Sove

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
šalji ove lepote z ZOO , konačna odluka
Ma vidi ovu, ovo je "starija" prva nađena, u nju sam zaljubljena :)

sova1.jpg

Ma nisam znala da ih nisam trebala ni pokupiti, iz dobre namjere ponesem prvu kući, bilo je očito da je ispala iz gnijezda i dolazila je noć u šumi je noć opasna, a to jeste bilo u šumi. Sutradan, nakon što su mi mnogi rekli: idi vidi ima li gnijezda u blizini! (u šumi da ja tražim gnijezdo :lol:) odem i na istom mjestu nađem i drugu. Šta ću, ponesem i nju. Lijepo im je, fino jedu, udomaćile se, uvalila sam ih sestri i zetu :) Da ih onda ipak vratim u šumu, bolje nego ideja da ih damo u ZOO?
Mislim da je najbolje da učiniš kao i Manga Hilux.. da ih poneseš u šumu i vidiš da li će same da odlete.. ja verujem da hoće i nadam se tome.. :)
Ako mogu same da se hrane, onda što pre - to bolje da ih pustiš..

I puno bolje će im biti slobodnim.. da lete i love u prirodi.. nego da čitav svoj život provedu u kavezu..

Sove su predivne ptice i moje omiljene.
Za njih se kaze da donose srecu,bogatstvo, zdravlje i ljubav.
U mnogim zemljama sove su povezane sa mudrošču ali i magijom.

Hari Poter imao je belu sovu koja mu je donosila poštu :)

1665692557994.png

Sto se tice Srbije bele sove su retke . Statistike kažu da se na svakih oko 50.000 jedinki sove utine (Asio otus) u Srbiji nađe samo jedna jedinka koja je bela. Ovako retka obojenost, koju priželjkuje da vidi svaki ljubitelj ptica, zove se leucizam, a nastaje kao posledica nedostatka gena koji određuje obojenost pera, kljuna i kandži.

1665692640815.png

Bela sova kukumavka primećena je tokom decembra 2020. na teritoriji opštine opštine Prijepolje. Na osnovu fotografija pretpostavlja se da je sova leucistična, tj. da je to jedinka sa genetskim poremećajem koji uzrokuje nedostavak crnog pigmenta (melanina) na telu.

- Potpuno bele divlje ptice izuzetno su retke u prirodi, izuzev vrsta koje su uobičajeno bele kao labudovi, bele čaplje, neke vrste galebova i slično. Nije nam poznat sličan nalaz bele kukumavke u Srbiji - saopštili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Inače, u proteklih 40 godina svega tri puta zabeležene su bele utine, jednom u Doroslovu kod Sombora, jednom u Zagajici kod Vršca i jednom u Jarkovcu kod Kovačice.

1665692789905.png

1666627402191.png

Simbolika i verovanja

Sova je stara duša, čuvar je drevnih znanja, ona ima sposobnost da vidi (ili bolje reći “da bulji” u) prošlost, da otkrije najveće misterije sveta. Tu se njena moć ne završava, jer su sove, baš poput najboljih vidovnjaka, talentovane i da predosete, čuju i vide buduće događaje pre nego što se oni zaista i dese. Ohrabrujemo vas da zaboravite na uobičajena tumačenja koja ovu pticu izjednačuju sa smrću. Sova, sama za sebe, nikako ne može biti simbol smrti! Tome nas uče kako kineska, tako i egipatska i indijska tradicija, koje u sovi vide takozvanog čuvara zagrobnog života, a to, složićete se, celokupnoj simbolici daje jednu sasvim novu dimenziju

Grčka mitologia, na sovu gleda blagonaklono utoliko što je smatra vernom pratiljom boginje mudrosti Atine. I zaista, ko bi jednu tako pametnu i sposobnu boginju mogao da prati ako ne upravo najmudrija od svih ptica? Rimska mitologija joj ne osporava tu mudrost i inteligenciju, ali joj ipak dodaje i malo negativne simbolike, odnosno u njoj vidi vesnika loših događaja. Civilizacije Asteka i Maja su sovu takođe smatrale simbolom smrti i uništenja, dok u japanskoj kulturi simbolika varira u zavisnosti od toga koja vrsta sove je u pitanju. Slično stanje je i u Indiji, koja (reklo bi se) poštuje isključivo belu sovu, ljubimicu boginje bogatstva Lakšmi, i smatra je vesnikom uspeha. Kada je o našim prostorima reč, huk sove je oduvek značio dolazak smrti, odnosno upozoravao na razne opasnosti i nesreće.

Back