Odakle ti ideja da se nekome zavidi na daningkrugeru?
Daningkruger je surova realnost. OK, postavljanje dijagnoze na forumu je mahom puko hiperbolisanje, ali daningkruger je surova realnost, kuga savremenog sveta.
Ne vidim kako ukazivanje na daningkrugera moze da bude znak zavisti.
Na ovoj temi sam ga pomenula ja, i to ne deleci dijagnozu nikom posebnom, nego uzevsi to kao osnovu za definisanje glupog coveka (koga si prethodno pomenuo ti).
ne coveka koji je povremeno glup, jer to smo svi, nego onoga koji je glupak jer je nepopravljivo glup.
On kritikuje iz svog dubka i ogradice kojima se iz straha od neprihvatanja, straha od socijalne smrti, obraca svima.
Nije li i ovo dijagnostikovanje forumasa?
Flaj je iznela svoj stav. Razume se da on moze biti stavljen na proveru i kritiku kao ispravan ili pogresan, ali se ne moze kritikovati covek zato sto ima stav.
Niko nije kritikovao Flaj zato sto ima stav.
Flaj je kritikovana zato sto se prema tudjim stavovima postavlja kao poznavalac apsolutne istine, sto je prva potegnula pitanje cvrstih dokaza, a onda kada njoj trazis cvrste dokaze ispadne da svoje stavove bazira iskljucivo na vlastitom iskustvu i potpuno nezainteresovana za mogucnost da postoje i drugacija iskustva.
Na takav odnos je bila usmerena kritika, ne na sam stav.
I ja imam stav, i ti imas, i Ozi, i jedini nacin da normalno komuniciramo je da iznosimo SVOJE stavove. Ja ne mogu izneti ni tvoj ni Ozimanov stav, vice versa.
U nedostatku cvrstih dokaza svaki stav je jednako vredan, pa je i vlasnik tog stava jednako vredan.
Normalna komunikacija po meni ne znaci samo iznosenje stavova. Suceljavanje svojih stavova s tudjima, uz otvorenost za preispitivanje svojih stavova je veoma vazna.
Recimo da smo na pijaci. Pijaca ne funkcionise tako da svako prosto iznese ono sto ima na tezgu.
Treba robu pogledati, proceniti, dati parce voca da se proba; probati voce s vise tezgi, uporediti pa uzeti sta smatras najboljim.
Ako neko stoji na prvoj tezgi na ulasku na pijacu, i mami te da kupis jabuke, a ti mu kazes da bi radije kruske ili sljive, i onda ti on kaze: "aaa, nema ti sada krusaka ni sljiva", ti mozes da mu verujes i da kupis jabuke i vratis se kuci.
problem je ako dve tezge dalje neko prodaje kruske.
Hajde, recimo da oziman tri tezge dalje prodaje kruske, a ja prodajem sljive dve tezge dalje
I onda ja priupitam: Jelte, a kako znate da nema sljiva?
A ovaj s prve tezge odgovara: "Pa lepo, kod mene ih nema, a ako nema kod mene to znaci da nema nigde, jer ja se oslanjam na svoje iskustvo i na njemu gradim stav".
A oziman, kome je mnogo vise stalo da proda svoje kruske nego meni da prodam svoje sljive, pocinje da besni, psuje i dobacuje nesto tipa:

sunce zarko

a ne padne ti na pamet da prosetas po pijaci, a?

sta smo mi koji prodajemo druge stvari sem jabuka mutavi

I onda naidje fini komsija hakim i osine po nevaspitanom prodavcu krusaka

plus pridoda da su mu kruske GMO, a ne domace, kao jabuke s prve tezge