Šopi

Nebitno. Ni Srbi nisu pominjani do relativno skoro.
Kako BRE “nisu”? Na kom si ti jeziku učio istoriju?

Otkud onda ovo? Da li ti je poznato da su inače pomenutu pirotsku tvrđavu izgradili Knez Lazar i Despot Stefan Lazarević?
15617887-5A0F-458C-BB42-E22FEA05B457.jpeg

Šopi bi radije sa Srbima, jer Bugari nisu. Priča se anegdotalno da i dan danas mnogi u Bugarskoj, negde do Sofije, i dalje imaju slavske ikone na tavanima, za kad dođe drugo vreme.

Verovatno si čitao da su pisali peticiju, mislim kralju Milanu, da ih pripoji Srbiji?

Ali ništa od toga ne menja genetiku.
To su ljudi koji su pripadali Pećkoj Patrijaršiji, sad tamo ima Srba koliko i Tompsonovom Sinju i u rodnom mestu Kralja Vukašina Livnu.

Srba i prosrpski nastrojenih ima samo dotle dokle ima timočkog (Belogradčik) i lužničkog (Trn - izbijali i oružani ustanci protiv Bugarske, al Kralju Aleksandru nekako bio miliji Bosilegrad gde su svi od reda bili za Borisa III pa ostavio Trn Bugarima).

aham, to je argument kad nemas dokaze?
Bugari izvirni nisu bili Sloveni, al sam ti vec objasnio, drzava kao drzava je Slovenska, jezik isto, ti Bugari su zavaladali Slovenima, i stopili se. Nisu ni Madjari Sloveni, pa su moderni Madjari genetski vise Sloveni od Srba.
Bugari kao narod su Sloveni, i Bigari nisu nebitan faktor u srednjem veku, Bugari su pre Srba drzali te teritorije, vekovima
Bugari nisu držali teritoriju, pa još vekovima: ponavljaš austroslovenske teorije Niderlea i bugarskog ministra Jirečeka.

U školi si učio kroatocentrične jugoslovenske Jagićeve teorije po kojima između Bugara i Hrvata “nije bilo drugog naroda”.

Granice Bugarske u doba njenog najvećeg teritorijalnog opsega pod kanovima Krumom i Omurtagom, po nalazima bugarske arheologije i istoriografije, nasipi kod ušća reke Lom u Dunav:

EA44148D-8FEA-4B60-8CA9-4A9A9B79D6B1.png

5AA029D4-4053-40B0-ABE0-1CDFD5153209.jpeg

https://bibliotekanauki.pl/articles/31234091.pdf

Нису "Шопи" Него "Шопови", баш као што нису "попи", него "попови".
Sam naziv “Šop” je pogrda za Bugare iz okoline Sofije, inače se ne sreće nigde zapadno od same Sofije. U Srbiji je naziv potpuno nepoznat.

U jednom periodu su Bugari iz Dimitrovgrada insistirali na korišćenju naziva “Šop” za sve stanovnike na teritoriji koju žele za svoju veliku Bugarsku. Sva je prilika da se i ti zalažeš za veliku Bugarsku, hteo ti to ili ne, nemoj slučajno da se zavaravaš i negoduješ, tako su i oni koji su predali Knin Tuđmanu guslali o izvesnim Ličanima, sve do ‘95.

Ternin “Šop” je unitarni Jugosloven Jovan Cvijić (poznao je njegovo učenje o “Srbo-Hrvatima”, dovelo je Srbe prvo u Jasenovac, pa preko Broza do Tuđmana, Alije i Đukanovića) preuzeo iz velikobugarskih teorija: kralj Aleksandar je za svoju megalomaniju želeo “veliku Jugoslaviju” sa Bugarskom.

58243B62-2EE1-448F-A3E2-CA5F98674F9B.jpeg

Tzv “Šopi” su potpuno nepoznati u Srbiji, konstrukcija Jovana Cvijića iz 1922., preuzeo naziv iz velikobugarskog okupacionog pamfleta iz 1918:

76D28FC6-0693-4E96-A4CD-A74518099F4E.png

Šopi bi radije sa Srbima, jer Bugari nisu. Priča se anegdotalno da i dan danas mnogi u Bugarskoj, negde do Sofije, i dalje imaju slavske ikone na tavanima, za kad dođe drugo vreme.

Verovatno si čitao da su pisali peticiju, mislim kralju Milanu, da ih pripoji Srbiji?

Ali ništa od toga ne menja genetiku.
Priča se? Gde se to priča? A da li se možda priča i o pokoljima nad Srbima koje su počinili ti što “čekaju da dođe vreme”? Npr ovi iz danasnjeg Dimitrovgrada, ljudi se inače najgrlatije deru o tim tvojim “Šopima”. Veliki dobrotvor hrvatskog, bošnjačkog, albanskog i dukljanskog naroda Kralj Aleksandar zabranio da se uopšte pominje?

30EAC3F7-6903-4160-BDEC-74A8BD01DFAB.png

Зашто би се радило о народу? Зар су Шумадинци народ?
Ниси чуо за шопске игре или бар за шопску салату?
Konstrukcije: i za jedno i za drugo se zna od posle Drugog svetskog rata. Inače, poznat je i koreograf koji je izmislio ono što je nazvao šopskim kolom: jednostavno, za sam naziv Šop tamo baš niko nije čuo, konstrukcija.

Konstrukcije: i za jedno i za drugo se zna od posle Drugog svetskog rata. Inače, poznat je i koreograf koji je izmislio ono što je nazvao šopskim kolom: jednostavno, za sam naziv Šop tamo baš niko nije čuo, konstrukcija.
Ja sam čuo da Šopima nijedna grupa nije zvala samu sebe, ali neki su neke druge zvali Šopima. Na jugoistoku Srbije i zapadu Bugarske oni koji su živili u dolinama i ravnicama su nazivali Šopima one koji su živili po brdima i bavili se stočarstvom. Tako da bi šop bio nešto kao čoban koji nije iz našeg kraja nego malo dalje od nas.

Ja sam čuo da Šopima nijedna grupa nije zvala samu sebe, ali neki su neke druge zvali Šopima. Na jugoistoku Srbije i zapadu Bugarske oni koji su živili u dolinama i ravnicama su nazivali Šopima one koji su živili po brdima i bavili se stočarstvom. Tako da bi šop bio nešto kao čoban koji nije iz našeg kraja nego malo dalje od nas.
@Škutor Kićo

Ja sam čuo da Šopima nijedna grupa nije zvala samu sebe, ali neki su neke druge zvali Šopima. Uglavnom su koji su živili u dolinama i ravnicama nazivali Šopima one koji su živili po brdima i bavili se stočarstvom.
Obrnuto, stočari koji govore timočki su nazivani divljim Torlacima a oni su vraćali pogrdu zapadnim Bugarima pa ih nazivali “Šopi” i “drveni Šopi”.

Torlak inače na bugarskom znači seljačina, prostačina, pa je naziv korišćen kao pogrda za prosrpski orijentisano stanovništvo koje je govorilo timočkim (pod)dijalektom.

Obrnuto, stočari koji govore timočki su nazivani divljim Torlacima a oni su vraćali pogrdu zapadnim Bugarima pa ih nazivali “Šopi” i “drveni Šopi”.

Torlak inače na bugarskom znači seljačina, prostačina, pa je naziv korišćen kao pogrda za prosrpski orijentisano stanovništvo koje je govorilo timočkim (pod)dijalektom.
Nisam siguran, ali čini mi se da su stanovnici doline južne Morave nazivali Šopima ljude sa Vlasine. Dakle one istočnije od njih koji su živili na većim nadmorskim visinama i bavili se stočarstvom. S druge strane stanovnici Vlasine nikad sami sebe nisu zvali Šopima.

Nisam siguran, ali čini mi se da su stanovnici doline južne Morave nazivali Šopima ljude sa Vlasine. Dakle one istočnije od njih koji su živili na većim nadmorskim visinama i bavili se stočarstvom. S druge strane stanovnici Vlasine nikad sami sebe nisu zvali Šopima.
Netačno, terenska istraživanja kažu suprotno. Ima mase knjiga koje su pisane na osnovu Cvijićevih konstrukcija, međutim ni ili živ da ustanovi gde se tačno nalazi grupa koju tako zovu ili koja tako sebe naziva.

Ima veoma zatvorene grupe na velikoj visini na Osogovskoj planini koja tako sebe naziva, inače se naziv koristi kao pogrda kad ti se neko ne sviđa, a ne po geografskoj pripadnosti - kako piše, može da se prilepi bilo kome.

Šta gorštaci stočari sa Vlasine su nazivali Šopima zapadnije pozicionirane ratare oko južne Morave?
Ne, naziv je apsolutno nepoznat u Srbiji: koristi se samo u okolini Sofije. Cvijić je iz svojih jugoslovenskih pobuda lansirao naziv 1922., preuzeo ga je od velikobugarske propagande iz perioda Prvog svetskog rata.

Evo prvog pomena Šopa u bilo kom delu Srbije, zapazimo tu i Ćvijicev narod izvesnih Srbo-Hrvata:

CA4DA05A-B5B6-49BF-A390-5BBC8AB4D813.jpeg

1.Kojeg su porijekla-slavenskog ili avarskog kao Bugari
2.Koji običaji ih vežu za Srbe, a koji za Bugare?
3.Koje jezicne karakteristike se pronalaze u Srba, a koje u Bugara?
Location_map_of_the_Torlakian_dialect_of_Serbia.png

Back