Snovi

BzaPZ
a kada vodis dijalog sa leptirima i mackama (cujes izuzetno lepe reci pri tom sa njihove strane tebi upucene)?
i neke bliske koji su umrli ali na pitanje kako im je tamo ne zele da ti odgovore, gledajuci te blago, ali nerecima ili zagrljajem umiruju?
i kad sanjas da nisi polozio neke ispite i imas mucninu od mogucnosti da ce se to saznati a javnost zna da si ti vec stekao diplomu, dok je na javi ta prica uspesno odavno okoncana?

BzaPZ
a kada vodis dijalog sa leptirima i mackama (cujes izuzetno lepe reci pri tom sa njihove strane tebi upucene)?
i neke bliske koji su umrli ali na pitanje kako im je tamo ne zele da ti odgovore, gledajuci te blago, ali nerecima ili zagrljajem umiruju?
i kad sanjas da nisi polozio neke ispite i imas mucninu od mogucnosti da ce se to saznati a javnost zna da si ti vec stekao diplomu, dok je na javi ta prica uspesno odavno okoncana?

Bila bi greška posmatrati sanjane životinje isključivo kao simbole. Ovde je bitnije što ti vodiš dijalog sa njima, i što čuješ lepe reči.
Verovala ili ne, čak i ime pojma kojeg sanjamo ima značaja – samo što ono nije uvek očigledno. Npr, ako si tada poznavala osobu čije ime podseća na pojmove „mačka“ ili „leptir“ (početno slovo, anagram, nešto što te u zvuku pojma asocira na ime konkretne osobe), moguće je da si od te osobe očekivala lepe reči. Razmisli, tj. pokušaj da se setiš postoje li takve osobe u tvom životu (ili su postojale). "Mačka" može, recimo, značiti i majku.

Druga dva sna sanjaju mnogi ljudi (i sama sam imala vrlo slične snove).
Smrt nam je nepoznanica o kojoj (naročito sopstvenoj) nerado razmišljamo na javi, a bliski, umrli ljudi „dolaze“ u san da nas podsete na taj strah i da nas ujedno umire (ko drugi može da nas umiri nego bliski ljudi?). Nema konkretnog odgovora ali te stavom uljuljkuju i „poručuju“ (zapravo ti to poručuje tvoje nesvesno) da (još) nije vreme za brigu i strah od (sopstvene) smrti.

Poslednji san upućuje na to da je stečena diploma trenutno beskorisna. Ako ne radiš u struci, moguće je da se zbog toga podsvesno samooptužuješ (obrati pažnju na osećanje mučnine koje je u suštini zamaskirano osećanje strepnje+stida+nelagodnosti+neizvesnosti). Iako to samooptuživanje deluje nelogično, naročito u našim realnim ekonomskim uslovima, ljudi su skloni da sebi podsvesno prebacuju zato što nisu izabrali drugi, isplativiji fakultet, zato što se nisu više angažovali (oko proseka, konkursa za posao) itd. Itd. Ako pak radiš u struci, moguće je da nisi zadovoljna poslom ili da si mnogo više očekivala. Ovo je moje slobodno tumačenje poslednjeg sna.

Bila bi greška posmatrati sanjane životinje isključivo kao simbole. Ovde je bitnije što ti vodiš dijalog sa njima, i što čuješ lepe reči.
Verovala ili ne, čak i ime pojma kojeg sanjamo ima značaja – samo što ono nije uvek očigledno. Npr, ako si tada poznavala osobu čije ime podseća na pojmove „mačka“ ili „leptir“ (početno slovo, anagram, nešto što te u zvuku pojma asocira na ime konkretne osobe), moguće je da si od te osobe očekivala lepe reči. Razmisli, tj. pokušaj da se setiš postoje li takve osobe u tvom životu (ili su postojale). "Mačka" može, recimo, značiti i majku.

Druga dva sna sanjaju mnogi ljudi (i sama sam imala vrlo slične snove).
Smrt nam je nepoznanica o kojoj (naročito sopstvenoj) nerado razmišljamo na javi, a bliski, umrli ljudi „dolaze“ u san da nas podsete na taj strah i da nas ujedno umire (ko drugi može da nas umiri nego bliski ljudi?). Nema konkretnog odgovora ali te stavom uljuljkuju i „poručuju“ (zapravo ti to poručuje tvoje nesvesno) da (još) nije vreme za brigu i strah od (sopstvene) smrti.

Poslednji san upućuje na to da je stečena diploma trenutno beskorisna. Ako ne radiš u struci, moguće je da se zbog toga podsvesno samooptužuješ (obrati pažnju na osećanje mučnine koje je u suštini zamaskirano osećanje strepnje+stida+nelagodnosti+neizvesnosti). Iako to samooptuživanje deluje nelogično, naročito u našim realnim ekonomskim uslovima, ljudi su skloni da sebi podsvesno prebacuju zato što nisu izabrali drugi, isplativiji fakultet, zato što se nisu više angažovali (oko proseka, konkursa za posao) itd. Itd. Ako pak radiš u struci, moguće je da nisi zadovoljna poslom ili da si mnogo više očekivala. Ovo je moje slobodno tumačenje poslednjeg sna.

slazem se da zivotinje nisu puki simbol, osim ako jesu simbol nekoga (ne neceg). ukazuju na ljude. u pocetku zapanjuje mogucnost komunikacije sa bicima koja ne umeju da govore ali kako prica ide dalje, to postaje prihvatljivo, razumljivo, a iznutra tako dobro. postoje takve osobe...pogodila si.
drugi deo vise posmatram (nije samouteha, zaista) kao veru u nesto sto ne mogu da kontrolisem a na neki nacin ima kontrolu nadamnom. ne bih detaljno o ovom. ne postoji briga ili strah od sopstvene smrti :).
poslednji deo tumacim pre kao neku nedovrsenost. osecanje da neceg ima a u stvari nedovoljnost. i ona mora da se nadogradi necim sto ce svemu dati potpuni smisao. i to bas na ime onog o cemu je rec.

hvala puno!

Pisala sam, ali evo :) :

Sanjam svoju udaju, venčanje za mog brata koji je mrtav :sad2: :eek::eek::eek:;
Zatim, kroz nedelju, možda manje, sanjam da se udajem za mog sadašnjeg muža ;
I zadnji san, ponovo udaja za sadašnjeg muža, ali jako siromašno i jako mučan bedan san. Nemamo gde da živimo, i jako težak san.
A mislim da sam sanjala još jednom vremenski tu blizu, opet moju udaju, sad se ne sećam za koga, ali nije moj muž, neka osoba koju poznajem :confused:

Ajde Borka baci se na poso :mrgreen:
Poruka za sve da ne jedu pasulj pre leganja u krevet , jer nece da moze da se snovi lepo sloze.

BzaPZ
Negde postoji kvaka. U sustini san moze da kaze mnogo a i ne mora nista .Previse opterecenja unapred zadatim idealima ili teretima , mozak prozivljava na svoj nacin. Sto se tice onog srednjeg , nek ti ostane na snu , a nama ovaj svet koji se ne sme da mesa sa nekim mozda postojecim paralelnim.

Negde postoji kvaka. U sustini san moze da kaze mnogo a i ne mora nista .Previse opterecenja unapred zadatim idealima ili teretima , mozak prozivljava na svoj nacin. Sto se tice onog srednjeg , nek ti ostane na snu , a nama ovaj svet koji se ne sme da mesa sa nekim mozda postojecim paralelnim.

u sustini san uvek kazuje nesto, retko kada da nista. osim kada je taj pasulj po sredi, onda nuklearke i smakovi sveta zaista imaju objasnjenje. mislim da nije stvar opterecenja idealima ali tereti umeju da daju neki signal, pa cak i uputstvo. sto se tice srednjeg, mislim da je tvoj stav pomalo posledica zastrasenosti paralelisanja sa postojecim. a paralele postoje....medju ljudima, dogadjajima, zivotima, kosmosima, smislu.

snovi su mi obicno kao filmske trake...
nedavno sam sanjala da pripremam duplo vjencanje i da u vjencanici upadam u ogroman bazen (a pri tome znam da nisam neki plivač)...
Izgleda da ne želim da se udajem?

Sanjala sam gomilu stvari koje pokushavam da sredim... Pakujem ih u neshto... Pitam se kako cu ih poneti odatle gde sam i onda kapiram da ne moram sve da ih nosim, da dosta od tog mogu i tu negde da slozim i ostavim... Pri spremanju nailazim n'a neke iglice ali se tu radi o nechemu shto sam vec gotovo raskrchila, pa osecam izvesno olakshanje uprkos mogucnosti da sam mogla da se povredim...
Zatim gledam kako neki lik pokushava od zene sa kojom je da sakrije neko pismo ali ga ona nalazi... Svadja se sa njim...

Kakve li veze ima ovo dvoje neznanaca i to pismo sa mnom? :think:

Sanjala sam gomilu stvari koje pokushavam da sredim... Pakujem ih u neshto... Pitam se kako cu ih poneti odatle gde sam i onda kapiram da ne moram sve da ih nosim, da dosta od tog mogu i tu negde da slozim i ostavim... Pri spremanju nailazim n'a neke iglice ali se tu radi o nechemu shto sam vec gotovo raskrchila, pa osecam izvesno olakshanje uprkos mogucnosti da sam mogla da se povredim...
Zatim gledam kako neki lik pokushava od zene sa kojom je da sakrije neko pismo ali ga ona nalazi... Svadja se sa njim...

Stvari koje pakuješ - to su tvoji poslovi, ali mogu biti i određene karakteristike tvoje ličnosti koje bi da objediniš kako bi ih razumela i protumačila sopstvene postupke. (Onda je razumljivo šta bi mogle značiti i iglice.)

Važno je, za dalju analizu, da pokušaš da opišeš to dvoje, uočiš eventualne sličnosti sa (tebi) poznatim ljudima, i - na kraju, ako iscrpiš sve mogućnosti - prisetiš se da li si u skorije vreme imala utisak da te neko laže.

Stvari koje pakuješ - to su tvoji poslovi, ali mogu biti i određene karakteristike tvoje ličnosti koje bi da objediniš kako bi ih razumela i protumačila sopstvene postupke. (Onda je razumljivo šta bi mogle značiti i iglice.)

Važno je, za dalju analizu, da pokušaš da opišeš to dvoje, uočiš eventualne sličnosti sa (tebi) poznatim ljudima, i - na kraju, ako iscrpiš sve mogućnosti - prisetiš se da li si u skorije vreme imala utisak da te neko laže.

Hehe, znachi ako se radi o mojim karakteristikama Jasno je shta predstavljaju iglice...:p
Mislim da se radi o stvarima kojima sam se zaista bavila prethodnih dana i "iglice" tumachim kao opasnost, ali verujem da ce se sve dobro zavrshiti zbog onog osecaja olakshanja u snu...

Ovo mi i jeste teshko da protumachim bash zato shto se i ne secam kako su izgledali, i shto sam to deshavanje izmedju njih samo posmatrala... Kao lik sédi za stolom, koverta je n'a podu pored njegove noge i ja mislim kako je verovatno samo ispustio da ona ne bi videla ali ona vec u sledecem trenutku zna shta je u njoj i dolazi do svadje izmedju njih...:confused:

Au, sanjala sam nekog crnca kako me grli...:rumenko: mislim, nisam rasista i to, Al stvarno me crnci uopshte ne privlače, pa mi nije jasno otkud mi crnac na snu...:confused:

Ja baš sanjam loše u poslednje vreme.. Pasulj ne jedem, pa mislim da nije to razlog :lol:
Ali zato kad se probudim :zaljubljena:
To je to, teorija, loši snovi - lep dan, lepi snovi - promašen dan, tako je i kod mene.
E sad, šta bi trebalo da znači to što sanjam..
Imam neke traume iz detinjstva pa se i to nekako uplete..
Recimo, svi bi da se vrate i da budu dete, ja sam bezbrižnija sad nego sa svojih 10 godina.
Ima tu nečega.. Al' za to mi je potreban stručnjak :mrgreen:
Ili nije.
Raskrstim ja sama sa sobom, sad sam "spretnija i pametnija, u mom svetu sve radi za mene" (tako ide otprilike, čini mi se) :)

Poslednja izmena:

U pitanju je poslednja faza(zavrsavanje procesa) sazrevanja i formiranja licnosti na podsvesnom nivou.Osim toga prihvatanje da neke "stvari": ljude, dogadjaje, osecanja nije moguce nositi sa sobom nego im treba dati mesto kao i svemu u zivotu sto dajemo neko mesto.
Iglice te podsecaju da je svaki proces sazrevanja- bolan ali je tu i olaksanje jer je skoro sve jasno.
Rasparava nepoznatog muskarca i nepoznate zene oko pisma, znaci da imas jos uvek konflikt u sebi oko laganja, sakrivanja istine- i to je poslednji deo u rasciscavanju "stvari" koje treba da resis ( ili koji jos nije rasciscen).

Au, sanjala sam nekog crnca kako me grli...:rumenko: mislim, nisam rasista i to, Al stvarno me crnci uopshte ne privlače, pa mi nije jasno otkud mi crnac na snu...:confused:

Arhetip iz kolektivnog nesvesnog po Jungu znaci muski deo tvoje zenske psihe i nazvan je Animus- zbog neznanosti, neprepoznatljivosti - nema lica ili je u pitanju senka, nejasni obrisi muskarca, ponekada sasvim drugi tip muskarca ( u tvom slucaju crnca) - Biti zagrljena od Animusa znaci da si prihvatila svoju "musku" stranu.Animus se pojavljajuje kada ima poruku za tebe iz kolektivno nesvesnog.
Treba dobro slusati, pratiti,upamtiti tu poruku i poneti na javu.Ako si zaboravila poruku, rukovodi se sa osecanjima.Animus kod mnogih izaziva strah zbog cega se zaboravi pri budjenju.Verujem da je dobio u modernim urbanim pricama formu poznatu kao "slender man". Osim toga Animus nosi poruku o bozijem i potrebi za verom, verovanjem i bogom.

Poslednja izmena:

Back