Smisao religije

Posmatraj ih izvan snimka u manastiru i videces.
Zato nista nisam kazao niti davao primere.
Nase duhovne potrebe moze da zadovolji dobar film, muzika, knjiga itd.
Ali samo dok konzumiramo.
I ne apsolutno.
To moze samo Bog.

.
Pa evo ja tebe posmatram na forumu i moj licni utisak je da si daleko od duhovne ispunjenosti. Da ponovim, moj licni utisak.

Licno iskustvo ne misljenje.

. Korincanima 2,13Koje i govorimo ne riječima što je naučila čovječija premudrost, nego što uči Duh sveti; i duhovne stvari duhovno radimo.
1. Korincanima 2,14A tjelesni čovjek ne razumije što je od Duha Božijega; jer mu se čini ludost i ne može da razumije, jer treba duhovno da se razgleda.
To ti i kazem. Tvoje licno. Kao sto i drugi ljudi imaju svoja licna iskustva sa svojim bogovima. Ili bez bogova.

bilo koje..sustinske razlike izmedju religija nema, ako izuzmes filozfiju budizma.
Познавање суштинских разлика у твом посту и глави нема, осим можда према будизму, који и није религија него филозофски систем...

Постоје религије и вера, тј. једина религија тј. релација према Богу... остале су однос ка човеку, зато се и зову религије, а не вера...

Дакле хомоцентричност тј. твој разликовани будизам, и теоцентричност тј. моје неупоредиво Православље...

Da li je religija osmisljena da bi se ljudi usmeravali na pravilno ponasanje a posle je zloupotrebljavana od strane onih koji bi trebali da je sprovode?

Ako pogledamo cisto po slovu, sve sta pise u Bozijim zakonima i pravilima je nesto sto bi ljudi trebali da primenjuju i kako bi ljudi trebali da se ponasaju i da nema tih pravila.
Zasto onda postoje ta pravila?
Da li su bas i osmisljena od strane nekih mnogo pametnih ljudi u proslosti da bi strahom, jer koncept religije kako god okrenemo je strah od Bozije kazne i sta ce se desiti jednog dana jer je bolje otici u raj nego u pakao, ljude usmerili u pravilno ponasanje.

Religija je nacin zivota , ili da ovako to definisemo

Religija koju Bog poslje ljudi je nacin zivota sa kojem je Bog zadovoljan da covjek zivi, to je nacin zivota koji donosi covjeku sretan zivot i vodi ga putem koji ide prema Raju a udaljava od Pakla na buducem svijetu.

Back