Snovi

Kakav je tvoj odnos/ veza sa majkom?

hm hm
pa nismo bile nešto preterano bliske dok se nisam udala
sad smo jako daleko i svakog dana se čujemo
jedva čekam da dođe i tako
u početku joj je bilo teško da se skonta zbog moje udaje, kasnije i trudnoće
mislim da sam ovo sanjala kada smo bile u ok odnosima, nakon mog odlaska

da, sinoć sam sanjala kao nastup dve devojke i znam da će jedna vremenom oslepeti, druga ostati bez kose (ovo sa kosom problem već ima jedna sestrina drugarica)
i posle toga čoveka sa perikom, kontam da mu je i lice bilo prekriveno, nešto mi se kasnije učinio kao klovn, a mi smo mu farbali glavu raznim bojama, mada se sećam samo plave i crvene.. u jednom trenutku sam to posmatrala, u drugom sam i ja bila učesnik, ali radilo se o predstavi, ne o iživljavanju i sl.
sanjala sam i mačke, detalja se ne sećam
sanjala sam još neke čudne snove, zaboravila ih

Chuj lakshe...:lol:
Ja ti predlažem da ova tumacenja počnesh da naplacujesh...:p

Da, lakse.Nekada su odnosi i ljudi losi u toj meri da sva patnja i bol koja je progutana pokazuje svoje lice kroz simbole u snovima, da bi nas jednostavno zastitila od stvarnog, groznog lica istine.Ego nema samo negativnu ulogu.Lakse je sanjati besnog psa nego oca koji nas maltretira.Lakse je sanjati macku koja prica nego majku sto gusi njenom dominantnoscu.

Altruizam je zaboravljeni zanat.:D Ovo je lepo ciniti jer oplemenjuje.

- - - - - - - - - -

da, sinoć sam sanjala kao nastup dve devojke i znam da će jedna vremenom oslepeti, druga ostati bez kose (ovo sa kosom problem već ima jedna sestrina drugarica)
i posle toga čoveka sa perikom, kontam da mu je i lice bilo prekriveno, nešto mi se kasnije učinio kao klovn, a mi smo mu farbali glavu raznim bojama, mada se sećam samo plave i crvene.. u jednom trenutku sam to posmatrala, u drugom sam i ja bila učesnik, ali radilo se o predstavi, ne o iživljavanju i sl.
sanjala sam i mačke, detalja se ne sećam
sanjala sam još neke čudne snove, zaboravila ih

Sta ti podrazumevas pod bliskoscu?

kasnim zbog net-a
ne znam, kontam da smo sad prisnije, poveravamo se jedna drugoj i tako to
možda sam za nju bila isuviše dete da bi mi se poveravala tad
možda je ona za mene bila i suviše mama da bih joj se poveravala tad
banalni primeri
kao odlikaš, nisam joj rekla za prvu dvojku u dnevniku
kao dete za primer nisam joj rekla kad sam se prvi put napila
mada je to i sama skontala
nisam joj rekla ni za prvi sex npr.
i tako to, sad je drugačije, šta ja znam

Sanjah noćas momka koji mi se sviđa, e ovako, ja se nalazim u nekoj sobi i slušam kako moja prijateljica i njegov prijatelj nagovaraju njega da bude sa mnom, on se čitavo vrijeme nećka i što mi je bilo najčudnije on je pričao na engleskom jeziku, a njih dvoje na našem, na kraju su ga uspjeli nagovoriti i on je pristao, i tada otvara vrata te sobe i smiješi mi se a ja sušim kosu fenom, sva raščupana i kad ga vidjeh ja ispadoh iz kreveta, i njih troje onda crkavaju od smjeha.. San je bio tako realan da imam osjećaj da se to stvarno desilo.. I da, na kraju ja ulazim u neki veliki market, a na ulazu mi se on i njegov prijatelj smiju, i san se završio tako što sam ja šetala tim marketom.. Eto, ne znam je l' ovaj san dobar ili loš znak :think:

kasnim zbog net-a
ne znam, kontam da smo sad prisnije, poveravamo se jedna drugoj i tako to
možda sam za nju bila isuviše dete da bi mi se poveravala tad
možda je ona za mene bila i suviše mama da bih joj se poveravala tad
banalni primeri
kao odlikaš, nisam joj rekla za prvu dvojku u dnevniku
kao dete za primer nisam joj rekla kad sam se prvi put napila
mada je to i sama skontala
nisam joj rekla ni za prvi sex npr.
i tako to, sad je drugačije, šta ja znam

da ti ne razglabam tvoje poruke u snu koje ce izazvati jos vise pitanja , konkretno ti mogu preporuciti sledece, predpostavljam da si mlada majka, znaci:

I. Pokusaj da pricas ( bukvalno ispovedis se) sa dobrom drugaricom o svemu sto nije valjalo u vezi sa tvojom majkom.
II.Nigde u tvojim snovima nema jasno prisutne muske figure sem jedne koja ima dve uloge - jedan kojeg ti tesis i jedan koji je klaun.Gde je tvoj otac u relanom zivotu?
Pokusaj da pricas sa njim o muskom pogledu na svet, koji si ti izabrala.
III. Partner kojeg si izabrala na kojeg od tvojih roditelja podseca? Ako je kao tvoja majka- vreme je da budes iskrena sa njim.Ako je kao tvoj otac- pocni da ga uzimas ozbiljno- tj. ne ponasaj se prema njemu kao i tvoja majka prema tvom ocu.
IV. Sve ovo je bitno ako imas dete zbog prenosa emocija- moze ti se dogoditi da ako ovo ne resis da se deca emocionalno prema tebi odnose kao tvoja majka ( bez dubljih emotivnih veza -bliskosti) ili d ate ne uzimaju za ozbiljno, nevrednuju i bez postovanja ( kao sto je sa ocem pitanjem)

Kada te sledeci put majka bude podcenjvala govoreci kako si slepa, kako se ponasas glupo, da ne razmisljas normalno- odgovori joj da si to od nje naucila imitiranjem- ne ulazi dalje u diskusiju..napusti prostoriju.. etc..

sa srecom

p.s.

i ne sumnjaj u njenu ljubav- jer ne radi se o ljubavi nego nedostatku konkretne komunikacije da se ona izrazi -zbog strahova i uslovljenosti i sa tvoje i sa njene strane---razgovaranje je potrebno da bi se stvorila bliskost kroz poverenje, razumevanje i deljenje osecanja.. ako ti to ne razjasnis, znaj - voli te ali nema "sredstva"
da to pokaze.Zapravo tuzno je jer koristi samo komunikaciju koju je ponela iz kuce( i sto je nju jednako jednom bolelo kao i tebi sto smeta i sto te to boli)

Poslednja izmena:
Sanjah noćas momka koji mi se sviđa, e ovako, ja se nalazim u nekoj sobi i slušam kako moja prijateljica i njegov prijatelj nagovaraju njega da bude sa mnom, on se čitavo vrijeme nećka i što mi je bilo najčudnije on je pričao na engleskom jeziku, a njih dvoje na našem, na kraju su ga uspjeli nagovoriti i on je pristao, i tada otvara vrata te sobe i smiješi mi se a ja sušim kosu fenom, sva raščupana i kad ga vidjeh ja ispadoh iz kreveta, i njih troje onda crkavaju od smjeha.. San je bio tako realan da imam osjećaj da se to stvarno desilo.. I da, na kraju ja ulazim u neki veliki market, a na ulazu mi se on i njegov prijatelj smiju, i san se završio tako što sam ja šetala tim marketom.. Eto, ne znam je l' ovaj san dobar ili loš znak :think:

pa ako si ubedjena da ti se stvarno desilo- onda jeste- sta ti mislis? kako se osecas pri pomisli da je to los san a kako se osecas pri pomisli da je to dobar ( predznak) san?

Pa znam da se nije desilo, ali sjećam se svega kao da sam to doživjela na javi, možda to tek treba da se desi.. A pri pomisli da je loš predznak osjećam se onako u smislu nije on taj, šta ću idem dalje a u suštini baš bi mi bilo žao a ako je dobar predznak bilo bi mi baš drago, ali pri toj dragosti je i mali osjećaj straha da li bi nas dvoje uspjeli.. Izgleda da sam se ja pošteno zatreskala, joj :dash:

malo sam se izgubila
khm
tatu nemam, doživeo je nesreću kada sam imala 6 godina
mama je ljubav uvek pokušavala da nadomesti materijalnim stvarima jer je radila i noćne smene kako bi nama obezbedila lagodan život
kontam da zato i nismo bile toliko bliske.. sad jesmo
hm, suprug.. ne znam podseća li na tatu, ne sećam ga se, mada znam iz priča da je bilo dovoljno da drekne sestrino ime da istog momenta prestaje da pravi glupost koju je započela, bez batina, u prevodu - autoritet
mama je labilna i naivna i mislim da sam ja na nju, suprug bi se možda uklopio u priču sa ocem..
zbog maminih grešaka pokušavam da detetu pružam samo ljubav i ono najneophodnije, još je beba, ali ću se truditi da ga učim da, pored toga što treba da bude dobar, treba da bude i skroman, ne u pogledu želja i ambicija već kad govorimo o skupim stvarima koje su meni bile zamena za ljubav, ne želim da i ja napravim takvu grešku
mama se jedva pomirila sa činjenicom da sam se udala i po prvi put u ruke uzela sunđer, uključila mašinu ili sredila svoju sobu.. pošto je uglavnom sve to ona radila i pored posla
odnosno, pravila od mene običnog parazita

ajd sad probaj ponovo, da se razumemo :)

- - - - - - - - - -

a ovo da mi je govorila da pravim gluposti, da sam slepa.. hebi ga, nije joj bilo pravo što sam se udala :(

malo sam se izgubila
khm
tatu nemam, doživeo je nesreću kada sam imala 6 godina
mama je ljubav uvek pokušavala da nadomesti materijalnim stvarima jer je radila i noćne smene kako bi nama obezbedila lagodan život
kontam da zato i nismo bile toliko bliske.. sad jesmo
hm, suprug.. ne znam podseća li na tatu, ne sećam ga se, mada znam iz priča da je bilo dovoljno da drekne sestrino ime da istog momenta prestaje da pravi glupost koju je započela, bez batina, u prevodu - autoritet
mama je labilna i naivna i mislim da sam ja na nju, suprug bi se možda uklopio u priču sa ocem..
zbog maminih grešaka pokušavam da detetu pružam samo ljubav i ono najneophodnije, još je beba, ali ću se truditi da ga učim da, pored toga što treba da bude dobar, treba da bude i skroman, ne u pogledu želja i ambicija već kad govorimo o skupim stvarima koje su meni bile zamena za ljubav, ne želim da i ja napravim takvu grešku
mama se jedva pomirila sa činjenicom da sam se udala i po prvi put u ruke uzela sunđer, uključila mašinu ili sredila svoju sobu.. pošto je uglavnom sve to ona radila i pored posla
odnosno, pravila od mene običnog parazita

ajd sad probaj ponovo, da se razumemo :)

- - - - - - - - - -

a ovo da mi je govorila da pravim gluposti, da sam slepa.. hebi ga, nije joj bilo pravo što sam se udala :(

zasto, ponovo?razumem te.. a ostalo si sama napisala, tj tvoje poslednje razlaganje je zapravo prevod tvojih snova cak i ovo:"... kao nastup dve devojke i znam da će jedna vremenom oslepeti, druga ostati bez kose.." to je to grdjenje od strane tvoje majke.Ostati bez kose,postati celava, uglavnom znaci da ti je oduzimana kreativna sila i da je sve za tebe odlucivano ili si manipulisanjem bila navodjena.Lepo je misliti da te je majka razmazila sto ti nije dala ni sundjer u ruku da uzmes. "pravila od tebe parazita"- Sve je to glumatanje i predstava u razlicitim bojama da bi se izbegla istina.Ne moze majka ni jedna na ovoj zemlji napraviti parazita sem u jednom slucaju - da je rodila psihopatu.Polazim od toga da nisi psihopata.
Uglavnom majke koje ne daju ni sundjer u ruku ocekuju nesto drugo od deteta.I to je kontrola.Labilne osobe nisu naivne.Skoro sve labilne osobe su manipulatori.Oni pucaju u momentima kada voda na njihov mlin ne ide- sto je vrsta ucene.I strasno je ne dobiti od majke ljubav nego materijalne stvari koje su morale predstavljati ljubav i na kraju jos reci da si ti bila parazit.Tvoji snovi su konstantna potraga za osnovnom emocijom, prepoznavanja zenstvenosti i ljubavlju majke.

Bebama je potrebno vise od samo ljubavi i najneophodnijeg.Ako das samo osnovno ostaju samo na osnovnom nivou.

Ko nije bio blizak sa majkom u detinjstvu i u pubertetu- nikada, nikada nece biti blizak cak ni sa sopstvenim detetom ako to ne razresi sa majkom.

pod tim "najneophodnije" mislim i na emocije i materijalne stvari, s tim što mu neću uvaliti najskuplju igračku kako bih ga kupila.. vidim da je srećan i kad sedimo u dvorištu i igramo se sa kucama npr.
znači sve polazi od majke
da, psihijatri to često govore, uzrok se krije u detinjstvu :lol:
što ovde i nije daleko od istine
nemam drugaricu sa kojom bih mogla da pričam o mami, a i mislim da je najbolje popričati sa njom :)
pisaću i dalje o snovima, imam jedan san koji se često ponavlja, ali setim ga se tek kad ga sanjam, sledećeg dana, pa zaboravim

a snovi u snovima?
dešavalo mi se, odavno, da sanjam da sam na selu kod bake, ležem i zaspim na bakinom krevetu
opet sanjam, na livadi sam nekoj
budim se iz sna sa livadom i sad sam ponovo na bakinom krevetu i mislim da je to realnost..
dok se i iz tog sna ne probudim u svom krevetu
imala sam par puta takve snove, ne znam šta znače..

@Gloriana po tvom mišljenju da li su sanovnici relevantni za tumačenje snova ili je to samo napisano eto tako da bi se mi imali čime zabavljati?? Ja lično vjerujem da kroz snove možemo dobiti neke odgovore ali ne znam samo da ih iščitam između redova :roll:

pod tim "najneophodnije" mislim i na emocije i materijalne stvari, s tim što mu neću uvaliti najskuplju igračku kako bih ga kupila.. vidim da je srećan i kad sedimo u dvorištu i igramo se sa kucama npr.
znači sve polazi od majke
da, psihijatri to često govore, uzrok se krije u detinjstvu :lol:
što ovde i nije daleko od istine
nemam drugaricu sa kojom bih mogla da pričam o mami, a i mislim da je najbolje popričati sa njom :)
pisaću i dalje o snovima, imam jedan san koji se često ponavlja, ali setim ga se tek kad ga sanjam, sledećeg dana, pa zaboravim

a snovi u snovima?
dešavalo mi se, odavno, da sanjam da sam na selu kod bake, ležem i zaspim na bakinom krevetu
opet sanjam, na livadi sam nekoj
budim se iz sna sa livadom i sad sam ponovo na bakinom krevetu i mislim da je to realnost..
dok se i iz tog sna ne probudim u svom krevetu
imala sam par puta takve snove, ne znam šta znače..

snovi u snovima- uglavnom hemijske prirode izazvano u odredjenom delu mozga( isti deo moga izaziva i paralizu u snu- misliti da si budan a nemoci da se pokrene) ili ako si levoruka a terali su te da pises desnom rukom tj. mozdane funkcije su ti malo drugacije ( sve je to normalno) i kod nekih ljudi koji imaju sinestaziju ( koju je imao i Tesla npr.) sanjaju cesto kako sanjaju. prof.J.A.Hobson je radio neka istrazivanja i postoji i veza izmedju sizofrenije i sanjanja ( sa tom razlikom da su sizofrenicari svesni da sanjaju u snu).. ali nije strasno- Livada je ideja zivljenja ili o zivotu predstava- u pitanju je arhetip.
Kakva je ta livada( sunce, cvece, oblaci, nema oblaka, boje, mirisi , zvuci??)zasto razmisljas o zivotu i zivljenju kada si u bakinom krevetu?

p.s.
nemoj jos pricati sa njom, nisi spremna a i strah te je.. da li je tvoja sestra opcija?

Poslednja izmena:
@Gloriana po tvom mišljenju da li su sanovnici relevantni za tumačenje snova ili je to samo napisano eto tako da bi se mi imali čime zabavljati?? Ja lično vjerujem da kroz snove možemo dobiti neke odgovore ali ne znam samo da ih iščitam između redova :roll:

Sanovnici su lepa zabava.
I koliko god da su pozitivni jer daju mnogima dusevni mir toliko su i opasni jer ne teraju da se dodje u kontakt sa sobom vec sve svodi na tumacenje ( koje je zavodljivo ali i bezvredno).
Psiholozi, klinicki psiholozi i psihoterapeuti uglavnom izbegavaju pojam duse ( vise vole reci psiha) zbog religiozne osnove ali vole da analiziraju ( kao i ja ) snove.U principu su to pisma koja tvoja "dusa" pise iz tvog kompleksnog podsvesnog i kolektivnog nesvesnog dela.Izvestaji sa unutrasnjih ratista. Saveti za resavanje problema.Upute i liste za sve na cemu treba poraditi da bi se oslobodio vidljivih i nevidljivih lanaca u kojima tvoja licnost nije ostvarila sebe.Ali i to "ja" ( ego ) je laz.Snovi pomazu da dodjes do tvog, ispod svih sakrivenih slojeva, pravog identiteta- onog koji te ostavlja da zivis bez i zrnca sumnje da si na dobrom i pravom putu.

hm, starija sestra, da
bila sam skeptična kad su snovi u pitanju, mislila sam sanjamo ono što nam je negde tamo zakopano, o čemu razmišljamo i sl.
rešena misterija, krenula sam levom rukom da pišem i crtam pa je baba, tad učiteljica, ispravljala to
a i ona je levoruka :zcepanje:
ostala mi hemijska olovka u desnoj, ali kad su u pitanju makaze, nož.. otvaranje flaše-- to sve levom
podeljeno

uh, a taj san sa livadom sam već i zaboravila, sećam se samo tih par detalja.. čini mi se da je bilo više trave nego cveća i da sam ležala na livadi.. valjda

- - - - - - - - - -

umem da se opterećujem glupostima i sitnicama i neću to da priznam, a onda ih sanjam..

nekoga je ujela zmija... nosilla sam toj osobi neko sredstvo da ochisti tu ranu...:roll: i videla sam to zmijche na nekoj ogradi razmishljajuci da treba da tu oprezno prodjem (kao moze opet da ujede :confused:)... bila je to neka simpatichna zmijica, nekih neznih pastelnih boja... mada ne znam koliko vredi ovaj opis, poshto ja inache zmije dozivljavam kao najlepshe gmizavce...:p

hm, starija sestra, da
bila sam skeptična kad su snovi u pitanju, mislila sam sanjamo ono što nam je negde tamo zakopano, o čemu razmišljamo i sl.
rešena misterija, krenula sam levom rukom da pišem i crtam pa je baba, tad učiteljica, ispravljala to
a i ona je levoruka :zcepanje:
ostala mi hemijska olovka u desnoj, ali kad su u pitanju makaze, nož.. otvaranje flaše-- to sve levom
podeljeno

a sta si ti, musko ili zensko? jer tebi u profilu je pol muski a postovi su ti zenski.. ili jos ne znas, imas krizu polnog identiteta?

Back