Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije - ko bi se tome nadao? (Google maps)

Xhelal Ylli: Das slavische Lehngutim Albanischen, 2. Teil ORTSNAMEN, Verlag Otto Sagner, München, 2000.

Download PDF: https://library.oapen.org/bitstream/handle/20.500.12657/26220/1003865.pdf?sequence=1&isAllowed=y
1721981128923.jpeg

Ленка Крстић, полухеленизована Српкиња из Јужне Албаније, Село Влахово (алб. Velahovë) у општини Војник (алб. Finiq, грч. Φοινίκη) у Валонском округу (алб. Qarku i Vlorës).
Њено родно село је Горица (алб. Goricë) код Ђирокастре
Оба села се налазе недалеко од албанско-грчке границе.

A koje bi tek orgijanje bilo da u DAI-u piše kako su Srbi naselili Ilirik kako to stoji za Hrvate ili da su tamo postojala naselja Serbi ka šta imaju Harvati :D Ko bi im onda sta na kraj i svim tim pustim toponimima kad ih i ovako besramno prisvajaju iako se zna da su njihovi stari naselili, da citiram gosp. Živkovića, "Srbi su poseli unutrašnjost Poluostrva, pre svega, oblast u slivu Pive, Tare, Lima i gornjeg toka Drine".

Kako ste od Raške uspili naselit cilu Albaniju i Grčku(te još pola Dalmacije, cilu BiH i Makedoniju, pola Bugarske..) to sam bog dragi ne zna. A nijedan strani povjesničar jel :D

Isto tako ste Bosnom ili dijelom današnje Dalmacije vladali po prvi put tek od 11./12. st., a zna se da je jedan slavenski narod, zaboravih točno koji, naselia baš tu Dalmaciju i veliku većinu BiH još tamo u 7.-8.st. Al valjda svi Slaveni čekali Srbe do 12. ili 14. st. da nazovu rijeke, planine i mista srpskim imenima jer oni su svi bili mutavi biće.

Vladali ste tim područjem jedva 40 god i to u 14.st. pa ako misliš da ste u tih par desetljeća uspili naselit cilu Grčku i Albaniju i ostavit iza sebe par stotina toponima, a koji su to od ranije koliko sam povata, onda ne znam šta bi ti reka..
Isto tako ste Bosnom ili dijelom današnje Dalmacije vladali po prvi put tek od 11./12. st., a zna se da je jedan slavenski narod, zaboravih točno koji, naselia baš tu Dalmaciju i veliku većinu BiH još tamo u 7.-8.st. Al valjda svi Slaveni čekali Srbe do 12. ili 14. st. da nazovu rijeke, planine i mista srpskim imenima jer oni su svi bili mutavi biće.
Pričaš sam sa sobom. Ovo nema veze apsolutno ni sa čim, a najmanje sa razumom. Kao i one pobijene teze o Tiboru Živkoviću gdje se ispostavilo da su potpuno izmišljene i lažne.

Pričaš sam sa sobom. Ovo nema veze apsolutno ni sa čim, a najmanje sa razumom. Kao i one pobijene teze o Tiboru Živkoviću gdje se ispostavilo da su potpuno izmišljene i lažne.

Jedini koji izmišlja si ti, a to da ste naselili pola Balkana niko živ osim dijela Srba ne smatra točnim. Ili daj kojeg renomiranog svj. stručnjaka koji podržava budalaštine koje se ovdi daju pročitat? Ne bi triba bit problem ako ti i tvoji drugari i drugarice pričate istinu i ako u tome svemu ima nekih osnova.

Šta sam izmislio? Navedi barem jednu jedinu stvar koju sam izmislio? Jer onaj koji je lagao o Živkoviću samo zato što ga boli istina, taj ima ozbiljnih kognitivnih problema.

Sve se lipo vidi i sve se može pročitat u vezi naših nesuglasica pa nek ljudi sami za sebe donose zaključke, a meni ne pada na pamet svaki dan se iznova s tobom nadmudrivat i vrtit u krug.

Nisi u stanju priložit ništa od neutralnih stručnjaka koji će potkrijepit svakojake budalaštine koje zastupate, a mene optužuješ za nekakve podvale? Obraz ka opanak :roll:
Koje budalaštine zastupam? Prvo moram znati šta zastupam da bih išta priložio. To izbjegavaš da mi odgovoriš kod prethodnog pitanja. A i kada priložim postoji velika mogućnost da će izvor biti falsifikovan, kao što si to uradio za Tibora Živkovića ili SPC kod Stona.

Koje budalaštine zastupam? Prvo moram znati šta zastupam da bih išta priložio. To izbjegavaš da mi odgovoriš kod prethodnog pitanja. A i kada priložim postoji velika mogućnost da će izvor biti falsifikovan, kao što si to uradio za Tibora Živkovića ili SPC kod Stona.

Na moj donji komentar kako niko ne zna kad ste naselili spomenute zemlje ti si odgovoria da se to ne odnosi na 7.st. već na naknadni period kad ste vladali nekim od tih prostora šta je budalaština jer to šta ste vladali nekom zemljom u 12. ili 14. st. ne znači i da su se Srbi naselili.

Kako ste od Raške uspili naselit cilu Albaniju i Grčku(te još pola Dalmacije, cilu BiH i Makedoniju, pola Bugarske..) to sam bog dragi ne zna. A nijedan strani povjesničar jel :D

"Pa kasnije. Ovo se ne odnosi na 7. stoljeće."

"Kako ništa nije zabilježeno kad su Srbi kasnije vladali tim područjima?"

Na moj donji komentar kako niko ne zna kad ste naselili spomenute zemlje ti si odgovoria da se to ne odnosi na 7.st. već na naknadni period kad ste vladali nekim od tih prostora šta je budalaština jer to šta ste vladali nekom zemljom u 12. ili 14. st. ne znači i da su se Srbi naselili.
Kako ne znači? Kako ćeš vladati nekim područjem ako nemaš ljude stacionarne na tom području? Tačno se zna koja je srpska vlastela dobila feudalna područja na upravu od vladara. To ne znači da je srpsko stanovništvo potpuno zamjenilo ili premašilo brojke već prisutnog stanovništva. Mislim da bi ovo trebalo biti očigledno, ali s obzirom ko je pitanju, moram napisati ovakve bazične stvari.

Kako ne znači? Kako ćeš vladati nekim područjem ako nemaš ljude stacionarne na tom području? Tačno se zna koja je srpska vlastela dobila feudalna područja na upravu od vladara. To ne znači da je srpsko stanovništvo potpuno zamjenilo ili premašilo brojke već prisutnog stanovništva. Mislim da bi ovo trebalo biti očigledno, ali s obzirom ko je pitanju, moram napisati ovakve bazične stvari.
Jedno je imat vojsku ili pokoju utvrdu u osvojenim zemljama, a nešto sasvim drugo je narod koji je tamo živia i prije i nakon vas. Pa nisu ni Turci živili u Srbiji onih 400 i kusur godina koliko su vladali današnjom Srbijom već mahom vaši ljudi ili poturice. Al i dalje to nisu bili Turci iako su 10 puta dulje vladali vama nego vi Grčkom ili Albanijom svojevrimeno samo vi ste u jedva 40 god uspili naselit/posrbit te dvi zemlje ka od šale :roll:

PS isto vridi i za Dalmaciju pa zato Srba ovdi nije ni bilo u nekom značajnom broju sve do provale Osmanlija kad je dio vaših uteka umisto da ste branili svoja "vekovna ognjišća" i "istorijske zemlje" tamo di je tribalo i tamo di su one zaista bile.

Jedno je imat vojsku ili pokoju utvrdu u osvojenim zemljama, a nešto sasvim drugo je narod koji je tamo živia i prije i nakon vas. Pa nisu ni Turci živili u Srbiji onih 400 i kusur godina koliko su vladali današnjom Srbijom već mahom vaši ljudi ili poturice. Al i dalje to nisu bili Turci iako su 10 puta dulje vladali vama nego vi Grčkom ili Albanijom svojevrimeno samo vi ste u jedva 40 god uspili naselit/posrbit te dvi zemlje ka od šale :roll:
Ta ista vojska i plemstvo imaju svoje porodice. Uostalom ne znam čemu uopšte sad ovo. Nisam ni tvdio da je sav prostor naseljen ni posrbljen, već da postoji prisustvo Srba na tom području. Sasvim dovoljno da pobijem tvoju tezu.

I uopšte nije tačno da se Turci nisu naseljavali na ovom području. Jesu, itekako. S tim što su potpuno očišćeni do 19. stoljeća. Zadržali su se samo po džepovima danas, uglavnom u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Na Kosovu recimo imaju jednu opštinu gdje su i dan danas većina, i rezervisano jedno mjesto u kosovskom parlamentu.

Треба бити и мало опрезан и разликовати шта је нечијег порекла, шта је језик посредник, шта јесте нечијег порекла али у том језику је то заједничка именица која је позајмљеница. Турски топоними чак и не морају бити дати од самих Турака него могу бити дати и од домаћег народа који већ имају заједничке именице који су турцизми. Потребан је след догађаја позајмљивања.

Нпр. "Корча" је код Албанаца ушла из турског. Турци су тај назив примили од нас и код нас је гласио "Горица". "Корча/Горица" је нашег порекла али је турски био језик посредник за Албанце и показује турски начин изговарања нашег топонима.

"Калуђерица" код Београда је српски назив. Али реч, заједничка именица "калуђер" је грцизам у српском, и иако је то грцизам "Калуђерица" није грчки топоним него домаћи. Због тога је тешко или немогуће разликовати турске топониме од домаћих топонима који потичу од турцизама. Битно је то разликовати да би се знао тачан историјски след догађаја.

Ta ista vojska i plemstvo imaju svoje porodice. Uostalom ne znam čemu uopšte sad ovo. Nisam ni tvdio da je sav prostor naseljen ni posrbljen, već da postoji prisustvo Srba na tom području. Sasvim dovoljno da pobijem tvoju tezu.
Koga briga za poneku srpsku familiju šta se(ako se) naselila na prostoru današnje RH u 12.st. ili Grčke u 14.st. kad je njihov utjecaj na toponimiju tog prostora apsolutno nebitan. A meni je to sasvim dovoljno da pobijem vaše nebuloze kako su toponimi po Albaniji i Grčkoj srpskog podrijetla kako neki od vas pokušavaju predstavit, a ne slavenskog kako je ustvari bilo. A to je poanta ove rasprave ne jel se neka srpska familija naselila na Pelješcu ili Peloponezu u 12. ili 14. st. :roll:
I uopšte nije tačno da se Turci nisu naseljavali na ovom području. Jesu, itekako. S tim što su potpuno očišćeni do 19. stoljeća. Zadržali su se samo po džepovima danas, uglavnom u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Na Kosovu recimo imaju jednu opštinu gdje su i dan danas većina, i rezervisano jedno mjesto u kosovskom parlamentu.
Nisam ni reka da ih nije bilo, al koliko meni poznato nisu bili većina u narodu pa čak i ako njima pridodaš te poturice sa Kosova ili Sandžaka opet su pravoslavci činili većinu(iako za ovo drugo nisam sto posto siguran već je to moja pretpostavka). Kako bilo da su Turci bili velika većina na prostoru Srbije ne bi vaši preci dizali bune niti bi ih tek tako protjerali u 19.st. A poneka općina di su baš Turci činili većinu je pretpostavljam izuzetak ne pravilo.

Isto ka šta sva pusta sela po Srbiji, Kosovu, Makedoniji ili Grčkoj koja nose naziv po Hrvatima nisu odigrala nikakvu ulogu u tome da možemo reć kako su Hrvati zaslužni za sve ostale slavenske toponime tih krajeva. Ili možemo ako ćemo mirit vašim metrom?

Isto ka šta sva pusta sela po Srbiji, Kosovu, Makedoniji ili Grčkoj koja nose naziv po Hrvatima nisu odigrala nikakvu ulogu u tome da možemo reć kako su Hrvati zaslužni za sve ostale slavenske toponime tih krajeva. Ili možemo ako ćemo mirit vašim metrom?
Kojim mojim metrom??? Ja to uopšte nisam tvrdio. Postojati i biti dominantan na nekom području nije jedno te isto.

Nisam ni reka da ih nije bilo, al koliko meni poznato nisu bili većina u narodu pa čak i ako njima pridodaš te poturice sa Kosova ili Sandžaka opet su pravoslavci činili većinu(iako za ovo drugo nisam sto posto siguran već je to moja pretpostavka).
Bili su apsolutna većina u mnogim srpskim gradovima, uz ostale muslimanske narode, tj. Bošnjake i Albance.

Back