Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije - ko bi se tome nadao? (Google maps)

Znači, kažeš da su ime Dyrrachion dali Romeji. A odakle onda naš naziv Drač?
Izgovori Dyrrachion na Romejskom i kaz'ce ti se samo... Pazi, ne kazem ja da je ime sa Romeja direktno preslo na Slovene, ko zna kakvih sve tu moze imati uticaja kroz vreme... Tako je moguce da ni Romeju nisu gradu dali takvo ime bez uticaja nekog drugog...

Izgovori Dyrrachion na Romejskom i kaz'ce ti se samo... Pazi, ne kazem ja da je ime sa Romeja direktno preslo na Slovene, ko zna kakvih sve tu moze imati uticaja kroz vreme... Tako je moguce da ni Romeju nisu gradu dali takvo ime bez uticaja nekog drugog...
https://forum.krstarica.com/threads...e-tome-nadao-google-maps.521995/post-20198586

ja jesam okasnio na temu, a ti nastavljaš po starom te zanovetaš.

Jel znaš i da je Albanija zabranjivala "Slavenima" ime i prezime, ako se nevaram od 1997god. može jedno od toga!!!
Počistili su "nas"(uslovno ako se tako osećaš) gde god su stigli.(Italija,Austrija,Mađarska...Grčka)
Grad Kastoria(Kostur) su nakon 1SR odsecali jezik "slavenski" doslovno(knife action).

Dok ga ti "Srbima" zabadaš, dvorište nam sve tesnije, pa ti vidi obrazce delovanja u komšiluku ;)

Po svoj prilici drač dolazi od dra(pa)č tj. preko glagola drapati.
Драча је било које трновито жбунасто биље и назив је од глагола 'драти'.
Ја сам из Херцеговине и као и у околини Драча тог жбуња има у изобиљу.
Такође постоји место између Мостара и Благаја са именом Драчевице.

Да ли би знао зашто Албанци нису мењали те српске топониме по Албанији
и Грци по Грчкој, већ то раде тек од двадесетог века?

Jel znaš i da je Albanija zabranjivala "Slavenima" ime i prezime, ako se nevaram od 1997god. može jedno od toga!!!
Од Енвера Хоџе. Интересантно је то да Срби вековима под турском окупацијом чувају језик,
имена, презимена, топониме, чак и они поалбанчени. Доласком 'прогресивног' социјалистичког
уређења ступају на снагу нацистички расни закони забране српских имена и презимена,
забране језика, чак и у властитим кућама.
Нико нас није расточио као социјалисти, свих боја и нација а највећу кривицу треба да сносе
наши идиоти који су све то омогућили.

По теби су Римљани живели свуда још пре оснивања Рима.
Како окарактеристи ову твоју изјаву? Ти знаш како се изговара
и шта значи?
Nisu ziveli svuda, a kamoli svuda pre osnivanja Rima, vec su oni u svoje vreme imali najrazvijenije drustvo u cijie okvire su se drugi uklapali... Ne osporavam ja postojanja nijednog plemena, naroda ili kako god pod okriljem Rima... Ti narodi i plemena imali su mnogo vise koristi od romeja nego romeji od njih.., To je prirodan sled...
Nego imao bih ja jedno pitanje?
Shvatio sam da tvrdite da su romeji koristili nase toponime, pa bih pitao da li su i religiju dobili od nas?

Shvatio sam da tvrdite da su romeji koristili nase toponime, pa bih pitao da li su i religiju dobili od nas?
На коју религију мислиш? Ако мислиш на паганизам, то су преузели већином од Грка
а у предхришћанско време стизали су и богови из Азије, Митра, Иштар...
Мишљења сам да су и Грчки богови пореклом из Индије.

Back