Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije - ko bi se tome nadao? (Google maps)

Pa ne može nešto što je pisano 1858 godine biti verodostojnije nego što je pisano u savremeno doba. Istorija kao nauka se razvijala.
No mislim da ta rasprava nije toliko ni bitna , teško da neko može da negira albanski element u Dušanovom carstvu .
U tome je i Fazon bre decko , jer original i nema od Cara Dusana ! On nas neznaci nista , ama bash nista .
Sta se tice toga dali smo tada postojali prelistaj moje postove ..

Па, Албанија је територија, географска одредница, и нема везе или није имала везе са националним или етничким одређењем. На територији Албаније су насељени Шћипатари.Исправка, на делу територије Албаније, око планине Рабан...
Naselili su se u 11.veku. Najvise 2000 njih, bez žena, ostatak vojske Djorjda Manijaka, vizantijskog zapovednika.

Naselili su se oko grada Beograda, ispod planine Raban.

They settled under mount Raban and the city of Berat
.
Naziv Berat je nastao od turskog izraza starijeg naziva Bel(i)grad, što na slovenskom jeziku znači "beo grad", odnosno Beograd/, po kojem je bio poznat u grčkim, latinskim i slovenskim dokumentima, tokom srednjeg i kasno-srednjovekovnog doba. U 17. veku je Berat bio glavni centar trgovine i zanatstva Otomanskog Carstva na Balkanu, sa posebno čuvenim majstorima rezbarstva

Stavila sam mapu na pocetku ove teme, evo opet
38411089107710741077108hy1.jpg

Када Attaleiates помиње Албанце 1078. годинe и називa их становницима Рабана – Арбанон.
Тако исто чине и други византијски историчар Ioannes Scylitzes (1040-1101), тј. грч. Ἰωάννης Σκυλίτζης или Σκυλλίτζης/Σκυλίτσης, као и грчка принцеза Anna Komnene (1083-1153), латинизовано Comnena (grč. Άννα Κομνηνή). Она чак пише то име према српском изговору – Рабан.

Јужно од Рабана налазио се велики српски град Белиград, кога александријски (читај: грчки) географ Claudius Ptolemaeus (90-168), тј. грч. Κλαύδιος Πτολεμαῖος, помиње као Albanopolis (грч. Ἀλβανόπολις; albus, alba – бели, бела, бело) и по коме ће читава та област у 13 веку добити трајно име Албанија
.

Dakle, čitava oblast dobija ime prema Belom gradu, utvrdjenju koje se nalazilo tu pre nego su Šćipetari naseljeni.

Poslednja izmena:
U tome je i Fazon bre decko , jer original i nema od Cara Dusana ! On nas neznaci nista , ama bash nista .
Sta se tice toga dali smo tada postojali prelistaj moje postove ..

Pa to što za vas znači ili ne znači to nije problem istorije , postoje prepisi Dušanovog zakonika . Uostalom malo toga ima originalnog iz srednjeg veka i kada bi po tome gledali mi o srednjem veku i antici ništa ne bi znali.

@Srebrena
Taj moj post gore dovoljan je da obori sve tvoje tvrdnje , link je tamo .

...meni nista ne znaci da tebe ubedjujem Srebrena , ja mogu i sutati i ne-reogavati , tako cinis zlo samo tvojim sunarodnjacima ili mladima na ovaj forum koji ne znaju Istoriju ..

p,s, Berat je najveci Dan u Kuranu i nema veze sa vasim tekstom gore.

И ја сам чуо ту варијанту да су Шћипетари прозвани Арбанасима по тој области Рабану, Арбанону.
А име Арнаути, на неком афричком или арапском, нисам сигуран, значи "они који се нису вратили". У ствари, ти људи, које је повео Манијак, нису се никад вратили тамо одакле су пошли... Не знам да ли је ово тачно, али то је стварно тако и било, нису се вратили...

Мркаље, немој молим те да преузимаш Ћупуреву пропаганду/Ротковићево лупетање и постављаш је као неку истину.

Naravno, nije suština u Rotkovićevim nebuloznim zaključcima već u neosporivom postojanju ogromnog broja slovenskih toponima na teritoriji Nemačke. Da se poslužim Rotkovićevom ilustracijom nagnao me problem što nemam alternativne mape. Koliko je meni poznato, ni jedan jedini nemački naučnik nije sačinio mapu sa slovenskim toponimima na teritoriji Nemačke jer bi takva karta na plastičan način potvrdila starinu Slovena i dođoštvo Nemaca. Naravno da sastavljanje takve karte autocenzura nije dozvolila ni Trautmannu jer bi bio dobio ciklon B bez recepta - ovako mu je Gestapo "samo" zaustavio štampanje knjige 1939. Knjiga mu je objavljena tek 1950. kao reprint. Rotković navodi Trautmanna kao autora koji je iz arhivske građe povadio slovenske toponime između Odre i Labe, a sastavljanje trideset dveju mapa sa 12.000 slovenskih toponima u Nemačkoj pripisuje izvesnoj Hani Skalovoj, češkoj autorki.

Pročitaj mojih sedam postova na ovoj strani:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/276834-Hrvatski-barok-Proždiranje-male-dece-(zabranjeno-ispod-18)?p=16541254&viewfull=1#post16541254

Da pomognem , to Korovo etničkih Bugara jeste malo preterano više se radi o nekakavom amalganu azijskih Bugara pomešanih sa istočnim ogranakom Južnih Slovena koji su tvorili prvu bugarsku državu.
Eufemizam. To su genetski isti ljudi koji su tvorili prvu srpsku državu bez amalgama. Kad pređeš Blagoevgrad ulaziš u Aziju.

И ја сам чуо ту варијанту да су Шћипетари прозвани Арбанасима по тој области Рабану, Арбанону.
А име Арнаути, на неком афричком или арапском, нисам сигуран, значи "они који се нису вратили". У ствари, ти људи, које је повео Манијак, нису се никад вратили тамо одакле су пошли... Не знам да ли је ово тачно, али то је стварно тако и било, нису се вратили...

Svašta ljudi pišu , no to ne znači da je istina.
Inače pronašao sam prepis u kome se car Dušan naziva carom Albanaca . Hebiga Arberi do pre par minuta bih te ubio a sad vidim da si u pravu :)

Poslednja izmena:
Svašta ljudi pišu , no to ne znači da je istina.
Inače pronašao sam prepis u kome se car Dušan naziva carom Albanaca . Hebiga Arberi do pre par minuta bih te ubio a sad vidim da si u pravu :)

Па мора када су му на његовој територији... Око Рабана тј. Арбанона...

Pa ne može nešto što je pisano 1858 godine biti verodostojnije nego što je pisano u savremeno doba. Istorija kao nauka se razvijala.
No mislim da ta rasprava nije toliko ni bitna , teško da neko može da negira albanski element u Dušanovom carstvu .

Da, ali se i istoriografija "razvijala", odnosno, bivala politički usmeravana i modifikovana. Razvijale su se i metode manipulacije izvorima. Prema tome, najopštije i kratko rečeno, verodostojnost ne zavisi od godine proizvodnje naučnog rada ili rasprave.

Naravno, nije suština u Rotkovićevim nebuloznim zaključcima već u neosporivom postojanju ogromnog broja slovenskih toponima na teritoriji Nemačke. Da se poslužim Rotkovićevom ilustracijom nagnao me problem što nemam alternativne mape. Koliko je meni poznato, ni jedan jedini nemački naučnik nije sačinio mapu sa slovenskim toponimima na teritoriji Nemačke jer bi takva karta na plastičan način potvrdila starinu Slovena i dođoštvo Nemaca. Naravno da sastavljanje takve karte autocenzura nije dozvolila ni Trautmannu jer bi bio dobio ciklon B bez recepta - ovako mu je Gestapo "samo" zaustavio štampanje knjige 1939. Knjiga mu je objavljena tek 1950. kao reprint. Rotković navodi Trautmanna kao autora koji je iz arhivske građe povadio slovenske toponime između Odre i Labe, a sastavljanje trideset dveju mapa sa 12.000 slovenskih toponima u Nemačkoj pripisuje izvesnoj Hani Skalovoj, češkoj autorki.

Pročitaj mojih sedam postova na ovoj strani:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/276834-Hrvatski-barok-Proždiranje-male-děce-(zabranjeno-ispod-18)?p=16541254&viewfull=1#post16541254

Могу да разумем мотив иза постављања те мапе. Али, искрено, то ми дејуле као када би неко, у жељи да другој особи објасни ко је био Исус покаже овоме епизоду Саут Парка у којој Исус боксује против Сотоне. (са тим што људи иза наведеног цртаног немају манипулаторске мотиве као Ротковић, већ зезаторске).

Poslednja izmena:
Da, ali se i istoriografija "razvijala", odnosno, bivala politički usmeravana i modifikovana. Razvijale su se i metode manipulacije izvorima. Prema tome, najopštije i kratko rečeno, verodostojnost ne zavisi od godine proizvodnje naučnog rada ili rasprave.
Spinovalo se uvek. Svevremenska tendencija je da narod, odnosno potčinjene držiš u neznanju, odnosno da im fabrikuješ istinu.

Ne nego ću i ja da verujem u bugarske bajke o sasvim drugačijem slovenskom plemenu koje se razlikovalo od Srba. Ti isti azijski Bugari su došli i u Međimurje pa ne govore bugarskim jezikom.

Lesandre , dobro znaš da Bugari i Makedonci pripadaju DiN SOUTH a Srbi su DIN NORTH , no ovde ću da prekinem da ne bih Kora uključivao u diskusiju.

30 procenata nemačkih prezimena ima slovensko poreklo

30 Prozent deutscher Familiennamen haben slawischen Ursprung

Namenforscher Prof. Jürgen Udolph legt sich ins Zeug und forsch nach was die Namen bedeuten könnten und wie sie entstanden sind.

Udolph ist der einzige Professor für Namenforschung in Deutschland und lehrt Onomastik - wie die Disziplin heißt - am Institut für Slawistik der Universität in Leipzig. Dies ist deshalb von Vorteil, weil fast 30 Prozent der deutschen Familiennamen einen slawischen Ursprung haben. Die meisten Namen sind eher banal. 9,5 Prozent der Deutschen heißen Müller, 0,8 Prozent Jäger. Müller ist damit auf Platz 1 der Häufigkeitsliste, Jäger auf Platz 60. Doch schon dies lehrt uns, dass es bei unseren Ahnen reichlich Brot und wenig Wildbret zu essen gab. Müller und Jäger sind Berufsnamen, wie Schmidt, Köhler oder Fischer.

Aber auch Schröder ist ein Berufsname und bedeutet in Norddeutschland Schneider, in Süddeutschland so etwas wie Bierkutscher. All dies und noch viel mehr hat der Göttinger übrigens in "Professor Udolphs Buch der Namen" beschrieben.

Slika govori 1000 reči... :mrgreen:

Исто то кажу и за садашњег Папу, Рацингер од Рац. Немци су Србе звали и Раци...

Ако се не варам, Рацингер презиме настало по месту Рацинг - има неколико селендра у Баварској која се тако зову. А и Hitlerjugend Papst је Баварац.

Узгред, његово презиме је Ratzinger, судећи по Вики чланку, Швабо је Србе називао Raizen, Raitzen, Rascier

http://de.wikipedia.org/wiki/Raizen

Poslednja izmena:
Ако се не варам, Рацингер презиме настало по месту Рацинг - има неколико селендра у Баварској која се тако зову. А и Hitlerjugend Papst је Баварац.

Има доста топонима са кореном Рац, и за њих кажу да су словенски или србски... Нпр. Рацебург.

Има доста топонима са кореном Рац, и за њих кажу да су словенски или србски... Нпр. Рацебург.

Погледај коју сам измену направио у претходном посту.

А кад кажем за она места да су селендре, то је заиста тако. Има их 10так, и све заједно немају хиљаду-две становника.

Погледај коју сам измену направио у претходном посту.

А кад кажем за она места да су селендре, то је заиста тако. Има их 10так, и све заједно немају хиљаду-две становника.

Какве везе има колика су, важно је од кад су...

Немој терати да тржим карту са топонимима у Немачкој...

Back