Смисао Живота

Smrt je smisao života.
U osnovi paradoks, ali je nešto najsmislenije što postoji.

Sila koja nas gura napred, razlog zašto se radujemo novom danu.
Pomislite samo kolike bi vam bile mogućnosti da sve to nema kraja? Da li bi uopšte bilo mogućnosti?
Primio se na Kamija...
A šta je sa silom koja teži ostati živim???:lol:
(Jedan od razloga što se ne oslanjam na filozofske doktrine prošlosti je takva jednostranost-kad nešto zapizde-samo to
teraju...:cool:)

..poneti ( život ), svoj svet kao Atlas i držati ga izvan paklenih muka velika je stvar...i kao što se na slici vidi, u tom paklu za taj poduhvat potreban je oslonac...da oslonac...bez oslonca taj poduhvat nema smisla - pa tad nema ni života...a smislen životni oslonac može biti znanje / umeće / razumnost - razboritost i krepkost ...tad život dobija smisao ...a svaki smislen život ima svrhu....i opet smo na ono što Fišerman reče na početku...i možda je korektnije reći , da Atlas ima moći koje nose njegov svet - a te moći su snažne i silovite, da ponesu sav svet oko njega ... onog trenutka , kad Atlas nekim unutrašnjim pobunama odbaci te svoje moći ( znanje / umeće / razumnost - razboritost i krepkost ), kao po dogovoru pogasiće se sve sile u njemu i nestaće sva snaga njegova i tad raspašće se sav njegov svet kao da ga nije bilo....i sve što više bude Atlas bio na poziciji životnih moći , sve više biće živ njegov svet....dakle, filosofija optimizma zasnovana na životnim moćima , učinkovitija je od njene suprotnosti...životnija je!

Zapravo, ja uporište svojih filozofskih stanovišta pronalazim isključivo u taoizmu (teorija Jina i Janga i njihove međusobne zavisnosti) preko Lao Cea i Džuang Cea, a to što ta ideja nalikuje nečemu što je Kami ili neko drugi rekao samo dokazuje da je smisao isti, samo druga forma.

Kamija nisam u životu čitao.

Taoizam je u osnovi paradoksalan jer se ujedno oslanja na smrt kao smisao života, ali i na lepotu trenutka koja, opet, postoji samo zbog iščekivanog ishoda.
Ideja je u promeni koja nastaje konstantnim sukobom dveju suprotnosti.

Kako bi znao kako izgleda zvuk da nema tišine (odsustvo zvuka)? Kako bi znao za toplo da nema hladnog(odsustvo toplog)? Ovako može u nedogled.

Tek da ste večni-smisao bi bilo teško osmisliti...Ni za ovo malo koliko treba da budete
na ovoj planeti niste u stanju da osmislite ciljeve i put ...Čim pitate za smisao-niste ništa
pametno za sebe smislili...
Kao što rekoh:moj najvažniji cilj i ambicija je bio i ostao da postanem mudri starac...
(Ako zadaš sebi lak cilj-šta kad ga ostvariš?)...

...ajd sad , nemojte da se primate na ovo - ali pokušajte malo bolje...zabatalite one telesine / tetovirane sa kljunatim nosevima i mišićima u glavi umesto sive mase; zabatalite političare i manipulante sa vodom i vodolijama, kao pominjani mudri vladar ( jer vladavina mudre sedmorice beše opaka tiranija robovlasnička u kojoj svrha beše za većinu da budu biološke stvari sa upotrebnim vrednostima / ljudi papirne maramice , upotrebi pa baci ) --- ali smislite nešto bolje...

tipologija dualnosti je svuda prisutna.....i kroz tu tipologiju covek jedino i moze da spozna stvari......

Covjek je u sustini "neopredijeljen" (Nietzsche), kad se opredijeli, onda je krenuo prema zivotinjama, tj. propada ili je propadao. Grci su dobar primjer jednog naroda koji je nakon propadanja i podjele ponovo poceo da ujedinjuje dobro i zlo, tj. krenuo je s one strane dobra i zla, u dobro i hrdjavo, u moc... eto ti sad definicija moci - to znaci moci biti i dobar i zao, prema potrebi. Ali to sam ja vec objasnio prije 7-8 godina u svojoj knjizi. Kad nastane dualizam, onda je nastala propast.

Kad nastane opsta propast onda se ljudi raspadaju na iskljucivo dobre i iskljucivo zle. Recimo u staroj Grckoj je demokratska rulja mogla da bude nazvana "iskljucivo zla", a obrazovani altruisti, kosmopolite "iskljucivo dobri", tj. nisu bili stetni, sem sto su bili paraziti, dok su politicari zivjeli od otimacine. Normalan tip bi bio onaj koji bi zivio od svog rada ili imanja. Mada paraziti takve nazivaju "magarcima" ili "lopovima".

a sad ozbiljno.
Sustina neke 'pojeve' se najbolje ogleda u njenim extremima.
Nie uvek ali uglavnom.
Cesto se sve ono sto smo mislili o nekoj pojavi izvitoperi i ladno demantuje u ekstremnim situacijama..

- - - - - - - - - -

to šta je estetski to e mlogo zahebano pitanje
ja iskreno ne volim talasanje, ne kod sebe već i kod drugih, nekonzistentnost je nešto što me strašno nervira
a žene talasaju ko pacifik i na dnevnoj bazi

'oce mali macak sigurnost :)
Nema to Krepto macicu mali:). Nemo se nervirati..plivaj

a sad ozbiljno.
Sustina neke 'pojeve' se najbolje ogleda u njenim extremima.
Nie uvek ali uglavnom.
Cesto se sve ono sto smo mislili o nekoj pojavi izvitoperi i ladno demantuje u ekstremnim situacijama..

morala bi da konkretizuješ jer ne mogu da napravim paralelu ni sa čim

- - - - - - - - - -

'oce mali macak sigurnost :)
Nema to Krepto macicu mali:). Nemo se nervirati..plivaj

Nema ko ne ume
ja sam to talasanje saseko u korenu

morala bi da konkretizuješ jer ne mogu da napravim paralelu ni sa čim

- - - - - - - - - -

Nema ko ne ume
ja sam to talasanje saseko u korenu

ma imas xy primera ..eto recimo klasicna mehanika i specijalna teorija relativnosti
Ili na nivo psihologije ljudsko ponasanje u 'miru' i kad 'zatalasa'..

- - - - - - - - - -

Istina po sebi ne postoji, nego se ona trazi radi umjerenog i dugotrajnog djelovanja i snage koja proizlazi iz toga. Ko "talasa" taj prosto zaebava.

ne zaebava, nego ukazuje na situacije u kojima 'klasicne teorije' ne vaze

Back