Победоносцев
Stara legenda
- Poruka
- 86.600
Јесам читао интервјуВерујем да је Брижит у праву и да је Меланија скроз забавна и бистра, нешто као Софија Вергара, само са мање темперамента.
Мислим да хладан туш према Ангели има више везе са њеном земљом него њом као особом.
Немачка није напала Сирију, што је за њега тешка повреда ега. Не плаћају довољно за НАТО монструозност, имају само мало војника у Малију и Авганистану и то је то. They ain't pullin' their weight!
POTUS верује да немачки стандард и БНП потиче од чињенице да Америка де факто финансира одбрану Немачке, док је Бундесвер у другом плану. Уз све то га нервира што немачка кола доминирају по Америци, док у ЕУ нема америчке робе. По њему се висок стандард ЕУ држава заснива на отворености америчког тржишта према ЕУ, која је с друге стране делимично протекционистичка према Америци. Тп га све иритира.
Макрон је, с друге стране, послушан и фини. Да ли то ради зато што је Француска тотално раскантана и нема другу опцију него да га слепо прати, зато што из Трампове сенке може да иживљава сопствени комплекс Наполеона, или зато што је Тројански Коњ ЕУ који треба мало да омекша и исконтролише Трампа (Trump whisperer) не знамо, а није ни битно за фабулу.
Ја најискреније мислим да је Трамп више у фазону онога што наш народ часни зове что вижу то пою - уопште се не труди да буде шармантан са људима који му се не допадају већ отворено показује нетрпељивост, all strategy be damned. Само указивање Ангеле на његовим вратима је вероватно довољно да му отворено поквари расположење, још пре него што почне да му нешто кењa и попује у маниру средовечних жена.
Не мислим да је много упознат са природом немачке социјалне државе, политиком Немачке током заливских ратова и сл.
Макрон, ма како идеолошки сумњив био теби или мени, је без сумње веома, веома шармантан човек када пожели да буде, и тај шарм примењује прецизно и стратешки. Јасно је да је шармирао Трампа, јасно је да је то за њега стратешки, вишегодишњи пројекат, и да покушава да на тај начин да одређен динамизам не само спољној политици Француске него и сопственом имиџу код Француза, који су, кажу, увек уживали да виде своје председнике како се шепуре на светској сцени.
Фрау Меркел је и појавом и карактером, и стратешким наступом и спефицикумом сопствене унутрашње политичке сцене сасвим неспособна за ишта слично, баш као и Тереза Меј. Дубљи стратешки мислиоци од Доналда Трампа би, ако мене питаш, имали хоризонт који се уздиже изнад тога, али Трамп је човек из неке сасвим, сасвим друге приче.