Spremaju rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Vučić - sponzori su zamislite Nemačka i Ruanda!

1716494173877.png

OVO DODIK I VUČIĆ TREBA DA ZNAJU: Suzdržano nije protiv!


Većina suzdržanih, a i dio onih koji su glasali protiv rezolucije, navelo je da je njihova odluka takva zbog onoga što smatraju selektivnim pristupom po pitanju genocida.


f5986e37ec0c04c4cf5c.jpeg

Poraženi Vučić u UN-u

Prije 54 min

Činjenica da su za rezoluciju o obilježavanju dana sjećanja na genocid u Srebrenici glasale 84 zemlje, da je 19 zemalja bilo protiv a 68 bilo suzdržano su određeni zvaničnici u BiH regiji protumačili kao da UN nije bio za rezoluciju te su je okarakterisali “propalom”. Tačno je da su mnoge države bile suzdržane, ali isto tako su mnoge od njih u svom obrazloženju jasno navele da je genocid u Srebrenici počinjen, da to ne poriču i da to nije razlog njihove odluke, piše N1.

Većina suzdržanih, a i dio onih koji su glasali protiv rezolucije, navelo je da je njihova odluka takva zbog onoga što smatraju selektivnim pristupom po pitanju genocida.

Možda je najdirektnije ovo izjavio ambasador Namibije.


Ono što se desilo u Srebrenici je genocid, ono što se desilo u Ruandi je genocid, ono što se desilo u Njemačkoj sa holokaustom je genocid, ovo što se desava u Gazi danas je genocid. Ono što se dogodilo u mojoj zemlji, Namibiji, između 1904. i 1908. je genocid i priznato je kao prvi genocid u 20. vijeku”, naveo je on.

“Namibija će se suzdržati od ove rezolucije jer želimo sveobuhvatno razgovarati o genocidu i iskreno, moramo se kao međunarodna zajednica u potpunosti posvetiti okončanju genocida bez izuzetka”, podcrtao je.

Još jedan primjer ovakvog stava je došao od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ambasador te zemlje je čak svoje obraćanje počeo pričom o Fatimi Muhić, najmlađoj žrtvi genocida u Srebrenici.

“Njena majka, koja je preživjela, dala joj je ime da joj, kada bude sahranjena pored oca, dva strica i djeda, ne bude prazan spomenik”, rekao je ambasador.
Ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. To je utvrđena činjenica koju priznaju najviši međunarodni sudovi. Među ratovima na Balkanu, genocid u Srebrenici je dobro dokumentovan i služi kao podsjetnik na užase koje nijedna zajednica ne bi trebala podnijeti”, podcrtao je predstavnik zemlje koja je bila suzdržana na glasanju.

“Ključno je da svi ostanemo fokusirani na promicanje jedinstva i pomirenja koje je regionu tako očajnički potrebno. Sjećanje na Srebrenicu ne smije se iskorištavati za političku korist niti postati uzrok produbljivanja podjela. Diplomatiji je trebalo dati više vremena. Težina upletenih zločina zahtijeva da ne dozvolimo da hitnost politike zasjeni važnost jedinstva u našoj potrazi za pravdom i sjećanjem. To je razlog zašto UAE namjeravaju da se uzdrže od prijedloga rezolucije”, objasnio je.

Na kraju je podcrtao slijedeće:

Naš glas treba shvatiti samo u kontekstu destabilizirajućeg uticaja koji bi usvajanje ovog teksta moglo imati na Balkanu. Naše uzdržavanje ima za cilj da podvuče potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija i podstakne deeskalaciju. Dugogodišnje historijske rane ne mogu se izliječiti bez istinskih napora ka pomirenju”.

Predstavnik Argentine, koja je također bila suzdržana, izjavio je da njegova zemlja nije neutralna po ovom pitanju i osudio negiranje svih genocida. Međutim, naveo je da njegova zemlja smatra da ovo nije način kako se trebalo pristupiti ovom pitanju.

Genocid je manifestacija varvarstva koje čovječanstvo ima od svog prisustva na planeti. Niko nije neutralan niti iko može biti neutralan s obzirom na to. Argentina nije neutralna u vezi genocida, ne sada, niti ikada. To je naša državna politika i konvencija o spriječavanju i sankcionisanju genocida je dio našeg nacionalnog ustava sa istim pravnim rangom i mi smo član svih inicijativa za spriječavanje genocida. Argentina se, nažalost, nalazi na listi zemalja koje su morale pretrpjeti počinjenje groznih zločina. Znamo bol gledanja unazad i koliko je teško izgraditi pomirenje i sjećanje. Čvrsto odbacujemo poricanje ovih humanitarnih katastrofa i jednakom snagom cijenimo napore ka pravdi i kažnjavanju počinitelja. Nije moguće doći do pomirenja ako se ovi procesi ne odvijaju. U isto vrijeme razumijemo da je ispravan način korištenja sjećanja da se garantuje neponavljanje podsticanje procesa istine zasnovanog na dijalogu”, izjavio je ambasador te zemlje.

“To bi trebalo da uključuje obavezu dijaloga, ali bez rokova. Društvu je potrebno vrijeme. Ovi zločini su ponor u historiji ovih ljudi i samo kroz konsenzus i duboko ukorijenjeno razmišljanje i beskrajno strpljenje moguće je sjećanje pretvoriti u moćno oruđe za prevenciju. Ako su stavovi stranaka veoma različiti i mi moramo glasati o tome, znači da naš rad na prevenciji neće biti od koristi. Mislimo da bi bilo prikladnije umjesto glasanja da se pokrene široki proces refleksije kako bi se krenulo u smjeru predloženom ponovnom rezolucijom i postigao jezik koji uživa konsenzus. Možda je za to bilo potrebno više vremena, ali bilo bi moguće postići bolje rezultate za budućnost”, rekao je on.

Predstavnik Azerbejdžana je također naveo da je nedostatak koncenzusa unutar BiH razlog zašto njegova zemlja neće glasati:

“Vjerujemo da osiguranje odgovornosti, obezbjeđivanje pravde i istine, kao i komemoracija žrtava prošlih zločina zahtijevaju pažljivo planiranje i pripremu i da akcije Ujedinjenih naroda u tom smislu treba da uživaju najširu moguću podršku i da budu usvojene konsenzusom kako bi bolje služile za pomirenje i međusobno razumijevanje među ljudima i unutar društava”, rekao je on.
 
Njegos bi rekao ,,poturica gora od Turcina", za tu politiku.

Poturica kao simbol izdajstva.
Ti o Njegosu pojma nemas. Mozes da das ekspertizu kako se okrece prase na razanj. Uostalom i politika vam na to lici. Palanacka, kafanska...

A scene i grimase koje je Vucic pravio pred licem svjetske javnosti su zastidje i sramota za drzavu.

Ali cega se pametan stidi budala se ponosi.
 
Ti o Njegosu pojma nemas. Mozes da das ekspertizu kako se okrece prase na razanj. Uostalom i politika vam na to lici. Palanacka, kafanska...

A scene i grimase koje je Vucic pravio pred licem svjetske javnosti su zastidje i sramota za drzavu.

Ali cega se pametan stidi budala se ponosi.
Aj ne lupetaj više.
 

1716518985990.png

ZLATKO LAGUMDŽIJA O DIPLOMATSKOJ POBJEDI BiH: "Srebrenica je na pijedestalu, negatori genocida su mogli mnogo inteligentnije"


Mađarska je glasala zajedno sa Rusijom i Srbijom, i to nije nikakvo iznenađenje, navodi Lagumdžija.


zlatko_ftv.jpg

Zlatko Lagumdžija

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je veliki dan, ne samo za BiH, nego i za odnos prema žrtvama, preživjele i članove porodica žrtava, rekao je ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija za Dnevnik D Federalne televizije.

„Ovo je veliki dan i za cijeli svijet koji je ponovo vratio Srebrenicu u fokus i koji se prema Srebrenici odredio kao o jednoj planetarnoj tragediji, zločinu genocida. Ovo svojevrsna poruka negatorima genocida, onima koji planiraju eventualno nešto da urade što se može okončati na ovaj način. Ovo je veliki dan za otvaranje procesa pomirenja u BiH i regionu“, kazao je Lagumdžija, dodavši da je 'ovo što je danas urađeno u UN-u velika stvar i za sam UN'.

„I zemlje koje su bile suzdržane su sve do jedne u obraćanju priznavale da se desio zločin genocida koji se mora sankcionirati i prevenirati. Veliki broj suzdržanih su nama prilazili i izvinjavali se zbog pritiska jednog broja zemalja koje su se dičile time da će biti protiv“, naveo je.

Već 11. jula ove godine će biti u UN-u prvi put biti obilježen Dan sjećanja i komemoracije i refleksije na genocid u Srebrenici 1995., dodao je.
„Najavljujem da već 1. jula počinjemo obilježavanje ovdje u zgradi UN-a“, kaže Lagumdžija.

Mađarska je glasala zajedno sa Rusijom i Srbijom, i to nije nikakvo iznenađenje, navodi Lagumdžija.

„To je taj Bermudski trougao u koji pokušavaju da uvuku i ostatak regiona i Evrope. Veliki broj islamskih zemalja je bio pod strašnim pritiskom. Ono što sam ja ovdje doživio u posljednjih nekoliko mjeseci, to u svojoj bogatoj karijeri nisam vidio, koliko se diglo diplomatske, ekonomske snage koja je pokušala kroz razne geostrateške poteze smanjiti naš utjecaj“.

Naglašava da mu posebno zadovoljstvo pričinjava veliko jedinstvo zemalja EU, koje su, kaže, toliko shvatale da je ovo mnogo veće od same Srebrenice.
„Mi smo u svijetu podigli Srebrenicu na planetarni pijedestal. Ovi negatori genocida, oni su sebi učinili medvjeđu uslugu i izdigli su Srebrenicu pred cijelu planetu - i UN je ovih dana bio u znaku Srebrenice. Ako su htjeli da nas eutanaziraju, mogli su to mnogo inteligentnije uraditi“, rekao je on.

Dalje kaže da je 'ovo satisfakcija svima nama koji smo preživjeli rat, žrtvama, ljudima koji su proveli rat u Sarajevu u obruču, i lično meni, jer Srebrenica je simbol svih stradanja od zločinačke ruke u agresiji na BiH'.

„Nije ovo nikakav razlog za trijumf, ovo je razlog da pozovemo Aleksandra Vučića i druge ljude u regionu - dajte dođite malo sebi. Shvatite da ne možete biti izolovani u svijetu kao negatori genocida“.

Potom je dodao:

„Tekst s kojim smo krenuli je lošiji od teksta koji imamo ovdje. Mjesecima smo radili na formiranju grupe prijatelja, gdje smo mi molili Njemačku i Ruandu da budu kopredsjedavajući jer smo smatrali da oni imaju najveći kredibilitet. Govorio sam da ova Rezolucija ne treba žrtvama koliko treba cijelom svijetu. Najteže je bilo formirati grupu prijatelja, dobiti suglasnost. Ima tu veliki broj prijatelja koji su nam zamjerili što ih nismo zovnuli u grupu prijatelja. Ali naš princip je bio da vidimo postoji li planetarna saglasnost o tome, da uzmemo neku vrstu uzorka zemalja iz cijelog svijeta. Nekad smo se ovdje osjećali posljednjih mjeseci kao da smo na nekom malom gliseru sa zoljom, motamo se između nosača aviona. I došli smo do mnogo boljeg teksta".

Ističe da je 'ogroman posao urađen u posljednja dva dana'.

„Ovdje smo puno toga uradili, ali protiv sebe smo imali strašnu mašinu, nisam je vidio ovako energičnu, jedan broj zemalja, prije svega Rusija, su pokušali da ovo iskoriste u jedno geostrateško preslaganje terena. Pokušaj je bio izvoza nestabilnosti iz Ukrajine na Zapadni Balkan, pa i BiH, mi kad smo krenuli u ovo, tada uopšte Gaza nije bila ni na vidiku. Oni koji pitaju – zašto sad – to je glupo pitanje, pa nismo mi ovo napravili posljednjih 20 dana, na ovom se radi više od godinu dana“.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1716519323949.png

MAJKE SREBRENICE: "Ovo je pomirenje, hvala Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji"


Sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici


xmajke-srebrenicejpgpagespeedicua9bospzuf.jpg


Prije 5h

Ovo je pomirenje, hvala Vam susjedi. Tako su se Majke Srebrenice obratile Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Albaniji koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na taj zločin.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini“ kao i “čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.


Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika bosanko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, na više od 700 godina zatvora.
 
  • Haha
Reactions: PA8

Back
Top