Sove

image.jpg

https://i.pinimg.com/564x/e6/86/b6/e686b64ff0d9bbc991392c1159154631.jpg
 
U prolećnim i letnjim mesecima, kada se divlje vrste poput sove utine, ćuka, sive vrane i drugih ptica gnezde u gradskim sredinama, Zavod za zaštitu prirode dobija najviše poziva za pomoć i spašavanje ptića u sličnim situacijama u kojoj se našao i pernati drugar iz Zemunskog parka.

Dešava se da mladunci koji još nisu savladali veštinu leta i dovoljno se osamostalili u potrazi za hranom, ispadnu iz gnezda i nađu se na milost i nemilost gradskim predatorima - psima i mačkama.

„Najčešće savetujemo da se ode na zelenu, travnatu površinu i ptica pusti iz ruke ili malo izbaci u visinu da poleti. Za slučaj da se desi da je zaista povređena i da padne, neće joj biti ništa na travnatoj površini"

Mladunce sove i sličnih ptica koje nisu povređene treba vratiti u gnezdo ili što bliže njemu.

Iz Zavoda preporučuju i da se, nakon što se stabilizuje i povrati od šoka, ptica podigne na što višu granu drveta ili da se ostavi na nekom drugom mestu koje je uzvišeno.

Za zaštitu od oštrih kandži, preporučuje se korišćenje rukavica.

Pticu treba rukom pažljivo staviti na vrh dugačkog štapa ili grane, prineti grani drveta i strpljivo sačekati da sama pređe na stablo, savetuju iz Zavoda.

Čak i da se ne vrati u gnezdo, za mladunca će se pobrinuti njegovi roditelji.

Neke vrste sova, kao i grabljivica kao što su vetruške, mogu da se nahrane svežom pilećom džigericom i napoje svežom vodom dok ne budu vraćene roditeljima. Sovama je pored svežeg mesa, potrebno davati i sitne kosti.
 

Back
Top