Sluzenje vojnog roka - da ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme SAS19
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
najveca bruka je kad decko ide u "onu" vojsku sto se sluzi po bolnicama , crvenom krstu i sl a njegovi mu naprave ispracaj.........

Ispraćaj je generalno glupa stvar, težak debilizam...ali više takav čovek zaslužuje da mu se napravi ispraćaj jer ide tamo u neku bolnicu da radi humane stvari, pomaže na neki način u spasavanju životam a ne uči da ubija..

Redovno odsluzenje vojnog roka bi trebalo vratiti na jednu godinu iz vise dobrih razloga:
- Redovan vojnik na odsluzenju je najbolji vojnik (1.Manje kosta od profesionalnog vojnika i na raspolaganju je 24 sata, 2.Uz dobru obuku dobija se izvrstan i hrabar borac (mnogo cesce su mi profesionalci takozvani specijalci pametovali oko izvrsenja zadataka od redovnih vojnika koji su se pokazivali hrabriji, sposobniji i odvazniji), 3.Drzava dobija na odbranbenoj moci jer brojno stanje nase profesionalne vojske je vrlo potrosno u ozbiljnom ratu i sta onda -kapitualacija mozda?, 4.Ti momci su u vojci sazrevali kao licnosti i postajali pravi ljudi, dodatno se socijalizovali (jer su bili spremni da i poginu za druge, ovo je ono sto se kroz obuku usadjuje i razvija), oni koji nisu okusili sta je zivot i bili ispod maminog skuta i tatinog kaputa definitivno su postajali svesni sebe i da taj skut i kaput nisu trajno resenje. Takodje u vojsci su sklapana najiskrenija i najdugotrajnija prijateljstva.
Verovatno sam ispustio dosta toga, ali mislim da sam glavno naveo uostalom neka i drugi dopune sa argumentima za i protiv.
Argument da se gubi dragocena godina zivota za mene nije argument, jer godina u kojoj ces spoznati sebe nauciti puno toga i upoznati dosta drugih ljudi uz razvijanje svesti da se otadzbina mora braniti nikad nije izgubljena.

prvo da se nasmejem :hahaha:

To, za jednu godinu sluzenja mozes da sanjas, posto nemaju kesa ni za 6 meseci.
Hrabar borac? Vecina ljudi u vojsci je tu zato sto to moraju i to od njih okolina i ocekuje, a ne da dobije na hrabrosti.
Sazreti kao licnosti i postati ljudi, socijalizovati se.... e ovo ti je najsmesnije. Iz vojske jedino mozes da se vratis sa psihickim posledicama, ciji je uzrok izivljavanje neizivljenih staresina (evo komsija u pancevu, pre neki dan u dva sata nocu su iznosili krevete sa drugog sprata napolje na pljusak i tamo ih namestali posteljinu dva sata po pljusku i zatim ih ponovo unosili unutra). Samo mi kazi da je to normalno i da cu tako da postanem covek i da sazrim kao licnost. sto se tice socijalizacije, komsija kaze da je tamo gomila kretena, narkomana i alkosa, i da se pokajao sto je popustio pod pritiskom familije i otisao u kasarnu. Primaju sve, jer oni koji misle svojom glavom i nece da se niko izivljava na njima ili su na skolovanju ili na drugim vidovima odsluzenja "duga" koji nikad nisu ni napravili. Boli me uvo za prijateljstva, imam ih dovoljno i ovako, i previse. Ja nisam mamin i tatin sin, zivim sam sa devojkom i radim a pri tom sam u junu zavrsio i fakultet.
To je gubljenje vremena i nemam nameru da 6 meseci protracim u zatvoru, gde mi se ogranicava ljudsko pravo, pravo na slobodu.
necu ni da se obucavam da koristim visoko sofisticirane tandzare iz 80ih godina, sa vise od 70%defekta cevi, tako da treba da gadjas metar pored mete da bi eventualno pogodio metu.

Poslednja izmena:
Е благосе нама са овом омладином што има срце ко "чмичак" и како ови горе веле, само гледају своје дупе... Свака часс момци, надамсе даћевам то ваше дупе узвратити кад вам буде требало...

Rasprava nema smisla jer postoje 2 grupe ljudi
1 grupa su slepe patriote - koji jesu za vojsku (patriotizam jeste dobra osobina samo patriotizam celoga naroda pada u vodu ako je predvodnik gmaz sto je slucaj kod nas u zadnjih.... mnooogo godina

2 grupa ljudi su ljudi koji potcenjuju patritizam mnooogo bas iz tog razloga sto nas vladajuci vrh predstavlja ... puno reci nimalo lepih bi mi trebalo da donekle oslikam sta mislim o njima

Sistem nam ne valja bas zato sto se te 2 grupe ljudi stalno kose u razmisljanju umesto da se udruze
2 grupa trezvenije razmislja (po mome misljenju) ali im fali postojanost u odlukama gde 1 grupa izlazi u prvi plan i da naglasim ni jedna od te 2 grupe ljudi nije za potcenu

meni je 31 god a bio u vojsku 98,99.na kosovu.i to 15 meseci meni je nesto ostalo u dusi sto se kaze neki dozivljaj ali sto se kaze trebace nam to nije u pitanju da se covek brani ili neznam sta ali covek treba da razmisli na cemu je po meni je ako covek nije sposoban za vojsku onda za sta je ako nije za to svaki muski pol treba da ima cast pred svojoj drzavi da je postuje

meni je 31 god a bio u vojsku 98,99.na kosovu.i to 15 meseci meni je nesto ostalo u dusi sto se kaze neki dozivljaj ali sto se kaze trebace nam to nije u pitanju da se covek brani ili neznam sta ali covek treba da razmisli na cemu je po meni je ako covek nije sposoban za vojsku onda za sta je ako nije za to svaki muski pol treba da ima cast pred svojoj drzavi da je postuje

Umesto što si se lomatao '98 i '99 po kasarnama, mogao si za to vreme malo da se opismeniš. Ni tačka, ni zarez, ni glava ni rep. :roll:

Odslužio i mogu reći da trebaš odslužiti vojni rok samo ako te zaista interesuje to (da ne kažem da se ložiš). No, zakonska je obaveza još jedno vreme i šta se mora, nije teško :) Civilno služenje je samo šteta po budžet MO i same Vojske a produkt gej lobija i NVO-cija pre 7-8 godina. Srbija, nažalost, ne sme da bude sila kao što je bila 90ih, kada je imala i ljudstvo i tehniku. Tad je bila pretnja, sada više nije i Amer je rekao da ne sme više nikad. Nikad ne postoji, zeznuo se Amer ;)

E, interesantno je videti kako o vojsci razmisljaju ljudi koji UOPSTE NE ZNAJU STA JE TO. Nisu proveli u vojsci NI JEDAN SAT. Ali imaju svoj stav, koji su izgradili na svom strahu, i spremni su da popljuju sve druge, samo da svoj strah sakriju.

Vojsku su, rame uz rame, decenijama sluzili bogati i siromasni. Stavljani su u iste uslove, ucili sta znaci biti pretpostavljeni i potcinjeni, ucili se zivotu. Ako su bili pametni, ucili su mnogo tu. Ako nisu, shvatali su to kao besmisleno mucenje.

Imao sam priliku, nedavno, da upoznam jednog coveka, velikog profesionalca u svom poslu, slobodno mogu reci naucnika, jer je doktor elektrotehnike. Sa puno ponosa je pricao o svom sluzenju vojnog roka, o svim mukama i zadovoljstvima. A to je covek u godinama, verovatno umoren zivotom i prepun iskustva.
Ovde na temi, komentarise nam vojsku mlad covek, koji se zavukao pod suknju svoje devojke i misli da je, time sto je zavrsio fakultet, napravio "Bog zna sta". I ne bi da ide da dozivljava nova iskustva, seksualno mu je dovoljno.

Svoj PRAG se ne brani tako sto svako stane na isti i ceka da dodju da ga napadnu. Takav pristup vodi slabosti i unistenju. Covek koji ne moze ni sebe da odbrani, ne moze odbraniti svoju porodicu. Bez organizovane odbrane niciji prag nece biti bezbedan. Zato postoji vojska. A, ako vam je seksualno iskustvo jedino sto ste imali za cilj da dozivite, u ekstremnim situacijama, takodje, mozete samo da se ebete.

Ne omalovazavajte ono sto ne poznajete, posebno ako nemate pojma o tome. Ovaj svet ne tezi napretku vrste i blagostanju. To pokazuju najmocnije svetske drzave koje seju ratove sirom sveta.

Svako je kovac svoje sudbine, a imam utisak da su u Srbiji mnogi zagubili cekic.

Sluzenje vojnog roka-definitivno DA.

Poslednja izmena:
Служење војске дефинитивно зависи од човека до човека...реално није свако за војску ...и неком је то губљење времена а неком није јер неко можда има жељу можда да постане професионални војник а колико знам не може бити док не одслужи војни рок...Свакако да нетреба потрошити годину дана на нешто што није обавезно али не треба ни тих годину дана провести седећи кући незапослен...

Mimice ,definitivno me iznenadjujesh :D...

Da bi se odgovorilo na ovo samo pitanje treba pogledati i kakva je to materijalna organizacija i kadrovi - danas.
Ovo danas NIJE vojska ,prema tome -NE.

Kizice, ti mene ne iznenadjujes. Nisi odrastao ni malo, u medjuvremenu...

Ne, nego je vojska bila samo kad si ti bio u njoj.

Stanje i forma vojske, danas, je drugacija od one "narodne". Nisam pristalica ovog oblika vojske, koji je trenutno zastupljen. Smatram da je vojska regrutnog sastava bolje resenje. Ako ima para.

Ali..ja ne odlucujem o tome kakva ce vojska biti. Srbija je, kroz istoriju, menjala politiku, granice, vojsku. I sve to u krajnjim krajnostima. Prezivece ovaj narod i ova vojska i ovaj oblik. Sve dok postoji i jedan "pravi" Srbin.

Sve za Srbiju, Srbiju ni za sta!!!

Regruti danas idu u vojsku isto kao sto su isli godinama unazad. Samo krace.

A, to, da li radi asov, to je prica za sebe. Svaki je vojnik metlao i asovio. Svaki. Pod tim podrazumevam i staresine. Do najviseg.
Asovio je i KiZo, pa cak i ja. Nekad se asovi vise, nekad manje. Kad nema ljudi, asovi se vise. A sad nema ljudi. I samo je to razlog zbog kog se radi asovom, a ne zato sto je "Bogom dani za rat" KiZo otisao iz vojske.
Covek mora da bude spreman da izdrzi sve, i zadrzi jasan cilj. Samo dostojanstveno.

Ne brini - 120/80.

Drago mi je da to cujem...

I dalje mi ne rece cilj i efikasnost obuke ,sredstva na kojima se obucava ,staresinski kadar?
Nesto ne verujem da ce ashov , metla ili strojev korak, uplasiti neprijatelja- dostojanstveno :D

Staresinski kadar je, mahom, isti kao i pre. Mozda i nazalost, a mozda i ne. Lose je sto staresinski kadar stari, a dobro je sto iskustva ostaju.

Vojnici su obucavani kao i ranije, po istom planu obuke. Vreme je krace i neminovno je da rezultati budu losiji. Sto ne znaci da su ti momci manje sposobni od svojih prethodnika. Cak vise cenim njihovo sluzenje od onog pre 10, 15 godina. Mogli su se, kao kolege forumasi, pojedini, sakriti kod devojke i sacekati 2011.
Sredstva su skromna, kao i Srbija sto je.
Neprijatelja ce uvek plasiti najvise to sto su Srbi, i sto veruju u ono za sta se bore. Bilo je i bice.
I stari srpski vojnik je dolazio u rat iz njive, pa je terao neprijatelja brze nego iko.

Staresinski kadar je, mahom, isti kao i pre. Mozda i nazalost, a mozda i ne. Lose je sto staresinski kadar stari, a dobro je sto iskustva ostaju.

Vojnici su obucavani kao i ranije, po istom planu obuke. Vreme je krace i neminovno je da rezultati budu losiji. Sto ne znaci da su ti momci manje sposobni od svojih prethodnika. Cak vise cenim njihovo sluzenje od onog pre 10, 15 godina. Mogli su se, kao kolege forumasi, pojedini, sakriti kod devojke i sacekati 2011.
Sredstva su skromna, kao i Srbija sto je.
Neprijatelja ce uvek plasiti najvise to sto su Srbi, i sto veruju u ono za sta se bore. Bilo je i bice.
I stari srpski vojnik je dolazio u rat iz njive, pa je terao neprijatelja brze nego iko.

mimili kadar nikako nije isti ostali su, poltroni ,dupeuvlakaci , propalice , tupadzije , i karijeristi , sa moodima ko u klikera.
Vojnici se obucavaju u hladu ,dok im staresine prepricavaju nezanimljive dogodovstvine iz ratova da bi se pravili vazni. Puska ,bomba ,tromblonska mina ,da ne govorimo o PT ,PA , minerima , i ostalim specijalistima -nista od obuke ,nista od moderne opreme za telekomunikacije - rup-ovke su i dalje u modi ,obuka na nekim bespilotnim letelicama nula ,gadjanja jednom u 100 godina par dnevnih i jedno nocno ,nema pokretnih meta...katastrofa. obucenije je lovacko drustvo.
Sredstva nisu skromna ,unistene strele barem su mogle biti iskoriscene za vezbovna gadjanja , mine unistene .
U vojsku se ide kao i na poso, rad i ucenje,i profesionalnost da se radi kako TREBA, a to ne znaci drk-anje u hladu,cekanje da prodje rok -premazivanje kamionskih guma imalinom itd...

Srbi ,meksikanci,poljaci,turci ili asteci ime ko ime nista ne znaci ,svi su imali i pobeda i poraza, a njive zvrje zaparlozene odavno.
Dosad si vec izredjao nekoliko propalih parola ovde- bez pokrica ,molio bi da prestanes ,neozbiljno je i niko se ne prima vec oho-hoj

Poslednja izmena:
Ne baratas stanjem. Imas neke pretpostavke, koje nije tesko izvuci. Nagadjas, a u pojedinim slucajevima i lupas. Za neke primere mogao bih da kazem najpouzdanije.

Svako veruje u svoje parole. Ti veruj da je najbolja vojska bila kad si ti bio u njoj. A, to, da su u vojsci ostali samo ulizice i poltroni, karijeristi, po meni nije istina. Iz vojske su otisli oni koji nisu imali snage da ponesu teret teskog vremena. To je moje misljenje.

Ne baratas stanjem. Imas neke pretpostavke, koje nije tesko izvuci. Nagadjas, a u pojedinim slucajevima i lupas. Za neke primere mogao bih da kazem najpouzdanije.

Svako veruje u svoje parole. Ti veruj da je najbolja vojska bila kad si ti bio u njoj. A, to, da su u vojsci ostali samo ulizice i poltroni, karijeristi, po meni nije istina. Iz vojske su otisli oni koji nisu imali snage da ponesu teret teskog vremena. To je moje misljenje.

Ma nije nikada valjala jer nije ni bila Srpska Vojska ,nego neki mutant. Ali da je bila bolja-jeste.
Vidis ja bas drugacije mislim i relanost to potvrdjuje u vojsku su otisli oni koji nisu imali snage da ponesu teret teskog vremena U CIVILSTVU. Zna se sta danas kapetani govore potencijalnim desetarima koji hoce na kurs -zensko kad nema kud siri noge, a musko- obuva cokule.ko nema gde neka se javi.

Poslednja izmena:

Back