SMRT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Raselka:
Kada razmislja o smrti, svaki covek se pomalo uplasi jer postane svestan prolaznosti zivota. Zato ljudi koji nisu religiozni i koji na smrt gledaju kao konacni zavrsetak zivota, mnogo teze podnose gubitak bliznjih. Medjutim, zivot je daleko vredniji, i nastavlja se...ovo je tema o kojoj bi se moglo puno pisati, i ne znam sa koje strane da joj pridjem. Za sad toliko...
Zanimljivo je to da vernici kad umru nasatvljaju da zive van tela, nekako prosvetljeni itd, dok ateiste samo jedu crvi i trule.
To je verska diskriminacija od strane Crkve :lol:
Jedan od mojih boljih drugova je prilicno zaludjen verom, odnosno pre bi se reklo fanatik koji mora pitati svakoga s kim se upozna da li veruje u boga i sl.
A na temu smrti kaze: "Nama je bolje jer mi samo fizicki umiremo, a vi ostajete na Zemlji".
Po njegovom shvatanju, a i shvatanju mnogih ovde izgleda je jedina istina ona u koju on veruje, iako je ocigledna laz.
Da li to ljudi nece da priznaju da nisu u pravu ili se boje istine ili su slabi, tvrdoglavi ili sta vec, ali ja ovakve stvari ne kapiram.
Ziveti zivot po jednom principu u zatvorenom krugu i nikad ne prihvatati tudje misljenje ako se dokaze da e istinito je promasen zivot.

Ovo će sad da deluje bezveze:
Oduvek sam na smrt gledala sa stavom: Samo da je brza i laka... Ne smeta mi puno.
Kada je u pitanju neko do koga mi je stalo:
"Bolje ja nego on..."
Ali, nedavno sam nešto sanjala. I ne želim da pričam o značenju nekakvog mog glupog sna, već o njegovoj eventualnoj svrsi.
Naime, u snu sam čvrsto verovala da ću sutradan umreti. Od neke bolesti, valjda... Kao, ostalo mi je još 24 časa života.
Moja reakcija je bila - neizmerna tuga :shock:
Bilo mi je žao što će se tolike stvari odviti bez mog prisustva i što ću otići u zaborav kao da me nikada nije ni bilo...
Nije to, opet, bio strah od same smrti, ili nekog bola, već strah od "besmisla mog postojanja" i užas pri pomisli da više neću postojati.
Molila sam za još malo vremena.
Svi će pomalo patiti zamnom, ali će me vremenom - zaboraviti. To je stara i izlizana priča u koju nisam verovala i koja mi je bila dosadila, pričana od drugih ljudi.
Vi nemate pojma kako biste doživeli smrt. Neki tvrde da su vernici, da će im biti lako, ali tek kada "dođe maca na vratanca" pokažu svoje pravo lice, i shvate da je njihova sumnja (možda) veća od njihove vere.

zaspaću i neće me više biti...najradije bih sanjala neki lep san, pa onda...
Malo mi bezveze ono iz flmova, ispričali su rođacima šta da rade kada (napokon) umru i kako da ih sahrane... u poslednji čas budući mrtvac je rekao da ih voli (ili gde su sakrivene pare).

...dajte bre, oću bar da umrem ko čovek.

Zanimljivo da se ja uopste ne plasim dok razmisljam o smrti,kao sto je neko napisao da bi trebalo.Da li to znaci da ja nisam normalan :lol: ?Naravno,postoje neke druge stvari o kojima kada razmisljam osecam se lose,ali te stvari su mnogo prizemnije i vise vezane za sadasnjost.

LPhoklica:
zaspaću i neće me više biti...najradije bih sanjala neki lep san, pa onda...
Malo mi bezveze ono iz flmova, ispričali su rođacima šta da rade kada (napokon) umru i kako da ih sahrane... u poslednji čas budući mrtvac je rekao da ih voli (ili gde su sakrivene pare).

...dajte bre, oću bar da umrem ko čovek.
Da, da, ali to nije samo u filmovima.
A te poslednje zelje i ispunjenje istih je najveca glupost sto ljudi rade.
Ako ce mi ko sta uciniti bolje je da ucini dok sam ziv, a ne kad crknem.
Ili jos gore da se ljudi celog zivota svadjaju, ne podnose, sude...a posle: "Steta, bio je dobar covek".

Ljudska vrsta je jedina vrsta za cije je pripadnike smrt prisutna tokom celog zivota - jedino ljudi posle smrti svakog od njih odrzavaju pogrebni obred i jedino oni veruju u zagrobni zivot i ponovno rodjenje istovremeno pokusavajuci da povecaju prosecno trajanje ljudskog zivota. Ta produzavanja su neogranicena ili bar mi ne znamo granicu koja nece moci da se prekoraci. Stremljenje besmrtnosti i bozanskom razlikuje coveka od zivotinje. Kada bi genetika mogla da vrati celijama sposobnost da se dele i tako omogucavaju obnavljanje izgubljenih ili ostecenih organa kao kod nizih zivotinja ili cak da unisti smrt u korenu...
Pobediti smrt koju vrsta namece i zagospodariti zivotom znacilo bi takodje "ukrotiti" vrstu na svim nivoima a mozda bi to znacilo i pobedu individue i njenih beskonacnih mogucnosti...

Sve je to OK, ali se ne bih slozio da svaka individua ima beskonacne mogucnosti. Ipak smo mi prilicno ograniceni, ma koliko napredovali.
Svoj potencijal mozemo koristiti do odredjene granice ali ta granica ipak postoji.
jer gde bi nam bio kraj da nije tako blizu :lol:

Ja znam troje ljudi ciji je neko blizak doziveo klinicku smrt,otisao na drugu stranu i vratio se nazad nakon saopstenja da im jos nije vreme.
A kao vernik spc nikad nisam cuo da ce ateisti da ostanu u grobu,a verni narod ce da ode gore.To su besmislice.Kada se dusa trajno odvoji od tela ide tamo gde joj Bog odredi da boravi do Strasnog suda.
Uostalom,treba prvo upoznati pravoslavnu veru pa onda diskutovati o njoj.Povrsno poznavanje je krajnje stetno jer moze da se izoblicava i podmece svasta.

dzerod:
Ja znam troje ljudi ciji je neko blizak doziveo klinicku smrt,otisao na drugu stranu i vratio se nazad nakon saopstenja da im jos nije vreme.
A kao vernik spc nikad nisam cuo da ce ateisti da ostanu u grobu,a verni narod ce da ode gore.To su besmislice.Kada se dusa trajno odvoji od tela ide tamo gde joj Bog odredi da boravi do Strasnog suda.
Uostalom,treba prvo upoznati pravoslavnu veru pa onda diskutovati o njoj.Povrsno poznavanje je krajnje stetno jer moze da se izoblicava i podmece svasta.
Onda moras priznati ni dublje proucavanje nije bas toliko zdravo. Najveci broj sekti je nastalo zahvaljujuci raznoraznim tumacenjima biblije, a kasnije i prilagodjavanjem iste svakoj organizaciji.
@Truman
Zasto bi to znacilo da nisi normalan?
Da ti nisi normalan kad razmisljas o tome, ja bih davno bio u ludnici jer smrt za mene uopste ne predstavlja nesto cega se bojim.
Nekada da, ali sada nema sanse da cu zaliti za nekim kad umre. Ne znam zasto ali i smrt veoma mi bliskih osoba sam podnosio sasvim normalno i bez nekog velikog i primetnog stresa. To je ipak deo svacijeg zivota.

Кулиража:
Nekada da, ali sada nema sanse da cu zaliti za nekim kad umre. Ne znam zasto ali i smrt veoma mi bliskih osoba sam podnosio sasvim normalno i bez nekog velikog i primetnog stresa. To je ipak deo svacijeg zivota.
Meni je to pomalo čudno...generalno mislim da bi zapravo bilo bolje kada bi se više ljudi ponašalo i razišljalo kao ti.

tako sam i ja nekad mislila ...necu samo da zivim i da umrem ...hocu da ostavim nesto iza sebe

Svi ti "besmrtnici" od toga nemaju nista ili sto bi neko rekao "Einstein je mrtav, Dostojevski je mrtav...a ja samo imam los dan"

LPhoklica:
Meni je to pomalo čudno...generalno mislim da bi zapravo bilo bolje kada bi se više ljudi ponašalo i razišljalo kao ti.
E a meni svi kazu da sam lud zbog toga.
@Andreavk
A neko je rekao "Posle mene, potop"
@Hektor
Ako ikad budes gledao Radovana III zadrzi se na njegovoj recenici: "Al ga i ja serem"

Nego sta je?
Slazem se da je strah od smrti jedan od najvecih ljudskih strahova, ali za vecinu posetilaca ovog foruma je rano da brinu o tome. Uzivaj u danas i sada i ovde.
Hteli mi to ili ne, svako od nas ce umreti.

Da, slazem se sa tobom.
Mada mislim da je moguce pomiriti prirodu i religiju. Preporucujem ti knjigu Andjeli & Demoni od Dena Browna koji je po mom misljenju maestralno pomirio nauku i religiju.

Ako je smrt prirodna,niko se ne bi potresao kada mu neko blizak umre.Primio bio to "prirodno".Sama cinjenica da se mi duboko potresamo kada nam neko umre svedoci da smrt nije u nasoj prirodi i da se mi opravdano bunimo protiv nje.To bi bila skica psiholoskog dokaza da smrt nije prirodna vec nesto sto je naknadno uslo u ovaj svet.Smrt je "uljez" u ovome svetu i kao takva ce biti ukinuta.

Hektore, da nisi ti onaj momak s kojim sam se nekad zabavljala, a koji je zeleo da zavrsi ETF i Molekularnu biologiju da bi izmislio lek protiv smrti?
Milsim da se u osnovi krije OGROMAN strah od smrti kod tebe.
I zasto mislis da nije prirodno kad se neko potrese kad izgubi nekog bliskog? Ne bi valjalo da je obrnuto...

Tratinčica:
Hektore, da nisi ti onaj momak s kojim sam se nekad zabavljala, a koji je zeleo da zavrsi ETF i Molekularnu biologiju da bi izmislio lek protiv smrti?
Milsim da se u osnovi krije OGROMAN strah od smrti kod tebe.
I zasto mislis da nije prirodno kad se neko potrese kad izgubi nekog bliskog? Ne bi valjalo da je obrnuto...
Ne,nisam taj momak.I ne bojim se smrti.Savetujem ti da proucis moje argumente.Posle toga napisi ti svoje argumente.Cao !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back