Snalazenje u Prirodi !!!!

nije mi jasno u cemu je stvar pa se svi meni obracaju licno, ja se nikome nisam obrati licno, dok vi upirete prstom u mene. ja samo za razliku od nekih ne zelim da se postavim kao "drug raja" ,
a ti batice, sa jelenskim rogovima, iskuliraj me.
a sto se tice shale jesam ja za shalu, ali ipak kada sam ja u pitanju volim da to ima neku meru.

evo da se nadovezam na temu, o iskustvima (da imate o cemu da se sprdate) kao klinac sam shetao sa drugom seoskim putem na ivici shume , mrkli je mrak bio jedva se videlo kuda idemo i u toj tishini nesto je strahovitom brzino pocelo da se lomi po shum ka nama, nizbrdo, glasno shushtanje lishca, lomljenje grancica, pucanje....tada sam trcao najbrze u zivotu.... nisam ni saznao shta je to bilo...jel doziveo neko tako nesto...

Pošto je tema preživljavanje evo dobar savet. Slobo druže. Kad te drugi uhvate u zajebanciju "šmekerski" je da lepo primiš pelcer i sam se malo nasmeješ i idemo dalje. Što se više joguniš to te posle više natežu. Ih bre sad ti ja objašnjavam ko da nisi bio u školi. Vidiš da su to stare zverke i da su prevrnuli svaki kamen "od Vardara pa do Triglava";) šta misliš možda i znaju nešto o onome što pričaju.

A što se tog strašnog iskustva tiče. Znači ni sam ne znaš šta je... Ja bih smeo da se kladim da nije bilo ništa opasno. Pošto u Ivanjičkom kraju po obroncima Golije, Javora, Čemerna... deca po ceo dan provode po šumama pa do sad nisam čuo da je nekog nešto pojelo. A da je bila neka divlja zver koja je htela da te pojede ne bi pobegao pa koliko god brzo da trčiš.

Ustvari slagao sam. Čuo sam pre jedno 15godina da su šumara pojeli vukovi. To je navodno bilo u selu Osonica na Čemernu. Opet naglašavam Čuo sam i navodno pošto su ljudi skloni da izmišljaju koješta.

Capreolus....nikada nisam brao rujnice....samo sam ih jeo kod jednog druga, onako kisele (nesto kao masline), jako mi se svidele ali nikako da im nadjem lat naziv. Plan mi je da je nekada berem...ako je naucim. Osim Vrganja i Lisicare nista ne diram...jednostavno nemam od koga da naucim ostale gljive....a bukovacu nikako da najdem :( .
Slob covece oladi malo. Puf (ne znam kako se kaze kod vas to stvorenje - nesto izmedju veverica i stahor je) je nocna zivotnija i zna da stvara zaista jake sumove...e sada..ako se neko boji svega i svacega pomislice svasta. Uvek kada spavam u sumi ova stvorenja se jure blizu logora...a zbog suvo lisce svaki nivni korak se cuje.

Poslednja izmena:
Pošto je tema preživljavanje evo dobar savet.

1a71621b04303159978b4a2d34aa5f49a3d3e4c1.jpg

Puf (ne znam kako se kaze kod vas to stvorenje - nesto izmedju veverica i stahor je)...

Bata Dane, kod nas se ta zivuljka zove puh.

Prilozi

• 800px-Siebenschlaefer-01-BC.jpg
    800px-Siebenschlaefer-01-BC.jpg
    36,1 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Neću se obraćati sLOBI jer smatram da nije toga više dostojan. Ja sam pogrešno bio nagazio Capreolusa u kafani nismo se razumeli. Dvojica ljubitelja ptica su se loše razumela pogrešio sam i izvinio se. Ali ne mogu dopustiti da se neko ovako ponaša kao kao dotični s... Pogotovo da koristi nepristojne reči prema meni kad mi se obraća.

Ono što može da digne veliku buku kroz granje i da izgleda kao da se brzo kreće je naj običnija šumska kornjača a o ježevima da nepričam. Oni se čuju kao da ti duh diše za vratom.

Hogare ne da si me nasmejao ovom slikom stvarno sam se od srca nasmejao

:rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha:

Hogare,
super fotka !!!!

Dane, ja kao i Ti: siguran sam u Vrganj i Lisicarku, ...za ostalo se ne vatam :) .... a volim i kad drugi nabere, a ja da spremim :) :) :)

Cuo sam da na Bovanskom jezeru puh pravi haos !!!!
Ja sam ga jeo u Sloveniji, i tamo je zasticeno skoro kao visoka divljac !
A gulas je bio ooooooodlican !!!

A sto se tice Prezivljavanja..... samo se setite one decurlije sto prodaju u teglama borovnice i jagodice od Rozaja... preko Crkvina...... do.........
....ili onih babetina i dedica sto na vr' planine prave belmuz :)
Sto vise vremena provedes u sumi i na planini, sve su ti draze malobrojne zivuljke sto ih zovemo "predatorima" :)
Daj bre da se dogovaramo za prolecni hajducki sastanak !!!!
Neko ce da strada od vukova, neko od skorpija, a neko od mamurluka :)
Neko ce da popije packe sto ne ume da ostri konveks, a znam i koga da ugrdimo sto razbija nitne :)
..... a Sloba je dezurni krivac, al' da ga zovemo obavezno :)

,,,,,, svuda prokrcenja, sece, ogoljeni proplanci sa panjevima mesto stabala, mreza puteva, svuda, erozije tla. Tako da smo divljinu skoro ubili...

...... Ko razume, shvatice.

E ovo je pravi problem :(
Kako je moguce da u sred Austrije, Nemacke, Ceske,..... ima toliko ocuvanih suma, i tako brojne divljaci ?!?!?!?!?!?!?!?
Sumski fond unisten :(
Divljac proredjena, na mnogim mestima nestala :(
Sve smo upropastili, i opet nam je neko drugi kriv :dash:
Mozda mi necete veravati, ali da vam ispricam:
Makar dvadesetak puta sam bio sa Burima, koji su duboko u Kalahari sa sobom nosili spakovana drva za vatru !!!!
Kad vise nisam mogao da izdrzim rodjeno nerazumevanje takvog obicaja, pitao sam gospodina De Bruyn-a, ciji je pradeda dosao is Holandije, i on kaze:
"kad god mogu, nosim drva za vatru, jer tako manje trosim ono stao nadjem u divljini. Na taj nacim dajem svoj skomni doprinos ocuvanju loklane biosfere, i trudim se da ne remetim ravnotezu u bilo kom smislu"

Ovde ima puhova koliko hoces....letos na kampovanje sam ubio jedan s namerom da ga jedem...ali ipak...kobasice su mi se ucinile ukusnijim. Previse buva je imao...a i faca mu je ista kao kod stahora....ipak sam pojeo samo kobasice.
Spiking of konveks.....veceras sam malo konveksirao moji Enzo.....i definitno...trebao sam ranije da ga konveksiram.
Ajde dogovorite se za taj skup....mozda cu doci....ako se snadjem.
p.s Cekam vas u vikendicu u Mavrovo ;) .

Poslednja izmena:
nije mi jasno u cemu je stvar pa se svi meni obracaju licno, ja se nikome nisam obrati licno, dok vi upirete prstom u mene. ja samo za razliku od nekih ne zelim da se postavim kao "drug raja" ,
a ti batice, sa jelenskim rogovima, iskuliraj me.
a sto se tice shale jesam ja za shalu, ali ipak kada sam ja u pitanju volim da to ima neku meru.

evo da se nadovezam na temu, o iskustvima (da imate o cemu da se sprdate) kao klinac sam shetao sa drugom seoskim putem na ivici shume , mrkli je mrak bio jedva se videlo kuda idemo i u toj tishini nesto je strahovitom brzino pocelo da se lomi po shum ka nama, nizbrdo, glasno shushtanje lishca, lomljenje grancica, pucanje....tada sam trcao najbrze u zivotu.... nisam ni saznao shta je to bilo...jel doziveo neko tako nesto...

Slob, jos jednom i ti za mene ne postojis vise ovde. Ono sto si napisao na moj javni profil gde si se pos.., da pojedes lepo, tj. da obrises, da ne brise Nitro, ne volim da tuzakam!.
Mislim da sam te lepo docekao kad si dosao na ovu temu...iako si pisao svashta.:thumbdown: A i posle....:think:
OK. razumem ja coveka koji nesto ne zna ali mu to ne daje za pravo da vredja ljude koji pisu o necemu i na osnovu onoga sto pisu se vidi da znaju o cemu pisu.

Drugo, taj batica nema jelenske rogove, vec srndacko ROGOVLJE, (uzgred ni jelen nema rogove vec rogovlje, krava ili volina npr. imaju rogove)!

Trece, taj "Batica" na mom avataru je moj proslogodisnji trofej i nemoj da ga uzimas u "obradu" !!!:rtfm:

Tvoje dozvljaje iz detinjstva ili iz stravichne prirode ne vredi komentarisati! U strahu su velike oci, pa komarac moze liciti i na magarca....:thumbdown:

:bye:

p.s. svi su ovde videli razne zmije po sumi, svima su nocu protrcavale razne zverke oko satora, krsilo i lomilo okolo, po zvukovima koje cujete a i po mirisu koji mozete da osetite, tacno mozete znati koja zivotinje prolazi, mislim, besmisleno je pisati....

Capreolus....nikada nisam brao rujnice....samo sam ih jeo kod jednog druga, onako kisele (nesto kao masline), jako mi se svidele ali nikako da im nadjem lat naziv. Plan mi je da je nekada berem...ako je naucim. Osim Vrganja i Lisicare nista ne diram...jednostavno nemam od koga da naucim ostale gljive....a bukovacu nikako da najdem :( .
Slob covece oladi malo. Puf (ne znam kako se kaze kod vas to stvorenje - nesto izmedju veverica i stahor je) je nocna zivotnija i zna da stvara zaista jake sumove...e sada..ako se neko boji svega i svacega pomislice svasta. Uvek kada stapav u sumi ova stvorenja se jure blizu logora...a zbog suvo lisce svaki nivni korak se cuje.

Dane, evo me, sve sto se tice gljiva , pitaj...naucicu te. Makar ovako, kad se nadjes na terenu lako se setis i prepoznas sta treba, gledas gde treba i uporedjujes. Dobro bi ti dosla i neka knjiga , jel imas nesto? Moje knjige su ili na engleskom ili strogo strucne i ne verujem da su ti pristupacne, a i ne treba ti sve to.
Rujnica je odlicna , ali zaista extra, bas tako, ukiseljena malo, kao masline, i uopste sve gljive koje su cvrsce gradje , su delikates za kiseljenje. Pre pakovanja u tegle sve problansiram kratko, bukvalno minut da probije kljuc svuda, ocedim od te vode, prohladim, pakujem i nalivam presolcem. Jesenji vrganj, tkzv. crni vrganj, onaj cvrst je takodje odlican za kiseljenje kad ima srece da se nabere toliko da ostane.:D
Sigurno ima negde neka slika rujnice.
Ima jos jako puno jestivih gljiva osim vrganja i lisicarke, steta je ne poznavati ih i proci pored njih a ne znati pored cega si prosao.

Ta zivotinjica , nocna, koja krsi i pravi specificnu buku, je sumski ili obican puh, lovi se u vrlo nehumane zamke, cuo sam za sloveniju, ne podrzavam takav nacin lova ni na jednu vrstu, lov na njih je zabranjen, zasticena vrsta i kod nas.

10. Familija Muscardinidae (puhovi):
1) Myoxus glis (obični puh);
2) Muscardinus avellanarius (puh lešnikar);
3) Dryomys nitedula (šumski puh).

Inace pridju da vide jel ima nesto da se glocne tu i da vide ko su novi posetioci u sumi,:D
i to je to, nece vas napasti, vrlo je lepo videti ih, pravi veseljaci, brzi i okretni, jurcaju po drvecu, ali i jako tesko jer se samo nocu krecu i prave buku.
Plase ljude, sram ih bilo...:D :super:

Poslednja izmena:
Neću se obraćati sLOBI jer smatram da nije toga više dostojan. Ja sam pogrešno bio nagazio Capreolusa u kafani nismo se razumeli. Dvojica ljubitelja ptica su se loše razumela pogrešio sam i izvinio se. Ali ne mogu dopustiti da se neko ovako ponaša kao kao dotični s... Pogotovo da koristi nepristojne reči prema meni kad mi se obraća.

Ono što može da digne veliku buku kroz granje i da izgleda kao da se brzo kreće je naj običnija šumska kornjača a o ježevima da nepričam. Oni se čuju kao da ti duh diše za vratom.

Hogare ne da si me nasmejao ovom slikom stvarno sam se od srca nasmejao

:rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha: :rotf: :hahaha:

Zamisli da je protrcala divlja svinja ili vise njih....:hahaha::hahaha::hahaha:
ne sumnjam da bi neke strefila srchka....:D

Zamisli kad se oglase sakali....:hahaha::hahaha::hahaha:
ljudi iz pasivnijih krajeva mi kazu da su to vampiri ...jedva sam se uzdrzao da ne puknem od smeha, "nemoj ti sam sinko da ides tamo!"

p.s. da, druze, ljudi grese ali ljudi se i izvinu i teramo dalje...normalno, neljudi drugacije nastupaju. ;)

Coffeln,
nas dvojica bi bili odlican tandem, ja naberem ti spremas...ihaaaaaj.
Bez "slog(b)ova" nikako! -:)

Sliku lisice sa gonicima sam video odavno, mislim da je montaza ali svejedno, odlicna je, mada nije nemoguca situacija.

O unistenju prirode bi se moglo mnogo toga reci.
Trudim se da ne ostavim trag za sobom, da ne polomim nijednu grancicu, cak i one za koje se hvatam da sidjem u neku rupetinu jer dole ima neke stene, neki buk itd...da ne uzmem nista vise nego sto mi je samo tog trenutka potrebno, trudim se zaista da svo to blago koristim kao dobar gost, jer ja odlazim a sve drugo cemu je to dom i staniste, ostaje posle mene i treba a zivi tu. Misli globalno deluj lokalno..
pazim bukvalno na svaku sitnicu i zato tesko mogu da se uklopim u ekipu koja krsi i lomi sve pred sobom, sece celo drvo za jednu raklju koja treba da se nabode jedna kobasica, znas vec...

O fauni i unistenju , bolje da ne pocinjem, bar ne ovog puta.

Što se tiče lomljenja uvek može da se nađe po koja grana koja je već na zemlji zašto bi neko lomio svežu i mladu granuda zapali vatru, da nabode ražnjić i slično.

Nego zaboravih svo ovo vreme pisanja na ovom forumu da kažem da je korisno nositi sa sobom pištaljku da ukoliko vas nešto nedaj bože zadesi tipa da zalutate, ili se ozbiljnije povredite da možete da zviždite da vas neko čuje i tako da signalizirate vašu poziciju.

da vi zakuvate chorbicu od pechuraka pa ja prvi probam, ako mi je ukusna onda je dobra a ako nista ni ne izustim onda je odlicha....

neke vrecice za magnezijum , za penjanje, vec imaju ugradjene pishtaljke...za 'ne daj boze'

Ajd da zaobiđem poslednji komentar, da se ne spuštam tako nisko:
Gledao sam onog divljaka, Bear Grylls, i on se tvrdi da je reka autoput kroz šumu... OK... Ali, moj otac me je učio da je najvažnije biti suv... Suve noge, suva pluća. Šta vi svi mislite?! Šta je bolje?! express vodom kroz šumu ili biti suv i ići svojom "sporom" trakom?!

Moram da pitam, sta je to tako nisko u toj prethodnoj poruci? Mozda ocena? Sa takvim odrazom i jednostavnim tehnickim elementima, ocena je vise nego fer.;)

Nego, Grylls-ove emisije se fokusiraju na zabavne a ne na edukativne elemente. Pokaze on pokoju zanimljivu stvar ali vecinu izvodi posle uvodnih fraza tipa "Ovo je opasno, nemojte to raditi ako niste utrenirani profesionalac.... Ako padnete, mogli biste da polomite noge/ruke/vrat.... Ako jedete sveza jaja, mozete dobiti salmonelozu ali ja cu ipak pojesti jedno jer sam jako gladan... ". Ako stvarno hoces da pokazes i objasnis kako da se prezivi u divljini, radi to tako da neutrenirani i neiskusni pojedinac moze to da iskoristi da spase glavu a ne da pogine sto pre.

Sto se tice vode i brckanja, sve zavisi od podrucja u kojem se nalazis. Ako me pamcenje sluzi, Grylls je bar u tri situacije koristio reku za izvlacenje iz divljine ali je samo u jednom slucaju to radio skoro pa kako treba. U pitanju je kisna suma. U takvom okruzenju ces biti mokar setao kroz gustis ili plovio na splavu a ponekad je rastinje tako gusto da je pravi pakao ici obalom. Ono sto je on propustio, po mom misljenju, je pravljenje dovoljno velikog i upotrebljivog splava i izlazak iz vode cim postane neprijatno hladno (ne mogu da se setim boljeg opisa tog stanja) u slucaju da nisi zadovoljio prvi uslov - brckanje u vodi ipak spusta telesnu temperaturi mnogo brze nego isparavanje znoja.

Ne kazem da ne zna sta i kako (imao je on specijalisticku obuku prezivljavanja u prirodi) vec da su te njegove emisije zamisljene tako da imaju odredjenu dozu drame pa zbog toga kao izlazi iz vode tek kad se toliko trese da jedva stoji i pri tom kuka kako je izudarao kolena na kamenje.

Ima i drugih prezentera koji mnogo edukativnije pristupaju datom problemu a njihove savete mozes, bez bojazni od pogibije, da upotrebis ako/kad zagusti.

Poslednja izmena:
Gril je bivši sasovac i da bi održao gledanost mora da bude zanimljiv pa pravi španske serije ne verujem da bi on u realnoj situaciji radio to što radi. Zašto bi neko kidao živu ribu zubima kad ima nož kod sebe, to mi nije jasno.

Kroz vodu ne bi trebalo ići nikako osim ako se baš mora. Kao što reče Hogar ona spušta telesnu temperaturu ali nije samo to u vodi je kamenje mnogo klizavije pa može doći i do povreda koje nisu poželjne baš u takvoj situaciji. Drugo mnogo više zamara kretanje po takvom terenu. Reku treba pratiti ali ići nekim putem sa strane.

Poslednja izmena:

Back