Sočiva

Ma nije meni problem skidanje i stavljanje, sem sto sam preterano bakteriofobicna pa mora sve da se dezinfikuje, ali tako sam navikla. Nije to nista problem, sem sminka :) jednom mi upalo malo maskare u oko peklo me bas bas. i od tada ne praktikujem stavljanje sminke i sociva :D ili jedno ili drugo. al polako naviknucu se i na to

Prvo skines sminku,operes ruke pa skines sociva i onda nema sta da ti upadne.

ja se umivam ali skidam ih kad idem na bazen ili more ako bas hocu da plivam ako se samo brčkam onda ne :) tako je moj decko letos na moru,usao u vodu,naplivao se čovek i kad je završio bio je bez sočiva z:D ,što je još gore sočiva su bila "stara" tri dana,zato ja ne riskiram s tim ulaženjem u vodu...ja bi tako operisala tu dioptriju al se plašimz:cry:mada je moja kuma skinula dioptriju ,trajalo je 5 minuta i oporavak par dana uz neko stalno kapkanje u oči ,al ja sve jedno imam fobijuu...

Sve zavisi od vrste, proizvođača, kvaliteta...Ova koja trenutno nosim koštaju 3 komada, 1600 dinara. Znači, dve kutije, tj. 3 para sočiva za 3 meseca korišćenja koštaju 3200 dinara. Na to treba dodati flašu konzervnsa mesečno, to je još minimum 3000 dinara za tri meseca. Ukupno, preko 6000 dinara, odnosno oko 2000 dinara mesečno. Puta 12 meseci, oko 25 000 godišnje me košta to što sam kratkovida, i što ne mogu da nosim naočare. A mislim da kupujem jeftiniju varijantu...Znači, može da bude i znatno skuplje.

Da li neko moze da mi kaze koliko kostaju sociva?

Zavisi od mnogo faktora. Kada ti pregledaju oci kazu ti koja sociva ti odgovaraju (npr. meka, tvrda, gas-propusna). Cene su razlicite zbog vrste i proizvodjaca ali i zbog razlicitih cena po opticatskim radnjama. Kada saznas dioptriju i vrstu sociva prosetaj gradom i raspitaj se o cenama odgovarajucih sociva.

Hvala ljudi... kratkovida sam, na poslednjem pregledu -0.75... Imam naocare, ali ih nosim samo kada gledam tv, ali primecujem da mi ipak trebaju i za svekodnevne obaveze... Pa bih probala sa socivima ...

aaa blagis vama bez ovog glupog cilindraaaa!!!!! meni jedna kutijica od 3 sociva kosta 3500 znaci za 3 meseca 7000,plus rastvor 360 ml 1100din ladno sam vec mogla operaciju da uradim:zroll: mada nikad ne bi mogla non stop da nosim cvidze iako imam jedne vrh i dobro mi stoje al nesto me koci u glavi z:)

Ma ne desava se to tako cesto da ti ispadne, meni jos ni jednom nisu ispala :) a mozes s njima i da obavljas sportske aktivnosti, da trcis, skaces... nista im nece biti. pa novak djokovic nosi sociva :)
Meni je sad malo nezgodno zbog sminke, obicno kad ih stavljam ne smikam se, mada ima drugarica koje se sminkaju i kad imaju sociva, jer su se izvestile posle da ih skniu.
Meni nekako cvike sigurnije...Ovo mi deluje lagano krhko...Možeš da plivaš u bazenu s njima?Groovy:)

Hvala ljudi... kratkovida sam, na poslednjem pregledu -0.75... Imam naocare, ali ih nosim samo kada gledam tv, ali primecujem da mi ipak trebaju i za svekodnevne obaveze... Pa bih probala sa socivima ...

Ja imam tu dioptriju i izasla su me 3500 din pet komada, znaci dva cela para, i plus jos jedno. Tecnost za pravnje sociva me je izasla 1200 din. Ali sto vec neko gore napisa, sve to zavisi od proizvodjaca i sociva koja ti budu trebala.

Kod mekih sočiva nema navikavanja. Ona se lako prihvataju i ne osećaju se kao strano telo u oku. Tvrda i polutvrda smetaju u početku, svakodnevno se produžava vreme nošenja, dok se ne stigne do željene satnice. Nosila sam i jedna i druga, i sada nosim meka, i ne bih ih menjala ni za šta na svetu.

Dobro nije to velika dioptrija:)Kolko ti je trajala navikavanje oka na ''strano telo''...Jel bilo suza i toga?

I ja imam meka sociva, kao sto rece domacica nema prilagodjvanja stranog tela. Prvi put kad ih stavis treba ce ti mozda dva minuta da trepces da se naviknes, posle ih ne osetis... Ali stvarno nista ne osetis, kao i da ih nemas... Suza je bilo prva dva minuta kad sam prvi put stavila, posle toga nista.

E a kako uspevash da sedis za kompom a da ti ne sprzhi ochi? Ja sam ih zbog toga batalio i kupio lep okvir :mrgreen:
Inache sam furao meka sochiva a fizioloski rastvor za ispiranje mada mi uvek malo grebne oko kad ih stavim... Inache mala dioptrija pa je smor, uzmem leti da mogu naocare za sunce da furam i vozim :mrgreen:

E a kako uspevash da sedis za kompom a da ti ne sprzhi ochi? Ja sam ih zbog toga batalio i kupio lep okvir :mrgreen:
Inache sam furao meka sochiva a fizioloski rastvor za ispiranje mada mi uvek malo grebne oko kad ih stavim... Inache mala dioptrija pa je smor, uzmem leti da mogu naocare za sunce da furam i vozim :mrgreen:
Ma ne sprzi mi oci, malo se ponekad osuse, trepnem par puta i sve ok :)

Koliko dugo mogu da se nose sociva pre zamene? Kolko traju? Jednom mesecno ili moze duze?
Gde preporucujete da izmerim dioptriju najpreciznije? I koliko kosta?
Merili su mi na VMC metodom od pre 200 godina, stavi ti stakla pa gledas u slova na zidu i govoris dal vidis bolje ili gore.......
Tom metodom izmereno -0,75 na oba
Koliko znam laserskom metodom se najpreciznije meri, ali ne znam gde to da obavim u Beogradu.

Poslednja izmena:
Ja sam uzimao tromesečna, tamo de kupuješ imaš besplatan pregled i podučavanje kako da i turish u oko :)
Pregled mora da se zakaže.

Ako si lenština, ne bacaj pare ;)

tvrda - ne postoje :)

samo meka i gaspropusna.. tvrda su postojala kada je moja keva bila mala i narucivali su se iz inostranstva, bila su mala i zaista tvrda! :)

gaspropusna - nedelju dana je navikavanje uglavnom, ja ih nosim 8 godina vec, keva 15 godina (ako ne i duze)... nemam nikakvih primedbi..

da vas pitam ljudi. Nosim air optix sociva dioptrija -4,nosim ih vec oko 5 godina . Proslog leta sam prvi put probala da udjem u bazen s njima,i gle uspeh, i nikakve posledice :D e sad, stvarno bih volela da mogu i u more, al se sve nekako plasim. Drugarica ,koja sad ima 20god, sociva nosi od trinaeste. Ali ona polutvrda, i ona opusteno ulazi u more i nije joj nista. Pregledala sam temu i vidm jos dvoje, troje ljudi je reklo da im nista ne fali u moru.Da odem do doktora, on bi verovatno rek'o da ne ulazim. A vase misljenje je? :think:

Back