Na Tašu su podigli spomenik Hejdar Alijevu, Ajzerbedžanskom predsedniku. Ono, šta mi imamo s njim i šta je on učinio za svet.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Par hiljada ljudi otišlo u Ukrajinu i ti to porediš sa Srbima u Vojvodini? Sigurno je dosta Srba i germanizovano u AU samo što je to sada nedokazivo. Grac je ranije bio slovenski grad Gradac. Pa ti sad vidi da li jeste ili nije bilo germanizacije.Tolika je germanizacija da su Srbi ovde kao Srbi opstali, a u Rusiji nestali. A Ruse slavimo. Eh, Srbijo ...
Eto vidiš. A u Novom Sadu ima spomenik nekom azerbejdžanskom pesniku za kog niko ovde ne može da se seti ni kako se zove.Na Tašu su podigli spomenik Hejdar Alijevu, Ajzerbedžanskom predsedniku. Ono, šta mi imamo s njim i šta je on učinio za svet.
Grac je bio slovenački Celovec, a broj Srba koji su otišli u carsku Rusiju uopšte nije mali.Par hiljada ljudi otišlo u Ukrajinu i ti to porediš sa Srbima u Vojvodini? Sigurno je dosta Srba i germanizovano u AU samo što je to sada nedokazivo. Grac je ranije bio slovenski grad Gradac. Pa ti sad vidi da li jeste ili nije bilo germanizacije.
Habzburška monarhija je sprovodila germanizaciju naroda koji su živeli u toj državi kroz celu svoju istoriju. Zato se i naziva ,,tamnicom naroda". Tako su se Nemci i proširili na Poljsku i u Sudete u Češkoj. Ako si želeo da napreduješ u karijeri mogao si samo uz korišćenje nemačkog jezika. A na vikipediji piše da je Grac ranije bio Gradac.Grac je bio slovenački Celovec, a broj Srba koji su otišli u carsku Rusiju uopšte nije mali.
No, ako se vratimo u Novi Sad možemo videti da je i u doba Marije Terezije u njemu bilo najviše Srba, te da se njihov procenat kroz vekove samo povećavao. O kakvoj onda germanizaciji pričaš?
Tsarstvo Nebeskoye nema alternativu!Neki pravoslavcima su Turci bolji, jer proizvode više mučenika, a kod Austrijanaca toga nije bilo, Pravoslavna crkva se veoma obogatila u Habzburškoj monarhiji (ne kažem da je to loše).
I sto je bitnije, kako-tako su postali deo evropske civilizacije i gradjanskog drustva, umesto osmanlijsko-vizantijskog cumeza gde postoje samo despotizmi, age i begovi.Ovde su bar ostali Srbi.
Aman čoveče, reč je o Novom Sadu. Naravno da ćeš bolje proći u životu ako poznaješ jezik države u kojoj živiš. Ta država ovde tad nije bila Srbija.Habzburška monarhija je sprovodila germanizaciju naroda koji su živeli u toj državi kroz celu svoju istoriju. Zato se i naziva ,,tamnicom naroda". Tako su se Nemci i proširili na Poljsku i u Sudete u Češkoj. Ako si želeo da napreduješ u karijeri mogao si samo uz korišćenje nemačkog jezika. A na vikipediji piše da je Grac ranije bio Gradac.
Smara me da se prepucavam o istoriji sa čovekom o koji je slabo potkovan iz istorije. I zamara me.
Ali čudna stvar, Srbi i danas više teže despotizmu nego građanskom društvu. Možda je to i zato što je najveći deo Srba živeo pod Turcima, ali od tada je prošlo više od sto godina, smenile su se mnoge generacije pa mi je čudno da je takvo gledište opstalo.I sto je bitnije, kako-tako su postali deo evropske civilizacije i gradjanskog drustva, umesto osmanlijsko-vizantijskog cumeza gde postoje samo despotizmi, age i begovi.
Austrougarski planovi za podelu i potpuno uništenje Srbije:Tolika je germanizacija da su Srbi ovde kao Srbi opstali, a u Rusiji nestali. A Ruse slavimo. Eh, Srbijo ...
Dabome, tebi baš nedostaje SS divizija ‘Princ Eugen’?I ona i princ Eugen treba da dobiju spomenike i ulice jer bez njih Novog Sada ne bi ni bilo.
Grac je bio slovenački Celovec, a broj Srba koji su otišli u carsku Rusiju uopšte nije mali.
No, ako se vratimo u Novi Sad možemo videti da je i u doba Marije Terezije u njemu bilo najviše Srba, te da se njihov procenat kroz vekove samo povećavao. O kakvoj onda germanizaciji pričaš?
Ovo što si napisao o germanizaciju je pravi destilat dnevnopolitičkog shvatanja istorije - zapazimo i da je predlog ohrabrio i zahteve za podizanjem spomenika Princu Eugenu, valjda neko žali što ne može da se podigne i spomenik i 7. SS diviziji Princ Eugen.I ona i princ Eugen treba da dobiju spomenike i ulice jer bez njih Novog Sada ne bi ni bilo.
Aman čoveče Srbi su bili obespravljeni u AU kao i mnogi drugi narodi i nisu imali pravo na školovanje na svom jeziku. Obrazovali su se u crkvama i manastirima SPC. To je bila politika Beča i nije bila takva bez razloga.Aman čoveče, reč je o Novom Sadu. Naravno da ćeš bolje proći u životu ako poznaješ jezik države u kojoj živiš. Ta država ovde tad nije bila Srbija.
E kakve je ko imao planove i šta je ko tu izmislio na opskurnim nacionalistčkim sajtovima, mani me.Austrougarski planovi za podelu i potpuno uništenje Srbije:
Pogledajte prilog 1494530
Ili ono ''naljutio se coban na selo pa odsekao sebi pisu''. Tj. teranje inata zapadu, Evropi i slicno zbog par cuski 90-uh.Ali čudna stvar, Srbi i danas više teže despotizmu nego građanskom društvu.
a možda da preselite novi sad u austriju? Mada mislim da je lakše vas trista "novosadjana" spakovati na voz za Beč, da se tamo bečite....E kakve je ko imao planove i šta je ko tu izmislio na opskurnim nacionalistčkim sajtovima, mani me.
Pričamo o realnom događaju vezanom za naš grad. Šta je ko umislio, zamislio i možda hteo to je tema za drugi pdf.
... koje su uglavnom i došle zbog inaćenja.Ili ono ''naljutio se coban na selo pa odsekao sebi pisu''. Tj. teranje inata zapadu, Evropi i slicno zbog par cuski 90-uh.
I sto se budu jos vise inatili, jos ce vise dobijati cuske. Zacarani krug.... koje su uglavnom i došle zbog inaćenja.
Baš mnogo velika privilegija. Dizati spomenik carici ,,tamnici naroda" je pogrešno.Nije. Izgleda da su ovi sadašnji shvatili.
Pa i oni pre, u doba Marije Terezije su se pre svega odlikovali pameću, a ne snagom. Status grada je tako i izboren, a ne na krv i nož.
Nemoj brkati šlihtanje i odavanje priznanja.Novosađani, jedno je težnja evropskim verednostima a drugo je šlihtanje Evropi.
Nemojte se blamirati.
Pa posle toga sledi podizanje spomenika Francu Jozefu. Tako to krene.Nemoj brkati šlihtanje i odavanje priznanja.