Preporucujem trilogiju ,,Ogniem i mieczem''/ ,,Ognjem i macom'' autor: Henryk Sienkiewicz .Stvarno dobra knjiga.
Прочитала, давно, скоро све од Сјенкјевича... Занимљиво и добро, углавном... Али ми је најупечатљивији остао "Без догме"...
А иначе сам прочитала доста тога из пољске књижевности... Но, некако ми је најјачи утисак оставила "Лутка", Прусова... Затим, "Ноћи и дани" Домбровске (била у Босни 1935, и писала о тамошњим Пољацима) и "Меир Езофович" Ожешкове...
Чувам и неколико књига у оригиналу, збирки родољубивих стихова, што сам сама купила, давно, пре 30 година, у Варшави

...
Тамо сам имала прилике да, преко неких својих пољских познаница лично упознам и Едиту Геперт... Имам све њене аудио касете, до 1999... на једној, и посвету...

Највише волим "Spiewajmy"...
Ове моје познанице касније су ми слале и неке плоче с народном музиком (ансамбли "Мазовше", "Шљонск", и нешто пољског џеза)...
80-ох и 90-их слушала сам стране радио станице, међу њима и Радио Варшаву, тако да сам се наслушала и многих других пољских певача, а нешто и снимала на своје касете...
Једна моја песма, о Шопену, била је 1988. чак и емитована на Пољском радију, превела ју је моја познаница Пољакиња... На жалост, то сам потом негде изгубила, остало је само на касети, но немам више на чему да то пуштам.... (Песму сам потом објавила и у својој првој збирци песама, 1997, на српском).
Од споменика Пољацима, данас, ми овде имамо само управо Шопенов... И спомен плочу на улици Томаша Јежа...
Иначе сам тада, тако, дописујући се и помало дружећи с Пољацима, доста и сама научила језик, па и ја њима на пољском писала... на жалост, временом, доста сам и позаборављала, али и даље приличнои разумем, а могу и да говорим, једноставније реченице...
Поздрав!