smak sveta. uopsteno.

Ne bih da spamujem, ali danas sam imao san, kako je kometa, ustvari meteorit, pao blizu moje skole.

Prvo sam video dugacak trag na nebu a zatim bljesak i pozar. Pojurio sam da uzmem delic tog meteora, ali se odjednom smracilo, i u meteor je udario grom da me je odbacio nazad. Pobegao sam kroz neki kafic, a kad sam hteo da se vratim, ta zona je bila blokirana i bilo je vatrogasaca, policije i nekih stranih vozila.

Hm, cudno??!!

Eto vidis koja je razlika. Ti ne razmisljas da ces skorije umrijeti. Da razmisljas izvrsavao bi neke vjerske duznosti jer kraj vremena se vezuje za Sudnji dan kada cemo odgovarati za svoja djela. Vrijeme van obaveza (slobodno vrijeme) mogu provoditi bilo kako. Koja je razlika?!

ae ipak da se vratimo na poentu.
ps ovde ima i vernika i nevernika, ne zive svi ljudi jednako.

ae ipak da se vratimo na poentu.
ps ovde ima i vernika i nevernika, ne zive svi ljudi jednako.

mozda je to i glavna razlika... Vjernicima je mnogo lakse jer imaju bar malo nade da smrt nije kraj i da ce biti prozivljeni...
Dok je za ateistu najveca frka. Njemu je to poslednji dan (u mislima). A kada mislis da je kraj, da ces postati samo jedan beznacajni dio crne zemlje, onda stvarno mora da je tesko. Ne samo tog dana, vec i citavog zivota...

Evo sale na racun ateista: (interesantno)
atheistlogic-1.png

Da znam da ce da nas kokne meteor?narucio bih karadjordjevu, otvorio Henesi, zavalio se u fotelju, prekrstio noge preko kafe-stocica, zapalio tompus i sacekao to.Nema svrhe panicariti u takvim situacijama.Uprosceno, moja reakcija bila bi:J.bg, sta da se radi.Kad vec mora da bude gotovo, daj da bude gotovo sa stilom.

mozda je to i glavna razlika... Vjernicima je mnogo lakse jer imaju bar malo nade da smrt nije kraj i da ce biti prozivljeni...
Dok je za ateistu najveca frka. Njemu je to poslednji dan (u mislima). A kada mislis da je kraj, da ces postati samo jedan beznacajni dio crne zemlje, onda stvarno mora da je tesko. Ne samo tog dana, vec i citavog zivota...

Evo sale na racun ateista: (interesantno)
atheistlogic-1.png

Nisi spomenuo one koji ne veruju nego znaju. Verovanje ili prosta religija je tkz."filozofija za mase".. za one koji ne umeju da misle pa zato veruju.

Ateizam je za one koji umeju da misle ali samo u okviru jedne moci uma, ili zakljjcivanja iz uzroka o posledici a za koju oni misle da je sve i svja moci ljudskog uma.

Postoje kao sto rekoh i treci koji ne veruju vec znaju koji mogu da spoznaju ,ne hipotezu, nego cinjenicu idealnosti opazajnog sveta i samim tim postojanja realnosti izvan pojave... koja sve nas ceka ka onom prema cemu plovi brod zivota.

Nisi spomenuo one koji ne veruju nego znaju. Verovanje ili prosta religija je tkz."filozofija za mase".. za one koji ne umeju da misle pa zato veruju.

Ateizam je za one koji umeju da misle ali samo u okviru jedne moci uma, ili zakljjcivanja iz uzroka o posledici a za koju oni misle da je sve i svja moci ljudskog uma.

Postoje kao sto rekoh i treci koji ne veruju vec znaju koji mogu da spoznaju ,ne hipotezu, nego cinjenicu idealnosti opazajnog sveta i samim tim postojanja realnosti izvan pojave... koja sve nas ceka ka onom prema cemu plovi brod zivota.

Znam sta zelis da kazes... Skroz pogresno. Nikada tako ljudi nisu razmisljali, ali sada konacno postoji neko ko ih moze natjerati da tako misle. (nekada ces mozda ovo i razumjeti)
Za mene religija nije slijepo i bezuslovno vjerovanje... Naprotiv, to je najvrjednije znanje. Ali se do njega tesko dolazi.
Postoje ove grupacije:
- Oni koji razmisljaju
- Oni koji ne razmisljaju (slijepo vjerovanje) i
- Oni koji razmisljaju ali u smjeru koji nikuda ne vodi (uski pogledi) (ali za razliku od prvih, takvo razmisljanje je izazvano)

Ovi prvi su oni koji uce. Ne dozvoljavaju da im se namece misljenje NASA-e ili Crkve. Medija, ljudi i sl. Jednostavno uce i sticu znanje na osnovu kojih formiraju svoje misljenje. Tako se otkriva istina. U ovoj grupi su iskreni vjernici koji nemaju izbora osim da budu pokorni Bogu zbog proste cinjenice sto znaju! (naziva se vjerovanje samo zato sto ne vide ono sto se ne moze vidjeti ali je znanje ucinilo vjeru kao da vide nevidjeno)

Druga grupa je najveca. Medju njima su svi oni koji su prihvatili religiju svoje porodice bez ikakvog razmisljanja. Jednostavno smatraju da tako mora da bude.

Treci su ateisti. Ljudi koji razmisljaju ali nemaju dovoljno znanja. Tada usled nemogucnosti da objasne stvari koje ne mogu vidjeti gube vjeru. Uz to, danas "svjetska vlada" sprovodi i plan da kontrolise umovima ljudi putem medija. Tako da je vjerovatnoca da ste ateista u danasnjici a da niste u drugoj grupi - ogromna!

Verovatno bi bilo vidljivo, ali ne bi se znalo kako ce se zavrsiti...Ljudi su o osnovi uvek optimisti...

Covek uvek veruje samo u ono u sta ZELI DA VERUJE, a ono sto ne zeli potiskuje u svesti...

Raspravljalo bi se sta je to, odakle je, naucnici bi jedni tvrdili jedno, drugi drugo, niko ne bi bio siguran...

Sve dok konacno, jedno 24 sata pre udara, kada vise ne bi moglo da se skriva, svi najpoznatiji svetski politicari konacno ne bi rekli covecanstvu: "Dolazi kraj...."

I tada bi nastao haos....

cuj,stoji
ali...dve stvari
prva....nije covek optimista jer je takav po prirodi,vec jedino moze da se sklupca i moli boga da ce to da ga omasi:)

druga je,cisto sumnjam da bi nastao haos,pre verujem da bi ljude uhvatila nirvana,sedeli bi po ulicama,pusili cigare,jeli,pili...ko moze....generalno,mislim da bi ih uhvatila velika apatija,pre nego haos...jer u tim situacijama,sta ti vrdi da krades patike,ili televizore ko onomad crnci u LA,za koji ce ti,ili da se svetis nekome da gubis vreme tih poslednjih trenutaka na neko tabanje ili ubijanje,kad ce ionako svi pomreti
verujem,da bi mnogi presudili sebi,i svojoj porodici,pre nego docekaju udar

za smak iz svemira
astronomska jedinica je jednaka prosecnoj udaljenosti zemlje od sunca oko 150 miliona km
Treci Keplerov zakon:
http://sr.wikipedia.org/sr/Трећи_Кеплеров_закон
iz toga koliko ja vidim sto veca velika poluosa to sporije kretanje tela, npr. Merkur 47 km/sekundi, Zemlja 30 km/s, Jupiter 12km/h, s tim sto planete neaju previse vrliko razliku izmenju male i velike poluose elipse kojom kruze oko sunca, dok komete mogu imati velike razlike poluosa (izrazenije elipse), pa se pitam da li mozda sto blize suncu to se brze krecu tela ili to nema veze
1937 god. jedna kometa je prosla na 2 miliona km od Zemlje, sto je blizu u tim pojmovima, da je isa pravo na zemlju brzinom 30km/s 2 mil. km bi presla za oko 18.5 sati ako nisam omasio, privlacenje nje i zemlje bilo je oko 130 - 160 slabije neko sto je izmedju meseca i zemlje, ako i to nisam omasio, ako bi nesto pravolinijski islo tom brzinom na nas a mi saznamo 1 godinu pre odara, onda je to 950 mil. km od nas u trenutku kada saznamo, nesto malo vise nego sto je satur udalkjen os sunca, ili 6,3 nasi udaljenosti od sunca, ako sam tacno izracunao, neka od podela kometa prema orbiti je na kratko i dugo periodicne, kratko periodicnih ima dosta u jupitrovoj familiji koje poticu iz kajperovog pojasa koji je nesto iza neptuna, to su one ciji su velike poluose (udaljenost od sunca)- afeli suprotno od perihela, do mozda 45 astronomski jedinica od sunca (AJ), a preko toga ili preko 200(nejsana podat) su dugoperiodicne, njihovi periodi obilazaka oko suca su duzi od 200 god, dosta njih potice iz ortovog oblaka koji je 2000 AJ do 100.000 AJ od sunca. neke od njih postanu jupiterove, prolazak kometa pored velikih planeta utice na njihovu osu, postoje one cije ose se ne mogu utvrditi, postoje one koje napuste suncev sitem polse jednog obilaska, komete su pretezno od leda, prasine, pri prolasku blizu sunca isparavaju, imaju svoju atmosveru - komu koja je retka, primer orbite halejeve kometekada je najbliza sincu se nalazi se izmedju Venerine i Merkurove orbite,ali se potom otisne cak i do iza Neptunove orbite. imaju precnike jezgra i do 50 km. Asteroidi su cvrsta tela ima ih dosta u pojasu izmedju marsa i jupitera, kajperovom pojasu, po definiciji su im precnici veci od 50m(koliko se meni cini zar nisu oni veci i od kometa), najcesce kruze oko maticne zbezde ili sateliti vecih palneta Ja se pitam koliko u napred mozemo znati da li ce nas udariti, ili mozda mozemo znati kada vidimo da im putanja ide blizu zemlje pa ce udariti lili sami od sebe ili ce ih gravitacija privuci. ako su orbite ili sama tela nepoznata ili ako se mejja putanja, sl., mozda se moze saznati ublizu pre udara, a ne npr. godinu u napred ili vise / manje. ima o Astronomiji na wikipediji, pa ko voli
U Suncu se nalazi oko 99.8% mase Suncevog sistema.

e sad meni pala jena ideja na pamet, npr. otkrijemo da kometa, ili asteroid leti na nas i imamo dovoljno vremena da lanisiramo ili priblizimo joj vec lansiranu fuzionu bombu:mrgreen:, mozda mora biti jaca hiljadu ili par hiljada puta od bombe od 50 MT sto je jednako snzai Car bombe (odnos velicina udarnih talasa je jednak odnosu kubnom korenu odnosa snaga bombe), a mozad i to nije dovoljno, bila bi snage reda GT-ima, ako je uopste moguce napraviti i aktivirati takvu bombu, mozda ne bi svo gorivo otislo u reakciju pa bi bila slabija. morala bi prici dota blizu putanje komete a zavisi kako bi se to odrazlio na ju jer npr. meteroid kada uleti velikom brzinom u atmosferu planete, zagreva se, gori i isparava zbog ogromnog trenja, samo sto ovo me bi bilo bas to isto, morala bi prici dovoljno blizu a da je ne udari kometa pre ekplpzije ili nesto sto leti oko nje a sto bi je unistilo, verovatno na iznad 15 km od komete ili manje, bila bi sporija mozda od 6 - 18 puta od komete, te verovatno jedio moze da se postavi blizu putanje i krene najbrze sto moze u smeru putanje komete radi vece produktivnosti i saceke trenutak dolaska i vemena potrebnog za aktiviranje, morala bi biti tacna u sekund, verovatno svojim radarima prateci kometu ili navodjena ili kombinacija, sl, ..., kometu bi izlozila reakciji kratko vremenski mozda 2-10 sekundi, a mozda gresim, bila bi izlozen skoro samom centru reakcije, komete verovatno imaju puno vodonika u svom sattavu, i slicnu atmosveru, pa bi se reakcija mozda nastavila i na kometine izvore, te bi bila mozda neuporedivo jaca od predvidjene, samo da se ugasi pre nego sto ce kometa ili njeni ostaci (ako akcije uspe) najverovatnije ipak pasti na zemlju, jer ako se ne zaustavi (pitam se koliko bi tajala)ili ostane toliko vruca od reakcije bilo bi to kao da nas je pogodila mini zvezda:D ili cak gore, akcija napada mora biti dosta daleko od zemlje i njene atmosvere, upaljac-fisiona bomba (ili vise njih ako je to moguce i bolje zbog kolicine goriva za fuziju) za fuzionu bombu bi radi sigurnosti trebao ici drugim brodom od onoga kojim ide rezervoar fuzijske, irazni drugi sigurnosni uredjaji, tajmeri, ..., jer ako reakcije nekom greskom bude u atmesveri ili blizu atmosvere zemlje sa zemljoim i svemu njenom je zasigurno gotovo
ili ako je manje tele da ga gadjamo obicnim projektilom ili sa vise uzastopnih projekktila, koji ce izci njegovim smerom ali suprotnim pravcem, samo da ne sagori pre udara, moglibi i za vece telo isto ti da ga oslabi pa onda fuzijsku

Poslednja izmena:
U poslednje vreme sve su cesci i sve glasniji oni koji smatraju da ce se u skoroj buducnosti svetu dogoditi neka velika i globalna katastrofa....

Atomski rat, talasi sa Sunca, pandemije opasnih bolesti, katastrofalni zemljotresi glogalnog karaktera, kalendar Maja......

Ko zna....?

Uglavnom, danas i ozbiljni naucnici i ozbiljni politicari kazu da treba PRAVITI STO VISE SKLADISTA ZA PREZIVLJAVANJE....

Skladista treba da budu ukopana u zemlju i da se u njima nalazi dovoljno vode, hrane i ostalih potrebstina za najmanje 6 meseci do godinu dana zivota potpuno izolovano od spoljne sredine...

Cak preporucuju da vise porodica prave ZAJEDNICKA skladista kako bi se uspesnije branili od hordi koje ce lutati i traziti bilo sta za jelo...

Ovo nije naucna fantastika.

Ovo je OZBILJNA STVAR i ljudi bi i u Srbiji o tome trebali vise da misle, a ne da sve shvataju OLAKO.

Prezivece eventualno oni koji su mudriji i bolje pripremljeni.

Back