta i ko je ko bio, na svaki pokusaj bilo kakve sabotaze, ceo drzavni vrh treba da reaguje. U ovom slucaju iz momenta treba da se otvori naucna debata o tome da li su milos obilic i karadjordje bili albanci ili srbi. Ne da zmurimo, ne da bezimo, dokazimo odmah da su bili srbi ako su uopste bili. Ne sebi, celom svetu treba da dokazemo. Za Teslu isto. Za Njegosa isto. Ukoliko se crnogorci protive, ok burazeri crnogorci, ajmo da vidimo da li smo mi isti narod ili ne, ne moramo da budemo srbi, nek se zovemo samo "isti narod". Eto vam drzavljanstvo, nacija sta god hocete, vasa volja, ali daj da vidimo da li smo mi isti narod, ukoliko nismo, zasto je Njegos govorio za sebe da je srbin?

Shvatate li moju poentu? Vekovima nam se isto desavalo sto i danas i mi i dalje cutke prelazimo preko svega toga. A nemamo se cega stideti i nemamo se cega bojati ako iznesemo istinu i borimo se za nju.

Nisu samo Srbi zadrzali paganske obicaje.....npr. katolicki Bozic pada 25 dec,tog datuma je bio praznimk Soi Invictus....pragmatican supstitut za kalemljenje nove vere.Evo vam jedno pitanjce,meni barem zanimljivo...je l znate zasto je Sinan Pasa naredio da se spali Sveti Sava? Odgovor je vrlo logican,da vas vidim...

Pravoslavni bozic pada isto na 25 decembar.

Ali to je tacno crkva je taj dan odredila za slavu Isusovog rodjendana jer se za dan Isusovog rodjena ne zna.

Sveti Sava je spaljen zbog Banatskog Ustanka, kao osveta.

Bio je kod Germana vazan, najverovatnije i za Slovene na severu, zato sto posle tog dana opet ima vise Sunca.

Poslednja izmena:
Vrlo interesantna tema, dragi moji zemljaci.
Pre hriscanstva, srbi su bili pagani, mnogobosci, kao i sve ostale danasnje nacije koje poticu od starih slovena. Kada je hriscanstvo stupilo na snagu, tj kad je masovno pokrstavanje naroda pocelo za vreme Konstantina rimskog cara iz Mediolanuma (danasnji Nis) i njegove majke Jelene, Srbi su bili pokrstavani silom. Svi ostali hriscanski narodi su prihvatili hriscanstvo kao nesto sto treba biti njihova jedina religija sem Srba. Mislim da je to zbog one nase "Svud mozes biti postovan i cenjen, samo u svom selu ne" sto se u ovom slucaju odnosi na Konstantina.

Sta su Srbi uradili? Svoje paganske bogove su utkali u hriscanstvo i nastavili da ih slave i dan danas, bez ikakvih problema a sa nekim malim promenama. Svaki srbin slavi Slavu. Ni jedan drugi hriscanski narod je nema. Ni rusi, ni grci, o katolicima da ne pricam. Svi oni imaju imendan, gde slave svoje ime.

Prinosenje zrtava kod nas se pretvorilo u "klanje" slavskog kolaca. Nasi bogovi su delom dobili hriscanska imena, delom ne.

Da bih vam ovo dokazao, navescu najocigledniji primer - Vidovdan.
Jel ima srba koji slave vidovdan kao svoju slavu? Ja bih reko da ima.
Poreklo i to kako je ovaj praznik nastao i zasto se zove Vidovdan, niko ne zna. Evo u wikipediji sta pise o tom prazniku:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Видовдан
Mislim da je i vise nego ocigledno da je to nas (slovenski) paganski bog koji je preziveo do dan danas i kojeg svi slavimo jer je Knez Lazar na taj dan vojevao protiv Turaka.

Svaki srbin vernik i dan danas se prvo moli svom svecu, pa tek onda bogu (sveti nikolo ti pomozi, sveta petko ti pomozi itd), sto nam ukazuje da mi imamo vise bogova, a koji se tumace kao sveci. Svaka porodica i familija ima svog boga prvo, koji je zastitnik te porodice i njihov licni, pa tek onda idu vrhovni bogovi, od kojih je izgleda upravo Sveti Vid bio glavno bozanstvo.

Kao sto rekoh, vrlo interesantna tema za razgovor. Ne kazem da treba da se vratimo na mnogobostvo, zivimo eto ok tolike godina bez toga, kao hriscani, ali smo isto lepo ziveli i pre toga sa tim, znaci mozemo i bez jednog i bez drugog.

Religija kao religija sluzi za potcinjavanje velikih masa i lako preuzimanje kontrole nad njima. Treba se okrenuti nauci i sve to sagledati iz skroz drugog ugla, jedino tako se verujem moze doci do istine. Pravoslavno hriscanstvo je samo stepen i mali period u nasoj evoluciji, kao sto je to slucaj i sa katolicima i muslimanima i bilo kojom drugom verom danas na planeti.
A mi eto mozemo biti dokaz da mnogobostvo i dalje postoji. ;)

Ima li neko neki komentar na ovo moje izlaganje?

Ohladi junace, ohladi i polako! Evo Srb sa dna kace da ti kaze: predhriscanska religija Srbinova bijase sjena onoga sto ce da dodje, sjena Ristova, sjena riscanstva ili kako grcki ucenici govore: hriscanstva! Tri mudraca sa istoka, tri maga sto dodjose Mesiji na poklonjenje bijahu SRBI (mag > mag(novenje) = trans, zanos, vidjenje onostranog).
Srbi bijahu sva plemena sinova Jafetovih i nastanjivahu prostore od Indije i Kine do Irske, Engleske i Skotske. Srbinova ognjila svi sinovi Jafetovi cuvali su hiljadama godina, a ostatak Srba, posljednji Srbi cuvaju to znamenje i dan danas. Evo ti pa se uci, uci djecu svoju i potomke svoje o Srbima i o Visnjem Bogu Srba:

http://www.scribd.com/doc/43082766/God-s-Firesteel-The-Tree-of-life

.

Nemce samo sloveni zovu nemcima. Niko drugi ih tako ne zove. Rimljani cini mi se da ih zovu alemania. Da smo mi dosli ovde i da smo nemce nazvali nemcima zato sto ih nista ne razumemo, mi bi sve okolne narode ukljucujuci i grke i rimljane i rumune zvali nemcima. Ne, nismo mi dosli, nemci su dosli. Odakle i kako, blage veze nemam, to istoricari i arheolozi treba da dokazu. Ja samo logikom mogu da zakljucim da su nemci dosljaci, ne mi.
Nemci je zejdničko ime za germanske narode, koji ne govore slovenske jezike.
Baš kao što je Sloveni zajedničko ime za narode koji slove, tj. govore slovenske jezike i mogu se sporazumeti među sobom.
Šta ti tačno nije jasno i kakve veze priča o tome gde je ko i kada došao ima sa ovim? :dontunderstand:

1-3. Na prve tri opaske mogu da kazem da srbi ne bi imali slave da su se nasilno pokrstili, nadjen je neki kompromis tada, zato su srbi zadrzali slave a Konstantin je uspeo da zauzvrat pokrene pokrstavanje iz grada gde je rodjen, a to je Mediolanum ili Nis. Gde su dokazi da je on bio rimljanin? I Konstantin i Jelena su srpska imena. Helena su mutavi grci bez pola nasih glasova kasnije napravili od naseg imena, kao i za sve drugo sto su uradili, ukrali od nas i lazno posle prezentovali i izvlacili korist iz toga.
Ovaj... Konstantin I nikada nije pokrenuo nikakvo pokrštavanje, jer je i sam prihvatio hrišćanstvo tek na samrti, a i to je pod velikim znakom pitanja.
Drugo, Konstantin I je stolovao iz Konstantinopolja, a ne iz Mediolanuma, tako da i da je hteo nije mogao da pokrene išta iz Niša.
Treće, ni Konstantin ni Jelena nisu srpska imena, već rimsko i grčko.
Ćetvrto, Mediolanum je Milano, na severu Apeninskog poluostrva, a Niš je Naissus.
Peto, tatko na Konstantin I je bio Flavius Valerius Constantius
Šesto, kada se razmotre preci Konstantina I, nalazimo Ilire, Tračane, Sirijce i ponešto Rimljana. Nema Slovena.
Sedmo, tvrdnje koje iznosiš o Grcima su netačne, na osnovu obilja arheoloških i istorijskih dokaza. Obična glupost.

4. Znaci mi jesmo i dan danas mnogobosci?
Zavisi od kriterijuma koji usvojiš za mnogoboštvo.
Najpravilnije je napisati da je srpska varijnta pravoslavlja je sinkretizam između pravoslavnog hrišćanstva i slovenske religije.

5. Slavski kolac se kolje i sipa se vino da simbolizuje krv. Prinosenje zrtava je postalo zabranjeno, klanje zivotinja nije dolazilo u obzir, srbi dovitljivi (kao i uvek) su pilice, kokoske ili koje god druge zivotinje su zrtvovali bogovima jednostavno zamenili kolacem. Hriscanska vera je to prihvatila, simbolizovao se krst i krv isusova, ali u pozadini je skroz drugi obred i pravo nase nasledje koje nosimo sobom odvajkada.
Zapravo, hleb i vino predstavljaju pričest, običaj koji je u hrišćanstvo uveden iz mitraizma.
Slažem se da je slava samo zamaskiran obred proslave božanstva iz slovenske relgije, ali na osnov tovjih komentara mi deluje kao da imaš poprilično iskrivljenu sliku istog.

6. Tacno, mi smo i dalje mnogobosci, jedini kao takvi u hriscanstvu.
7. Svi srbi su i dalje mnogobosci
Zavisi od kriterijuma koji usvojiš za mnogoboštvo.
Najpravilnije je napisati da je srpska varijnta pravoslavlja je sinkretizam između pravoslavnog hrišćanstva i slovenske religije.
Maje, Inke i još nekoliko naroda su istom kriterijum mnogobošci, tako da Srbi uopše nisu jedini.

8. Za tu tvoju tvrdnju ocekujem argumente, kao sto sam rekao ne prihvatam to je tako bilo i tacka. Na takav nacin mozes sa nekim drugim da pricas i raspravljas, sa mnom ne.
Kada izneseš neku spektakularnu tvrdnju, makar bila spektakularna i po gluposti, očekuje se da je i potkrepiš spektakularnim argumentima. Ti to nisi učinio, a od drugih tražiš argumenta? :lol:
No, dobro, argumente si dobio. I šta sada? :ceka:

9. Sta ti meni tu kazes? Da srbi nisu sloveni? Ili da jedino srbi kao sloveni nisu priznavali slovenska bozanstva? To tvoje zadnje mi je totalno nejasno.
Mnogo tebi šta nije jasno. :roll:
Vidovdan je praznik posvećen slovenskom bogu Svetovitu, a nema nikakve veze sa nekim sicilijanskim svetim Vitusom, za koga Srbi nisu ni čuli.
Kako si zaključio ovo što si napisao? :think:

Pre hriscanstva, srbi su bili pagani, mnogobosci, kao i sve ostale danasnje nacije koje poticu od starih slovena. Kada je hriscanstvo stupilo na snagu, tj kad je masovno pokrstavanje naroda pocelo za vreme Konstantina rimskog cara iz Mediolanuma (danasnji Nis) i njegove majke Jelene, Srbi su bili pokrstavani silom. Svi ostali hriscanski narodi su prihvatili hriscanstvo kao nesto sto treba biti njihova jedina religija sem Srba. Mislim da je to zbog one nase "Svud mozes biti postovan i cenjen, samo u svom selu ne" sto se u ovom slucaju odnosi na Konstantina.

Sta su Srbi uradili? Svoje paganske bogove su utkali u hriscanstvo i nastavili da ih slave i dan danas, bez ikakvih problema a sa nekim malim promenama. Svaki srbin slavi Slavu. Ni jedan drugi hriscanski narod je nema. Ni rusi, ni grci, o katolicima da ne pricam. Svi oni imaju imendan, gde slave svoje ime.

Prinosenje zrtava kod nas se pretvorilo u "klanje" slavskog kolaca. Nasi bogovi su delom dobili hriscanska imena, delom ne.

Poreklo i to kako je ovaj praznik nastao i zasto se zove Vidovdan, niko ne zna. Evo u wikipediji sta pise o tom prazniku:
Mislim da je i vise nego ocigledno da je to nas (slovenski) paganski bog koji je preziveo do dan danas i kojeg svi slavimo jer je Knez Lazar na taj dan vojevao protiv Turaka.

Svaki srbin vernik i dan danas se prvo moli svom svecu, pa tek onda bogu (sveti nikolo ti pomozi, sveta petko ti pomozi itd), sto nam ukazuje da mi imamo vise bogova, a koji se tumace kao sveci. Svaka porodica i familija ima svog boga prvo, koji je zastitnik te porodice i njihov licni, pa tek onda idu vrhovni bogovi, od kojih je izgleda upravo Sveti Vid bio glavno bozanstvo.

Kao sto rekoh, vrlo interesantna tema za razgovor. Ne kazem da treba da se vratimo na mnogobostvo, zivimo eto ok tolike godina bez toga, kao hriscani, ali smo isto lepo ziveli i pre toga sa tim, znaci mozemo i bez jednog i bez drugog.

Religija kao religija sluzi za potcinjavanje velikih masa i lako preuzimanje kontrole nad njima. Treba se okrenuti nauci i sve to sagledati iz skroz drugog ugla, jedino tako se verujem moze doci do istine. Pravoslavno hriscanstvo je samo stepen i mali period u nasoj evoluciji, kao sto je to slucaj i sa katolicima i muslimanima i bilo kojom drugom verom danas na planeti.

Но.1
Срби нису словени
Но.2
Хришћанство примају од Апостола
Но.3
Ималу су своја "божанства" не словенска..(пример Винче и Л.Вира)
Но.4
Текст је глуп!

Kakvih 800 godina.

To nije ni proslo bilo 500.
Samo da te obavestim, iako hrišćani vole da računaju da je kada vladar naroda prihvati hrišćanmstvo došlo po pokrštavanja čitavog naroda, to zapravo nije slučaj i po pravilu postoji kraći ili duži period dvoverja. Kod Srba na primer, vladari prihvataju hrišćanstvo krajem IX i početkom X veka, no perido dvoverja traje veoma dugo, pa je bilo Srba slovenskih pagana i pod carem Dušanom.
Medijana širenja hrišćanstva među Srbima, kada možemo pretpostaviti da je većina Srba bila pokrštena je negde oko XII-XIII veka.
Ergo, 800 godina. :bye:

Rimskom carstvu preti propast, senat glasa i odlucuje da se car konstantin ili njegov otac ili ko god je trebao tu da bude prvi, proglasi za cara.
Pa ti pojma nemaš! :eek:
Kakav Senat, kakvo glasanje?!
Posle smrti Flavijusa Valerijusa Konstantijusa, Konstantin se uz pomoć vojske koja mu je bila pod komandom i savezničkog kralja Alemana, proglasio za avgusta, a potom ga je Galerije proglasio za cezara.

Konstantin je srbin, majka mu se zvala Jelena. Srbi su bili mnogobosci u to vreme, ali konstantinova majka iz nekog razloga zeli da rasiri hriscanstvo i ubedjuje sina da pocnu sa pokrstavanjem. (zvanicna teorija inace i opste prihvacena kako je sirenje hriscanstva pocelo)
Sa jedne strane imamo suve nepobitne cinjenice - konstantin je rodjen na srpskom tlu kao i da je on rasirio hriscanstvo po svetu, cak i da mu je otac bio rimljanin, majka mu je bila srpkinja, i on i majka nose srpska imena.
Niti je Konstantinov otac Rimljanin, niti mu je majka Srpkinja, niti je Konstantin širio hrišćanstvo.

Ja ljudi ne vidim rupu u ovoj teoriji.
"Vupa! Vupa u zidu, vupa u glavi!"
Točkovi

Nis je bio carski grad za vreme Konstantina, ne Rim. Iz Nisa se rasirilo hriscanstvo u svet, ne iz vatikana.
Naissus nije bio carski grad, nijednom tokom trajanja rimske Imperije. Mediana je samo rezidencijalno naselje imeratora u okviru Naissusa, kroz koji je nekoliko rimskih imperatora prošlo ili boravilo kraće vreme.
Sledeće pitanje. :ceka:

no shit?:eek:

A Rimljani kao nisu bili ubice?
Ko je pobio Dačane i osnovao zemlju, koja se naziva Romania?

Dacani su bili jedno od srbskih plemena. Dacani jesu izgubili slobodu od Rimljana, ali nisu istrijebljeni kao narod. U Rumuiji je sve do sredine 17. vijeka srbski bio zvanicni jezik, zvanicno pismo cirilica.Sredinom 17. vijeka u Rumuniju dolaze grcki fanariotski episkopi i njihovim uticajem uvodi se novi tkz. rumunski jezik i latinica kao zvanicno pismo

Back