Smorio me forum

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.842
Mnogo sam naucio u ovoj deceniji odkad sam clan ovog foruma. Zasnao za mnoge izvore koje su postavili Slaven, Tandoori, Bajo Pljivljanin i.t.d. Vrlo interesantne likove upoznao Bogart, menjam.se i.t.d.

Ali me forum jako smara uvek iste teme, uvek domace teme, uvek haplogruipe svejedno koja je tema, stalno novoromanticari.

Probo sam otvoriti teme o stranoj istoriji i zavrsilo se diskusija jer niko nije hteo da ucestuje ili se nasla neka veza za Srbima i tema se pretvorila u ostale.

Stvarno je mene smorilo.

Probo sam otvoriti teme o stranoj istoriji i zavrsilo se diskusija jer niko nije hteo da ucestuje ili se nasla neka veza za Srbima i tema se pretvorila u ostale.

A gde su te teme? :) Ovo su poslednje tvoje četiri teme, u proteklih nekoliko godina, na ovom podforumu:

https://forum.krstarica.com/showthr...atnoj-Bosni-i-o-vecnim-liberalnim-Muslimanima
https://forum.krstarica.com/showthr...asanin-nije-smatrao-Bosnjake-zasebnom-nacijom
https://forum.krstarica.com/showthr...a-knjiga-MIRSAD-TOKAČA-bosanska-knjiga-mrtvih
https://forum.krstarica.com/showthread.php/763984-Tradicionalisti-i-Modernisti-u-srpskoj-istoriji

Poslednja koja je o stranoj istoriji i diskusiji ti je iz juna 2016. godine (mada je, s ozbirom na kontekst, pod upitnikom koliko je baš to strana istorija ;)): https://forum.krstarica.com/showthread.php/758974-Rumuni-i-Vlasi-na-njihovom-jeziku

Mnogo sam naucio u ovoj deceniji odkad sam clan ovog foruma. Zasnao za mnoge izvore koje su postavili Slaven, Tandoori, Bajo Pljivljanin i.t.d. Vrlo interesantne likove upoznao Bogart, menjam.se i.t.d.

Ali me forum jako smara uvek iste teme, uvek domace teme, uvek haplogruipe svejedno koja je tema, stalno novoromanticari.

Stvarno je mene smorilo.

smorilo te jer si obrazovan covek a replicirajuti paori...

Aha kako mi onda u secenju da sam otvorio teme o tome. :)

Ajd sutra cu jednu otvoriti da smislim sta pametno da pisem.

Stvarno je mene smorilo.

Nauka u Srbiji je na niskim granama, pa tako i istorijska. Tamo nema dovoljno inteligencije pa je nema ni na forumu.

Da sam neka vlast, svaki univerzitetski profesor i svaki visoki stručnjak u državnom institutu jednom u 6 meseci, odnosno jednom u 3 meseca morao bi da producira jednu jednočasovnu televizijsku emisiju iz svoje oblasti. Na kraju godine poreski obveznici glasaju, a trojica koji dobiju najmanje glasova dobijaju otkaz po kratkom postupku.

Čovečije sećanje jedna je od najnepouzdanijih vrsti istorijskih izvora, na samom dnu. ;)

ne bih se saglasio sa ovim...mozda je covjekovo sjecanje nepouzdano kad su u pitanju ispunjavanja rigidnih pravnih zavrzlama danasnjeg pravnog sistema, ali kad treba spoznati duh vremena, opsti haos rata, recimo - nista dragocjenije nema...a kad odredjene istorijske cinjenice, uklopis u ta svjedocenja savremenika jednog vremena, dobijas itekako jasnu sliku stvari, sliku koju ne poznaju ni udzbenici, ni statistika, pa cak ni mnogi istoricari...

Stvarno je mene smorilo.

Da, u pravu si. To sam i ja primetio. Postoji nekoliko tema koje se vrte u krug.

Na primer cim se spomenu Bugari odma se tema svede na Makedoniju. Ako se spomene genocid, tema se pretvori u raspravu o NDH. I tako dalje..........

I naravno tu su novoromanticari i haplogrupe koje si spomenuo.

- - - - - - - - - -

Nauka u Srbiji je na niskim granama, pa tako i istorijska. Tamo nema dovoljno inteligencije pa je nema ni na forumu.

Da sam neka vlast, svaki univerzitetski profesor i svaki visoki stručnjak u državnom institutu jednom u 6 meseci, odnosno jednom u 3 meseca morao bi da producira jednu jednočasovnu televizijsku emisiju iz svoje oblasti. Na kraju godine poreski obveznici glasaju, a trojica koji dobiju najmanje glasova dobijaju otkaz po kratkom postupku.

A zasto mislis da je nauka u Srbiji na niskim granama?

Pa halpogrupe su svakako jedan od motiva koje bi valjalo istraziti u kontekstu istorijskih posvedocenja jer otvaraju mnoga pitanja, sto o verodostojnosti samih svedocenja, sto o verodostojnosti metode poput analiziranja genetike radi istorijskih motiva.

Na stranu to sto su uzorci relativno mali u poredjenju sa mnogim temama o kojim ljudi nasiroko znaju da prodiskutuju, ali smatram da nema nista zamarajuceg u tome da neko radi ono sto voli ili u cemu je dobar, a pogotovo u kontekstu istorije za koju znamo da se takodje koristi u geopoliticke svrhe radi ratovanja. Tu, naravno, ce postojati i pomalo patriotizma koje je, naravno, skoro pa uvek potkrepljeno relevantnim dokazima ili, pak, dokazima koji su onoliko relevantni koliko i neki od vecinski priznatih "dokaza" koji se apropo nedostatku skrutine koriste kao povodi za mnoga politicka ubedjenja i uticu na nas moderan zivot nadaleko vise no sto to cine neki drugi faktori zivotne sredine poput religije, ekonomije i sl.

Naravno, u istorijskom kontekstu Balkan je izuzetno sarenolik, a ljudi koji zive ovde i koji se bave, primera radi, vizantologijom, ce imati toliko materijala o kom mogu da pricaju za zivota. I ako na to dodamo Kelte? Tribale? Genetiku? Migracije?

To je sve, veoma, veoma interesantno. I ja zaista ne mogu da sagledam stav koji naglasava da je to dosadno. Meni svakako nije dosadno da citam i razmatram, ali to, naravno, sve zavisi od toga koliko je neko u stanju da razmatra stvari sa perspektive koje se mozda, a u najvecoj meri, sukobljavaju sa stvarima koje nas nemacka skola uci (i to sa dobrim razlogom jer uvidjamo greske i politicke osnove u radu i modifikovanju istorije, recimo, Slovena na prostorima Balkana).

Iz tog razloga jedna vrsta rivalstva ili, pak, prezira prema zapadnjackim uticajima ce svakako biti prominentan motiv, pogotovo kada pogledamo ne samo osnove od 16-17 veka pa navishe, vec i u skorasnjoj istoriji u odnosima sa KiM, sa ekonomskih pogleda i slicno tome.

Dakle, geopoliticki ratovi su svakako stvarnost i smatram da je pozrtvovano od ljudi koji rade na forumu u interesima Srbije ili generalno balkanskih naroda da iznose svoje nalaze ili istorijske motive, da ih tako nazovem, koji ukazuju na to da je nasa istorija svakako daleko uticajnija no sto se u svetu to i priznaje. a nasi narodi su, naravno, pomalo i osetljivi na nepravdu, pogotovo sto znamo da kao narod vredimo nesto vise od onoga kako se, inace, tretiramo u svetu.

ne bih se saglasio sa ovim...mozda je covjekovo sjecanje nepouzdano kad su u pitanju ispunjavanja rigidnih pravnih zavrzlama danasnjeg pravnog sistema, ali kad treba spoznati duh vremena, opsti haos rata, recimo - nista dragocjenije nema...a kad odredjene istorijske cinjenice, uklopis u ta svjedocenja savremenika jednog vremena, dobijas itekako jasnu sliku stvari, sliku koju ne poznaju ni udzbenici, ni statistika, pa cak ni mnogi istoricari...

Uopšte ne govorim o zavrzlamama, već o najobičnijim događajima. Ljudsko sećanje se vremenom korumpira. Dva događaja se stapaju u jedan i onda u memoriji zapravo nešto što se nikada nije dogodilo nastane tako što se odstrane sa strane neke stvari i ostanu samo suštine oba. A da ni ne govorimo o mešanju hronologije, datuma itd...kada čovek pobrka dva događaja, onda krene da razmišlja pogrešnom premisom i tek tada u sećanju nastane haos, jer na nečemu što je činjenično greška (jer je pobrkao) izvodi i druge događaje. I tako nastaju konfabulacije.

To što ti govoriš su traumatična svedočanstva. Naravno kada je neki užas on se usadi i tada postaje lakše. Mada, dokazano je da se ljudi nisu dobro sećali svog iskustva iz vremena Drugog svetskog rata...zato što ništa nisu zapisali, već samo iz glave izvlače i do 50 godina docnije.

U tom smislu, ljudsko sećanje, najnepouzdanija je stvar. Ono se menja, evoluira, a samim time transformiše se u ljudskoj glavi (i to se dešava potpuno nesvesno) i događaj kojeg čovek može biti i potpuno uveren da ga se seća. Meni se to dešavalo nebrojeno puta. Forumaši se neki možda i sećaju koliko sam znao da pobrkam stvari (najgore mi je kada pomešam dva autpra, kao što je NickFreak nedavno bio dobro primetio u vezi Nika Županiča npr.). Konstantin Veliki je gore postavio i sam primer. Boža nam je nedavno pisao o atlasu koji bi trebalo da se seća iz školskih dana, a zapravo je jedan moderni, izašao iz novijeg vremena. Itd...

Tako u nekom istražnom postupku, recimo, kada se pokušava najverodostojnije rekonstruisati neki sled događaja, znatno je češća pojava da se ljudi sećaju iskvareno, nego da svesno daku lažna svedočanstva. I zato u istorijskoj nauci se postupa da veeeelikom oprezom kada se koristi memoaristika. U memoarima se baš svašta može naći, i to najčešće ne namerno.

Poslednja izmena:
Uopšte ne govorim o zavrzlamama, već o najobičnijim događajima. Ljudsko sećanje se vremenom korumpira. Dva događaja se stapaju u jedan i onda u memoriji zapravo nešto što se nikada nije dogodilo nastane tako što se odstrane sa strane neke stvari i ostanu samo suštine oba. A da ni ne govorimo o mešanju hronologije, datuma itd...kada čovek pobrka dva događaja, onda krene da razmišlja pogrešnom premisom i tek tada u sećanju nastane haos, jer na nečemu što je činjenično greška (jer je pobrkao) izvodi i druge događaje. I tako nastaju konfabulacije.

To što ti govoriš su traumatična svedočanstva. Naravno kada je neki užas on se usadi i tada postaje lakše. Mada, dokazano je da se ljudi nisu dobro sećali svog iskustva iz vremena Drugog svetskog rata...zato što ništa nisu zapisali, već samo iz glave izvlače i do 50 godina docnije.

U tom smislu, ljudsko sećanje, najnepouzdanija je stvar. Ono se menja, evoluira, a samim time transformiše se u ljudskoj glavi (i to se dešava potpuno nesvesno) i događaj kojeg čovek može biti i potpuno uveren da ga se seća. Meni se to dešavalo nebrojeno puta. Forumaši se neki možda i sećaju koliko sam znao da pobrkam stvari (najgore mi je kada pomešam dva autpra, kao što je NickFreak nedavno bio dobro primetio u vezi Nika Županiča npr.). Konstantin Veliki je gore postavio i sam primer. Boža nam je nedavno pisao o atlasu koji bi trebalo da se seća iz školskih dana, a zapravo je jedan moderni, izašao iz novijeg vremena. Itd...

tako kaze psihologija, ljudsko sjecanje je varljivo....tako kaze i zvanicna medicina, tako i kriminalistika, sudstvo itd. itd.....ali...ali da nije ali, kako bi sve lako bilo....navescu ti dva primjera - sjecanje mojih roditelja na WWII, djeca su tada bili - prvo majcino: selo pod Kozarom...isla je kuci, vjerovatno cuvajuci blago...odjednom, pored obje strane puta, kojim mora proci - njemacka jedinica odmara...ciste oruzje, puse, sjede na zemlji....njeno sjecanje je jako i jasno - strah, gotova je, sad ce je ubiti, mozes misliti kako se osjecala dok je hodala izmedju njih...ali....vecina Njemaca je nije ni pogledala, a bilo je i onih koji su se prijateljski nasmijesili.....dakle, nema tu ove ili one interpretacije, ali ima zaklucak - naletila je na redovnu jedinicu Vermahta, koji su bili pravi vojnici...sta mislis da je tad tu bila neka ustaska satnija, da li bi prica isto zavrsila....a svjedocenje oca je jos interesantnije, i opet vezano, ovaj put za njemackog oficira, koji je spasio zivot njima - osmoro djece i samohranoj majci koja ih je vodila u izbjeglistvo, u Srbiju, tako sto nije dopustio ustaskom oficiru da ih skine sa voza u Zemunu...i posalje, znas vec gdje....ali, cini mi se da zalud pricam, ti ces opet iz knjiga, nauceno, bla-bla, truc, truc....

Poslednja izmena:
i....kad bi se oslonio na Titinu literaturu i udzbenike, jer sam tad odrastao i otud ucio, pa jos kad bi naivno vjerovao pojedinim likovima, kao sa ovog foruma, ja bih mislio da je mrski okupator, Njemac, kriv za stradanje mog naroda, za njegovu pogibiju, za nebrojene i strasne smrti....namjerno nisam htjeo da prenosim svjedocanstva o klanju i ubijanju.....

tako kaze psihologija, ljudsko sjecanje je varljivo....tako kaze i zvanicna medicina, tako i kriminalistika, sudstvo itd. itd.....ali...ali da nije ali, kako bi sve lako bilo....navescu ti dva primjera - sjecanje mojih roditelja na WWII, djeca su tada bili - prvo majcino: selo pod Kozarom...isla je kuci, vjerovatno cuvajuci blago...odjednom, pored obje strane puta, kojim mora proci - njemacka jedinica odmara...ciste oruzje, puse, sjede na zemlji....njeno sjecanje je jako i jasno - strah, gotova je, sad ce je ubiti, mozes misliti kako se osjecala dok je hodala izmedju njih...ali....vecina Njemaca je nije ni pogledala, a bilo je i onih koji su se prijateljski nasmijesili.....dakle, nema tu ove ili one interpretacije, ali ima zaklucak - naletila je na redovnu jedinicu Vermahta, koji su bili pravi vojnici...sta mislis da je tad tu bila neka ustaska satnija, da li bi prica isto zavrsila....a svjedocenje oca je jos interesantnije, i opet vezano, ovaj put za njemackog oficira, koji je spasio zivot njima - osmoro djece i samohranoj majci koja ih je vodila u izbjeglistvo, u Srbiju, tako sto nije dopustio ustaskom oficiru da ih skine sa voza u Zemunu...i posalje, znas vec gdje....ali, cini mi se da zalud pricam, ti ces opet iz knjiga, nauceno, bla-bla, truc, truc....

Pa očigledno da ne znaš šta ću odgovoriti...sem, hvala na zanimljivoj priči? Izvini, ali malo mi je izbegla poenta koju si pokušao napraviti. :D U kakvoj je koliziji bilo šta što sam otkucao sa ovim?

Haplogrupe su mi se bukvalno smucile vec imamo ogromnu temu o njima, a nekima je izgleda haplogrupa najvaznije na svetu. Svaka tema haplogrupama. Ko da se kultura zasniva na genima a ne na menetiku.

Svakako geni mogu da daju interesantne odgovore.

1.) Ako se pitaju prave stvari.

2.) Kad se znaju gde su im granice.

Ovde za svako pitanje daju odgovor haplogrupe, haplogrupe.

Slaven vas je sve upozoravao da će prezasićenje foruma upravo tim temama, a posebno pseudoistorijskim, potpomoći zamiranju foruma i rasterati učesnike ovog pdf-a. Nekada smo znali imati i do 4-5 tema potpuno identičnog sadežaja, sa čak paralelnim diskusijama iste tematike; samo nešto drugačijim naslovima. :kafa:

Vi koji nešto i znate ste krivi za to. Draže vam je popljuvati Muju jer je Mujo a ne nekog ko širi najgoru mitomaniju.
A jesi li ti primetio da godinama ne radiš ništa, već samo ponavljaš to isto u krug.
Dakle, kao kada sam te bio pozvao da dokažeš neke svoje optužbe na moj račun (a ti to odbio) izvoli pisati na forumu i otvarazi teme. A ovako ti samo ponavljaš da se ovde nišza ne sme pisati, prozivaš moderaciju i učesnike i onda tako u krug, ništa drugo. Umesto da dokažeš da si u pravu, daješ drugima za pravo da te tretiramo kao običnog provokatora.

Poslednja izmena od moderatora:
Vi koji nešto i znate ste krivi za to. Draže vam je popljuvati Muju jer je Mujo a ne nekog ko širi najgoru mitomaniju.
A i ti imas samo jednu temu svejedno o cemu se prica.
Ili si procitao vec jednom "De Administrando Imperio" i clanak o Srbiji i Bosni.
- - - - - - - - - -
Kazi mi ti sta tu pise, jer ja sam po tebi pogresno procito.

Poslednja izmena od moderatora:
A i ti imas samo jednu temu svejedno o cemu se prica.

Ili si procitao vec jednom "De Administrando Imperio" i clanak o Srbiji i Bosni.

Shvataš li ti da me u diskusijama ne interesuju neoriginalni dokumenti?

Na stranu sve, zaista ne želim da provociram, iako to Slaven zbog njegove grižnje savjesti stalno potencira.

Eno vam lik na jednoj temi na forumu Historije naziva moj narod "narodom nastalim u Holiday Inn-u 1993. godine" i niko ništa, a očekujete neke ozbiljne rasprave.

Turci za nas imaju riječ Boşnak i čita se Bošnak otkako imaju svoj jezik, i stvarno mislim da takvim provokacijama nema mjesta na ozbiljnom forumu.

- - - - - - - - - -

A jesi li ti primetio da godinama ne radiš ništa, već samo ponavljaš to isto u krug.

Dakle, kao kada sam te bio pozvao da dokažeš neke svoje optužbe na moj račun (a ti to odbio) izvoli pisati na forumu i otvarazi teme. A ovako ti samo ponavljaš da se ovde nišza ne sme pisati, prozivaš moderaciju i učesnike i onda tako u krug, ništa drugo. Umesto da dokažeš da si u pravu, daješ drugima za pravo da te tretiramo kao običnog provokatora.

Zaista ne želim da provociram, ali ne želim ni da šutim na razne nepravde i nebuloze.

I, zaista, radi historije sam se prijavio na forum.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back