Snalazenje u Prirodi !!!!

vise kalorija izgubis sakupljajuci pecurke nego sto ti donesu kad ih pojedes, a i mislim iz cista mira u sumu po pecurke, ajde razumem kampovanje ili neke aktivnosti pa da se prehranis ali ovako ...

a smisleno je jesti pecurke u prirodi, samo kazem da je besmisleno ici u shumu samo sa ciljem da se beru pecurke a ostalo te ne zanima

Sigurno postoji 101 razlog zasto ljudi idu u sumu da beru pecurke ali nabrajati ih to bi tek bilo besmisleno. Ali ako stvari banalizujes i pogledas coveka koji sakuplja pecurke i druge sumske plodove i drugog koji trci bez ikakve veze sta ti je lakse da razumes. Nemoj da me shvatis pogresno i ja trcim povremeno ali ovo prvo mi je dosta logicnije..... i odosmooo daleko od teme.

@Slob, ja ne mogu tebe da razumem kad vidim da lupas "k'o Maksim po diviziji". Odakle ti samo ideja da vise kalorija potrosis sakupljajuci pecurke nego sto ces dobiti od njih kad ih pojedes?

'Ajde, leba ti, prosvetli nas sta da radimo kad se nadjemo u prirodi.
Do sada si samo kritikovao pa bi bio red da nesto korisno kazes na ovu temu.
Ako nemas nista pametno da kazes onda nemoj ni "pljuvati" po drugim ljudima koji se stvarno trude da doprinesu radu ovog foruma.

Izvinjavam se ostalim clanovima za skretanje sa teme.

eeeeee dooooo.............. :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Ja prvi put vidim da se Hogar namrstio :hahaha:

Verujem da je u pitanju banalni nesporazum !
Desava se, breee :)

Ja znam bar pedeset ozbiljnih outdoor tipova koji se "u sezoni" ozbiljno angazuju samo zbog "branja chepuraka !!!.....na Zlataru znam i nekoliko tipova koji na taj nacin upotpunjavaju kucni budzet..... znacajno!!!!

However, dobro je da si "u prirodi" po bilo kom osnovu, zar ne :)
Sto se tice kalorija,...... zar nije savrsen koncept ako klopas kvalitetno, i obilno :)... a gubis kalorije :)

Aj se vratimo na temu :)

el bio neko zagubljen u magli na planini?????

na koju se "prirodu" misli, kad se prica o "snalazenju" ?????

eeeeee dooooo.............. :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Ja prvi put vidim da se Hogar namrstio :hahaha:

Verujem da je u pitanju banalni nesporazum !
Desava se, breee :)

Ja znam bar pedeset ozbiljnih outdoor tipova koji se "u sezoni" ozbiljno angazuju samo zbog "branja chepuraka !!!.....na Zlataru znam i nekoliko tipova koji na taj nacin upotpunjavaju kucni budzet..... znacajno!!!!

However, dobro je da si "u prirodi" po bilo kom osnovu, zar ne :)
Sto se tice kalorija,...... zar nije savrsen koncept ako klopas kvalitetno, i obilno :)... a gubis kalorije :)

Aj se vratimo na temu :)

el bio neko zagubljen u magli na planini?????

na koju se "prirodu" misli, kad se prica o "snalazenju" ?????

Hogar je upravu!
@tema: Bio sam izgubljen kao magarac u magli na Grmeču... Tim gore što je planina nepoznata... išao sam od stabla do stabla i tražio mahovinu... Sišao sam na "kontra" strani od kuće, ali nisam smeo sebi da dopustim promašaj smera... Dočepao se puta, krenuo na jednu stranu, video znak i skontao da treba ići na drugu... Putem je bilo lako...

E sad da ja dodam nesto. Ko ce da trci neka trci ko ce da jede pecurke neka mu je proijatno, spam od sad u kavani uz pecurke i pice, ovde ne. Vratimo se temi inace ce da pljuste poeni cisto da se nadoknade kalorije izgubljene u trazenju pecurki ... hahah

Ja uzivam u prirodi.......
Ne volim praviti rostilje i takve stvari jer tada najmanje vremena imas za samu prirodu..
A pacurke redovno skupljam kad god mogu ...Bitno je da znas koje su su jestive i ne brati vise vrsta..
Ja skupljam Vrganja,Lisicarku.Mleciku,I od skoro po nauku jednog znalca i presnac..Nesto da dodam za Mleciku;ako zanima nekog ona je izuzetno ok za ozbacivanje kamenca i taloga u bubrezima.
Moze se brati i stara seci na tanke listice i osusiti.Tako suvu samleti je na mlin za kafu dobije se beli prah(ne za smrkanje)vec kao dodatak jelima po kasicicu.Presnac salamurim Vrganj-stari postupak kao i sa Mlecikom..a Lisicarka ne doceka ni vece..Samim tim cinom skupljanja pecuraka obidjem dobar deo terena i vidim dosta toga

Da to sam mislio. Lako je snaći se kad je bujna vegetacija.

Pa i zimi ima vegetacije,samo sto je treba pronaci..Cesto ispod snega ima Kopriva koja nije osusena.A ima i dosta jestivih Drva.Kao i mahovina na njima Hrast(kora?plod) dobro je kuvati Borove iglice to jest vrhove grana. a tu je sipurak koga svuda ima pa Kleka.Brezine pupoljke.Za paljenje vatre treba biti iskusan.A i kada se upali to treba paliti iznad nekog kamenja koje se ugreje i drzi dugo toplotu.Veoma zavisi i gde se nadjes u zimskom periodu.Kod nas je to ipak lakse u Srbiji ima puno napustenih koliba tako da je pola posla gotovo.
Zimi najbitnije ne doci do dehidracije a ona se zimi cesto javlja zbog znojenja i zato sto organizam trosi vise na grejanje.Piti toplu vodu!!! koju mozete drzati uz telo i tako grejati.Na zalost plasticnih flasa je svuda ali i one koriste u takvim situacijama.Tako napunjena vodom uz vatru flasa se nece izgoreti ako ima vode u njoj..proverano..

Coffeinn ja sam bio zagubljen u magli na Sokolovom kamenu( oko 1500 mnv). Nije se videlo ništa na razdaljini od 30 cm kad ispružiš rukuona kao da nestaje ne vidiš je od lakta ka šaci. Srećom smo nas trojica koji smo bili gore malo iskusni planinari pa smo bezbedno sišli.

Što se tiče branja pečurki ja ih ne poznajem pa ne berem, ali imam nameru da ih upoznam makar da ih u nuždi prepoznajem. Mislim da je sve ono što je jestivo i ubrano u netaknutoj i čistoj prirodi mnogo ukusnije nego ono po prodavnicama. A što se tiče pečurki pođe mi voda na usta pri samoj pomisli na njih.

Coffeinn ja sam bio zagubljen u magli na Sokolovom kamenu( oko 1500 mnv). Nije se videlo ništa na razdaljini od 30 cm kad ispružiš rukuona kao da nestaje ne vidiš je od lakta ka šaci. Srećom smo nas trojica koji smo bili gore malo iskusni planinari pa smo bezbedno sišli.

Što se tiče branja pečurki ja ih ne poznajem pa ne berem, ali imam nameru da ih upoznam makar da ih u nuždi prepoznajem. Mislim da je sve ono što je jestivo i ubrano u netaknutoj i čistoj prirodi mnogo ukusnije nego ono po prodavnicama. A što se tiče pečurki pođe mi voda na usta pri samoj pomisli na njih.

Gde je Sokolov kamen. Pecurke samo oprezno kad si u prirodi..Ja sam najdalje bio na Vukovom kamenu Slovenija Dravograd Selo Ojstrica pa do gore :))))
Ribizle svuda redom

Knife,
zato i kazem :)
Ja sam kao "stari vuk", i pogubio sam se nekoliko puta na Konjskom i Rakoshu u magli. Nisam znao ni gde mi je dupe, ni gde mi je ..... :) Na svu srecu, planina je mala, pa uvek izadjes negde ..... ili u trnje... ili na liticu :)
Cujem neko nasao tartufe na Suvoj Planini !
'el si cuo nesto o tome?

Cujem neko nasao tartufe na Suvoj Planini !
'el si cuo nesto o tome?

Kakva je suma na Suvoj planini, liscar i koji ili cetinar ili mix?
Prema vrsti drveca, starosti sume i drugih pokazatelja koji se vide nad zemljom, moze se pretpostaviti da li na nekom terenu ima tartufa ili ne.

Sto se divljih pecuraka tice, toplo preporucujem ali pre svega morate ih upoznati.
Ukus nema veze sa ovim sto se prodaje po tezgama iz vestackog gajenja.

Mogu se skladistiti, na razne nacine, zamrzavanje ali ne podnose sve dobro odmrzavanje, susenje, salamurenje, kao razne salate posle kratkog blansiranja, zavisi od vase maste i gurmanksih afiniteta itd.

p.s.kasno jesenas smo se odvalili od bukovaca..izbile su kao lude, kratko se probare u slanoj vodi, (pre toga, ociste, ne peru se jer puste gomilu sluzi, voda u kojoj su barene se baci a gljive naliju uljem i jabukovim sircetom i po zelji, malo belog luka, dosole se, isto ono kao kad pravite pecenu papriku u ulju, bukovace odstoje, bar 5-6 sati u tom pacu, nakon cega klopate). Bukvalno fenomenalno...:super:
Na isti nacin i presnac bi bio sigurno dobar, kao i rujnica (da vas ne smaram sa lat.nazivima). Rujnicu sam spremao na ovaj nacin i mogu reci da je odlicna, presnac nisam.

Back