Sočiva

Ето. Мене мање коштају сочива када на преглед одем у државну установу. Мада сам последњи пут ишла код приватника. Још увек нисам нашла офтамолога који би ми све објаснио...

Da zato sto u drzavnoj ustanovi placate pregled 50 dinara a i ne znam koja to drzavna ustanova daje sociva malih dioptrija.

Da zato sto u drzavnoj ustanovi placate pregled 50 dinara a i ne znam koja to drzavna ustanova daje sociva malih dioptrija.

Сочива ме не коштају 50 него неколико стотина динара мање. Тако да тих 50 ништа не значи. У неким приватним очним ординацијама плаћају се и прегледи. Које диоптрије спадају у "мале диоптрије", где је граница?

Сочива ме не коштају 50 него неколико стотина динара мање. Тако да тих 50 ништа не значи. У неким приватним очним ординацијама плаћају се и прегледи. Које диоптрије спадају у "мале диоптрије", где је граница?

Pa sociva i ne kostaju 50 dinara nego participacija kada se ode u drzavnu ustanovu. Naravno da se naplacuju pregledi u privatnim ordinacijama ili te uslovljavaju kupovinom sociva kod njih. Mala dioptrija do 4.

zmaj64:
Naravno da se naplacuju pregledi u privatnim ordinacijama ili te uslovljavaju kupovinom sociva kod njih.

Pa da. Pregledi su besplatni, ako kupujete sočiva kod njih. I ja prvi put bila na pregledu, i kupila za tri meseca sočiva, i doktorka mi zakazala kontrolu za tri meseca. Posle tri meseca ja odlazim na kontrolni pregled, iako nisam objektivno nisam imala nikakve potrebe za kontrolom. Nisam bila pri parama, i med. sestri kažem da hoću samo jednu kutiju sočiva, a ne dve, kako je uobičajeno. Međutim, ona mi kaže ako neću sočiva, moram da platim pregled 2500 dinara. A sočiva za tri meseca koštaju 3200 dinara. Onda smo se ipak sporazumele da uzmem jednu kutiju, a po drugu da dođem za neki dan.

Da li neko ovde koristi meka sociva sa cilindrom(astigmatizam) ? ili da li bar znate koja opticarska kuca prodaje ovakva sociva-po mogustvu tromesecna?
ja nosim mesecna marke ciba vision ali u Oculusu vise ne proizvode tromesecna :/
jos nekoliko opticarskih radnji sam zvala i imaju ili mesecna ili 6omesecna ,
zanimame i kakav je kvalitet sociva marke cooper vision?
Hvala unapred!

Ja nosim meka sočiva, jednomesečna, cooper vision, i zadovoljna sam. Ali mislim da mi nisu sa cilindrom.

Да имаш цилиндар сигурно би знала.
На контактном сочиву би онда постојао "маркер".
То изгледа најчешће као једна цртица, или на неким врстама контактних сочива има чак 3.
"Цртица" служи да се правилно орјентише осовина цилиндра при постављању сочива у око.

Уколико се то не уради нема јасног вида са контактним сочивом.

Уз пут и класична сферна сочива могу покрити астигматизам до -0.75цил,а по некад и до -1.00 цил... у зависности од тога какав је "фит" сочива, односно налегање на рожњачу...

moja dioptrija za cilindar i jeste -0.75 al nisam imala nikad obicna bez cilindra...... hmm mogla bih na kontroli da pitam dr da mi da neka da vidim kako vidim :)) to bi bilo extraaaa

moja dioptrija za cilindar i jeste -0.75 al nisam imala nikad obicna bez cilindra...... hmm mogla bih na kontroli da pitam dr da mi da neka da vidim kako vidim :)) to bi bilo extraaaa

Вреди пробати да ли и обична сферна сочива могу да ти покрију твој цилиндар...

Теоретски би требало, али све зависи од топографије, тј. облика рожњаче и како сочиво належе на њу....
како се помера,какав је квалитета сузног филма...
Све би то твој офталмолог требао да ти објасни....

Пробај сферна недељу, две и видећеш да ли ти задовољавајућа видна оштрина

Вреди пробати да ли и обична сферна сочива могу да ти покрију твој цилиндар...

Теоретски би требало, али све зависи од топографије, тј. облика рожњаче и како сочиво належе на њу....
како се помера,какав је квалитета сузног филма...
Све би то твој офталмолог требао да ти објасни....

Пробај сферна недељу, две и видећеш да ли ти задовољавајућа видна оштрина
Ja imam cilindar na oba oka. Bila sam na pregledu u diopti, doktorka mi propisala obicna sociva -1,25 i na drugo oko -1,5. Nosim to vec pola godine, ja vidim dobro,ali nkada mi se muti vid, kad hocu da vidim bas nesto udaljeno i sitno. Kad sam isla na kontroli, rekla je da ne moze bolje, da je to zbog cilindra.
Eto, meni mogu obicna sociva, mada me nekada nervira sto se "muti".

Ja imam cilindar na oba oka. Bila sam na pregledu u diopti, doktorka mi propisala obicna sociva -1,25 i na drugo oko -1,5. Nosim to vec pola godine, ja vidim dobro,ali nkada mi se muti vid, kad hocu da vidim bas nesto udaljeno i sitno. Kad sam isla na kontroli, rekla je da ne moze bolje, da je to zbog cilindra.
Eto, meni mogu obicna sociva, mada me nekada nervira sto se "muti".
Одлично што си се јавила да пресенеш своје искуство.
Сферна сочива(обична) покривају цилиндар до неких -1.00, могуће и до -1,25..
Али написала сам то већ у претходном посту...

Није искључено да би ти се мало мутило на велику даљину и када је ситно, чак и да имаш сочива са цилиндром.
Сочиво се једноставно мало помера у око 1-2мм, горе доле приликом трептања и то може дати нејасноћу.
Ово важи и за сферна(обична) и за торична (цилиндрична сочива).
Наравно говоримо о меким контактним сочивима.

Uh mene zanima ovako ...pošto ja koristim Lens Care ...kao perač za kuticu od sočiva,kao vodicu u kojoj odlažem sočiva ...i to je to :DD inače skoro nikad mi nisu sočiva baš,baš čista ..kako ih rotiram u pravcu svetlosti ono sve one sve neko sitno sranje na njemu...el to okej? :D (inače su mi meka sočiva GODIŠNJA ili 6stomesečna neam pojma više) Svaki doktor očni kaže drugačiji ..jedan je rekao da treba da koristim neku tabletu ...drugi kaže da nema potrebe da je Lens Care za sve ...DOBIĆU BESNILU VIŠE OD NJIH ! :))) Pa ako neko zna nek mi odg :DD Fala...

Uh mene zanima ovako ...pošto ja koristim Lens Care ...kao perač za kuticu od sočiva,kao vodicu u kojoj odlažem sočiva ...i to je to :DD inače skoro nikad mi nisu sočiva baš,baš čista ..kako ih rotiram u pravcu svetlosti ono sve one sve neko sitno sranje na njemu...el to okej? :D (inače su mi meka sočiva GODIŠNJA ili 6stomesečna neam pojma više) Svaki doktor očni kaže drugačiji ..jedan je rekao da treba da koristim neku tabletu ...drugi kaže da nema potrebe da je Lens Care za sve ...DOBIĆU BESNILU VIŠE OD NJIH ! :))) Pa ako neko zna nek mi odg :DD Fala...

Једноставно МОРАШ знати да ли су ти мека контактна сочива ГОДИШЊА ил 6-месечна...
Даље, на свакој течности за одржавање к. сочива пише да ли садржи и ензиме тј супстанце за скидање протеинских наслага са к. сочива..
Уколико течност не садржи поменуте супстанце, додатно се користе ензимске таблете, такође са скидање протеина..

Препоручујем ти да пронађеш офталмолога који је уско специјализован и за контактна сочива...
Потребно је праћење пацијената који користе к. сочива...
Постоје компликације услед неправилног ношења и одржавања к. сочива...

A od cega zavisi da li su sociva jednomesecna, tromesecna ...???
Зависи од материјала од кога су направљена, тј пропустљивости тог материјала за кисеоник.
Стручно се то зове Дк индекс...

Поменула си месечна и тромесечна сочива, наравно мисли се на мека контактна сочива...

Uh, 6 strana, pretrazivao sam i nisam nasao odgovor, nadam se da necete zameriti ako je vec bilo bitanje, jer sam brzo prolazio.
Nosim jednomesecna sociva. I sad mi nije jasno da li to znaci da sociva traju mesec dana vremenski ili to znaci da mogu da ih nosim mesec dana (30 puta). Ovo su dve razlicite stvari, posto ja ne nosim svaki dan sociva, nego u proseku svaki drugi dan. Da li to znaci da ja svoja sociva treba da bacim posle 30 dana od kako sam ih izvadio iz kutije, ili mogu da ih nosim 30 puta.

Naravno kad ne nosim drzim uredno u kutiji, i posle mesec dana mi izgledaju isto kao i prvog dana, ali ja ih bacim jer jelte prosao im je rok:-) Je l' sociva imaju nesto konkretno vidljivo kad im prodje rok?

Pozz, Milos

Зависи од материјала од кога су направљена, тј пропустљивости тог материјала за кисеоник.
Стручно се то зове Дк индекс...

Поменула си месечна и тромесечна сочива, наравно мисли се на мека контактна сочива...

Da li zavisi i od dioptrije? Ja imam -1, i razmisljam da pocnem da nosim sociva.

Da li zavisi i od dioptrije? Ja imam -1, i razmisljam da pocnem da nosim sociva.

Zapravo, najviše zavisi od tvog oka. Najbolje je da odeš kod lekara i konsultuješ se s njim (mislim da to - kakva ti sočiva odgovaraju - može da se utvrdi onim brzim pregledom u optičarskim radnjama).
Ta dioptrija (ako nije staračka) je malo nezgodna, u smislu da može brže da napreduje ako se ne kontroliše kako treba. Naravno, nije mi namera da te plašim, samo prenosim lična iskustva.

Ja imam -1 odavno, mislim oko 2 godine, nije mi se povecavala. Kad sam isao na pregled prvi put dobio sam mesecna sociva, ne znam zasto, tako mi je rekla:-)
Pre sam nosio naocare, ali sam se odusevio kad sam uzeo sociva:-)

Je l' zna mozda neko ovo sto sam ja pitao par postova iznad?

Zapravo, najviše zavisi od tvog oka. Najbolje je da odeš kod lekara i konsultuješ se s njim (mislim da to - kakva ti sočiva odgovaraju - može da se utvrdi onim brzim pregledom u optičarskim radnjama).
Ta dioptrija (ako nije staračka) je malo nezgodna, u smislu da može brže da napreduje ako se ne kontroliše kako treba. Naravno, nije mi namera da te plašim, samo prenosim lična iskustva.

Da da primetila sam... napredovala mi je za oko godinu dana negde 0.5... skoro sam menjala (stakla) dioptriju... Imam naocare ali bas bas nisam disciplinovana... Mada mi posao zahteva 90% vremena gledanja na blizinu, pa mi naocare i ne trebaju u tom periodu.

Da da primetila sam... napredovala mi je za oko godinu dana negde 0.5... skoro sam menjala (stakla) dioptriju... Imam naocare ali bas bas nisam disciplinovana... Mada mi posao zahteva 90% vremena gledanja na blizinu, pa mi naocare i ne trebaju u tom periodu.

Zato ti i kažem. Iako je, naizgled, bezveze, takva dioptrija ume da postane nezgodna, jer je mala i ne pravi mnogo velike smetnje (uglavnom ne daje glavobolje, možeš normalno da voziš, sedneš malo bliže TV-u i rešiš problem). Ja sam sa bezazlenih 0,5 stigla do 2,5. Delom i nedisciplinom (o kojoj sad više nema ni govora), ali ne samo nenošen jem naočara, nego i lošim osvetljenjem, naprezanjem i sl. Neki lekari savetuju upravo nedisciplinu u smislu "ma, to je mala dioptrija, retko ko vidi savršeno dobro, šta će ti naočari". Znam slučajeve kod kojih je to urodilo plodom. Kod mene nije.
Preporučujem ti da se raspitaš o tzv. "single vision" staklima. Nisam stručnjak za optiku, ali razlika u odnosu na obična i ta, prilagođena baš mom oku je neuporediva.
Za sočiva - ne znam šta da ti kažem: nosim ih uglavnom leti (zbog naočara za sunce), ali su mi mnogo veći problem od naočara. Valjda je stvar navike.

Back