SNAŽNA EKSPLOZIJA u Bejrutu, na desetine povređenih, iznad grada se vije oblak GUSTOG CRVENOG DIMA

RUSKI DRŽAVLJANIN
Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta u Bejrutu

Objavljeno: 06.08.2020. u 18:33
5
share-outline.png

9459259d865d2c258b726bd5c891c588.jpg

FOTO: SCREENSHOT
Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem u Limasolu na Kipru, vlasnik je broda koji je prenosio opasni teret koji je, sedam godina kasnije, eksplodirao i prouzročio nezamislivo uništenje u Bejrutu.

Riječ je, podsjetimo, o 2.750 tona amonijevog nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao umjetno gnojivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv - ili nehotice izazvati eksploziju, kao što se nažalost dogodilo u bejrutskoj luci.
Gnojivo je, naime, u hangaru u luci bilo uskladišteno od 2014. do danas, bez sigurnosnih mjera koje bi spriječile katastrofu koja se dogodila.
S tim je teretom brod pod moldavskom zastavom MV Rhosus zaglavio u bejrutskoj luci u oktobru 2013. Međutim, odredište Rhosusa, koji je isplovio iz Batumija u Gruziji, uopće nije bio Libanon, nego Mozambik.

63aa5bd339341b940ce9bfd2992e0dce.jpg
FOTO: AA

Međutim, kako CNN izvještava na temelju dokumenata koje je dobio na uvid, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo kada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor firme Teto Shipping, javio da je kompaniji ponestalo novca i da će u Bejrutu morati pokupiti dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.
Ruski portal na engleskom jeziku Siberian Times pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara.
U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno "nedostatka dokumenata i uvjeta nužnih za prijevoz", neplaćenih naknada luci te pritužbi ruske i ukrajinske posade.

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena ostati na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod", tvrdi posada. Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu dana.

- Vlasnik broda Igor Grečuškin praktički je napustio brod i preostalu posadu. Nije nam osigurao novac (za troškove i plaće), potpuno nas je lišio bilo kakvih sredstava komunikacije - pisao je kapetan Prokošev u junu 2014. u očajničkoj molbi međunarodnim organizacijama, diplomatima vlastima Ukrajine i lučkim vlastima u Bejrutu apelirajući da njega i njegove mornare puste s broda na kojem su bili zarobljeni.

- Rekao nam je da je bankrotirao i, iako mu ne vjerujem, najvažnija stvar je da je digao ruke i od svoje posade i od svog tereta - dodao je.

- Mornari su bili na brodu 11 mjeseci, imali smo malo zaliha. Svakodnevno sam pisao Putinu. Na kraju smo morali prodati gorivo kako bismo tim novcem angažirali advokata. Vlasnik nam nije priskrbio ni hranu ni vodu - rekao je kapetan Prokošev i u utorak u radiointervjuu za Odjek Moskve.
Grečuškin na upite nije odgovarao ni CNN-u ni Siberian Timesu.

Prema e-mailovima koje su razmjenjivali Prokošev i njegov advokat Charbel Dagher, amonijev nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci do novembra 2014. i pohranjen u skladištu. Potom su ga tamošnje vlasti držale šest godina, unatoč opetovanim upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu, prenosi Index.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik Merhi više puta od 2014. godine i dalje obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali odložiti na neko drugo mjesto.

- U dopisima 19320/2014 od 5.12.2014. i 6.5.2015. tražili smo od suda da naloži nadležnim lučkim vlastima izvoz amonijevog nitrata koji je zaplijenjen s broda Rhosus i spremljen u carinski hangar broj 12 u luci Bejrut - napisao je sudu Daher 2017. godine. Dokumenti pokazuju da je u jednom trenutku Daher čak predložio da se opasni teret proda libanskoj vojsci, ali je taj zahtjev odbijen.
Daher, koji je uzalud upozoravao da je teret ekvivalentan "plutajućoj bombi", jučer je za CNN potvrdio kako je njegov ured uputio "šest pisama pravnim tijelima", ali vlasti nikada nisu odgovorile ni na jedno od njih.

https://faktor.ba/vijest/ovo-je-rus...-brod-pun-eksplozivnog-tereta-u-bejrutu/93149

Evo kazu Rus podmetnuo bombu

Pa nije razoren ceo grad
Bejrut ima nesto malo iznad 1 miliona stanovnika
Nema nekoliko miliona

A to nesto u dzakovima, AN je sastojak za bombu.
Zato ti izgleda kao bomba jer jeste bomba. U dzaku, al opet, bomba.
Nije ali je steta od eksplozije registrovana u krugu od 25 kilometara. To je duze nego relacija od Sopota do Mladenovca.

Izvesni paničar povezao paljevine.
Sve više odlepljenih.

"Ovo necete čuti u vestima!!! Širom sveta gore serveri i bankarski ogromni sistemi. Trenutno je u Kini otisla u vazduh Centralna banka a u Briselu Svetski Trgovinski centar!! U Bejrutu je izgorela ogromna Dojče banka! Juče je u Arapskim Emiratima izgorela ogromna zgrada za trgovinu naftom. Razlog je jasan ceo ekonomski sistem je pukao! (MMF) je pukao ali se pare štampaju. U septembru se prelazi na dve valute i to na digitalne pare i dolar prelazi na valutu EU. Trenutno se uništavaju svi dokazi i sistemi! Septembar i oktobar nam sledi potpuno zatvaranje (karantin) kako bi se izbalansirao i sakrio krah ekonomskog sistema."

Sve više odlepljenih.

"Ovo necete čuti u vestima!!! Širom sveta gore serveri i bankarski ogromni sistemi. Trenutno je u Kini otisla u vazduh Centralna banka a u Briselu Svetski Trgovinski centar!! U Bejrutu je izgorela ogromna Dojče banka! Juče je u Arapskim Emiratima izgorela ogromna zgrada za trgovinu naftom. Razlog je jasan ceo ekonomski sistem je pukao! (MMF) je pukao ali se pare štampaju. U septembru se prelazi na dve valute i to na digitalne pare i dolar prelazi na valutu EU. Trenutno se uništavaju svi dokazi i sistemi! Septembar i oktobar nam sledi potpuno zatvaranje (karantin) kako bi se izbalansirao i sakrio krah ekonomskog sistema."
Шта се бре ти спрдаш овде по теми... наравно да медији паранојишу многе људе, јер само шире страх и апокалипе већ 6 месеци широм света на свим телевизијама...

ако немаш ништа паметно да напишеш, иди тролуј по неким другим тема...

ТИ КО ДА ТЕ НЕКО ПЛАТИО ДА БАЦАШ ПРАШИНУ У ОЧИ ЉУДИМА НА ФОРУМУ

Шта се бре ти спрдаш овде по теми... наравно да медији паранојишу многе људе, јер само шире страх и апокалипе већ 6 месеци широм света на свим телевизијама...

ако немаш ништа паметно да напишеш, иди тролуј по неким другим тема...

ТИ КО ДА ТЕ НЕКО ПЛАТИО ДА БАЦАШ ПРАШИНУ У ОЧИ ЉУДИМА НА ФОРУМУ
Masoni ga platili.

Sve više odlepljenih.

Ameri prelaze na EU valutu?
E i to čudo da vidimo.
Živimo na najmoćnijem kontinentu ☺️

Pa od zvucnog talasa, uglavnom staklo. To je potpuno normalno.
I vazdusnog ja sam na 400 m od kineske ambasade moj sestric je bio na terasi kad je ljujnuo tomahavk , popucali mu kapilari na oku od vazdusnog udara !
.............
Ovo u Bejrutu nije bila nikakva slučajna eksplozija već rezultat osione i korumpirane vlasti u zemlji uništenih institucija i procedura. I oni će sad kao da nađu i kazne odgovorne. Aman, koga briga više, digli ste grad u vazduh, pobili ljude, uništili sve. (Svaka sličnost...)

Kroz beograd spaciraju vozovi sa slicnim materijalima po celu noc , jer je pruga za teretni saobracaj srusena radi BG H2O

Poslednja izmena:
Јадни ови људи. Ко зна колико њих је овако изгубило очи од стакла. Зато сам ја '99. навукао ролетне преко прозорора и повезао са радијатором да ударни талас не проспе стакло по соби. То су биле оне старе зелене ролетне, "Роло систем" а не жалузине. Знам да су неки лепили провидну лепљиву траку преко стакла. И то је добро. Пукне стакло али само падне ко даска из оквира. Не расипа се нигде.

I vazdusnog ja sam na 400 m od kineske ambasade moj sestric je bio na terasi kad je ljujnuo tomahavk , popucali mu kapilari na oku od vazdusnog udara !
.............
Ovo u Bejrutu nije bila nikakva slučajna eksplozija već rezultat osione i korumpirane vlasti u zemlji uništenih institucija i procedura. I oni će sad kao da nađu i kazne odgovorne. Aman, koga briga više, digli ste grad u vazduh, pobili ljude, uništili sve. (Svaka sličnost...)

Kroz beograd spaciraju vozovi sa slicnim materijalima po celu noc , jer je pruga za teretni saobracaj srusena radi BG H2O
Ja sam bio na oko 700m od ambasade, zaštitili me dugačka zgrada i soliteri. Ali sa te spoljašnje strane su svima otišli prozori.
Da li se sećaš neko vreme poste tzga kad su pogodili u sred dvorišta zgrade Jugoimporta SDPR? Bio sam budan i na terasi, gledao direktan pogodak.

Ja sam bio na oko 700m od ambasade, zaštitili me dugačka zgrada i soliteri. Ali sa te spoljašnje strane su svima otišli prozori.
Da li se sećaš neko vreme poste tzga kad su pogodili u sred dvorišta zgrade Jugoimporta SDPR? Bio sam budan i na terasi, gledao direktan pogodak.
SDPR mi jos blizi , ali mi ovo kod kineske delovalo jace , valda zastitili zidovi od SDPRa

SDPR mi jos blizi , ali mi ovo kod kineske delovalo jace , valda zastitili zidovi od SDPRa
I meni je SDPR bliži, i nema toliko izolacije kod od Kineza. Ali su bukvalno ubacili bombu (ili raketu, jer nikad nisu javili za taj napad) u sred dvorišta, pa je sama zgrada dosta izolovala. Udarni talas se itekako osetio, samo sam čučnuo iza betonskog zida. Ni malo prijatno. A pre svega toga su sa suprotne strane pogodili zgradu CK, pre toga toplanu. Sve u krug, a svaka sve bliža. :(

I meni je SDPR bliži, i nema toliko izolacije kod od Kineza. Ali su bukvalno ubacili bombu (ili raketu, jer nikad nisu javili za taj napad) u sred dvorišta, pa je sama zgrada dosta izolovala. Udarni talas se itekako osetio, samo sam čučnuo iza betonskog zida. Ni malo prijatno. A pre svega toga su sa suprotne strane pogodili zgradu CK, pre toga toplanu. Sve u krug, a svaka sve bliža. :(

Komanda vazduhoplovstva. Ja na šolji...u trenutku nisam siguran jesam li obavio *posao" :)

Komanda vazduhoplovstva. Ja na šolji...u trenutku nisam siguran jesam li obavio *posao" :)
Ја дошо из теретане, ушо у купатило и туширам се. Таман се насапуњао кад оно......пет томахавка изнад Севојна.......ЗУМ.....ЗУМ.....ЗУМ.....50 метара изнад солитера. Крешти му онај мотор, длака да ти се најежи. Реко.....ђе сад голокур да изљећем из каде и да такав бијежим низ степенице горе у шуму. Ладно би погино да су гађали нешто близу мене. Морао бих да се обришем, обучем, обујем, стрчим низ степенице. После чујем на тв да је погођен југопетрол у БГ.

Posle 23 godine bavljenja grafikom i videom, mogu da kažem sledeće: vrlo loša montaža.
Нико те није питао за стручност...
Jedino ako im ti pišeš kao ovde kod nas, pa i njih zračiš. :rotf:
Касните три дана, кључна реч за твоје неразумевање је на почетку и гласи...

ВЕРОВАТНО

Ја дошо из теретане, ушо у купатило и туширам се. Таман се насапуњао кад оно......пет томахавка изнад Севојна.......ЗУМ.....ЗУМ.....ЗУМ.....50 метара изнад солитера. Крешти му онај мотор, длака да ти се најежи. Реко.....ђе сад голокур да изљећем из каде и да такав бијежим низ степенице горе у шуму. Ладно би погино да су гађали нешто близу мене. Морао бих да се обришем, обучем, обујем, стрчим низ степенице. После чујем на тв да је погођен југопетрол у БГ.
Слично зујање се чује и на гомили снимака са телефона, али као кад авион буши звучни зид

Нико те није питао за стручност...

Касните три дана, кључна реч за твоје неразумевање је на почетку и гласи...

ВЕРОВАТНО
Nema verovatnoi, ovo nije napad, ovo je čista ljudska glupost i ništa više.

Back