Spletkarenja sa sopstvenom dušom.....

23559891_707357299473377_3419645294028514149_n.jpg

Sad kad pomislim na onu mladu devojku kakva sam tada bila , na moju dobrotu, na moju nevinost, ne mogu a da prema sebi ne osjetim duboko sazaljenje, nemocno i tuzno sazaljenje, kao kad u izvjesnim romanima citamo o nesrecama koje se desavaju nekom simpaticnom junaku, kome bismo htjeli da pomognemo a znamo da je to nemoguce. Iako to mozda i nije najbeznacajnija tjana zivota, ipak je tacno da ljudi ne znaju sta da urade sa dobrotom i s nevinoscu.To su osobine kojima nas priroda daruje i koje svi uznose rijecima, ali koje, medjutim nisu nizasta drugo nego da uvecavaju nasu nesrecu.

"Rimljanka"

fairy-tale-1180922_640-e1490557152118.png

Jednom su zapitali Njutna; -"kako je moguce da tela mrtvih, odavno
raspadnuta, ponovo postanu tela svojih dusa?" -
Na to je naucnik pomesao
gvozdene opiljke sa zemlje i upitao svoje sagovornike: - ko moze da izdvoji
iz prasine i sastavi ove gvozdene opiljke?"
Odgovor nije dobio. Onda je
Njutn uzeo magnet i prineo ga mesavini. Nastalo je komesanje cestica.
Opiljci gvozda poceli su se hvatati za magnet i jedni za druge. U prasini
nije ostao ni molekul gvozda. Tada Njutn rece prisutnima:
-" Onaj koji je
ovoliku silu dao mrtvom kamenu, zar ON da ne moze dati takvu moc nasim
dusama kada bude trebalo da se obuku u svoja proslavljena tela!"

Biti jedno

Ponekad ne mogu da odredim granice između sebe i ljudi koje volim: gde završavam ja, a gde počinju oni. Kao da smo svi mi jedno, kao da smo isti – ista duša, želja koja traži nešto…zajedničko svima nama.
Svi smo u istom čamcu. A opet, svi smo različiti i posebni, izrazito individualni.
Postoji jedna posebna, retka vrsta ljudi koje ja zovem moji ljudi. To su ljudi koje puštam u svoj prostor, u sebe. Svi moji ljudi su u nečemu isti:
Njihovo traženje je stvaralačko. Oni ne ruše, već nešto grade. Ne žele da vladaju, jer vladanje gubi sjaj u očima,…
Moji ljudi imaju isto osećanje života. Nije više bitno kako ćemo nazvati naše odnose i koji će oblik oni imati. Forme naših odnosa se mogu menjati, ali to osećanje povezanosti nečim iznad nas, većim od nas, što nas zove i spaja, ostaje.
Mi nekako nabasamo jedni na druge i naše se sudbine pomešaju zauvek, čak i ako nismo zajedno.Kao da smo neke boje koje se lako mešaju međusobno, a mnogo teže sa drugom vrstom. Boje koje se rastvaraju pomoću svetla…

Nebojša Jovanović

Back