SRBI I VUKOVI

vazon:
Хахаха, мало су заборавили да је Илија име јеврејског порекла... Eliyyahu
Као што си рекао, смарање је цимати се са овим стварима.

Upravo to se slaže s teorijom da su Iliri semitskog porekla (isto kao i Kelti). No, vidim da vrištite na takve teorije, jer ste pobornici bečko-berlinske škole, tako da neću smarati s tim prisutne polusrbe i nesrbe.

HeBePoBaTaH_:
Jan Kolar i Tine Logar su filolozi, Joseph Dobrovsky je, takođe, bio slavista, uz to se bavio i istorijom književnosti i teologijom. Oni ovde nisu nepoznati. Ako gledaš čak i kroz istoriju slovenske pismenosti i uzmeš da je koren srpskog pisma alfabetsko pismo, ono malo po čemu ne može da bude slično etrurskom pismu.. Razlog je prost, čak i zagovornici takvog stava ukazuju da je pismo "slično" ako se čita s desna ulevo. To je samo pokušao Bilbija... Nije dešifrovano i sve ostalo je praznoslovlje i naklapanje o značenju i sličnosti samo pojedinih reči. Isto je sa stavom da je čirilica nastala iz klinastog pisma. To su samo nepotvrdjene pretpostavke, sve o čemu ti pričaš..

Istorijski, rekao sam već da postoje dva stanovišta o poreklu Etruraca i doseljavanju na Apeninsko poluostrvo, kao i sa kim su delili tadašnju terotoriju.
Istoriju Tribala, trinast vekova pre Hrista, Herodot smesta u Pomoravlje, kako kaze zapadno od reke Istkar, gde iz ilirske zemlje reka Angro tece na sever i uliva se u Astkar. To prema sadasnjem stanju odgovara slivu zapadne i velike Morave i Dunava. U knjizi "Civilizacija Germana i Vikinga" izdata 1976 u Svajcarskoj, Patrik Lut (Patrick Louth) pise da su 2000 godina pre Hrista u Skandinavske prostore dosli narodi iz Podunavskih ravnica. Za mnoge istrazivace ostali su "misteriozan" narod. Tako da imaš daleke pretke i u Stokholmu, pa ti je to, mislim za tebe, genijalan podatak koji će da te uteši neutešnog..

Ovo o čemu ti pričaš je Deretićevo stanovište...

Ognjen Radulović navodi da su Rimljani prelaskom Jadranskog mora, krenuli u osvajacke pohode i naisli na Ilire, a kasnije i na Tracane, narode koji su naseljavali te oblasti. Iliri su zapravo bili Veneti ili Vendi - srpski narod, a Rimljani su im dali ime Iliri prema tadasnjem vladaru koji se zvao Ilija, u podrucju danasnje Hercegovinei dela Crne Gore. I na ostrvu Rabu postojao je grad Sarba...

Isto je i kao kada bi tvrdio da je zaista Obelisk iz Ksantosa stariji od Mojsijevog zakonika, a stvorili su ga Srbi.....Nonsense, nepotvrdjene činjenice, zavaravanja i prazna priča..
Da, i bilo bi dobro kada bi podvukao razliku izmedju naroda i nacija!
Mrzi me više da se cimam. Pozdrav..

Ovo o čemu ja pričam je možda i Deretićevo mišljenje, ali ne samo njegovo nego, kao što vidiš i nekih stranih slavista. Čudo da se ne bunite na Pešića, jer je to i njegovo mišljenje. Baš čudno. I o fori s podvlačenjem razlika između naroda i nacije molim te nekog drugog cimaj, jer mi je već muka od pisanja o stvarima koje su opšte poznata stvar. Ako te zanima nešto u vezi toga, pročitaj knjigu prof. Molnara s Filozofskog fakulteta u Bg., "Narod, nacija, rasa". Nadalje, ne znam da li je na Rabu postojao grad Sarba, ali znam da su Mljet, Korčula, Brač, Hvar (a možda i Vis) bila srbska ostrva (DAI).

@Svevlad sad tek sve procitah.kakve gluposti.iscita sam gomilu legendi i uopste tekstova o slovenskoj mitologiji ali ovo jos nisam cuo.da podzemlje cuva vuk ili pas to je jos od grka tj kerber troglavi pas.u crnoj gori niko ama niko vuka i vampira ne mijesa.vuk zovu vuk ili kurjak i nikako vise a vampira tenac(tako zovu ponekad i tvora i lasicu jer piju krv sitnoj stoci i zivini) ili nepomenik(nepomenik je i za djavola inace).dabog nikad nije bio na vrhu panteona bili su perun,simargl,svarog,svetovid i ponedje triglav sve zavisno od podrucja.jos jedna stvar moras se odredit je li u pitanju dabog(crnobog) ili dazbog(dajbog) prvi je bog zla i podzemlja a drugi obilja,kise,neba.dazbog je u vrhu panteona kod rusa ni kod kog drugog.kod njih on dijeli mjesto sa perunom,volosom i svarogom cini mi se.osim toga juznoslovenska religija je najmanje poznata od svih i ne mozes ono sto se odnosi na ostale slovenske narode generalizovat i za juzne slovene.velika je razlika izmedju juznih,zapadnih i istocnih slovena tj njihove mitologije.ali posto ti zastupas tezu svi sloveni su srbi mozda si i u pravu.uspavanke i raznorazne pjesmice zaboravi jer bi u tom slucaju i kocka do kocke mogla da nas odvede u zemlju dje su kuce od cokolade( a unutra nas ceka ceka velika zla vjestica da nas sve popapi).daj vise makar jedan topic koji valja.ugledaj se na kolege sa duzim stazem na ovom forumu kojima i ja skidam kapu iako se dosta puta ne slazemo.batali bajke i fantastiku za to ima drugi dio foruma a ovo je istorija.bio je jedan lik prije odavno ga nema ali mi se cini da je u pitanju ista osoba barem je stil isti.i vidim citav tekst je od nekog cajkanovica uzmi i druge izvore

Sledim primer Vazona i stavljam Svevlada na ignore (za bolje nije)!

Preporucujem to i svim drugim clanovima ovog foruma koji dele moje i Vazonovo misljenje:
Akhenatonu,
Rujevitu,
Bi2,
Besomaru itd.
(izvinjavam se ako sam nekoga izostavio).

Gazdarice, tebe preskacem, jer, ti i da mozes ne treba da ga stavis na ignore :-) Prema tome, zelim ti uzivanje u njegovim maratonsko-besmislenim komentarima.

Uzgred, radim na opisivanju svevladovog sindroma tzv. SVEVLADZMA. Bez brige!

Prijatno Vam cavrljanje!

Нисам у току са целом вашом расправом, не сврставам се у ваше подељене таборе, само морам да изразим чуђење да већина овде није чула за Чајкановића....а сви се сматрају компетентним да коментаришу....

Budalastine ....

Nista ti meni ovde nisi dokazao vec samo balavis o slovenskim "bogovima".

Човече, не спрдај се са Св Савом.

Не знам да ли је оваква реакција изазвана неким претходним личним сукобом са постављачем теме, и не бих улазила у то...али ме изненађује да нисте упознати са радовима Веселина Чајкановића, а да их ипак овако квалификујете...

Тема ''Срби и вукови'' је веома интересантна и заслужује да се прича о њој.
...Као што је интересантна и појава да се Свети Сава у народној традицији везује за вукове...
То није измислио постављач теме, тиме су се бавили научници од Вука Караџића до Веселина Чајкановића.

Познато је да је највећи бог доњег света у нашем паганизму био је уједно и наш највећи национални бог, митски родоначалник целога народа.

Постоји веровање: да се душе предака и покојника јављају у облику какве животиње....
...За све побројане животиње, и још за многе друге, и наш народ верује да су сеновите, и да се у њима може налазити душа каквог претка или скорашњег покојника. На прво место долази вук. Вампир се првобитно јављао у вучјем облику, као што се већ види и из његовог старинског имена вукодлак; у крајевима из којих је Вук Врчевић скупљао грађу (Бока, Црна Гора, Херцеговина) вампир се просто назива вуком (Низ срп. прип., 60)4); у Кучима се верује да се сваки вампир мора за неко време прометнути у вука

Најзад, Едмунд Шневајс видео је у Јајцу занимљиву и врло примитивну поворку „чаројицâ" о Божићу. Ту се момци огрну вучјим кожама и певају, идући од куће до куће:

„Дај вуку сочице,
Да не коље овчице,
Дај вуку сланине,
да не с'лази с планине"

(в. Шневајс, Die Weihnachtsbräuche, 146 ид). Сличан обичај, о месојеђама, изводи се у Кореници (Лика). Ту напуне кожу убијеног вука сламом, начине му црвен језик, наките га различитим стварима, носе од куће до куће, и просе у његово име:

„Дајте вуји сланине,
да не слази с планине,
Дајте вуји зопчице,
Да не коље овчице ...
Дајте свега доста,
Да не коље око моста"
(в. Беговић, о. с., 103).

Сасвим сличан обичај, из Босанске крајине, описао је К. Ковачевић: ту се учесници у пснворци зову вучари (БВ, 2, 1887, 71). —

Због чега се учесници у поворкама прерушавају у животиње8), и шта ове треба да представљају? Одговор није тежак. То су у ствари инкарнирани преци, чије се душе, као што знамо, радо пројављују у различитим животињама. Горе споменути српски обичај на Косову јасан је доказ да се поворка предака замишља у животињском облику, и да, обратно, све териоморфне поворке о Божићу, па следствено и о осталим општим задушницама, нису ништа друго него поворке предака.
У овом погледу нарочиту пажњу заслужују поворке вучара, то јест, младића покривених вучјим кожама (в. горе). Ове поворке, које чине утисак да су веома примитивне и старинске, шта је лакше замислити него да су поворке инкарнираних предака, с обзиром на чињеницу да је вук најистакнутија сеновита животиња код Срба (ми смо видели да се, тако рећи, душа сваког Србина може пројавити у вучјем облику)?
Нарочито је занимљив обичај у Кореници који се врши кад се убије вук. Кад се то деси, његова кожа буде испуњена сламом, начини му се црвен језик; у Босанској крајини још и „ноге утврде тако да вук на њима море стојати као жив" (БВ, 2, 1887, 71), и онда се, у поворци, иде с њим од села до села; пред сваком кућом поворка се зауставља, вук се показује укућанима, у његову славу пева се песма, и у његово име добијају различити дарови. Поворке вучара очевидно су сеновите (ако се тако може рећи) поворке, дакле: поворке састављене од покојника или предака.

У вези са вуком могу се учинити и друга занимљива опажања. Г. г. Тих. Р. Ђорђевић и Милан Будимир љубазно су ми скренули пажњу на још једну поворку вучара у Босни. Кад се чује да је девојка испрошена, долазе пред њену кућу вукови, тј. гомила веселих младих људи који се зову вуковима; ту они покушавају да праве лом и неред (онако како се то иначе ради о свадби, упор. Вук, Рјечн., s. v., женидба); у кућу их, због тога. не пуштају, а напоље им износе свакојаке понуде (М. Будимир). „Вукови" се јављају и о свадби. Ићи у вукове значи, у Босни, исто што и ићи на свадбу (Тих. Р. Ђорђевић).
Колико је примитиван и исконски стар овај обичај! „Вукови" су, пре свега, доиста вукови, то јест, према примитивним схватањима, они су са вуцима идентични, у истом смислу и по истим асоцијацијама по којима су и Димитрине свештенице, које се називају , идентичне са пчелама, Атинине  идентичне са медведицама, Посидонови  идентични са биковима, и др. (в. још примера у De Visser, Die nicht menschengestaltigen Götter der Griechen, Leiden, 1903, 197 идд). Као „вукови" они су, очевидно, преци, који се јављају у облигатној вучјој форми, да би узели учешће у једној породичној свечаности.

Веселин Чајкановић
'''Мит и религија у Срба''
Српска књижевна задруга 1973.

Svevlad:
Vasiljeva imam odavno i to je dosta štura knjiga. Čajkanović je neprevaziđen, bar što se tiče srbske mitologije. Na "Rastku" imaš i Luja Ležea, koji se danas smatra dosta prevaziđenim...

A Sreten Petrovic i "Srpska mitologija"?

Cajkanovica sam imao priliku samo na brzinu da prelistam tako da nisam bas upucen u to stivo.

Hellen:
Не знам да ли је оваква реакција изазвана неким претходним личним сукобом са постављачем теме, и не бих улазила у то...али ме изненађује да нисте упознати са радовима Веселина Чајкановића, а да их ипак овако квалификујете...

Тема ''Срби и вукови'' је веома интересантна и заслужује да се прича о њој.
...Као што је интересантна и појава да се Свети Сава у народној традицији везује за вукове...
То није измислио постављач теме, тиме су се бавили научници од Вука Караџића до Веселина Чајкановића.

Zahvaljujem se na razumevanju. Reakcija koja je ovde usledila protiv mene ima izvorište u mom nacionalizmu. Danas je izgleda zabranjeno biti Srbin i u Srbiji. Neverovatno. Nema ništa gore od petokolonaša.

Rujevit:
A Sreten Petrovic i "Srpska mitologija"?

Cajkanovica sam imao priliku samo na brzinu da prelistam tako da nisam bas upucen u to stivo.

To je odlična knjiga takođe, možda i više od odlične knjige. Međutim, najviše volim Čajkanovića, iako je pisao početkom XX stoleća.

@Hellen nije mi jasno ko poistovjecuje vuka(vukodlaka) i vampira.Vampir postaje od mrtvog covjeka a vukodlak je zivi koji se preobrnuo ta pojava je poznata kao likantropija.U crnoj Gori vukodlak je uopste malo poznat starijim ljudima(mladjim iz filmova :-) ) to znam jer sam na vise mjesta pita za vampira znaju itekako i niko vampira ne naziva vukom. za to vjerovanje iz kucha ista stvar od rodjenja zivim u danilovgradu(bjelopavlici,srednja Crna Gora) i nikad nisam ni cuo ni procita da se vampir promece u vuka(a procita sam par stotina knjiga o crnoj gori,njenoj kulturi,vjerovanjima od domacih pisaca(mislim ex-yu) i stranih avanturista,izaslanika,putopisaca).vampir se po ovdasnjim vjerovanjima pretvara u macku(zato se na pokajanjima sjedi do kasno u noc da takva zivotinja ne bi prisla pokojniku i onecistila ga) pa cak i u divljeg vepra ili psa ali u vuka ama bas nikad.
dalje za one pjesme i ubijenog vuka.o tome sam slusa postoja je taj obicaj oko bozica ali u cilju da se zivotinje umilostive da ne cine stetu.protivno hriscanstvu je da dusa ode u zivotinju mada je i ovo umilostavanje protiv toga.i dan danas ima cascavanja lovaca koji ubiju vuka.ali se lovci cascavaju jer su oslobodili napasti.vuka ovamo u cg ne postuju niti ga drze za pretka stavise upravo suprotno.smatraju ga za napast,nesrecu.
tako sto se cg tice toga cajkanovica okaci macku(vuku) o rep.

Besomar:
@Hellen nije mi jasno ko poistovjecuje vuka(vukodlaka) i vampira.Vampir postaje od mrtvog covjeka a vukodlak je zivi koji se preobrnuo ta pojava je poznata kao likantropija.U crnoj Gori vukodlak je uopste malo poznat starijim ljudima(mladjim iz filmova :-) ) to znam jer sam na vise mjesta pita za vampira znaju itekako i niko vampira ne naziva vukom. za to vjerovanje iz kucha ista stvar od rodjenja zivim u danilovgradu(bjelopavlici,srednja Crna Gora) i nikad nisam ni cuo ni procita da se vampir promece u vuka(a procita sam par stotina knjiga o crnoj gori,njenoj kulturi,vjerovanjima od domacih pisaca(mislim ex-yu) i stranih avanturista,izaslanika,putopisaca).vampir se po ovdasnjim vjerovanjima pretvara u macku(zato se na pokajanjima sjedi do kasno u noc da takva zivotinja ne bi prisla pokojniku i onecistila ga) pa cak i u divljeg vepra ili psa ali u vuka ama bas nikad.
dalje za one pjesme i ubijenog vuka.o tome sam slusa postoja je taj obicaj oko bozica ali u cilju da se zivotinje umilostive da ne cine stetu.protivno hriscanstvu je da dusa ode u zivotinju mada je i ovo umilostavanje protiv toga.i dan danas ima cascavanja lovaca koji ubiju vuka.ali se lovci cascavaju jer su oslobodili napasti.vuka ovamo u cg ne postuju niti ga drze za pretka stavise upravo suprotno.smatraju ga za napast,nesrecu.
tako sto se cg tice toga cajkanovica okaci macku(vuku) o rep.

Crnogorac,
pa i u Srbiji vuk odavno nije totemska i omiljena životinja, ali do ne tako davno ukazivala mu se počast. Vuk je, kao što Čajkanović lepo pokazuje, ostao u narodnoj pesmi, narodnim mitovima i legendama kao magična životinja."Vukovi" su bili naši stari srednjovekovni vitezovi, a sve to vuče, kao što Čajkanović takođe prikazuje, iz drevnih vremena kada se u Srba poštovao kult vuka.

Što se tiče Crnogoraca i vukova:

"Mrki vuče, zasuči brkove, da ti viđu toke na prsima!"

Grb Balšića:

Grb_balsici.jpg

Чајкановић је изучавао остатке старих паганских веровања на овим просторима...она су одавно изгубљена...Додуше, у време када је он вршио истраживања можда је понешто још трајало у живим легендама и усменом преношењу...данас свакако тога више нема.

Потражила сам мало по интернету и заиста се зачудила кад сма видела да не постоји интернет издање ''Српског ријечника'' Вука Караџића...ала ми каснимо...

Зато морам да прекуцавам:
''ВУКОДЛАК, види ВАМПИР
Вукодлак се зове човјек који, по приповеткама народнијем, послије смрти 40 дана уђе некакав ђаволски дух и оживи га, повампири се. По том вукодлак излази из гроба и дави људе по кућама и пије крв њихову.
Вукодлаци с енајвише појављују зими (од Божића до Спасова дне). Како људи почну умирати по селу, онда почну говорити да је вукодлак у гробљу, а гдјекоји почну казивати и да су га ноћу видјели....''

....
(Сад овде иде прича о глоговом коцу, опште позанта, мрзи ме да куцам.)

''Он се може провући и кроз најмању рупицу, за то не помаже од њега врата затворити...''

....

''Кажу да таквога вукодлака нађу у гробу, а он се угојио и поцрвенео од људске крви. Вукодлак кадшто одлази својој жени и спава са њом, особито ако је малда и лијепа, и кажу д аоно дијете нема костију које се роди са вукодлаком.

У вријеме глади често га виђају око воденица, око амбара житнијех и око чардака и кошева кукурузнијех....''

Ето, Вуков ''Ријечник'је штампан 1818. године, и Вук поистовећује вукодлака и вампира.

..Мало смо одлутали са главне теме, али ето....Занимљиво је да је реч ВАМПИР једина српска реч која је ушла у интернационалну употребу!

Hellen:
Потражила сам мало по интернету и заиста се зачудила кад сма видела да не постоји интернет издање ''Српског ријечника'' Вука Караџића...ала ми каснимо...

Зато морам да прекуцавам:
''ВУКОДЛАК, види ВАМПИР
Вукодлак се зове човјек који, по приповеткама народнијем, послије смрти 40 дана уђе некакав ђаволски дух и оживи га, повампири се. По том вукодлак излази из гроба и дави људе по кућама и пије крв њихову.
Вукодлаци с енајвише појављују зими (од Божића до Спасова дне). Како људи почну умирати по селу, онда почну говорити да је вукодлак у гробљу, а гдјекоји почну казивати и да су га ноћу видјели....''

....
(Сад овде иде прича о глоговом коцу, опште позанта, мрзи ме да куцам.)

''Он се може провући и кроз најмању рупицу, за то не помаже од њега врата затворити...''

....

''Кажу да таквога вукодлака нађу у гробу, а он се угојио и поцрвенео од људске крви. Вукодлак кадшто одлази својој жени и спава са њом, особито ако је малда и лијепа, и кажу д аоно дијете нема костију које се роди са вукодлаком.

У вријеме глади често га виђају око воденица, око амбара житнијех и око чардака и кошева кукурузнијех....''

Ето, Вуков ''Ријечник'је штампан 1818. године, и Вук поистовећује вукодлака и вампира.

..Мало смо одлутали са главне теме, али ето....Занимљиво је да је реч ВАМПИР једина српска реч која је ушла у интернационалну употребу!

Hellen,

Još jedna digresija - vrlo je moguće da je reč "vampir" srbskoga porekla i da je vrlo drevna, pošto se u ukrajinskom jeziku za vampira kaže "upir", što je dosta blisko. Uz to, mi imamo reč koja je sigurno srbska - "krvopija".

Religija i mitologija Starih Slovena
(Odrednice preuzete iz Leksikona religija i mitova drevne Evrope, sastavili Aleksandrina Cermanović-Kuzmanović i Dragoslav Srejović, Savremena administracija, Beograd, 1992)

''U slovenskim predanjima, posebno na Balkanu i u Ukrajini, duh umrlog ili leš koji je zao duh ili đavo oživeo. U gluvo doba noći vampir izlazi iz groba da bi ljudima i životinjama isisao krv. Južnoslovenski narodi su verovali da je dlakav kao pas, da ima krvave oči i zube i da iz usta bljuje vatru, ili da je bez kostiju, samo mešina ispunjena krvlju. Zločinci i grešnici posle smrti postaju vampiri, a pravednici - jedino ako preko njihovih leševa pređe neka od nečistih životinja (mačka, pas, miš, kokoška). Najčešće su vampiri starije osobe, i to muškarci. Vampir se može preobražavati u različite životinje ili biti nevidljiv. Njegovo približavanje najpre osećaju psi, konji i volovi. Najčešće se javljaju na grobljima, raskršćima, po vodenicama ili u kućama svojih najbližih.

U raznim delovima slovenskog sveta vampir se naziva i drugim nazivima: vukodlak, lampir, lapir, vjedogonja, jedogonja, a najčešće - upir.''

@svevlad prvo procitaj gorski vijenac pa ga citiraj kad kaze"mrki Vuce,zasuci brkove da ti vidju toke na prsima" vladika danilo se obraca vuku mandusicu tj. osobi a ne zivotinji niti ga poredi s bilo cim.sto se tice balsica i grba pa na nasim grbovima ima zmajeva pa ne postoji podatak da ih je bilo ko obozava.vuk je najmocnija zivotinja sa ovih prostora pa zasto ne bi bio na grbu a za to nije potrebno obozavanje.ja za taj kult vuka u cg ne znam niti sam cuo za njega ocu rec nema ga makar 5-6 vjekova.
@Hellen po tome sto ti kazes jedino srbi izjednacavaju vukodlaka i vampira.taj tekst od v.k sam i ja procita ali sam vrlo sklon tome da on grijesi tj. da je pobrka loncice.vampir mrtav covjek ono sto vuk opisuje.vukodlak covjek koji se pretvara u zvijer kroz proces metamorfoze poznat ka likantropija.ukucaj u pretrazivac likantropija pa vidji.vampir se hrani krvlju a vukodlak ubija iz obijesti.svi drugi ih razdvajaju a samo ih vuk k. spaja pa dal da vjerujem njemu jednom ili drugima.vukodlak je slucajno uletio u svu pricu jer je to jos jedan demon.inace vampira u cg zovu jos i tenac sto je naziv za jos par zivotinja krvopija.

Не кажем то ја, него Вук Караџић, Веселин Чајкановић, Драгослав Срејовић...и други који су истраживали ту област!

Прочитај линк.

Ево још објашњења:
''Вукодлак je доиста вампир, то јест, „човјек у кога послије смрти ... уђе некакав ђаволски дух — повампири се" (Вук, Рјечн. s. v.).
У вези са примитивним веровањем да се човек после смрти реинкарнира у облику оне животиње са којом je његово племе или његов народ митски сродан. За тотемистичко друштво упор. В. Schweitzer, Herakles, Tübingen, 1922, 82.''

В. Чајкановић.

Back