Šopski govori

Šopski govori... Gotovo najčistiji i najarhaičniji oblik srpskog jezika koji već 3 generacije polako nestaje.

Šta mislite ? Je li po vama ovo autentičan srpski govor?
у Србији се сматра српским дијалектом, а у Бугарској бугарским .... али заправо је истина у средини.

Poslednja izmena:
Екавица се говори од Суботице до Солуна, па и у деловима Славоније.

Нико коме су дедови сахрањени у Србији неће за јужне и југоисточне српске дијалекте рећи да су бугарски.
Наравно осим слепаца који су се овамо довукли влаковима без возног реда па због тога вуку и неке хрватско-муслиманске комплексе.
Шакале не говори глупости, да ли знаш на ком језику се говорило у Солуну и око њега пре 150 година?
Штета је што не знаш историју свог језика, па си одлучил да подучаваш друге!

Poslednja izmena:
Шакале не говори глупости, да ли знаш на ком језику се говорило у Солуну и око њега пре 150 година?
A sta je Shakal rekao sto nije tacno?
Kakva bre neka sredina, ne postoji kod jezika sredina,
Shakal savrseno zna o cemu govori.

Kakva bre neka sredina, ne postoji kod jezika sredina,
Shakal savrseno zna o cemu govori.
каква екавица у Солуну? када се српски језик говорио у Солуну или око њега? Јесте ли чули прелазне говоре и шта то значи?
Шакал не зна ништа о лингвистици јер не препознаје шта су европски признати слависти написали о последњих 170 година на ту тему..... Можда зна више од њих...
Ако желите да разговарамо о лингвистици - молим вас прегледајте теме о којима сам већ писао. Биће ми драго да разговарамo!

Poslednja izmena:
Екавица се говори од Суботице до Солуна
На несрећу, на овом форуму видим илузију поткрепљену неутемељеним изјавама да се некада у Солуну говорило српски, па чак и становништво да је било српско. Ово не може бити даље од истине - изнео сам довољно докумената пре 4 месеца из казија и округа - да у Солуну и Битољу готово да није било Срба скоро до 1906. године. Тамо су живели други народи: Грци, Јевреји, Јермени, Турци и Бугари.
Сад друго фалсификовање - (здраво @Сребрена). У Солуну нема начина да се говориo српским језиком, јер тамо углавном живели Грци и Јевреји. У солунској кази углавном живели Бугари (око 45%). А да више не би било двосмислености, ево шта је Ватрослав Облак рекао о солунским говорима 1892. године - цитат из његовог оригиналног чланка написаног у Солуну.

InkedOblsak 1_LI.jpg
InkedOblak 2_LI.jpg

Poslednja izmena:
Па, толико волим тишину - прихватам је као прећутни пристанак - Одлично!
U Solunu se govorilo 100 jezika, verovatno ponajmanje srpski ili
bugarski jer su tamo uglavnom ziveli Jevreji, a bilo je i oko 10.000
Jevreja koji su preuzeli islam, i naravno Grka, Cincara, Jermena
i Turaka. I sam je Ataturk tamo i rodjen, njegova kuca je sada muzej.

U Solunu se govorilo 100 jezika, verovatno ponajmanje srpski ili
bugarski jer su tamo uglavnom ziveli Jevreji, a bilo je i oko 10.000
Jevreja koji su preuzeli islam, i naravno Grka, Cincara, Jermena
i Turaka. I sam je Ataturk tamo i rodjen, njegova kuca je sada muzej.
Да поновим - у Солуну су главни језици грчки, турски, хебрејски и бугарски. Више од 45% Бугара живело је у Солунском санџаку, остали су били Турци и Грци ...Да ли разумете шта је вилајет и шта је санџак у Османском царству - и какви су људи тада живели у солунским казима?

И да не бих остао без доказа - надам се да сам ово последњи пут објавио ....

Prilozi

• Solun_5.jpg
    Solun_5.jpg
    131,3 KB · Pregleda: 37
  • Solun_4.jpg
    Solun_4.jpg
    126,8 KB · Pregleda: 37
  • Solun_3.jpg
    Solun_3.jpg
    163,3 KB · Pregleda: 40
Да поновим - у Солуну су главни језици грчки, турски, хебрејски и бугарски. Више од 45% Бугара живело је у Солунском санџаку, остали су били Турци и Грци ...Да ли разумете шта је вилајет и шта је санџак у Османском царству - и какви су људи тада живели у солунским казима?
Бугарски се у Солуну говорио само у бугарској солунској мушкој гимназији, у једној терористичкој институцији која је изнедрила озбиљне психопате и убице из "Друштва против Срба", касније прозваном ВМРО.

Штета што ти не знаш којим језиком се пре 150 година говорило у Софији или Бургасу а дошао си подучавати друге.

Kakvi bre Bugari u Solunu, Karlos je lepo rekao da se srpski govorio
od Subotice do Soluna ( ne i u samom Solunu jer je tamo bilo 7 Bugarina i 8 Sbina i 1 Crnogorac) Tako se i u Nemackoj luzickosrpski jezik govorio do Berlina, ali ne i u samom Berlinu jer Luzicki Srbi zive
i ziveli su vekovima u nekom , aj da kazem predgradju Berlina.
Prilozi od, do nisu isto sto i prilog u. Kolokvijalno je uobicajeno
da se kaze od do ( od Triglava do Djevdjelije, recimo)

Бугарски се у Солуну говорио само у бугарској солунској мушкој гимназији, у једној терористичкој институцији која је изнедрила озбиљне психопате и убице из "Друштва против Срба", касније прозваном ВМРО.

Штета што ти не знаш којим језиком се пре 150 година говорило у Софији или Бургасу а дошао си подучавати друге.
У самом Солуну су постојале 3 бугарске средње школе, бугарске болнице и неколико цркава.Није ми циљ да докажем да ли се говорило бугарски или не - извезао сам податке ... троллинг је твоиј заштитни знак ...

Poslednja izmena:
Kakvi bre Bugari u Solunu, Karlos je lepo rekao da se srpski govorio
od Subotice do Soluna ( ne i u samom Solunu jer je tamo bilo 7 Bugarina i 8 Sbina i 1 Crnogorac) Tako se i u Nemackoj luzickosrpski jezik govorio do Berlina, ali ne i u samom Berlinu jer Luzicki Srbi zive
i ziveli su vekovima u nekom , aj da kazem predgradju Berlina.
Prilozi od, do nisu isto sto i prilog u. Kolokvijalno je uobicajeno
da se kaze od do ( od Triglava do Djevdjelije, recimo)
Зашто и даље расправљате са очигледним чињеницама - Да ли сте видели податке о Србима у статистици за Солунски санџак?

ne i u samom Solunu jer je tamo bilo 7 Bugarina i 8 Sbina i 1 Crnogorac
Зашто не зауставите провокације и не извадите податке? Крајем 19. века у Солуну је било око 10 000 Бугара.

Prilozi

• Solunska_kaza.jpg
    Solunska_kaza.jpg
    85,8 KB · Pregleda: 22
  • Solun_Lavelye.jpg
    Solun_Lavelye.jpg
    65 KB · Pregleda: 22
и да укључим ово питање, ево грчких података из 1913. године након балканског рата за град Солун:

Prilozi

• greek_data_1913.jpg
    greek_data_1913.jpg
    82,2 KB · Pregleda: 30
Pa bili su tu slucajno, nije to istorija Soluna, istorija tog grada
ista je kao i istorija grada Aleksandrija u Egiptu.
Die Bulgarisches Männergymnasium Kyrill und Method von Thessaloniki (bulgarisch Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ Solunska balgarska maschka gimnasija Sw. sw. Kiril und Metodija) war ein bulgarisches Gymnasium in Thessaloniki (bulg. Solun), damals Osmanisches Reich. Das Gymnasium, das über ein Internat für Schüler und die erste Wetterstation in der Stadt[1] verfügte, wurde 1880 gegründet und existierte bis 18. Juni 1913.

Kakva je to tradicija koja je trajala ni cetvrt veka?

Kakva je to tradicija koja je trajala ni cetvrt veka
Шта није у реду са тим? Бугарска општина у Солуну датира најмање из 1862. Па, и математички грешите - 33 године су више од четврт века. Средњу школу, као и друге бугарске школе, затвориле су грчке власти 1913. године. Прочитајте бар једну књигу о Солуну - можда и грчког аутора.

Poslednja izmena:
Шта није у реду са тим? Бугарска општина у Солуну датира најмање из 1862. Па, и математички грешите - 33 године су више од четврт века. Средњу школу, као и друге бугарске школе, затвориле су грчке власти 1913. године. Прочитајте бар једну књигу о Солуну - можда и грчког аутора.
Htedoh reci da to nije nikakav vremenski period koji bi imao bilo
kakvog uticaja na sam grad, kulturu, nauku, jezik.

Htedoh reci da to nije nikakav vremenski period koji bi imao bilo
kakvog uticaja na sam grad, kulturu, nauku, jezik.
Па, јасно - променили сте тему - нисмо разговарали о временским периодима и култури у Солуну, већ о томе који су народи тамо живели. Доказао сам да тамо није било Срба (не само у Солуну већ и око Солуна). Бићу срећан ако вам могу помоћи у нечему другом. Просто питајте.

Back