'rane koje mi je naneo Пресретач'

lepa konstrukcija, mada ne znam sta znaci
Ja sam govorio o tvom postovanju, tvojim floskulama. Moj komentar da ti konstantno govoris floskule kada su u pitanju moral i ideali je moj komentar na tvoje postove. (inace, ponovo si to uradio u ovom postu, govoreci o nekim 'nasim' vrednostima). To sto sam ja voleo da gledam 'Laku noc deco' nema veze sa mojim postovima, ali to meni ne smeta, naprotiv. To sam ti samo pomenuo da znas da i ti nisi imun na ta spustanja na licni nivo (sto nikako nije nista lose, to uvek zna da da 'boju' raspravi, samo ako si generalno kulturna osoba na forumu, sto ti i jesi).
Sto se tice mrznje- ja nemam nikakve mrznje u sebi. Naprotiv, meni se cini da bi neki neutralni posmatrac stekao utisak da se iz tvojih postova oseca mnogo veci jed i mrznja prema svemu sto dolazi sa zapada, ili sa albanske i hrvatske strane, nego sto se u mojim postovima oseca 'mrznja prema sopstvenom narodu'. E, ali razlika izmedju tebe i mene je u tome sto ti volis da taj svoj licni utisak o mojoj licnosti javno predstavis. Da mi nabijes na nos to sto ti mislis koga ja mrzim i koga ja omalovazavam. Pa hajde, mozemo da pricamo i o identitetu, i o vrednostima, ionako mi je to uvek i svuda bitnije od materijalnog. Hajde da se lepo otvori jedna tema o vrednostima, pa da tamo svi kazu nesto na njoj.
I sta to znaci 'koja bi nas zemlja trpela'? Pa hajde da vidim tu Srbiju koja nece mene da trpi, zaista bih voleo da je vidim, da vidim koga ce ona da trpi ako ne mene? One koji joj pricaju da ne treba da se menja uopste, jer je to nesto sto je moralno? Ta Srbija bi bila mrtvo more, bez mogucnosti za bilo koji napredak, bez elementarne ljudske pristojnosti.
Sto se tice toga koga ja omalovazavam i kritikujem- uvek cu to da radim prema onima koji imaju nedopustivo subjektivne stavove, koji govore da su ljudi (i hriscani), a ne pokazuju niti jednu ljudsku osobinu prema drugim narodima i zajednicama, kojima su usta puna morala samo kad je njihov narod u pitanju, a za druge ih bas briga. Izvini, tako sam vaspitan, prvo sam covek, pa sve ostalo. Ne mogu da pobegnem od tog mog identiteta. Kad vidim barabu i budalu, briga me koje je nacionalnosti, necu da ga postujem. To sto pricam vise o srpskim budalama sam objasnjavao vec 1000 puta. Pa naravno da cu da pricam vise o onima koji su deo mog okruzenja. Pa nece valjda da mi bude bitnije americko drustvo od srpskog drustva? Naravno da me vise brine kriza srpskog od krize hrvatskog drustva, to je nesto normalno, nesto prirodno i nesto pristojno.
Sto se tice srece pored 'kvazidemokrata'- pa nikad i nisam pricao da je sreca uz bilo koju politicku opciju. Za srecu moras sam da se izboris. Upravo i treba da glasas za one koji ce ti omoguciti da se ti sam licno boris za srecu, a ne za one koji kazu da ti je sreca samo to sto pripadas srpskoj naciji. Ne za one koji ti namecu identitete, i govore ti da oni bolje od tebe znaju sta je tvoj licni identitet.
Mozemo da pricamo o svemu, pa i o tome ko je moralniji. Ja sam liberal, i ponosam sa na to, isto toliko koliko si ti ponosan sto si srpski nacionalista. Mozda i vise. I nemoj nikad da zaboravis na to, i nemoj da ocekujes da se osecam kao neko ko je ispod tebe kada je u pitanju identitet, moral i vrednosti

Ako se ti osecas uvredjeno zbog toga sto ja nemam postovanja prema ovakvim stavovima SPC, zao mi je, ne znam kako da ti pomognem u tom slucaju. Prema ovakvim stavovima Crkve, nemam ni miligram postovanja, isto kao sto i ti nemas miligram postovanja prema nekim stvarima koje su za mene bitne. Samo ti ja to ne nabijam na nos, i ne sablaznjavam se zbog toga. Lepo je to sto ti mislis da vise volis od mene drzavu Srbiju, ali ne znam odakle ti ta ideja da je to tvoje misljenje neka apsolutna istina? Pa kad me vec vuces za jezik- ja mislim da je volim vise od tebe, i to mnogo vise. Samo, imamo razlicito vidjenje pojma 'ljubav prema drzavi'. Shvati barem to, i razumeces makar delic liberalnog misljenja. Shvati da smo drugaciji.