Besomar:
@svevlad prvo procitaj gorski vijenac pa ga citiraj kad kaze"mrki Vuce,zasuci brkove da ti vidju toke na prsima" vladika danilo se obraca vuku mandusicu tj. osobi a ne zivotinji niti ga poredi s bilo cim.sto se tice balsica i grba pa na nasim grbovima ima zmajeva pa ne postoji podatak da ih je bilo ko obozava.vuk je najmocnija zivotinja sa ovih prostora pa zasto ne bi bio na grbu a za to nije potrebno obozavanje.ja za taj kult vuka u cg ne znam niti sam cuo za njega ocu rec nema ga makar 5-6 vjekova.
@Hellen po tome sto ti kazes jedino srbi izjednacavaju vukodlaka i vampira.taj tekst od v.k sam i ja procita ali sam vrlo sklon tome da on grijesi tj. da je pobrka loncice.vampir mrtav covjek ono sto vuk opisuje.vukodlak covjek koji se pretvara u zvijer kroz proces metamorfoze poznat ka likantropija.ukucaj u pretrazivac likantropija pa vidji.vampir se hrani krvlju a vukodlak ubija iz obijesti.svi drugi ih razdvajaju a samo ih vuk k. spaja pa dal da vjerujem njemu jednom ili drugima.vukodlak je slucajno uletio u svu pricu jer je to jos jedan demon.inace vampira u cg zovu jos i tenac sto je naziv za jos par zivotinja krvopija.
Besomare,
Jeste, Danilo se obraća Vuku Mandušiću, ali spretno koristi njegovo ime i spaja ga sa životinjkskim osobinama vuka, stoga i kaže MRKI Vuče. U istom delu čitaćeš i ovo:
Ti nijesi samorana glava:
vidiš ove pet stotin momčadi,
koje čudo snage i lakoće
u njih danas ovđe vidijesmo?
Viđaše li kako strijeljaju,
ka se grada vješto izigraše,
kako hitro grabljahu kapice?
Tek što
vučad za majkom pomile,
igrajuć se strašne zube svoje
već umiju pod grlom ostriti;
tek sokolu prvo perje nikne,
on ne može više mirovati,
nego svoje razmeće gnijezdo,
grabeć slamku jednu i po jednu
s njom put neba bježi cijučući.
Nadalje, Vuk je vrlo često ime upravo bilo među Crnogorcima i Hercegovcima, tako da se opet u istom delu pominju, osim
Vuka Mandušića, i Vuk Tomanović, Vuk Mićunović, Vuk Raslapčević, Vuk Borilović, Serdar Vukota, Vukota Mrvaljević...
I na kraju da citiram vladiku Danila, opet iz istog epa:
"Pričajte mi što je tamo bilo:
al' ste vuci ali ste lisice?"
Ono što je skoro kod vas bilo,
biće da ste postali lisice, a eto, i ti se vukova odričeš javno.
Što se tiče zmajeva, i oni su, za razliku od turskih aždaja, pozitivni simvoli u Srba, pa čak i zmaja junaci lepo spajaju sa vukom, poput Zmaj Ognjenog Vuka.
No, vuk kad se u lisicu premetne, i zmaj u njemu u aždaju se vrće.