Solarijum, potmanjivanje, samopotamnjivanje...

Moja baka se uvek ponosila sto imam veoma svetlu put. U njeno vreme je to bilo izuzetno privlacno. Naravno, i tada su zene morale da unistavaju svoje zdravlje da bi bile privlacne muskarcima (da se ne lazemo, niko ni danas ne ide u solarijum jer smatra da ce se kulturno uzdici ako je preplanuo (tj. preplanula), vec se to radi zbog muskaraca, zamaskirano u maksimu "radim to zbog sebe, da bih se bolje osecala" ili sta je vec izgovor). Elem, u vreme moje bake zene su stavljale neko uzasno belilo na lice koje im je izjedalo kozu, pa su od njega vrlo brzo ispale zbrckane i zborane... Isti efekat daje i solarijum.

Ranije je to belilo sadrzalo olovo,a olovo je otrovno i u organizam ulazi preko pora.
Zene su zbog lepote umirale veoma rano od trovanja olovom. :p

Shto se mene tiche,ja za solarijum ne lagim. Ja isto imam svetlu kozu i tamnu kosu i ochi. Meni je sasvim dovoljno shto pocrnim na moru i bash me dugo "drzi" boja...
Dodushe prvo moram da izgorim da bi crnela. Sad sam skoro bila u Grchkoj i nakon 10 min izgorela. I mama me mazala kiselim mlekom. Kako je to smrdelo! Fuj! Ali mi je pomoglo... xD

Eto,da znate,za opekotine pomazu kiselo mleko i senf. : ))))

Auuu! Pa sad ne znam bas. Mislim da se osecas srecniej sto si bila na moru, a ne sto si pocrnela, sta znam. Potajno smatram da sam privlacnija kad malo pocrnim jer se pegice manje vide :P ali kad krene da se ljusti (sto se kod nas svetlijih vrlo cesto desava) i nije bas seksi. :(

A sta kazete na ovo:

Sa tamnom kozom izgledas starije (sto je ok. za klinke od 15 godina koje to i zele, ali za malo starije i nije fino).
Sa tamnom kozom (jos ako je iz solarijuma) izgledas hladno i neprirodno.
Pa jos je i nezdravo... :P

Nemojte pogresno da me shvatite, lepo je preplanuti, ali iskljucivo zbog nacina na koji se to desi- sunce, more, zabava... Ako sedis pod onim lampama nema bas mnogo razloga da se veselis sto si pocrnela.

Solarijum je extremno nezdrav. U to sam 100% sigurna. Zdrav je mozda 5 dana od kad se kupe lampe.

Meni se ne svidja solarijum ten, ali mislim da je ipak privlacniji od aristokratske beline.(.pritom ne mislim na pecene kokoske.). Meni je generalno dosadno i isprazno da idem u salone, pa osim sisanja i depilacije ne konzumiram ponudu. Uopste mi ne smeta nature look i niko mi nije zamerio do sada.
;)

Nasa koza ima odredjeni fond koliko moze biti izlozena zracima, sunca ili solarijuma ...
mlade devojke koje izlazu telo solarijumu do 30 god. mogu potrositi taj "fond" koji koza ima i trebao bi da traje 70 godina...ovo je krajnje laicki, ali u zdravstvenom sam programu godinama i slusala sam mnogo predavanja priznatih doktora na tu temu, i svi lekari upozoravaju ali dzaba kad mlade devojke misle na danas a ne na to kako ce izgledati za 10 ili 20 godina,.... a izgledace gore nego njihove bake.

Drugo, svako crvenilo koze je vec povreda koze. O ljustenju da ne pricam. Svako pregorevanje povecava visestruko rizik od karcinoma koze... Znate li nekog ko je imao karcinom koze? Ja znam.

Mogu da razumem da volimo da smo lepe, i da sebe svesno unistavamo za lepotu... ali ja to sebi ne bih uradila. Da li ce me neko vise voleti ako sam crna kao ... nigerijci?

Znam mlade devojke koje su toliko nakvarcane da su postale ruglo, smesno ih pogledati
.
Ako vec hocete taman ten, koristite prirodne kreme za samopotamnjivanje, one nece naneti nikakvu stetu za isti efekat.

Blago tebi. Ja bih volela da nisam bas ovako "aristokratska", ali sta da se radi...
Mada, k'o sto rekoh, ukusi su razliciti. Nije svakome privlacna tamna koza, neki vole i svetlu. ;)
Mislim da bi, umesto upozoravanja o stetnosti solarijuma koje niko ne slusa, trebalo raditi na izmeni medijske slike po kojoj je samo tamna koza lepa (ali ne i iako ste crnkinja). Da sto vise casopisa i sl. pocne da promovise da je solarijum i kvarcovanje out, manje bi se devojcice na to lozile. Ok, tada bi solarijumi i kozmeticki saloni i kompanije za proizvodnju krema za potamnjivanje imale manji profit, ali sta da se radi. Mada mislim da je ovo poslednje presudno za cinjenicu da moda potamnjivanja i dalje traje.

Blago tebi. Ja bih volela da nisam bas ovako "aristokratska", ali sta da se radi...
Mada, k'o sto rekoh, ukusi su razliciti. Nije svakome privlacna tamna koza, neki vole i svetlu. ;)
Mislim da bi, umesto upozoravanja o stetnosti solarijuma koje niko ne slusa, trebalo raditi na izmeni medijske slike po kojoj je samo tamna koza lepa (ali ne i iako ste crnkinja). Da sto vise casopisa i sl. pocne da promovise da je solarijum i kvarcovanje out, manje bi se devojcice na to lozile. Ok, tada bi solarijumi i kozmeticki saloni i kompanije za proizvodnju krema za potamnjivanje imale manji profit, ali sta da se radi. Mada mislim da je ovo poslednje presudno za cinjenicu da moda potamnjivanja i dalje traje.

Apsolutno se slažem sa svim što si napisala.....

Ja mislim da je nebitno da li neko ima taman ili svetao ten, bitno je da je koža negovana...
Naravno prema mogućnostima...jer nemamo svi novca za skupe preparate, ali treba dati sve od sebe..........

@Zvezdica
Pravo u metu:ok:

Solarijum je isto kao pushenje, alkohol,uzimash u malim,doziranim kolicinama i biceh u redu,ako preterash,ako i sa svaku zavisnot,i krenesh da idesh protiv svoje osnovne prirode { bela put} i da naudish sebi....Lepota nije povredjivanje i unishtavanje samog sebe da bi prezentovao tu ''soljasnost'' { koza umire,a ti crna kao iz Nigerije}, ali jednostavno...mi ljudi smo vizuelni tipovi, sve se krece veoma brzo i zelimo nekim delom sve odmah-instant posao,instant putovanje iz snova,instant predivnu vezu instant lepotu...Ovo zadnje placa najveci ceh. I nema veze ako to traje samo sekund nekog snimanja, ugradicemo trajnu sminku pa neka nam usne posle prokrvare, neka nas peceh koza kao da smo je u vatru stavili,stavljajmo silikone shto vece nema veze ako pet minuta posle budemo u neizdrzivim bolovima, samo te tri minute pred kamerama da izgledamo....Bezvremeno.

Dacemo sve samo da se osecamo kao Bogovi tri minuta,pa makar propali posle...shto je tuzno....da se odreknemo onoga shto jesmo,nashe prirode,onog shto nas cini jedinstvenim u gomili, da bi bili u stanju da se nasmejemo sebi u ogledalu. Um upija kao sundjer i ono shto moze da vidi neka devojcica,jeste da se mushki okrecu za tim tamnoputim,zanosnim,farbanim plavusama,sa silikonima,punih usna i ako to vidish jednom,dvaput, ok ali ako malo dete to gleda iz godine u godinu,da njen ''prirodno beo'' aristokratski ten prolazi kao neshto obicno u ocima ljudi { ali uvek lepota je u oku posmatraca} a neku vestacku okrenu glave za njom onda ona pocne da razmislja,pa mozda,mozda stvarno takvo vestacko nije loshe...

Jer ako obracaju paznju,ako je prihvaceno neshto,kako je moguce da je loshe? I sad ce svi dai te standardne odgovore '' pa treba imati samopouzdanja u sebe,to je prirodna lepota nju ce ceniti neki pravi ',lepe dijamante teze naci ' bla bla bla ali..svi znamo sve teorije u zivotu,kako da se osecas kad izgubish voljenu osobu,kako da se ponashas kada te maltretiraju u skoli,kad te prevari muz kad si tuzna ogorcena formule za svako stanje,ali to ne deluje tako..I normalno je da to nekoj mladoj devojci ne mozes objasniti pa umrli bi od dosade da sve znamo...Cak sam i ja jedno kratko vreme,stvarno bila na tren mislila,pa dobro,mozda je to stvarno....Lepo i jedino kad sam bila videla jednu ribu novu na treningu,jaaako taman ten,tona pudera,farbana plava kosa,napucene usne,i ja onako kazem '' bash je lepa devojka'' i jedna drugarica me onako pogledala i pitala '' Ti volish tako veshtacku lepotu?''

Mislim,a pre svega mene se nije moglo ubediti u neke ideale lepoe jer sam ja josh kao mala imala neki ideal lepote koji bih htela da postignem,uzimanje iz medija,real life-a neshto shto mi se svidja i gradila svoju viziju izgleda...Npr ako pogledash sve te velike zvezde npr Beyonce ili Liv Tyler { koja kategoricni odbija da smrsa za uloge }svi oni propagiraju da budesh zadovoljan takav kakav jesi,da imash svoj stil,svoj imidz,a ne njih da kopirash naopako:roll: Nikad nisam videla Monicu Belucci da je neshto naveshtacena ili onu Japansku glumicu,shto je imala glavnu ulogu u Memoarima Jedne Gejshe ne znam njeno ime napisati,sva tako delikatne gradje a opet...Jedinstvo je u razlicitosti. Svacija razlicitost nas cini prelepima.

Ovaj,da,primetih da sam odlutala u onom mom postu malo na neku levu starnu zaboravih pomenuti da sam i ja za kvarcovanje...i sadly jedna od onih koja bi se stvarno suncala da izgleda kao neka crnkinja....da se ne bojim raka koze toliko.Shta cesh,u ideal lepota mi spada tamnoputost...To je jedino shto ionako lechi moju kozu koja je pre bila tamna,pa je kasnije postaa bleda, bolesnjivog izgleda,strasni problemi sa kozom...Koje jedino solarijum lechi... Sve dok ne krenesh da ubijash sebe time,it's ok.

ni u malim kolicinama nije zdravo...
pusenje je bolest, a solarijum je modni diktat i verujem da dovodi do laganog unistavanja isto kao i pusenje...

opseg uv zracenja koji nije stetan je vrlo uzak. lampe se prave tako de je zracenje u okviru tog opsega nekoliko do mesec dana...posle toga se snop zracenja siri u podrucje stetnog uv zracenja...(onog sto nas opominju na tv da ga se treba cuvati)...ako znate neki salon gde menjaju lampe tako cesto, recite mi i ja cu ici, ali u tom slucaju verovatno bi minut kostao 100exra...ne razumem toliku potrebu za "lepotom"...ali ja ne citam cosmo i ne gledam tv...ebi ga...
;)

Boli tebe...pa naravno da ne ides kad za silikone nije zdravo..mogu da puknu na toploti...i ? ..sa kime posle da pijem kafu...? ostadoh bez sisate komsinice...ponosa i dike...:)

e kakva si, a ja folirala da su prirodne! da ti nisam dala da pipnes ne bi znala da su silikoni, priznaj!

pa sto si me izdala, Judo!?

tako je kad se ide sa nevom na kafu!

dadaddada

Ovako neznam da li oe teme ima ali ipak ajde da dodam i ja neku temu :):).Moje pitanje je solarijum razloge protiv mogu i sama da navedem ali uz pravilnu upotrebu solarijuma nema opasnosti naravno ako su lampe noove.Pod pravilnu upotrebu smatram dok traje prikupljanje boje :) ici na svakih 48 h jedednom dnevno,zatim obavezno koristiti one cvike,ne ici za vreme menstrualnog krvarenja i itd.A mene zanima da li idete i koliko vam je pomogao solarijum i koliko placate po minutu!!:):)

solarij:thumbdown:

uh ma ja odem samo u maju 5-6puta( svaki drugi dan), kasnije na more i to je to sto se tice mog suncanja.

na solarij se odlucim jer strasno tesko primam boju a inace sam strasno blijede puti pa cisto sa se malo pripremim za majicice bez rukava..
cini mi se da mi najcrnje misli prodju glavom za onim 15min dok se kvarcam... mrzim solarij!!

treba ga max izbjegavati!

Back