Spletkarenja sa sopstvenom dušom.....

Pripreme za odlazak su ti dugo trajale: jos od prvog dana kada si stupila u moj stan. Rekla si da tu ne bi mogla izdrzati ni sekundu vise, a ja sam ti predlozio nagodbu: da ostanes samo dvadeset i cetiri sata, a kasnije sta bude da bude. Pristala si bez razmisljanja, a ja sam te upozoravao u sta se upustas. Govorio sam ti da sam ja kao zarazna bolest, ne puno opasna i smrtonosna, ali neugodna i dosadna, bolest, koje ces se tesko kutarisati, a ti si se smijala i rekla da si vakcinisana protiv svega. Onda sam ja rekao da se ja to samo salim i da nikad ne treba da mi vjerujes, da je sve sto kazem tek onako, da prodje vrijeme, da me ne uzimas za ozbiljno, da bih se ja ubio kad bi me ljudi poceli tako shvatati, da ja vec u sljedecem trenutku zaboravim sta sam malocas rekao. Ti si rekla da se nista ne brinem, da ti to znas bolje od mene, da sam prokuzen od prvog momenta naseg susreta i smijala si se. Onda smo sjedili na podu i slusali "Moody Blues". Ja sam te pitao hoces li da ti nesto priznam. Slegnula si ramenima, a to je trebalo da znaci da ti je svejedno, pa sam ja presao preko toga; digao se s poda i otisao u kuhinju po jos jedno pivo. U pauzi, dok sam stavljao drugu plocu na gramofon, pitala si sta ja to hocu da ti priznam. Rekao sam da sam se zaljubio u tebe od prvog dana kada sam te ugledao, a ti si se nasmijala i rekla: "Daj, Dzamonja, bogati, ne budali!" ali svejedno si upitala: "A kad je to bilo?"
Rekao sam ti i mjesto i vrijeme i nastavio da ti govorim kako ja nikad ne lazem, kako nikad u zivotu nisam slagao, kako uvijek moras da mi vjerujes. Vec je bilo jutro kad smo izasli iz kuce. I taj dan smo proveli zajedno, a ja sam ti onda, u cetiri sata poslije podne, rekao da je vec isteklo dvadeset i cetiri sata. Ti si rekla: "Po tvom satu."

Zajedno smo bili te zime, i proljeca, i ljeta. U jesen sam vec izgubio svaki osjecaj za proteklo vrijeme i cinilo mi se da te oduvijek znam, da sam oduvijek bio sa tobom, da sam se s tobom rodio, da prije tebe nista nije ni bilo, a "poslije tebe" jednostavno nije postajalo u mojoj glavi. Navikao sam se na tvoj miris u carsafima, tvoje suze, maze, kreme, karmine, losione, sampone, bocice. Na ogledalu su stajale knjige koje si donijela sa sobom, cinilo mi se da im je bas tu mjesto i da nema te sile koja ce ih odatle pomjeriti. Ja sam, kao i uvijek, tumarao po samom sebi i nisam ni primjecivao da na "tvom satu" kazaljke klize, primicu se trenutku kada ce isteci ona zadata dvadeset i cetiri sata. Dosla si, digla me iz kreveta, natjerala me da operem kosu i da se obrijem, rekla mi da sam ti "sladak", da me mnogo i jako volis, opeglala mi kosulje, oprala sudje, ispraznila pepeljare, izracila sobu, a onda pocela da u torbu trpas svoje karmine i maskare, salove, knjige. Sa slike na privjesku si otkacila kljuc od mog stana i stavila ga na sto ispred mene, sagnula se i poljubila me. Zastala si na vratima, osvrnula se i, kad si zakljucila da nisi osim mene nista zaboravila, otisla.

Dario Dzamonja

80557658_2699410676795149_5955752959483576320_o.jpg

https://s19.****************/images/191218/udqezhmi.jpg

Idi smireno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini!
Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima!
Govori svoju istinu smireno i jasno i saslušaj druge, čak i glupe i neuke; i oni imaju svoju priču!
Izbjegavaj agresivne i bučne osobe-one su teret duhu!
Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan, jer uvijek će biti većih i manjih od tebe!
Raduj se svojim dostignućima, kao i svojim planovima.
Održi entuzijazam za svoj poziv ma koliko on skroman bio; to je pravo blago u promjenjivim vremenima!
Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je prepun prijevara!
No, neka te to ne ometa da vidiš vrline-koliko ih ima; mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život prepun heroizma!
Budi ono što jesi!
Pogotovo nemoj glumiti ljubav!
A nemoj biti niti ciničan prema ljubavi, jer unatoč svoj ogorčenosti i razočarenjima, ona je vječna kao trava!
Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti!
Njeguj duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće!
No, nemoj sam sebe žalostiti umišljanjima!
Mnoga strahovanja nastaju zbog umora i usamljenosti!
Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi!
Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde!
Imaš pravo biti ovdje i, bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se Svemir razvija kao što bi i trebao!
Dakle, budi u miru s bogom, ma kako ga zamišljao, ma kakav da ti je posao i kakve aspiracije imaš u bučnom komešanju života!
Bez obzira na sve, zadrži mir u svojoj duši!
Pored sve prljavštine, jadikovanja i porušenih snova - ovo je ipak divan svijet!
Budi pažljiv!
Teži tome da budeš sretan!

Autor ovog teksta nije poznat.
Tekst je pronađen u crkvici u Baltimoru 1680 i ne zna se sa sigurnošću kad je nastao.

Priblizio se kraj jedne tako turbulentno romanticne godine, prepune pomesanih osecanja tuge, srece, potisnutih razocarenja.

Jedino, sto je ostavilo pravi utisak na moje romanticno gledanje na stvarnost koja me okružuje, izolovana mojom nepresusnom mastom, bila je i ostala ljubav.

I pre nego sto sam napisao bilo šta, pre par trenutaka, hteo sam da to budu stihovi neznosti, stihovi strasti, sa nezaobilaznim tangom u njima, ali osecam kako izlazi svaka misao iz mene, da ce ovo biti moja Oda, moja Ispovest, ljubavi, bez koje ne mogu.

Ljubavi, zbog koje opet imam motiv da zivim punim plucima, ljubavi koja zna i ume da oseti moju romantiku i vraca mi je na tako poseban i jedinstven nacin, da ja, stari prepredenjak, ostajem nem i potpuno zbunjen pred njom...

Ona je posebna, ona je Žena koja me je potpuno ukapirala, koja me je razgolitila, koja upravlja svakom mojom emocijom, iskusnom dusom i srcem prepunim rana, davno proslih, sada i nebitno, sretnih ili nesretnih veza, kroz koje sam nekako uspeo da prodjem...ha, pa to uglavnom uspeva, nama ribama u horoskopu.

Sada mogu da pijem pehar zivota, za sve one zene i ljubavi iza mene, da slavim jer su moja proslost, a u čaši od smaragda da uzivam u zanosnim sokovima tvoje ljubavi, koju mi tako nezno spustas niz lice, pravo do presahlih usana i udahnjujes mi jos zelje da se borim za nas, za nasu ljubav.

Zato mi pridji jos blize, lepotice moja, ne stidi se, ja sam lek za takvo osecanje, budi mi makar jedan tren u zagrljaju bludi, jer ja za trenutak ljubavi tvoje molim i znas li zasto...zato sto te svim mojim srcem, dusom i telom, volim...volim...volim...

Voleti Tebe, znaci mnogo toga...dozvoliti svom muskom egu, da preuzmes vlast, otmeno i nezno, uvuces pod kozu i preotmes srce, tako da se razum pomuti, ali ipak ne toliko, da ljubav ipak ostane svetla, nasa, neukaljana, jednostavno posebna.

...i volim te, duso moja, volim te bez crnih zarova nesrecnih ljubavnih krajeva, koji su daleko iza mene...volim te sareno lepo, sa svetlom u ocima, koje samo mozes ti videti, kao da odsjaj reke prolazi u mom pogledu, a ogleda se u tvojim ocima, koje cu celog veka zauvek nositi u srcu.

Voleti tebe... predstavlja veliku hrabrost, jer zavesti bice sa likom andjela, mozes samo ako si lud, sa osmehom punim patnje, brige, ceznje, nedostajanja za ljubavlju, koju tako mudro skrivas pod tim andjeoskim krilima, ali nadam se da ces pogresiti u tom letu blazenstva i uzvisenosti i ispustiti je malo u moju dusu, da polako ispunim njom moje zaljubljeno srce.

....i onda se nadje, taj dugo ocekivani spokoj, koji samo ljubav i smrt nose, mada ja tek hocu da te volim, jer ljubav si ti i nosis taj put, kojim ti iznova i iznova dolazim, ne shvatajuci da sam stigao, jer kada volis, dodjes i ostanes tu...pored svog andjela ljubavi...tebe.

Samo ostani ono što jesi...zajedno sa svojim životnim prtljagom,jer pre ili kasnije
sve što je lažno otkrije se,pokaže se.Jednostavno se opusti i budi svoj..to prija.
Ljudi vole istinu,ne glumatanje..i onda znaju kako da se postave prema tebi..
Mnogo toga naučila sam u tišini..Tišina je neprocenjiva,kao i polutama iz koje
sam mogla naučiti da budem slobodna,da oslobodim duh...da odleti kuda želi
i da se srećan vrati,ovom telu.Više sam naučila u tišini,nego za sve one
godine,u kojima su mi govorili o raznim stvarima,pojavama.. o znanju,
Vreme je drugačije u svetu umetnika..dugo,kratko,..ponekad i ne postoji...
liu-yamingpaintingsartod-1.jpg

Moraćeš da me pamtiš.
Živeću dok živiš, ne zameri.
Najradije bih samog sebe izbrisao
iz svih nedoživljenih uspomena
slučajnih dodira srodnih duša.
Čemu ti lepljivi dodiri služe,
osim za nemir živih i tužnih,
ni krivih, ni dužnih?

Moraćeš da me pamtiš.
Bljesnuće, ponekad, griža savesti
zbog nenadoknadive lenjosti tvog srca,
al’ ti barem umeš da se smešiš,
pa ću istog časa postati jednako drag,
poput školjke sa letovanja,
koja se, nakon mnogo godina,
mada beživotna, nepromenjena,
kao kostur davno potrošenog trenutka
pojavi u korpici sa koncima i dugmićima
i probudi, zamalo zaboravljen, san.

Moraćeš da me pamtiš, žao mi je.

IXkI6bn.jpg

Goran Tadic

Emocije ne mogu biti trajne.One se kreću.Od jedne do druge,stalno se menjamo.Ovog trenutka
smo ljuti,sledećeg nekog volimo,a onda smo ogorčeni.Jutro je bilo divno,a noć je grozna.
Emocije su kao cveće u vencu..bes,tuga,sreća,bol ..samo su cveće iz istog venca,koji
je zapravo nas život. Ali mora da postoji nit,koja sve te emocije drži na okupu,i drži nas da se ne
razaspemo,da ostanemo kao celina...Možemo biti srećni samo na jedan način...ako smo autentični.Onda izvori sreće počinju da teku,postaju življi,postaju radost za oči...radost je biti u
njihovom društvu,oni su pesma oni su ples.Ali ne plešu ni zbog čijeg odobrenja,ne plešemo da bi
nas drugi cenili...plešemo iz sopstvenog izobilja sreće,iz sopstvene radosti.Budimo autentični
i bićemo srećni...
happy

21904710.jpg

Back