snobizam ili kako braniti (ne)vrijednosti ..

Sad se razmisljam da li sam ja snob jer pratim trendove (ali ne bas po primeru koji je navela @Borac z.p.z. ;)). Branim se i tvrdim, kad se drzi korak s modom, to ne cini jos nikoga snobom- to je sitnica- ali naravno, glupo je kopirati neke "movie-stars" ako nismo bas u pubertetu- pubertetlijama to oprascam(o), dok ostalima prebacujem da se ne sluze licnom kreativnoscu, da ne biraju idividualan stil... ili je mozda stvarno u pitanju nedostatak sopstvenog ukusa ili inspiracije i nesigurnost u svoje kreativne sposobnosti? Da, u tom slucaju vidim tanku podlogu za snobizam- a ako je osoba uz to jos bogata ahhhh:roll:... onda tek nema granice snobizmu... ; ako imaju toliko love da se iskljucivo oblace u nekim noblim, modnim kucama- poverenje u osoblje- poverenje u ukusu drugih koji ce ih kao profesionalno posavetovati- ali to su trgovci i na kraju, kao takvi, zele samo da prodaju; isto tako ce se snobkinja iskljucivo od "star-coiffeur" frizirati i platiti za pranje i sisanje 300,€(ako ne i vise) ; bice ubedjena da je nesto posebno a nije; u jednom obicnom salonu znaju isto tako- mozda cak i bolje. Nije platila vestinu zanatlije, nego, platila je njegovo ime- njegov imidj kao "star-coiffeur" - da, to popularno ime je skupo. Zene koje se u tom salonu srecu zele da vide i da budu vidjene... svaka misli da je nesto posebno- a nije, to samo one misle a ne mogu drugacije da misle jer im to snobovska arogancija ne dozvoljava. Snob nikada nece biti svestan ovome:

S kao zadovoljan sobom, glup i uobražen,
N kao prostak, blesav, niko i ništa,
O kao ohol, razmetljiv i neuravnotežen,
B kao čudan, blaziran i priglup."
@ Borac za prava zivotinja

Ali nije automatski svaki bogatas snob; to je predrasuda! Karakter ga pravi time sta je. Ako ima dovoljno novca da kupi neku luksuz-limuzinu, zasto da je ne kupi? Sa svojim novcem moze da kupuje sta hoce bez osecaja da je odmah snob- naravno, pod uslovom da se ponasa ljudski a ne kao neki Bog na asvaltu. Snobovi ce svoju limuzinu parkirati bilo gde- novcane kazne ih zasmejavaju- parkirace se arogantno i na parkingu za invalide(u tom slucaju mozda i opravdano jer im fali deo mozga).

Ja sam poznavala jednog Snoba koji je pred restoranom svoj Porsche parkirao uvek pred samim ulaznim vratima- 2m od vrata- mada je restoran imao dovoljno slobodnog, sopstvenog parking mesta. Taj isti nije nikada svoje jelo narucivao kod konobara nego je otisao direktno u kuhinju i licno kod sefa-kuvara nesto ekstra porucio... nije primecivao ni malo da mu se zato svi podsmevaju- dok je kuvar bio naravno izzivciran ali nikad nista nije rekao; i onda, naravno, ne sme da fali debeli baksis kelneru- nista protiv toga, i ja dajem dobar baksis ali diskretno- ne mora da vidi cela kafana koliko dajem i koliko imam para u novcaniku(ili nemam:mrgreen:)- dok on bas onakooo teatralno, demonstrativno s novcanicom u dignutoj ruci mase kako bi svi videli... (joooj.. kako se ja nekada stidim za neke ljude- a nije potrebno jer je povrsno poznanstvo).

U ponasanju se vidi razlika izmedju snoba i nekih milionera, naslednika od generacije do generacije; ovi su neupadljivi, zive povuceno ali ne samo za sebe- mnogi su socijalno angazovani. Za snoba je "l'engagement social" jedna lepa francuska recenica koju ce perfektno znati izgovoriti mada ne zna francuski jezik; dublji smisao te recenice ga ne interesuje a kamoli time povezane aktivnosti. Ljudi ga ne interesuju, preziru sve koji nisu na njihovom nivou ... samo njemu slicni i oni iznad su interesantni(od kojih bi eventualno imao koristi i kojima se naravno, uvleci u bulju). Posto ne poseduje neku titulu kao grof/ica, vojvoda/kinja onda ce se snabdeti sa Dr. ili cak duplo Dr.-Dr. ili jos bolje troduplo Dr.- Dr.- Dr.; studirace bilo sta- u svakom slucaju nesto sto nema nikakve veze sa P O Z I V O M. Oni nemaju "poziv" onaj P O Z I V, oni su niko i nista; grade svoju karieru podvalama- kao na primer plagijatom- ako nisu kupili Dr. titulu onda su je ukrali, tj. prepisali doktorski rad od nekog vrednog, pametnijeg. Imamo ovakvih ovde u D u politici- mozda ce se neko setiti, bio je nedavno skandal- jednom politicaru(CSU) i jednoj politicarki(FDP) je dokazan plagijat. To su ti intelektualni snobovi. Dok se smeskam i prevrcem oci zbog onoga Snoba sto parkira Porsche pred ulaznim vratima jednog restorana- jer mislim da je jadnik samo glupak:roll:- toliko se mogu razljutiti na intelektualne snobove i ostajem nema- ne znam kako da izrazim koliko ih prezirem! Prepoznaju se jako lako: ne pricaju uobicajenom slengu kako bi ih svako razumeo, nego, recenice su natecene stranim recima. Snobu nije stalo do toga da bude razumljen- on sam ne zna sta prica; prica bezsmisleno, pa to da ga neko ne razume... hm... s'tim bolje- nece morati objasnjavati nesto sto i sam ne razume- glavno da je ostavio svoj pecat na kome stoji da ne razgovara sa svakim proletarom.

Usla sam u kucu ovakvog jednog intelektualnog snoba. Lepa patricija-vila sa visokim sobama i stuko-plafonima. U jednoj takvoj sobi je stojao klavir i slike poznatih komponista su krasile zidove- ulje na platnu, lepi radovi nepoznatih umetnika ... a i klavir je stojao u sobi, ali samo kao ukras i kao postol za giganticnu vazu punom ekszoticniog cveca... orhideja i t.sl.; druge koristi klavir nije imao, jer na moje pitanje, ko svira, ispostavilo se da ne svira niko- da je klavir nasledstvo neke tetke, pa zato je tu... hm...:mrgreen: nasledstvo te tetke je sigurno i biblioteka u sobi pored ove "muzicke" sobe;). Knjige koznih korica do plafona, uredno po velicini slozene. Knjige mekih poveza nisam videla... hm... kada bih to sa tetkinim nasledstvom verovala, onda bih bila blagoslovena;)- ali posto nisam, onda verujem da je stan namerno tako dekorisan i kao sto niko ne svira klavir, verujem da niko nije ni jednu od tih knjiga procitao.... ali mozda i gresim :mrgreen:

Auuu sto sam zlocesta...:rumenko: i zato cu da prekinem ovde da se ne razbuknem;)

Poslednja izmena:
Borka je pomenula "pravi snob" sto uvodi neprimetno definiciju pravi i nepravi snob....
Posto je Srbija zagadjena snobizmom do nivoa opste kulture i integrisano u moralnu osnovu , naravno na neprimetan nacin...mozda bi bilo dobro uvesti jos dva pojma upesan i neuspesan snob....neuspesan , onaj koji se ne prikazuje, ne vidi , pritajeni , spavac....

Ovo poslednje podseca na srpsku varijantu "daj mu vlast pa ces da vidis kakav je" koja implicira opsteprisutnost prikrivenosti i mimikrije kod ljudi , moralnog licemerja opsteg i pojedinacnog , a cini mi se i snobizma.....
Meni licno se ne svidja posledica toga, a to je da se negira postojanje izuzetaka....A to je po meni vrlo lose...ali dzaba ja to vama pricao....
Jer ako kazem svi politicari su korumpirani , ja automatski onog jednog u milion onemogucavam da prikaze svoje postojanje....
Svi inace znamo stetnost stava sve zene su k.u.rve i svi muskarci su neverni (sto inace koristi bas kuravama, a steti bas finijim devojkama)....

Glazura samospoznaje,..... tj kad se negativnosti kod sebe ne ignorisu vec vise i ne primecuju niti percipiraju, vec se nekako pretope u "normalno"i "opravdano" , mada ja ne vidim tu ni jedan razlog , osim da je cela licnost od pocetka lazna..., jer zamenu teza postojanje sa opravdanost ne mogu da objasnim slicnoscu....je veliki problem...

Kao i sve sto je integrisano , ili tokom dugog vremena ili kao ovo dubinom potreba i zahteva same licnosti.....predstavlja veliki problem...
Pojedinac ce i kad je napadnut da se brani, sam nije spreman ili ih nema mnogo koji su spremni da se to uoblici i razoblici.....a tek minoran broj je spreman ili u mogucnosti da i prizna kad je pritisnut i sateran sopstvenim logickim putanjama ....

Logika je cudna stvar..nijedan covek ne vidi nedoslednost svoje logike...mislim nijedan...ja kod sebe stalno tragam i nalazim, pa opet ne menjam ponasanje, ali bar znam sta je motiv , stanje i ne glaziram svoje ponasanje....
Ne bih ni pred ostalima glazirao..da ne vazi ovo sa utiskom..da moras da ostavis utisak da ti je poslednja, da autoritet = ispravnost misljenja i slicnih hijararhijskih zapetljancija i zakoncica...
To je jedan od razloga zasto mi niko nije prijatelj na forumu , ne mozes posle da budes objektivan u vezi njihovih postova..ocekuju podrsku , a onda se moj um pretvara u kelnera...

Inace mozda je bitno ovde reci , a mozda i ne....
Tacnost, istina i nauka su izgubile svoju vrednost...ne u praksi prvo....jer se demagogija uvukla u sve ovo, nego u proizvodnji i tokovima novca...
Samo u pocetku je vladala zabluda da je pronalazastvo i naucni novitet prednost u proizvodnji....tehnologiji...medjutim sustina je u novotariji...
U razlicitosti....A to se moze dobiti ili kroz naucni novitet ili preko lukavosti ili kreativnosti....Kreativnost vam je kao pozitivnija, pa se zato kreiraju modni detalji, tj niko nece uporedjivati mva i tn panele kod televizora i monitora, ali ce svi naglasiti led ili ne led...a to je u odnosu na ovo prvo mnogo manje znacajno u tehnickom smislu, ili neki detaljcic....izgled dizajn...gde opet ne dobija prakticnost vec asocijacija na nesto sto donosi prestiz ....radi seksualnog ostvarenja....(malo je reci mnogo ljudskih delatnosti ima veze upravo sa dobijanjem prilike da se seksualno ostvari...ili potencijalno mu se poveca domet u toj oblasti)
A lukavstvo...pa ukljucuje kradju, pravno onemogucavanje, sabotaze, kopiranja, koriscenje gluposti naroda i slicno....

E sad, koliko vas u svakom trenutku prati zakonitost da se svaka ljudska aktivnost preslikava na svim poljima, tj ono kako se ponasate i sta mislite da vredi dok sticete novac, se preslikava i na ostala polja vaseg zivota....proizvodne odnose kopirate i logiku iz njih kopirate i na emotivni i seksualni zivot....
Ne verujem puno osoba da to radi....Lakse je reci...sve je vec otkriveno i traziti postojece zakljucke....a naravno da niko nece kritikovati postojece nacine za sticanje novca, sto mocniji igrac, to manje u literaturi ima o tome....I sto nekad davno rekose....jeste sve pocelo malo pre hitlera ali je Gebels to usavrsio...

Danas se polje demagogije ne moze izbeci, jer cim je nesto bitno , postoje interesi i ljudi smatraju opravdanim da brane svoje interese...a to iskljucuje da je postulat istine visi.....

Snob je osoba koja je impresionirana ljudima, kojima ni po čemu nije slična.....snob nema autentičnost.....ne bira prijatelje ili sagovornike po senzibilitetu ili kvalitetu komunikacije sa njima, već po tome...ko je glavni u društvu, čoporu ili grupi....ko ima novca..ko je zaista autentičan i privlačnog izgleda....snob se prilepluje i ulizuje....snob če vas sa prezirom pogledati od glave do pete ukoliko niste obučeni kao njegov vođa iz grupe....a najčešće se događa da je taj isti snob grdoba, ali pošto ima čast da pripada određenom sloju ljudi, on na to ima pravo...pritom glavni majmuni iz čopora jedva i da primećuju, svog samoproklamovanoog pripadnika...
Snob sa zadovoljstvom ponižava i povređuje one koji ne jure za legendama, već u ljudima traže, emociju, prijateljstvo, dobru komunikaciju....
Snob stagnira i ne radi na sebi....on imitira život....nema elementarno obrazovanje i širinu duha..zaista ne sa uramljenom diplomom...ne poseduje i ne radi na sticanju mudrosti.....živi u lažima i iluzijama...strašna kategorija ljudi....
Mudrica...Jednostavno,jednostavnim srpskim rečima,dovoljno kratko i jasno...I L.Witgenstein bi dao solidnu ocenu...:klap:

... ne samo Srbi nego, onda, vecina svih u celom svetu

Eto po ovome moram da priznam da sam isto snob; ljudi koji su drukciji od mene me bas impresionisu ... ok, ok... ne svi, samo neki- oni pametniji;) i kreativniji - divim im se, od njih se moze nesto nauciti.
Evo, priznajem- gledam i sa prezirom na neke ljude, pored svega na neke iz politike i ovde sa foruma pol. ; pa iz nekih zabavnih emisija bez nivoa(veliki brat i sl.):roll: i sad da ne nabrajam gde su jos sve za naci ....

Elitizam, snobizam, populizam i anarhija/nihilizam.....4 polja koja ogranicavaju kvadrat pojava i stavova ljudi....vezanih za ovu temu...

Da pojedinac razmislja nesto, osim sto misli da misli, nesvestan svoje nesvesnosti, odbegao od svog neznanja (samo neznanje i glupost uopste nisu toliko generatori zla i loseg koliko odbeglost od neznanja) prvo sto bi porazmislio je kako se formira cena.....

Cena je jedna vestacka tvorevina, koja asocira na vrednost necega, ali to nije...
Cena je drustveni konstrukt, osim sto je i merilo zelje za necim, rezultat pregovora ponude i potraznje...
Zasto drustveni konstrukt...?
Pa zato sto ako posmatrate svaku osobu videcete razliku u ponasanju i vrednovanju kad je u pitanju utvrdjivanje cene kad NUDI i KAD PLACA....
Svi znamo da je paradajs i kajmak skuplji kad se dodje seljaku na kucni prag...Samo ne znamo zasto.
Svi znamo da se bolje profitira u pregovorima ako vas neko inicira da zeli saradnju sa vama....tada vi postavljate uslove, prvi postavljate polaznu cenu....
To je postala ljudska osobina....samim tim drustveni kreativ...

Tu je kamufliran jedan proces, novac postaje roba...zato se inace javlja situacija da je cena veca kad dodjemo kod seljaka na prag, jer tada vrednuje svoj rad i vreme koje je utrosio....ali i procenjuje koliko spekulacijom, znaci ne trgovina nego mahinacija i malverzacija i spekulacija, koja je danas postala moralno opravdana i pogodna i podobna...(u socijalizmu je spekulacija bila izraz teznji da se izrabljuje i nezasluzeno zaradjuje u procesu trgovine) moze da zaradi...
Dakle kod odlaska kod seljaka imamo dva velika cinioca koji povecavaju cenu, prvo je procenjivanje vrednosti rada, drugo je unutrasnja pokvarenost , tj moderni duh, zelja da optimizuje zaradu , citaj pokrade koga moze (i najcenjeniji su oni koji se ocigledno trude da budu usluzni i ljubazni , a da se opet vidi da su muljavi i prepredeni...vise su cenjeni kao prodavci od onih koji ne izgledaju muljavi i prepredeni , a normalno su usluzni.....cudno ali zato sto kupac oseca da je poseban i pametan sto manipulacija i pokusaj spekulacije i prevare nije pokusan sa njim, kad je sa onima koji izgledaju kao ovejani prevaranti, dok je skoro uvredjen kad neka dobra dusa ne zeli da mu "ucini" i spusti cenu ispod proseka....dobar ga ne izdvaja, a los ga izdvaja time sto nije bio los prema njemu....subjektivni osecaj koji sam potvrdio u jednom mom eksperimentu...).

Kad prodaje na pijaci, on je u startu u submisivnom polozaju, zna se ko je on, dosao je da proda....I to zna da nervira i same prodavce, i desi se ponekad da izbije nervoza bas zbog toga, sto kupac neutralno ne uzima u obzir tu situaciju, nego meri hoce li sam imati dovoljno i potrositi za nesto ili nece...Znaci niti se cenka, niti zeli da spusti vrednost robe i rada, nego proracunava svoju situaciju, ali time podseca prodavca na razliku izmedju vrednosti njegove robe i vec ionako spustene cene jer je u startu na pijaci novac postao roba i ganja se novac...
Umni "rad" i koncentraciju na proceni kupca, prodavac smatra bacenim, i plus se i zato ljuti...
Dakle procena cene na pijaci je rezultat lova na novac, koji je tada roba, submisivnog polozaja, koji nervira jer uskracuje neke opcije pri dogovaranju....(vidi se koliko robe imas i koliko je sati do zatvaranja pijace)....

Ovo pokazuje da i u obicnim drustvenim odnosima mnogo bolje prolaze ceke i sacekuse i muljanja i pretvaranja nego kreativci i inicijatori i konstruktivci...
Dok se namire razlike i doplate koje se jave kad dodjes na noge pojedincima u procesu dogovaranja posla, sama prednost i zarada i korist u poslu se ne samo istopi vec i pretvori u svoju suprotnost....iskaz poraza i neumesnosti umesto izraz dobronamernosti, kreativnosti i uspesnosti povezivanja radi uzajamne koristi...

Ovo vas vec podseca na snobizam...jer svaki od tih pojedinaca koji imaju drugaciju cenu kad dodjes na prag od cene kad se oni dodvoravaju da bi bili izabrani jeste licemer, muljator i ucenjen istovremeno , ali sam svojom psihom...ali i mentalitetom celog drustva i sopstvene slike o persona publica koja vazi ....
Skup ti malih pacova, snobova (ko se prepoznao i nije los, bar ima toliko samokritike) koji se javljaju u svakom povezivanju pri proizvodnom procesu, prodaji i kreaciji nekog projekta odrazava stanje neke sredine...naravno da je neprimetno za one koji su clanovi te sredine...a ostali su dovoljno poslovni da nece da im to analiziraju i skrenu paznju o ovome o cemu pricam...

Da li razlika izmedju te dve cene, pokazuje nivo snobizma koji nije ispoljen ali je zatocen i potencijalan , u svakom pojedincu tog drustva?
To je emprijska velicina...znaci moze se utvrditi, bez objasnjavanja, jer znate za hajzenbergov efekat u psihologiji , ako ljudi znaju sta znaci njihov postupak , oni ce odmah kompenzovati svoje ponasanje i ono sto bi bilo rezultat njihovog personalnog morala i logike ce biti zamenjeno korekcijom koja ima za cilj da se drustveno vrednovanje njih samih poveca i prolaznost pojaca...
Znaci mogu tacno izmeriti razliku te dve cene , onu koja obuhvata procenu sopstvene vrednosti + potencijalni snobizam (bilo zbog misljenja da si u poziciji da ucenjujes ili zbog razmisljanja da dobro procenjujes situaciju na trzistu i mogucnost spekulacije i procene situacije kupca,skriveni i opcioni snobizam) i onu koja obuhvata rezultat submisivnog polozaja samog cina prodaje i situacije i zelje da se dodje do novca i samim tim ociglednog procesa da novac postaje roba.......

Procena sopstvene vrednosti robe ili rada je rezultat logike i pameti i percepcije pojedinca...ona ne obuhvata komparativno utvrdjivanje vrednosti i cene.
Ona je ustvari matematicki model...uglavnom...cena ulaza +rad+%zarade + cena vremena...itd, ono sto je u teoriji proizvodnje i teoriji cene , u socijalizmu...
I u kapitalizmu...samo to se tamo zove prva cena...

Da ne idem dalje....Iz ovih ekonomskih parametara ja tacno mogu proceniti dejstvo novca, ali i stanje moralnog , drustvenog i eto i snobovskog potencijala jednog drustva...
Naravno dok ovo ne izneses, niko ne vidi, kad izneses , svi vide ....dobro ovo bas i ne, ali i oko tog "vidjenja i nevidjenja" vazi ista ova metodologija...utvrdjivanje vrednosti se prenosi sa jednog prostog proizvoda kakvo je jaje, na sve, do plana za perpetum mobile ili nuklearnu elektranu...

Nesposobnost nase privrede nije rezultat samo ovih pojava koje pomenuh vec i cuvara na kapijama, dzeparose obucene u odela i sa funkcijom politicara koji imaju moc i zelju da kontrolisu sve "u ime drustvenih vrednosti" sa naglaskom ulaska u te vrednosti i uzimanju po sopstvenom nahodjenju i za svoje potrebe.
Za razliku od Milanovica koji bilduje svoju temu nekoliko godina, sa jednim pristupom koji ce jednostavno nabrojati npr ovo i jos 20 povezanih procesa, cak i jednom tek zavrsenom srednjoskolcu ce biti jasnije sta valja ciniti , bar u prakticnom domenu, na zenski nacin...iako ce to povesti i neke stete, ali donece i korist...
A ja tupim bez veze, razotkrivajuci primitivizam, snobizam, ljigavost i dvolicnost (revolucionari iz fotelje, ideolozi koji hoce parce A ali nece povezano parce B i parce C u vezi ciljeva za koje se zalazu, i pretvaraju sve u nevidljivo ali pametnima jasno "sjasi kurta da uzjase murta"...
I na kraju mi prebacuju da to radim da bi sebi ispao pametan....

1339102209_61a44535db_z.jpg

Koliko su opasni ljudi , kad je u pitanju sve sto je u vezi sa kvadratom , niko od vas nije svestan...jer bi reakcija bilo da jeste...
Lud znaci i drustveno neusaglaseno ponasanje pojedinca....sto uopste nema veze sa poremecajima u vezi emocija ili sagledavanja realnosti ili neracionalnog razmisljanja....ako je suprostavljeno opstem misljenju...
Primer koji nije o vanzemaljcima, inace omiljena tema pored djavola i boga kod psihoporemecenih osoba....je koliko su ljudi koristoljubivi i necasni...
Ali ne neki vas ocigledan ili neocigledan nacin...

Obican suzivot i susretanje sa svakom osobom iz nekog seoskog,beogradsko prigradskog okruzenja bice propracen procenom korisnosti i snage vas kao pojedinca...
Ne kazem da se ista procena ne desava i na drugim mestima...
Znaci devojka ce budno pratiti jeste li dominantni , jeste li bogati, jeste li snazni u odbrani svojeg...koliko mozete i koliko hocete doneti drugima koristi.
Muskarci takodje, sa malo, ali malo izmenjenom logikom...
To procenjivanje i usaglasavanje sa ostalima po "vasem pitanju" su deo metodologije jedne sredine i pojedinaca te sredine...
Ta sredina budno prati sta se moze iskoristiti, za sta se moze ogrebati, ne svojom glavom razmisliti , nego i ne razumeti i ne razmisljati , ali kopirati, blokirati, preuzeti, boljim poznanstvima kasnije preuzeti i blokirati...poslovni ili neki drugi zivotni potez...
Dakle sastavni deo nije ogovaranje kako se vama cini , iz nevaspitanja ili dosade...nego is koristoljubivosti...
Iz istog razlog nastaju i "pakosti" koje nisu pakosti vec efikasne akcije neutralisanja dogovorom utvrdjenog nezeljenog napredovanja tog izabranog pojedinca...
Retko je to izraz licnog sukoba i pakosti, a mnogo cesce je to izraz koristi usled preuzimanja pozicije i "prostora" koje trenutno pripadaju tom pojedincu...
Niko to ovde nece ni analizirati ni priznati, niti vidi potrebu da se to analizira i priznaje, kad to nije to....oni to rade usput i kao nesvesno...gledaju svoja posla...preko tudje sije i grbace, to se zaboravlja i ne primecuje...

Integrisana metodologija je toliko neprimetna trenerima i igracima iste, da je ovo sto pisem skoro suvisno i besmisleno, i opasno , jer se , kad pocne sukob sa jednim pripadnikom takvog mentaliteta, a ostali osete da je sukob takvog tipa u pitanju, pocinje opsta akcija osudjivanja i pripisivanja , radi odstranjenja, obicno drustvenog, ali i ovo oko ludila nije daleko...
Tiha subverzija , ono sto neki mozda zovu pacovski napad, jer u pocetku nije izrazen, kako nekima izgleda zbog straha i zelje da se sa sukobljenim ne sukobljavaju direktno i ocigledno...U svakom slucaju , koordinise se subverzija i omasovljuje dejstvo ....Ovo vec izgleda kao paranoja i tako ce cak i biti prikazano i naglaseno...
Medjutim to su samo socioloske manifestacije i sitna pakosna sicarenja i tako se vide iz prve i druge ruke...jos su ljudi i ponosni kad im to prodje i uspeju da bace kamen na Aliju Djerzeleza...
Primera za to imate puno , ako nekome bas moram da ukazujem, tome mozda i ne bih trebao da ukazujem...
Relativizacija i namerno ubrajanje svega i svacega, da bi se izgubila jasna misao i uvid u to sta je sta, to vec znate da i sami radite i da se radi samo tako...
Demagosko uplitanje svega, da bi se relativizovalo ono sto bi moglo da otkrije ili nasteti vama...nekom...

Dakle nema veze sa snobizmom , ali ima veze sa kvadratom stavova u vezi hijararhije, koji je pomenut u proslom postu,ovo usaglasavanje i saradnja ljudi , kao i pozornost kojom prate pojedinca i sta pojedinac radi, narocito ako je skoro pristigli...jer se opuste i snobovski postave prema starima....nekog procene glupim , nekog da je pasivan, nekog da je ovakav, nekog onakav.....pa tu razvodne paznju...
Zato se cesto i najveca funjara i lopov integrise u drustvo pre a i posle marifetluka tako sto casti po kafani, drustvu, kupuje poene, ublazava paznju preko licnih simpatija...navodi na ono koriscenje na planu zabave, da bi ga pustili da radi sta hoce na planu prihoda i poslova...
Skoro da je karakteristika da se ne podnose policajci, i to ne policajci kao policija i pojedinci , nego samo onaj policajac koji radi svoj posao stvarno, dok onaj koji ide na posao i dolazi sa posla , jeste njihov, covek radi tamo nesto , dobija platu i to je to....ne remeti njihove pozicije....
Lici li to na opstu korupciju....Ih, pa mi smo posteni....Lici li na opste licemerje .....ih, pa mi smo posteni......a na potencijalni snobizam....ih, pa to sto ga ugazismo je bilo sto je bio nesimpatican, a da smo mi snobovi, nema sanse, pa mi sasvim ravnopravno posmatramo te sa kojima smo surovali prilikom likvidacije tog jednog otpadnika...nazovimo ga tako...Monea iz price....ako se pobuni i pocne sam da mulja protiv uvazenog clana drustvene zajednice koji je inace osmislio nacin kako da ga iskoristava...i omiljen je brate...

Sitne dogovore, previde i obnevidjenja imamo mnogo i ona i donose to da ovde ne moze opstati nista sto je neslizano...ili se slizi ili uceni...I takva ucena se ne shvata neprijateljskim aktom , nego brate, ok je, bio si u poziciji , i ja bih tebe, da sam ja bio u poziciji...eeeee, uz osmeh.....
Hor: eeeeee, takodje uz osmeh......

Znate koliko treba da bi covek primeciovao ovakve delove metodologije....koja je integrisana u normalnost jedne sredine.....?
Mnogo...pisci tek zagrebu to preko kontrasta i granicnih, krajnjih , ekstremnih situacija i osoba....ali i navedu na to da je to samo ekstremni problem...jos pogorsaju stvar, jer ovo neekstremno postaje potpuno nevidljivo....jer nije ono....ekstremno....Tako snobizam nije ako nije upm nad.rkanost nad vama licno...

Posle vas iznenade politicke afere, namestanja, zloupotrebe polozaja i moci....od strane jednog, drugog , treceg clana ovakve i ovako opisane drustvene zajednice....Pa kuvalo se to....integrisano, to je izgradjeno...nije ispalo tek onako....U jednom vremenu neki clan ozne, u drugom neki clan komunisticke partije, u trecem neki clan socijalisticke partije, u cetvrtom neki clan demokratske partije, u petom vremenu svi....sve je to normalan rezultat kad metodologija opstaje i efikasno se primenjuje dugi niz godina, nekad sa represijom , nekad ne...nekad se cak i potpomaze zvanicno , valjda svesno , a nekad i nesvesno...nego ono pa takvi smo...valjda ce tako i one druge dobre osobine izaci na videlo...(a te druge osobine su dobre samo kad su sputane na malo ispoljavanje....ne biva dobro ako svi opusteno prodju i maznu od prodavca jednu jabuku....taj do 10h nece imati sta vise da proda a u kasi 0 din....Ali prijatelju znamo se....pero , druze, zajedno pijemo u kafani , jurimo pic....

Šta je snobizam i ko je snob?
Osoba koja kompenzuje svoj nedostatak pomjeranjem odn nadvladavanje frustracije šaltanjem emocionalne komponente od neprijatnog ka nečem 'prijatnom' ... rezultat potiskivanja?..vrijednost novca koja daje odgovore na sumnje iz id-a postaje instanca superega prema kojoj se ne mjeri samo lična već svačija vrijednost..tako je lakše?..samo vrijednosti se moraju braniti..?? ....fizički atraktivan ili fizički neatraktivan ali popularan ..bjelac ili crnac ..onaj koji nosi naočale ili onaj koji ne nosi naočale ... da li je snobizam kao posljedica težnje ka sopstvenoj vrednosti i demagoško branjenje iste najbolje što umijemo..?

Snob je neko ko "zivi iznad mogucnosti" svojih realnih kapaciteta.Neko ko prevrednuje sebe i postavlja se objektivno daleko iznad svojih limita.
Drugim rechima,snobovi su nedovoljno inteligentni ljudi da budu "svesni svoje nesvesti".

Da ja nastavim dalje svoje autisticko analiziranje snobizma i onog sto je vezano uz to...

Ljudi se nakon prethodnog posta pitaju, kakve veze ima sto gledaju kako komsija pravi ogradu ili okopava njive i sta seje sa Nicheovom voljom za moc...ili sa snobizmom na kraju....
A ima.Indirektno kazem da je proces pretvaranja naroda u rulju prilicno odmakao....Ali gde je rulja?Svi su lepo oprani,fini,mirni,cak i uctivi....
Pre nego sto je hitler slao u logore, kretao se u istim krugovima cistih, opranih i mirnih.....kojima je dovoljna ideja da je nepravda (sto nema veze sa stvarnim merama pravda nepravda) i eto ti revansa, moranja da se neko pripali u konc logoru...

Jesu li rat poveli bas krvozedni ljudi, kojima je krv curila sa ivice usana i krvavih brada.....?
Ne, niti su takvi i ginuli....Gine raja, ginu oni koji rade sto i ostali....I opet se sve zaboravilo da nije vecina zelela da se kolje i siluje i krade , pa eto takav rat i dobismo , zacudo voljom manjine...

Sve sto je potrebno je potpaliti sibicom...

Patriotski snobizam, npr zelja austrijanaca da budu nemci....ili janicara da budu turci, ......ili ko ce da bude veci srbin , a kukavica je ovako , nego kad su u drustvu....jeli toga bilo u ovim ratovima...ili su svi bili zrtve....niko se nije osetio ugrozenim , kako to neko sme da pipne njegov narod....

To postavlja pitanje sta je sa snobizmom ako je zasnovan na realnim procenama...tj neko i jeste genijalan, bogat, naucen, obrazovan, lep, dobar ljubavnik, uspesan....elita....
Gordost i pripadnost takvoj eliti, da li je to negativno?
To ustvari nije bitno , jer ne odredjuje se nesto tako sto se prvo pita da li je to nesto dobro ili lose, pa tek onda ako je dobro , ok, moze , to je onda bandera, ako nije, e onda je balvan pored puta...

Moze li obican narod da prepozna vrednost?
To pitanje je cesto i na drugim temama, i odgovor je obicno ne, ne moze...
Sto bi ovde odgovor bio drugaciji....dakle narod i vecina pojedinaca nece prepoznati vrednost koja je pracena oholoscu i gordoscu, vec ce to emotivno i subjektivno ubrojiti u snobizam, samo zbog toga i po kriterijumu decko nije dobar, onda je snob...

Sta se nekad radilo, a i danas se radi, da bi se narodu olaksalo da prepozna vrednost....?
Pa uvodili su se kodeksi ponasanja, bonton, koji bi iskazivao postovanje i hijararhijsku potcinjenost , te tako ocigledno odmah i najvecoj budali pokazali ko je gde, i ispod i iznad koga...
Kraljevski i nobility rituali su upravo to....oblik jasno prikazivanja postovanja i priznanja vrednosti onog ko ukazuje postovanje...
Plemstvu ili kraljevskoj eliti...
Nece dugo proci pa ce i ovde kod nas da se pojave razne sheme i postupci jasnog ukazivanja paznje i nivoa hijararhije izmedju ljudi....

Znam recicete, oko glupih simbola, manolo papuce ili slicno...ali ako pogledate sistem, on je namerno napravljen da ima rupe, da je pun suprotnosti, da je nedosledan, da je licemeran, jer tako omogucuje nesvesnost onog ko je dole, da se ne doseti i ne priseti ko ga jase , ili koga on jase...krace receno ko koga jase...
Razlike izmedju sponzorusa koje su tu procenu radile zbog statusa....sadasnjih lakih i in trend devojaka koje tu procenu i kodeks upotrebljavaju radi procene novcanog kapitala i ponasanja za tu jednu noc....i buducih snobova, kojima ce to biti posebno zadovoljstvo zbog odbijanja i izolovanja.....je samo u vremenskoj primeni...

Dakle modeli primene i instrumentalizacije snobizma su jedna bitna stavka koja se obicno ne zeli objaviti , ali se nje zelimo drzati...
Do smesnih primera..karikiranosti....A negde na pocetku smo rekli da su snobovi oni koji ne razumeju pravu prirodu procesa i odnosa koji se javljaju, ali razumeju i prate formu koja se prikazuje i primenjuje...
E pa sad se setite toga, i to primenite na sebe....
A evo pored proslih primera i jednog novog...
One noci kad je bilo prvo bombardovanje , prvi napad, ja sam bio spreman.
Vec je nekoliko dana bilo objavljeno na netu da ce rat sigurno poceti, objavljeni su ciljevi, samo nije vreme , iz poznatih razloga, da se smanje gubici u vazduhu...
Spremljena torba sa 2 cebeta, 4 carsafa, konzervi i flasom sveze vode je bila spremna u cosku sobe.Iako su procene bile da ce to biti preterano.U svakom slucaju, sirene, sprovode me do sklonista i tamo masa ljudi uzbudjena i zena placljivih (a i uzbudjenih)...Trese se od bombi,ali vidim nema se tu sta raditi, pa cebe ispod, cebe iznad i namestih se da spavam.I mislim da samo 10% osoba u tom sklonistu nije namerno tapnulo, prislo mi i kritikovalo me "kako mogu da spavam kad tamo neko gine".
To ujedinjenje u nevolji, to priklanjanje grupi, saosecanje strahova grupe, je zeljena grupacija u tom trenutku...i osveta onima koji ne prikazuju jasnu zelju da pripadaju toj grupi ili nejasni simptomi pripadanja su razlog koji opet ujedinjava grupu...
Oguglao od silnih uzbuna, terena, specijalnih akcija, jednostavnog razmisljanja, ako nema svrhe kokodakati, daj da se odmorim , mozda ce kasnije biti potreban odmoran i svez organizam i um.

Razaranje njihovog moralnog (ovde trebaju znaci navoda) tkiva time sto ja spavam je ozbiljan prekrsaj...
Zato je i kazna bila jaka i brojna reakcija...Jer tu ne postoji moralni prekrsaj sa moje strane...cak sta vise obrnuto je...oni prave moralni prekrsaj...

Da vidimo medjutim sta je sa vama....Koliko vas stvarno razume sta je snobizam, sta je karakteristicno razmisljanje, a ne situacije i forme pojavljivanja ....
Videcete da vecina razume samo instrumentalizaciju, tj forme i primere pojavljivanja, a ne nacin razmisljanja i ponasanja koji odredjuje snobizam...
Bukvalno ono iz definicije...ne poznaju sustinu , poznaju samo formu...
Zato sam i ja stalno bio budjen da bi mi se ocitala bukvica sto spavam dok neko umire, a neko puni gace tu predamnom...
Dve nedelje kasnije, vecina osoba iz tog sklonista bi na zvuk sirene, uzdisala i kresala se u svojim sobama....ublazavajuci strah i napetost i delujuci po nagonu....nagon u blizini smrti...imate vi ime za to...

Moralni snobovi....mnogo cesta kategorija...ali je opasno ne biti moralni snob...kakvo je drustvo ocas posla zavrsis na lomaci, jer upravo se to desavalo onima koji ne bi hteli u kolo sa moralnim snobovima.....Snob lider je jedno, snob pesadija je drugo, ali onaj koji prkosi snobovima, e to je meta za ujedinjavanje i prociscavanje...

Zato su oblici i kodeksi za forme i normiranje sta je vredno i sta je hijararhijski iznad i sta je elita.....stalno u promeni....a snobovstina ih najbrze prihvati ....
Ali samo formu...sustinu ne razumeju....Verujem da vi sada ne razumete sta rade carsavi u mom kompletu za skloniste....kao da cu da raspremam krevet....
Ko je bio u nevolji zna....
Znanje cini granicu izmedju snoba, snoba pesadije, i onoga koji stvarno poznaje vrednost...
Nekad nije znanje, vec prihvatanje znanja, tj osoba moze znati neko znanje, ali sustinu ne razumeti , onda to znanje iako obimno ostaje neprihvaceno....

Opasan detalj koji pokazuje snobovstinu ovog naroda je i to sto kad nesto ne razumeju, u prvo vreme to trpaju u neke opasne vrednosti...tako su mene stalno pitali u kojoj sam sluzbi kad znam tacno kad pocinje svaki napad i odgovor imas na netu nije bio uverljiv....
A kad pokazes da si isti u nivou , onda sledi osveta, tj spustaju te i nize od sebe, tj decko ako nisi ulaznica za snobovstinu, onda letis...out....

Snob je neko ko "zivi iznad mogucnosti" svojih realnih kapaciteta.Neko ko prevrednuje sebe i postavlja se objektivno daleko iznad svojih limita.
Drugim rechima,snobovi su nedovoljno inteligentni ljudi da budu "svesni svoje nesvesti".

pa zar nisi snob npr ako se gadis nize rase, nekog tako definises pa ga se gadis, ne nuzno rasa
nemam pojma
ili kao nesto volis pravis se da volis a ne volis nego tako pravis imidz neki
e to radim ali imam prava, mogu da citam nesto sto ne razumem ili gledam nesto sto ne razumem i da to radim.

Ne moze, a i nije mi prigodno da mi postove citaju ti koji su lenji za citanje....svakom svoje.....njima titl na ekranu uz filmove....

Zašto misliš da je neko lenj da čita tvoje postove....to prosto nije tačno....naprotiv, obrnuto srazmerno tvojim postovima, ti si taj koji je lenj.....upregni snage, zapni oznoji se i napiši nešto... kartko, jasno i precizno....to je rad i trud, u tome je poenta....znaš ono u rečima kratko u mislima široko ( Andrić ).....

Poslednja izjava se moze shvatiti na isto toliko nacina...

Nego da ja nastavim sa povezivanjem svega onoga sto vam je inace daleko jedno od drugog ko nebo i zemlja...

Volja za moci , osim prezivljavanja, jer moc je bitna za prezivljavanje u svim hijararhijskim drustvima...kad se umire, umire se po kljucu, kad se regrutuje regrutuje se po kljucu...kad se nema, nema se za one ispod crte...donosi ceo novi skup odnosa , taktika, zapleta, demagogije i obmana...opsena ustvari...
Da se posluzim pitalicom iz serije.....Sede kralj,svestenik i bogatas, i placenik, sva trojica su mu platila da ubije ostalu dvojicu, ko ce preziveti?
Moc je tamo gde se narodu ucini da jeste, a ne gde je sposobnost cinjenja, ili sposobnost blokiranja...ili sposobnost ucene, ili sposobnost procene...
Moc je mogucnost i realizacija skretanja i upravljanja tokovima....
Zato onaj ko ne upotrebljava moc gubi moc...jer boranija i raja ne priznaju i nema moci cim se njima cini da je moc na drugom mestu...
Onaj koji upotrebljava moc, mora da je zloupotrebljava inace to nije moc, to je posao...
Znanje je moc je jedna smesna zabluda, jer je slicna zabludi inteligencija je sposobnost....Inteligencija bez znanja nije nista....tako ni znanje nije moc bez efektnog delanja...

Medjutim, o ovome imate milion knjiga...pa citajte....zasto?....pa zato sto narod interesuje moc...naravno...bitno za prezivljavanje....a o gluposti sam nasao nekoliko knjiga....i to jedna smesnog nivoa, jedna prosecnog, ostale onako....zasto? ......zato sto glupost nije bitna za prezivljavanje......malo sutra...ali to je opsti utisak.....

Snobizam je jedan delic u novopomenutoj sceni moc i hijararhija kao parametri prezivljavanja....te ima svoju funkciju i zato i postoji i zato se koristi...

Zanimljiv mi je i ovaj post kome je vise stalo da cita ili da bude citan...koji pokazuje koliko je moral stetan...jer kad se sve ovo pogleda, jasno je da nadvladavanje nagona rulje i nagona lenjih da se svuda mesaju a nista ne razumeju, mada je to stvar pristupa i oblikovanja i smelosti, jeste zadatak koji treba da bude sastavni deo svakog pristupa nekog ko ima sire gledanje....
To bi znacilo da se zahtev za postojanjem merila vrednosti i stalno unapredjenje vrednosti po kvalitetnom smislu , a ne besmislu , mora ugraditi u svaku smislenu aktivnost...a ne unapredjenje radi unapredjenja i svog ego tripa i samozadovoljavanja, bilo intelektualnog , bilo emotivnog...

To vec nalikuje radikalnom , cak i profasistickom....ali i nasilju, prisili , opet hijararhiji , ali po drugom kljucu i tako...
Jednom recju, ko razume stap, stapom mu se i prica....i jednim cobanskim trikom....kad krave naucis da prate zvono, onda ih ne moras toliko tuci stapom....dakle i kod krava i kod boranije vazi da se nesto dobija ukidanjem slobode, ali opet je i tu zeznuto , jer stvarno najveci dobici su ako se stvarno najvise i stisne....i disciplinski i ekonomski i radno i materijalno....a onda ipak nemaju zivot, nego su robovi svog mesta u drustvu...

Da vidimo danas, jesmo li robovi svog mesta u drustvu?

Po meni jesmo...
Neki kazu do je dobro, neki kazu to je oduvek bilo , neki kazu Britanija je ekspert u tome...ali u smislu da disciplinu uvode efikasno i macem...
Postoje i mogu se napraviti sistemi u kojem ljudi nesmetano prelaze iz nivoa u nivo , i horizontalno i vertikalno , u hijararhiji...
Medjutim, ne prave se, i koce se....
Meni je ranije bilo cudno , sto za sve sto osmislim i hocu da napravim, ovde u zakonu nema mesta....bukvalno ili ne moze da se dozvoli , ili niko ne zna da li je dozvoljeno ili zabranjeno, ne moze da se izda dozvola, ....milion stvari koje postanu razlog za ne moze...
Sad mi nije cudno...shvatam igru....zato smo tu gde jesmo....Moneu jeste mesto u garazi i da slika za 200din....ako zivi u srbiji....
To je opsti stav..i predrasuda je tu, ako stvarno vredis onda nisi u garazi, uspeo si nekako da se izboris da nisi u garazi...sto je smesno...ali je odraz onog ciganskog satora...gde se svi pretvaraju da nemaju a ustvari imaju.....a ovde se svi pretvaraju da je sve proslo bez veza i legalno , a ovamo svako mora da muti i da se grebe i uvlaci....

Verujem da je Gotika , pa i vecina, samo na jedan nacin shvatila pitanje i odgovor....ja rekoh na bar deset nacina...i odgovori su razliciti, i potvrdni i odricni...
A pitanje jednostavno....a milion znacenja i tumacenja.A jos plus ne zelim da mutim i demagogisem , tj boli me uvo da moralisem....
Ono da se namesta da bih ispao korektan i moralan...dobro ocenjen....
Cak mi i smeta sto su dobri maniri da se niko ne prisiljava da ima samokritiku u sebi...vise mi smeta sto su to dobri maniri, nego odsustvo prisile...ne volim prisilu koja nema alternativnu prisilu...

U takvom svetu gde je sve prisila, jedan pogled na svet moze biti i borba za uvodjenje oslobadjajucih prisila....a sasvim druga, borba za ukidanje oslobadjajucih prisila...
Opet TP jednostavni zakljucci, ako raja pocne da generise svoja pravila, znaci da im fali ovih oslobadjajucih prisila, a trenutno je tako....a kad raja ne generise svoja pravila, znaci da ima dovoljno ogranicavajucih pravila....ako su rigidna, onda se raja bori da ukine pravila, malo vise nego obicno...
Jedino je problem naci meru u vezi bunjenja, posto se uvek neko buni...cak i kad ne radi nista i uzima sve....

Tako da na kraju , kad pogledate snoba, on je samo jedan pion u mehanizmu drustva da oformi svoju hijararhiju, jer masa samo hijararhiju razume...
Snob pri tome ne koristi ni fizicku prisilu, ni zivotno ugrozavanje...za razliku od ostalih mehanizama drustva...
Milioni snobova, milioni mocnika, milioni nemocnika, samo poneko u smislu supercoveka od Kanta, koga se cak i Kant odrekao kad je poceo da racionalno razmislja o tome koliko sve negativnosti ima da skrene takvog supercoveka u supermocnika , a onda supermocnika u supermalogradjanina....
Medjutim....moje misljenje je da izuzeci i jesu izuzeci zato sto resavaju probleme na izuzetne nacine...te i selekcija sta ulazi u um, i selekcija izbora je nesto sto ne potpada pod normalno i uobicajeno....

Aristokratija se vezuje za novac...zato sto je on potreban za nesto....ali iskustvo da bi stvarno bio otvoren ka razlicitim vrednostima, nesto slicno budinom zivotu, tj situacijama koje su od derleta napravile ipak nekog mislioca, su vrlo vazna, a ona ne idu uz aristokratiju...
Zakljucak da treba finansirati planince i seljake i siromahe nije bas dobar zakljucak iz ovoga....jer se i znanje hijararhije uci kroz hijararhiju, moc kroz moc, znanje kroz znanje, nemastina kroz nemastinu....ljubav kroz ljubav....itd...

pa zar nisi snob npr ako se gadis nize rase, nekog tako definises pa ga se gadis, ne nuzno rasa
nemam pojma
ili kao nesto volis pravis se da volis a ne volis nego tako pravis imidz neki
e to radim ali imam prava, mogu da citam nesto sto ne razumem ili gledam nesto sto ne razumem i da to radim.

ne,ako se gadish neke rase onda si rasista
ako se pravish da voolish a ne onda si licemer
ako ne razumesh a pravish se da razumesh onda si glupa al dobar lazov

Back