Смисао Живота

...pretpostavljam da pod ekstremima neke pojave podrazumevaju se njen minimum i njen maksimum - sa kojima je definisano rasprostiranje te pojave ...ta matematička logika projektovana na čoveka dođe kao enormno zao i zloban za ovog , a dobar i čovekoljubiv za onog.... ( ubica koji voli i poštuje sebe )...

...porod je svrsishodan prirodi ...bez njega, kako sad stoje stvari , došlo bi do uništenja - njenog...no ima bića , kao što je čovek , kod kojih je porod ostavljen njihovoj ličnoj volji... p ako nje nema , nema ni njega... dakle , oni , roditelji odlučuju o njemu i njegovom postojanju / stvaranju i rađanju ....pa ako predpostavljeni roditelji ne utvrde smisao i svrhu svog potomstva , oni ga i ne stvaraju ....dakle , porod može biti svrha svojim biološkim roditelja i u službi je svrhe same prirode - a samim tim i života ; zar ne !?

Poslednja izmena:
Smisla nema. Jedino je pod znakom pitanja to da li je smisao uopšte potreban.

Na mikro nivou gde haos posmatramo kao neuređenost-ima smisla koji valja smisliti-u multisvemiru gde je haos
nekovrsni red,jedino postojanje kao biće-bitak samosvojno je smišljen-u stalnom osmišljanju u sve novim skupnim
pozicijama...Ti češ to slikovito sebi već predstaviti...Mada bi trebalo bar 5D...

...ako smisla nema u bilo čemu , onda ga nema nigde pa ni u društvu ... kod nas je nastupilo vreme društvene besmislenosti i nesmislenosti ...to pokazuju i poslednji mafijaški događaji u sveri obrazovanja - sa besmislenim ćutanjem građanstva... dejstvuhemo kao prestravljena mišija rulja koju svirala vlasti vode u pomor...e to naše ponašanje je besmisleno / nečovečno i ništavno ...
....inače , smisao živi tamo negde izvan zemaljske srbije , koja sa svojom srpštinom stremi direktno , sva u nebesnu /srbiju/...

...ima smisla biti častan , pošten , čovečan....
...ima smisla živeti časno , pošteno , čovečno - dostojanstveno ...
...ima smisla vaspitavati se i negovati vrline u sebi .....
...dakle , smisleno je mnogo toga međ ljudima , ali sve pobrojano u srbiji je besmisleno ; nastala su vremena ništaka i sve je ništavno pa čak i životni smisao .... duboka mudrost srpštine - ko zna , možda će nas po tome čovečanstvo pamtiti !

koja je razlika izmedju smisla i znacenja?

Значење је појам или схватање неке појаве, ствари или бића.
Смисао је повезивање више значења у једну целину, а која има задатак да да човеку оријентацију у животу да се оријентише у времену и простору.

Mudrost služi manifestaciji najbolje mogućnosti u ovom jednom jedinom SADA pri čemu iz te manifestacije izrasta i doživljaj življenja u harmoniji sa ostatkom postojanja. Kakav bi mudrac bio onaj koji živi u momentu...koji još NIJE???
Za to što pričaš je dovoljna pamet...
Mudrost je menjati svet oko sebe pa i sebe prema svojim zamislima-tako da je "božanstvena"-kreativna...
Tako da je mudrost mnogo obuhvatnija od bilo kakvog razuma pa i najvišeg IQ...
Baš u osmišljavanju smisla je uloga mudrosti potrebna...

Pa dobro, smisla samog po sebi nema, to je najbitnije, ali je stetno zivjeti bez plana i programa. Cemu sluzi mudrost ako ne za planiranje buducnosti?

Konačno,jedna od retkih tvojih mudrih rečenica...Eto kako ti lako kad nisi ostrašćen biti mudar...
I za mudrost je strast otrov u njenim venama-nije to dobro izrekao Zaratustra...Tiha žeđ za
saznanjem,strast za znati-da,ali ne po svaku cenu-već svaku cenu znanju platiti!
Biti spreman na duhovnu patnju prometejsku...
Vladika Nikolaj je to takođe lepo objasnio...Ne ustuknuti pred sopstvenom smrću-umreti u sebi
i dati samo dašak mudrosti sebi...

Poslednja izmena:
...nekako ubosmo ovde nekakvu opštu definiciju životnog smisla , u nekakvom slaganju .... pa rekao bih da je životni vrhunski cilj steći mudrost , ali ona sama po sebi ničemu ne služi - čak ni sebi samoj ako ne služi nekakvim drugim životnim ciljevima , a da oni budu u saglasju sa vrlinama...jer konačno , mudrost je vtlina nad vrlinama....pa verovatno bi bilo mudro zbrojati te životne ciljeve...ono ako ne zbog nas , ono zbog mudrosti...jer kakva je to mudrost koja nezna u čemuu je svrsishodna pa i samim tim i postojana....

Poslednja izmena:
Значење је појам или схватање неке појаве, ствари или бића.
Смисао је повезивање више значења у једну целину, а која има задатак да да човеку оријентацију у животу да се оријентише у времену и простору.

kad sam procitao tvoj post odmah sam pomislio da se radi o postavljacu teme, iz cega proizlazi da tema ima smisla ali ne i znacenje.

Jednom su pitali jednu baku:
"Zasto pusis cigare kada ti to skodi zdravlju?Mozes umreti od toga"
A ona im je odgovorila:
"Deco moja,ja cu svakago jednog dana umreti pusila cigare ili ne.Svrha mog zivota je uzivati u njemu i radovati se i probati sve ono sto me cini srecnom da jednog dana kada umrem ne zalim".

Dakle treba uzivati u svakom danu koji nam je podaren.Svakog dana, kada ustajes, treba da budes srecan sto imas tu priliku da uzivas u zivotu.Imas puno razloga za to!Istrazi male stvari koje te cine srecnim i uvek budi pozitivan.
A smrt ce svakako jednom doci a tvoje je da joj se nasmejes u lice kada se to jednoga dana desi.

Mudrost služi manifestaciji najbolje mogućnosti u ovom jednom jedinom SADA pri čemu iz te manifestacije izrasta i doživljaj življenja u harmoniji sa ostatkom postojanja. Kakav bi mudrac bio onaj koji živi u momentu...koji još NIJE???

Znaci tvoje projekcije ne mogu dalje od sada?E jos si ti ipak samo covek......daleko si od apsoluta.....:lol:

Za to što pričaš je dovoljna pamet...
Mudrost je menjati svet oko sebe pa i sebe prema svojim zamislima-tako da je "božanstvena"-kreativna...
Tako da je mudrost mnogo obuhvatnija od bilo kakvog razuma pa i najvišeg IQ...
Baš u osmišljavanju smisla je uloga mudrosti potrebna...

Mijenjati svijet kažeš i to po svojoj imaginaciji...to je mudrost, dakle svi oni koji svijet mijenjau u smijeru u kojemu ga mijenjaju su mudraci...a ja znam da nisu.

Mudrac se ne ponaša po svojoj imaginaciji već po apsolutnim principima postojanja. Apsolutni principi nisu imaginarni, dakle ne mogu se izmisliti. Zato i jeste jasno kako je moguće da ljudi koji su živjeli hiljadama godina ranije i mi sada možemo da govorimo o istim Znanjima. Mudrost je primjena tih apsolutnih principa (Znanja) a MUDAR je onaj koji ih primjenjuje.
Ostali mogu da se nazovu PAMETNIM.

Back