+SNIPER+

ovo meni izgleda kao montaza.
ne kazem da jeste montaza, ali tesko mi je da poverujem.
impuls od mozga do ruke putuje oko 100 metara u sekundi,
grubom racunicom, impulsu treba 0,01 sekunda da stigne na kraj ruke.
a sumnjam da je u stanju da za preostalih 0,01 sekunde uspe i da nategne i opali i vrati...

Voleo bi da vidim to uzivo. Gledao sam IPSC trelce kad su bili u Batajnici, gledao snimke sa svetskih prvenstava. Ljudi su strava brzi, ali ni priblizno ovim likovima iako su svetski prvaci.

17.02.2008.

Ево наш'о сам линк лажова за преко 2 км.
Embedded media from this media site is no longer available
У Америци скупљају потписе за забрану продаје кал. .50 и називају је пушком за терор а у Ираку је користе за ликвидацију ''ирачких убица снајпериста''8).

zar mi nemamo dalekometnu pusku m93 ili ti crnu strelu?
i ona je te jacine,metak 12,7 mm a cini mi se da je i americka slicnog kalibra..tezina metka je oko 350 grama kod nase puske..
reko bi da su istog ranga..
tako da njihova puska nije nista novo..

jel iko gadjao iz crne strele?
moze da kaze utiske?
nama na kursu instruktora sada nisu dali da gadjamo iz nje,kazu da postoji poseban kurs za to..

Samo "pucanje" je isto ko kod klasicne snajperke. U tom smislu ne treba poseban trening. Treba ti snage da vuces puscetinu ceo dan i moras pomno da pazis kod izbora mesta sa kog pucas jer posle prvog metka svi znaju odakle si opalio.

ja sam na sajmu u NS, video kako stoji M93 na nogicama sve,
i povukao obarac :lol:
neki pajser je repetirao i ostavio tako, misim bez municije naravno, ali ono je tako zazvonilo... "samo sam gledao" :lol:

Ta puska nije takmicarska , nego vojna ( znaci pravljena za rat). N strelistu mozes da se zabavljas koliko hoces, Pokusavam da dam savet kako preziveti ako budes morao da je upotrebis za ono zasta je pravljena.

Ja bio snajperista , naglasak na "bio". Koristio pretezno M76. Uspesno delovao preko 1km. Mada ima jedna sitna caka, "moja" M76 je birana iz celog magacina. Imao sam u rukama puske sa kojima nebi pogodio ni slona na 300m . Zastava ima jako losu kontrolu kvaliteta. Kasnije sam pucao iz vecine savremenih pusaka tog tipa, Da imam para kupio bi Sako TRG. Savrseno "lezi" savrseno okida. Osta mi srce za njom.
Postoje razne skole snajperskog delovanja, pa otuda i neke nesuglasice. Ruska, Francuska, Americka itako dalje.
Naprimer policiska upotreba snajpera je na malim daljinama ali ekstremo precizno. Takozvane frontovske kao sto je m76 su puske pretezno poluautomatske i dozvoljavaju vam da imate relativno solidnu vatrenu moc u slucaju bliskog susreta sa neprijateljem ( juris pesadije). Repetirke su preciznije i koriste se za vece daljine i akcije pucaj i bezi.
O nisanima i ostaloj opremi mozemo da pricamo nekom drugom prilikom. Puca

Od 70 do 120 m.
Da, M76 je klasicna frontovska snajperksa puska... pogodis jednog borca... pridju da pomognu jos barem 2...

Od 70 do 120 m.
Da, M76 je klasicna frontovska snajperksa puska... pogodis jednog borca... pridju da pomognu jos barem 2...

Tu teoriju si mogao da sprovodish u Bosni i Hrvatskoj jer su "borci" mahom bili vojno nesposobni i neiskusni. Skupili se s konca i konopca. To je odprilike isto ono kao kad u nekom od arhivskih snimaka vidish lika u uniformi i belim patikama kako puca iz M76 7-8 puta sa istog mesta.

Snajperista hmm sta da vam kazem o njima mnogo gluposti sam sada procitao a i naravno pametnih stvari.
E ovako kao pod jedan snajperisti sluze da pokrivaju specijalni tim u toku misije onda sluze za uklanjanje meta sa velikih daljina ili nedostupacnih terena specijalnim jedinicama
Njihovi treninzi su rigorozni za obicne ljude
E a sada za pomocnika zavisi iz kojeg se snajpera puca i sa koje daljine i ko puca
Npr. ako se puca iz crne strele koja je oko 13 kilograma teska plus oprema ostala a ona ima domet oko 2 km manje vise nebitno uz snajperistu mora ici i pomocnik da bi govorio snajperisti snaga vetra smer sve sto je potrebno da metak dodje do mete i unisti je
A i zbog same opreme i premestanja posto snajperista posle odobrenja za paljbu posle prvog ispaljenog metka mora da se udalji odatle sto je pre moguce a sa svom tom opremom to bi bilo nemoguce bez pomocnika

Snajperista hmm sta da vam kazem o njima mnogo gluposti sam sada procitao a i naravno pametnih stvari.
E ovako kao pod jedan snajperisti sluze da pokrivaju specijalni tim u toku misije onda sluze za uklanjanje meta sa velikih daljina ili nedostupacnih terena specijalnim jedinicama
E a sada za pomocnika zavisi iz kojeg se snajpera puca i sa koje daljine i ko puca
Npr. ako se puca iz crne strele koja je oko 13 kilograma teska plus oprema ostala a ona ima domet oko 2 km manje vise nebitno uz snajperistu mora ici i pomocnik da bi govorio snajperisti snaga vetra smer sve sto je potrebno da metak dodje do mete i unisti je
A i zbog same opreme i premestanja posto snajperista posle odobrenja za paljbu posle prvog ispaljenog metka mora da se udalji odatle sto je pre moguce a sa svom tom opremom to bi bilo nemoguce bez pomocnika

I sad si ti otkrio toplu vodu...:klap:

Odrza nam ti predavanje.

ako je razdaljina do mete ~ 770m a visinska razlika ~ 40m, tako da je meta niza od strelca,
da li je za to potreban majstor sa nekom specijalnom pilom da bi tacno pogodio? posto tablicno, sve snajperske puske dejstvuju na toj razdaljini.

Razne snajperske puske su predvidjene za razne daljine. Za svaku pusku se pravi posebna tablica, i jos za razne vrste metaka imas dodatne tablice. U praksi (osim na strelistu) se retko desava da na vecim daljinama imas mesni ugao 0. Da skratim ako je cilj "vislji od tebe pucas kao da je dalje, za nizi kao da je blize.

da, to mi je jasno.
nego da bi ostvario taj hitac, (pri idealnim vremenskim uslovima),
jel potreban neki nadprosecan strelac i neka nadprosecna puska, ili npr M76 koji je deklarisan da je efektivan do 800m i neko ko je aj da kazem prosecno dobar strelac?
posto nemam predstavu sta se uopste vidi sa skoro 800m daljine

ovo meni izgleda kao montaza.
ne kazem da jeste montaza, ali tesko mi je da poverujem.

Мишићима се шаље више имулса.
''Broj impulsa koji pristižu u mišiće čoveka pri pokretima, tj. tetaničnoj kontrakciji, i to iz nervnih centara, iznosi 50 - 60 imp./s, mada je optimum 100 - 200 imp./s.'' savremenisport.com/Edukacija_Medicina_Fiziologija_misica.html

Не каже се колико је максимално?!?:confused:

Ајде што су брзи, ал' што при тим брзинама и погађају. :eek:
Да пробам да преведем у услове оражаног сукоба: њему је пиштољ (или револвер) за појасом; 2-5 војника (2 рецимо про. а 5 рецимо резервисти) држе уперене (репетиране са прстом на обарачу) пушке у њега и као заробили су га а у следећој ''секунди'' он их је побио (наравно погодак у централни нервни систем како га у самртничком грчу ипак не би погодили)!
Е, за овакве противнике је снајпер Закон!:whistling:

da. taj lik komonto moze da izadje tako pred njih 5 i da ih sve pobije ko od sale, dok onaj poslednji bi tek stigao da uhvati pistolj u futroli.
meni je koncept snajperisanja nekako osnova licnosti. nikada se nisam trpao u samu guzvu i haos, uvek sam radio sa strane...tiha voda sto odranja bregove. i na fudbalu, nisam se gurao sa golmanom vec se povucem na liniju 9m pa kada se nesto iskotrlja odande onda nalecem i spasavajte se ko moze :D
onomad na grudvanjima isto, napravi se linija u skoli iza 2 nasipa snega i rokaju se, a ja se natovarim, otrcim iza skole, prodjem okolo do onih i sastavim ih 4-5 komada dok ne skontaju sta se desava, ja vec nestao u vidu magle :)

Back