Rumuni i Vlasi na njihovom jeziku

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.842
Mene nesto cudi trenutno se spremam za diplomski ispit i tu imam jedan deo istoriju a drugi geografiju i dva ispitivaca. Tema mi je kod drugog politicka geografija juznoistocne evrope.

On koji je i profesor u Rumuniji tvrdi da su Rumuni se pre sami sebe zvali Vlasima. Sta me vise nego cudilo jer sam uvek mislio da su se zvali Rumunima. I tek u 19. veku su postali Rumuni.

Sad sam malo sbunjen.

Poslednja izmena:
Reci mu da ima više slovenskih nego vlaških gena... i napadni ga što su uveli latinicu i što su slali vojnike na istočni front!

Pa i on ih napada sto su uveli latinicu. Jer su hteli da budu pravi Romani.

Da ga napadnem necu sigurno jer mi on daje ocenu za nedelju dana. I necu da kvarim dobar prosek. Samo imam kod nekih stvari drugacije misljenje i argumentima bi hteo to da kazem.

Poslednja izmena:
Pa i on ih napada sto su uveli latinicu. Jer su hteli da budu pravi Romani.

Da ga napadnem necu sigurno jer mi on daje ocenu za nedelju dana. I necu da kvarim dobar prosek. Samo imam kod nekih stvari drugacije misljenje i argumentima bi hteo to da kazem.

Ma zezam se... inače slovenska komponenta u današnjoj Rumuniji je bila baš jaka u srednjem vijeku... pogotovo vlastela i viši sloj je valjda govorio i pisao na slovenskom... mislim da je taj tvoj profa u pravu da taj naziv Rumuni i nije baš bio korišten u srednjem vijeku... postajale su razlike između Vlaha (iz Vlaške), romanskih stanovnika Transilvanije (Erdelja) i Moldavaca... znaš za mađarske uticaje u Transilvaniji, za uticaj od strane istočnih Slovena u Moldaviji itd. nisam baš neki stručnjak za ovo, ali znam ponešto...

Inače, i danas u rumunskom ima dosta slovenskih riječi, slovenske toponomastike i imena (Bogdan, Vladislav, Mirča itd)...

Rumuni jesu izvorno "rimskog" porekla ali su se jako izmešali sa drugima pa i Slovenima. Danas im je jezik iz romanske grupe ( kao latinski, italijanski i španski) ali vera mahom pravoslavna a genetika izmešana kao i kod svih.

Tokom Drugog rata nisu Rumuni dobrovoljno išli na tada antipravoslavni SSSR nego zbog pritiska vladajuće klase Rumunije, koja je bila nemačkog porekla.
Posle rata su skinuli monarhiju

Mene nesto cudi trenutno se spremam za diplomski ispit i tu imam jedan deo istoriju a drugi geografiju i dva ispitivaca. Tema mi je kod drugog politicka geografija juznoistocne evrope.

On koji je i profesor u Rumuniji tvrdi da su Rumuni se pre sami sebe zvali Vlasima. Sta me vise nego cudilo jer sam uvek mislio da su se zvali Rumunima. I tek u 19. veku su postali Rumuni.

Sad sam malo sbunjen.

Колико знамо -- за Румуне, Аромуне и Ћиће -- на сопственом језику они себе одвајкада називају једним или другим обликом Romanusa, то јест Român, Rumân, Armân, Rămăn, Rămăr. Најраније писмо на влашком, то јест румунском, је из шеснаестог века. У том и каснијем писмом Румуни себе називају Румунима, свој језик румунским, своју државу Румунском Земљом. И Молдавски хроничари спомињају Румун као свој етноним.

Међутим Влах и Влашка су одвајкада били њихови егзоними. Тако су споменути од Грка, Арапа, Крсташа, Италијана, Мађара, Немаца и наравно Словена.

Штавише, због масовне вековне асилимације на Балкану романског становништва, данашњи Јужни Словени и Грци доживљавају тај назив као свој, све док оспоравају или минимизирају раније масовно присуство тих Романа.

Што се тиче твог професора, не вреди да паднеш на испит. Ако он жели да му кажеш да је месец састављен од зеленог сира, то му одговори.

Poslednja izmena:

Sad sam malo sbunjen.

Evo, konačno tema za korisnika Pravi Vlah. Uvek se meša u teme sa Hrvatima, pa sad kad je pozvan neka elaborira detaljno i dokumentovano. Prosit!

Хвала на инвитацију, Мркаљу, посрбљени Влаше :D

За почетак, ово би требало да буде довољно
https://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Romania

Ma bravo! Molto gentile di Lei!

Ti kad uđeš u krevet kod žene, ti joj daš link za Vikipediju i okreneš se na drugu stranu. Vikipedija će već sama odraditi posao. :cepanje:

Pa nije on takav da cu da padnom kod njega zbog neke ne suglasnike. Zato sam se i odlucio za nega jer je dobar i posten profesor. A i zna sve zivo o balkanu pa me to cudi da to tvrdi.

Добро онда, поткрепи твој одовор овим линком укључујући референце и све ће бити у реду. Можда ће ти и захвалити. :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Romania

Ti kad uđeš u krevet kod žene, ti joj daš link za Vikipediju i okreneš se na drugu stranu. Vikipedija će već sama odraditi posao. :cepanje:
Имао сам прилике да уђем у кревет код жена разних страних језика, и веруј ми, постоји универзални језик људског преноса за који Википедија није потребна.

Многи католици су цесто Србе звали власима. А богами и турци.

Тачно. Али зашто?

- - - - - - - - - -

Pa ima stotina mogucih pitanja ali ako dodje radi cu.

Ако желиш, питај конкретно питање и покушаћу да ти одговорим. Имај на уму да ми је српски четврти језик и да не волим да пишем романе.

Back