Smisao religije

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
97.952
Da li je religija osmisljena da bi se ljudi usmeravali na pravilno ponasanje a posle je zloupotrebljavana od strane onih koji bi trebali da je sprovode?

Ako pogledamo cisto po slovu, sve sta pise u Bozijim zakonima i pravilima je nesto sto bi ljudi trebali da primenjuju i kako bi ljudi trebali da se ponasaju i da nema tih pravila.
Zasto onda postoje ta pravila?
Da li su bas i osmisljena od strane nekih mnogo pametnih ljudi u proslosti da bi strahom, jer koncept religije kako god okrenemo je strah od Bozije kazne i sta ce se desiti jednog dana jer je bolje otici u raj nego u pakao, ljude usmerili u pravilno ponasanje.

manem78

Domaćin
Poruka
3.967
Da li je religija osmisljena da bi se ljudi usmeravali na pravilno ponasanje a posle je zloupotrebljavana od strane onih koji bi trebali da je sprovode?

Ako pogledamo cisto po slovu, sve sta pise u Bozijim zakonima i pravilima je nesto sto bi ljudi trebali da primenjuju i kako bi ljudi trebali da se ponasaju i da nema tih pravila.
Da li su bas i osmisljena od strane nekih mnogo pametnih ljudi u proslosti da bi strahom, jer koncept religije kako god okrenemo je strah od Bozije kazne i sta ce se desiti jednog dana jer je bolje otici u raj nego u pakao, ljude usmerili u pravilno ponasanje.
Misliš isključivo na abrahamske religije? 🤔

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.290

Mislim da ta pricha sa strahom, ne pije vishe vodu, jer savremeno drushtvo je ateistichko, tako da mozhda nekad, to je moglo
da prodje, ali danas, ljudi veruju iz drugih razloga. Svakako da neki moral i etika postoje, i to je ono shto mislimo
da smo se sa time rodili, dok zapravo, to je ono kako su nas vaspitali. Naravno, organizovana religija divergira
od korena, i prihvata one, koje je htela da iskoreni na prvom mestu...

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.125
od najranije neke civilizacije, da kažemo u najgorem slučaju "primitivne" recimo jednog plemena uvek je postojao svetovni vođa i duhovni vođa.
primer su ti severni indijanci koji su veliki poštovaoci prirode. poglavica i vrač. i to im je nekako ostalo u predanju dok su naseljavali današnji SAD. znači od kad je čoveka od tada je i religija.
da je besmislena odavno bi je ukinuli.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.986
bilo koje..sustinske razlike izmedju religija nema, ako izuzmes filozfiju budizma.
Budizam je religija. z:((
Mislim, možeš ti i da filozofiraš, al onda nikakve koristi od budizma nemaš.

Postoje društveni etički i moralni principi koji ljude usmeravaju na pravilno
ponašanje. Onda religije ne bi ni trebale dapostoje, ako samo tome služe?

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Smisao religije je duhovni razvoj čoveka.
Tako je.
*
Duhovni razvoj je razvoj našeg duha.
Razvoj našeg duha je usavršavanje našeg duha.
Usavršavanje je napredak kao približavanje i usaglašavanje sa savršenim duhom.
Savršeni duh je Duh Sveti.
Duh Sveti je (ko ne zna) treće Lice Božje. Sam Bog je Duh Sveti.
Čovek je tako pozvan na put duhovnog razvoja s ciljem da bude kao On, Bog.
To je duhovni razvoj čoveka.

Ovo je moje mišljenje.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.986
od najranije neke civilizacije, da kažemo u najgorem slučaju "primitivne" recimo jednog plemena uvek je postojao svetovni vođa i duhovni vođa.
primer su ti severni indijanci koji su veliki poštovaoci prirode. poglavica i vrač. i to im je nekako ostalo u predanju dok su naseljavali današnji SAD. znači od kad je čoveka od tada je i religija.
da je besmislena odavno bi je ukinuli.
Može da bude obesmišljena ako ne služi duhovnom razvoju. Recimo, ovako
kako Tab vidi religiju, ona nema razloga da postoji.

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.472

Očigledno je da kod mnogih ljudi taj strah ne postoji jer u suprotnom ne bi postojali ni ratovi kao najdrastičniji oblik kršenja Božijih zapovesti.

7

765443

Gost
Tako je.
*
Duhovni razvoj je razvoj našeg duha.
Razvoj našeg duha je usavršavanje našeg duha.
Usavršavanje je napredak kao približavanje i usaglašavanje sa savršenim duhom.
Savršeni duh je Duh Sveti.
Duh Sveti je (ko ne zna) treće Lice Božje. Sam Bog je Duh Sveti.
Čovek je tako pozvan na put duhovnog razvoja s ciljem da bude kao On, Bog.
To je duhovni razvoj čoveka.

Ovo je moje mišljenje.
Sta je duh i duhovni razvoj?

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.125
Može da bude obesmišljena ako ne služi duhovnom razvoju. Recimo, ovako
kako Tab vidi religiju, ona nema razloga da postoji.
opet ponavljam u prirodi čoveka je i duhovnost. bez obzira kakvo uređenje ima jedan narod, često mi to nazivamo sujeverjem. ako nema definicije božanstva, on će je videti u nekom ljudskom autoritetu i daće mu atribute boga. "moderni" ateisti negiraju boga na "nebu" pa ga spustili na nauku. iako su nekad kritični prema svom bogu (nauka) ipak je zadnja njegova. stvaranje kulta.

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495

Sva ta pravila su u nama.
Da li ti je mirna savest kada ukrades, kada slazes, otimas, varas, psujes boga, itd?
Vidis...

Zakon je napisan dodatno da niko ne bi imao izgovor.
I za one koji su na sve oguglali.
Rimljanima 4,15...jer gdje nema zakona nema ni prijestupa.

Rimljanima 2,14Jer kad neznabošci, koji nemaju zakona, po naravi čine ono, što je po zakonu, onda su oni, koji nemaju zakona, sami sebi zakon.
Rimljanima 2,15Oni dokazuju, da je ono, što zakon zapovijeda, napisano u srcima njihovim. Savjest njihova svjedoči im, i misli, koje se među sobom tuže ili i brane,

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
Smisao religije?

Covek sve na ovom svetu zloupotrebljava.
Da li je zloupotrebljeno zboh toga lose ili covek koji to radi?

I mi mesto da izvrsimo rehabilitaciju i razotkrojemo krivca, mi okrivimo zloupotrebljeno?

Smisao religije je vracanje coveka Bogu i prvobitnom kakav je stvoren i za sta je stvoren.
To jest spasenje coveka.
Uostalom covek je i duhovno bice.
Samo zajednica sa Bogom moze da mu zadovolji tu potrebu.
Inace ce posezati za raznim stvarima ( kao narkotici, igricama itd) koje ce ga uciniti zavisnima.
Jer je u potrazi a Boga nece.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Sta je duh i duhovni razvoj?

Duh i duša,
duhovno i duševno,
da li je isto ili različito?
(Postavio sam ovo pitanje i uveo duševnost da bismo lakše razumeli duhovnost.)

Po mom mišljenju, nije isto.
Duh je vezan za vertikalu (s Bogom), a duša za horizontalu (za odnose s ljudima i tvorevinom).
Duhovnost se odnosi na vezu s Bogom, ili s predstavama o Bogu u različitim formama, monoteističkim i politeističkim.
Duhovnost se tokom života razvija, od potpuno nerazvijene (kod bebe), pa preko zamrle ili potisnute ili devijantne, do uzvišene.
Uzvišena duhovnost stremi Božjem Duhu, Duhu Svetom, i razvija se kako sam napisao u #9.

Poslednja izmena: