Slobodna volja

Kako sa tobom da razgovaram kada ne znas sta je slobodna volja
Nemamo slobodnu volju, jer ne možemo da kontrolišemo događaje u našem mozgu koji prethode našim mislima. Ne možemo da odlučimo šta ćemo pomisliti pre nego što tu misao već pomislimo , jer ne mozemo da pomislimo na nesto pre nego sto pomislimo na nesto.
Da ne spominjem da niko nije birao svoju genetiku , okruzenje ,poremecaje koje ima ili nema itd.

Nemamo slobodnu volju, jer ne možemo da kontrolišemo događaje u našem mozgu koji prethode našim mislima. Ne možemo da odlučimo šta ćemo pomisliti pre nego što tu misao već pomislimo , jer ne mozemo da pomislimo na nesto pre nego sto pomislimo na nesto.
Da ne spominjem da niko nije birao svoju genetiku , okruzenje ,poremecaje koje ima ili nema itd.
Imamo slobodnu Volju jer nismo kompjuteri vec mozemo sami koristiti svoj mozak i donositi odluke.

Da nemamo slobodnu volju bili bi masina.

Nemas argumente.
"
ne možemo da kontrolišemo događaje u našem mozgu koji prethode našim mislima. Ne možemo da odlučimo šta ćemo pomisliti pre nego što tu misao već pomislimo , jer ne mozemo da pomislimo na nesto pre nego sto pomislimo na nesto.
Da ne spominjem da niko nije birao svoju genetiku , okruzenje ,poremecaje koje ima ili nema itd. "
Opovrgni.

Opet pitam ko ili sta je to sto nema kontrolu?
Ono sto mi smatramo sobom , znaci nase svesno stanje koje misli da je izabralo da uradi ili ne uradi nesto i misli da je to uradilo slobodnim izborom.
Juce sam napravio veliku gresku uradivsi bla bla ,nisam trebao to da uradim, da vratimo vreme unazad ne postoji razlog da mislimo da ne bi uradio identicnu stvar jer fiziologija tvog mozga bi bila ista ( ako je situacija ista ) i dovela bi do istih misli i odluka.

Ono sto mi smatramo sobom , znaci nase svesno stanje koje misli da je izabralo da uradi ili ne uradi nesto i misli da je to uradilo slobodnim izborom.
Juce sam napravio veliku gresku uradivsi bla bla ,nisam trebao to da uradim, da vratimo vreme unazad ne postoji razlog da mislimo da ne bi uradio identicnu stvar jer fiziologija tvog mozga bi bila ista ( ako je situacija ista ) i dovela bi do istih misli i odluka.
Znaci "ono sto mi smatramo sobom" je nesto van nas, nesto samostalno, nesto sto ne utice nikako na odluke. To niti je korisno niti ima bilo kakvu svrhu i sumnjam da bi evolutivni procesi podrzali tako nesto.
To sto mi za delic sekunde uskacemo u vatru ili vodu nekoga da spasavamo, kasnije od donesene odluke, ne znaci da je nesto drugo odlucilo umesto nas vec se radi o vremenu potrebnom da se odluka sprovede. Sistem prenosa informacija u mozgu je prilicno spor.

Znaci "ono sto mi smatramo sobom" je nesto van nas, nesto samostalno, nesto sto ne utice nikako na odluke. To niti je korisno niti ima bilo kakvu svrhu i sumnjam da bi evolutivni procesi podrzali tako nesto.
To sto mi za delic sekunde uskacemo u vatru ili vodu nekoga da spasavamo, kasnije od donesene odluke, ne znaci da je nesto drugo odlucilo umesto nas vec se radi o vremenu potrebnom da se odluka sprovede. Sistem prenosa informacija u mozgu je prilicno spor.
To sto skocis u vatru ili vodu ma koliko brzo bilo pa makar bio milisekundni insinkt , opet nisi izabrao instinkt. Posto neki drugil ljudi ga nemaju i ne bi uradili to i nisu odgovorni sto ga nemaju isto kao sto i ti nisi odgovoran sto imas.
Ono sto mi smatramo sobom je svest , i ima evolucionu smisao kod zivotinja sa velikim mozgovima, mada mozda je samo slucajnost koja nastaje sa velikim mozgom, ali jedno je sigurno, ne moze svest ( kraj procesa misli ) da bude pre "elektro-hemije koja dovodi do samih misli i instinkta i same svesti.

Fizicar Brajam Grin je rekao mozda i najbolje "The idea that the subatomic particles in my head stop and say 'hold on, let's see what Brian wants to do' is ridiculous"

Poslednja izmena:
Niko ne nameće izbor, ali to ne menja da je biće stvoreno sa predznanjem da će da pogreši.

Zašto si ti rekao da bi odustao od stvaranja bića za koje znaš da bi postalo zlotvor?
Malo se praviš kao zbunjen jer nisi pisao samo o predznanju, jer kako ne nameće kad je tvoja osnovna predpostavka da je Bog po predznanju znao da će ovaj pasti i stvorio onda i takve uslove Adamu da ovaj nije mogao drugačije da izabere nego da padne i zbog toga je Bog kao neki zloća, to je nametnut izbor i zato opet važi ovo što sam već napisao :

I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima koji navodno tek treba da se naprave.

Gde sam ja to napiso da bi ja odustao od stvaranja bića koje bi postalo zlotvor, to si ti nešto (namerno) loše interpretiro moje poruke.

I sve to ne menja činjenicu da bog odabira da stvori onog ko će da izabere zlo.

Za razliku od onoga što bi ti uradio.
Ne, to nije nikako činjenica, to je samo tvoja predpostavka i teorija, koju pokušavaš (bezušpešno) da dokažeš.

Jer, ovaj tvoj odgovor nije konkretan odgovor na ono što si citiro iz moje poruke, jer ovde samo ponavljaš svoju predpostavku, ništa više, jer ti si citiro deo iz ove moje poruke :

" Kako ne vidiš semantički i pojmovni sklop svoje rečenice, takav neko sa slobodnom voljom i opet neko je odlučio da on izabere svojom slobodnom voljom da padne, po svim parametrima ako neko ima slobodnu volju i slobodu misli niko ne može da mu nameće izbor i postupke.

I, kako ne vidiš da situacija i edukacija može da utiče na izbor ali nisu presudni jer opet je slobodna volja presudna, jer ako imamo istu situaciju i edukaciju ali imamo opet da neko izabere dobro ili neko zlo.

I, kako ne vidiš da je Bog stvarno hteo da stvori čoveka koji će da padne onda bi ga stvorio deterministički i apsolutno predodređeno.

I, kako ne vidiš, da je Bog stvorio čoveka koji je morao da padne deterministički iako navodno imao slobodnu volju, šta onda ispada po tome, ispada da zbog toga Adam nije imao uopšte krivicu za svoj pad jer je morao da padne, i šta dalje ispada po tome, ispada da onda nema ni kazne za njegov pad jer nije kriv, nije krivac, Bog je krivac.

Vidiš gde te je to dovelo, sam sečeš granu na kojoj sediš, Bog je krivac, Adam nije krivac i nema kazne za njega, ali ipak naravno da je potpuno drugačije to ne treba uopšte ni raspravljati i samim time što je u realnosti pripovedanja Svetog Pisma drugačije jer je Adam kažnjen za svoj slobodni izbor i onda Bog nikako ne može da bude krivac jer Adam je sam za sebe krivac i zbog toga je i kažnjen."

Znači, ti citiraš samo jednu rečenicu iz cele ove moje gornje poruke i onda samo lakonski kažeš, to nije tako, i kao idemo dalje, znaš da to tako ne ipak ne ide, nego trebaš da napišeš i nešto protiv konkretno na to što tvrdim u svojoj poruci.

Gde sam ja to šta reko kako bi to uradio, mora da navedeš, ovako nema nikakvu podlogu i nije istina.

Ovo je logička greška Ne sledi.
Ova rečenica pretpostavlja da jedini način da Bog osigura da čovek padne jeste determinističko predodređenje.
Ali to nije jedina logička mogućnost.

Bog može da zna da će slobodno biće pasti (predznanje), a da ga ipak stvori slobodnog, i da time ostvari svoju volju da stvori biće koje će pasti,
bez potrebe da ga deterministički navede na pad.

Kao kada bi ti znao da će iz šešira da izvuče neki broj, a nisi ga naterao da izvuče taj broj.
Zašto ne sledi, ako ti je osnovna početna predpostavka da je Bog po svom predodređenju nametnuo Adamu takvu situaciju i uslove da on mora da padne jer ne postoji apsolutno nikakva druga mogućnost, to je po svom rezultatu determinizam samo u drugom obliku.

Au, joj,..... pa naravno da to nije jedina mogućnost zato što imamo i slobodnu volju da biramo šta ćemo izabrati, to je to tvoje da ima i druge mogućnost, jer kako bre Bog to zna da će neko slobodno biće pasti i da ga stvori slobodnog jer zna da treba da padne, to ti je začarani krug jer dokazuješ na osnovu nečega ono što treba da bude to nešto, to ti je logička greška jer dokazuješ predpostavku na osnovu te iste predpostavke, jer ako Bog ima predznanje pre vremena, zašto bi Bog prvo znao da će Adam slobodno da padne i onda da ga onda stvori i slobodnog tako da padne, ako Bog stvara po predznanju vanvremenski i onda nema vremesnki sled stvari kao kod nas, zašto onda Bog ne bi po predznanju stvorio prvo slobodnog čoveka koji će posle da slobodno da padne, uopšte nema razloga da tako stvori čoveka kao što ti tvrdiš jer nema vremenskog sleda stvari, zato ovo tvoje jeste verovatnoća 50 : 50% u odnosu na ovo moje, znači tvoja tvrdnja nije dokazana.

Drugo, opet se praviš kao malo zbunjen, jer tvoja osnovna predpostavka jeste da je Bog po predodređenju znao da će Adam da padne i zato je i stvorio takve uslove i situaciju da on mora da padne, to je ovo tvoje da Bog kao hoće da ostvari svoju volju da Adam mora da padne iako on ima slobodnu volju, i to jeste slično kao determinizam.

To je sve sažeto u ovo što ti pišem već mnogo puta i gde jednostavno nemaš nikakav konkretan i ispravan logički odgovor :

I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima koji navodno tek treba da se naprave.

Jer, ako si znao da će neko iz šešira izvući određeni broj i ako nisi nekog naterao da iz šešira izvuče baš taj broj, onda iako si znao koji će on broj izvući i onda ako je on izvuko broj po slobodnoj verovatnoći da će izvući taj broj, jer on je mogao da izvuče po slobodnoj verovatnoći i neki drugi određeni broj i ti si opet znao da će on izvuči taj neki drugi broj i nisi ga na natero da izvuče taj neki drugi broj, i ako imamo beskonačno mogućnosti da on izvuče neki drugi broj, onda ispada da je tu ključno slobodna beskonačna verovatnoća da se izvuče neki broj.

I, paralelno tako isto je situacija da Adam izabira ono što hoće po svojoj slobodnoj volji i da Bog zna šta će da izabera i ne utiče na njegov izbor, i po zakonu verovatnoće Adam je onda mogao da izabere 50 : 50 % ili dobro ili zlo, znači slobodna volja je tu ključna kao ovde gore kod šešira.

Duga je poruka posle nastavljam.

P.S. Ako hoćeš da sakečaš sa tvojim odgovorima jer imam još da odgovaram na tvoje poruke, pa kada danas završim, onda ti da odgovariš na sve te moje poruke, bilo bi mnogo preglednije za one koji prate temu..... ako ima takvih da prate nas dva :tease: ...... :rida:

Malo se praviš kao zbunjen jer nisi pisao samo o predznanju, jer kako ne nameće kad je tvoja osnovna predpostavka da je Bog po predznanju znao da će ovaj pasti i stvorio onda i takve uslove Adamu da ovaj nije mogao drugačije da izabere nego da padne i zbog toga je Bog kao neki zloća, to je nametnut izbor i zato opet važi ovo što sam već napisao :
Ne pravim se zbunjen.

Pokušavam da te navedem da shvatiš:

Bilo da postoji slobodna volja ili ne, ako bog zna kakav će rezultat neko biće postići ako ga stvori, onda ga stvara sa planom da ostvari taj rezultat.
Gde sam ja to napiso da bi ja odustao od stvaranja bića koje bi postalo zlotvor, to si ti nešto (namerno) loše interpretiro moje poruke.
"naravno da niko ne bi stvorio čoveka koji bi činio zlo".

Ti ili nisi odgovorio na moje pitanje (nego si pričao o neuspelim namerama), a tvrdio si da jesi...
ili jesi, a praviš se da nisi.

Još jednom, bez da odgovaraš na pitanja koja sam zamišljaš.

Da znaš da će neko biće u budućnosti slobodnom voljom učiniti zlo, da li bi ti stvorio to biće.

DA ili NE?
Ne, to nije nikako činjenica, to je samo tvoja predpostavka i teorija, koju pokušavaš (bezušpešno) da dokažeš.
Ne, bezuspešno tebe pokušavam da naučim.

Bog je znao da će Adam ako ga stvori da izabere zlo.
Bog je odlučio da stvori Adama.
Bog je odlučio da stvori biće koje će da izabere zlo.

Ne moraš da odgovaraš dok ne savladaš logičko zaključivanje.
Dakle, prvo ovo da shvatiš.

Poslednja izmena:
To sto skocis u vatru ili vodu ma koliko brzo bilo pa makar bio milisekundni insinkt , opet nisi izabrao instinkt. Posto neki drugil ljudi ga nemaju i ne bi uradili to i nisu odgovorni sto ga nemaju isto kao sto i ti nisi odgovoran sto imas.
Ono sto mi smatramo sobom je svest , i ima evolucionu smisao kod zivotinja sa velikim mozgovima, mada mozda je samo slucajnost koja nastaje sa velikim mozgom, ali jedno je sigurno, ne moze svest ( kraj procesa misli ) da bude pre "elektro-hemije koja dovodi do samih misli i instinkta i same svesti.

Fizicar Brajam Grin je rekao mozda i najbolje "The idea that the subatomic particles in my head stop and say 'hold on, let's see what Brian wants to do' is ridiculous"
Nisam bas siguran da mi instikt kaze da skacem u vodu i vatru. Pre ce biti obrnuto.
Inace prvi put cujem da je "svest" kraj procesa misli. Zanimljivo. Ja svest dozivljavam kao ukupnost svih procesa u mozgu. Zato i smatram da imamo slobodnu volju. Kako god i gde god da se donosi odluka o delovanju ona je u meni, ja sam je doneo.
Dosta se napreduje u istrazivanju mozga. Videcemo.

Bog je najveći krivac.
Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost. ;)
Samo si dodo još više argumenata na to što si citiro deo iz moje poruke koja cela glasi, moram da ponovim :

" I, kako ne vidiš, da je Bog stvorio čoveka koji je morao da padne deterministički iako navodno imao slobodnu volju, šta onda ispada po tome, ispada da zbog toga Adam nije imao uopšte krivicu za svoj pad jer je morao da padne, i šta dalje ispada po tome, ispada da onda nema ni kazne za njegov pad jer nije kriv, nije krivac, Bog je krivac.

Vidiš gde te je to dovelo, sam sečeš granu na kojoj sediš, Bog je krivac, Adam nije krivac i nema kazne za njega, ali ipak naravno da je potpuno drugačije to ne treba uopšte ni raspravljati i samim time što je u realnosti pripovedanja Svetog Pisma drugačije jer je Adam kažnjen za svoj slobodni izbor i onda Bog nikako ne može da bude krivac jer Adam je sam za sebe krivac i zbog toga je i kažnjen."

Bog je najveći i jedini krivac, Adam je znači morao da izabere da padne i samim time nema uopšte krivicu za svoj pad, što je potpuno suprotno od onoga kako piše u Svetom Pismu kao izvoru na koga se i ti pozivaš.

Ti, umesto da odgovoriš na moju poruku nekim svojim kontra argumentom, ti suprotno još više utvrđuješ moju poruku, hvala. z:poz:

I jedan i drugi su krivci...a to gde su se ljudi upetljali retkonovanjem je njihov problem...i onih koji veruju.
Tačno sam znao da ćeš ovde da dođeš jer opet po ko zna koji put sam sečeš granu na kojoj sediš, sa time što si sve dosad pisao da je Bog jedini krivac za pad Adama jer je Bog baš tako i hteo i baš tako je stvorio uslove da Adam mora da padne i zato je po tebi Bog (kao) zločinac, i onda kada iz takve postavke stvari dođemo do toga da je onda Adam opravdan i nije krivac za svoj pad, što je apsolutni nonsens jer tako uopšte ne piše u Svetom Pismu.

I, onda pošto ne možeš nikakvom argumentacijom da odgovoriš onda pribegavaš malom lukastvu i sofizmu da su i Bog i Adam krivci, samo bi trebalo da odgovoriš koliko je tačno procenata Bog kriv i koliko je tačno procenata kriv Adam. :rtfm:

Jer po svim terminologijama pojam slobodne volje je apsolutno nezavisan i samostalan i niko ne može da utiče na nečiju odluku, i, koliko je onda Adam kao krivac i kao slobodno biće koristio svoju slobodnu volju, 20%, 30%, 50%.... :rtfm:

Vidiš gde te je dovelo to tvoje pogrešno umovanje o Božjem stvaranju.

Samim tim što nije bio u tom trenutku uz njih i edukovao ih, nije posvetio maksimalno mogući trud.
Ako je nemoguće da ih nauči kao što je tebe naučio, opet ih je takve sam stvorio.
Kako nije bre kada po svim mogućim parametrima Božjeg bića i postojanja On jedini može da posveti sve vreme i svu pažnju i sav trud bilo kome i bilo kada.

Opet da ponovim, jer ne vredi, ja napišem tebi nešto par puta kao odgovor na neke tvoje određene poruke i ti opet samo ponoviš ono na šta sam je već dao odgovor i ti nisi skoro ništa dao konkretno kao svoj kontra argument, ti tako možeš do kraja godine da pišeš, iskreno, malo me izdaje strpljenje :besna: i videću kako ću dalje da odgovaram.

Jer, Bog nije samo mene naučio tako kako je mene naučio, nego postoje valjda i svi drugi ljudi na ovom svetu koje je Bog takođe naučio kako je i mene naučio i onda opet i neki biraju dobro ili neki biraju zlo, i recimo Adam da je sada ovde sa nama i sa ovim kako Bog sada uči ljude i kako bi onda on izabrao da se može sada transportovati nazad u Raj, onda je na početku odbio ispravku kada mu je Bog ponudio šansu da ispravi svoj pad, kako bi sad izabrao to ne možemo sa 100% sigurnošču da kažemo, i kako onda ispada po tvome da je Bog baš takve stvorio i one koji čine zlo i čak i one koji čine dobro, i gde je onda tu kazna za zle, i gde je onda tu nagrada za one koji ulažu svoju volju i trud i napor kako bi činili dobro i pravdu.

Ali, naravno da to nije baš tako kako ti umuješ, nego svi i Adam i Bokiforum i svi ostali ljudi imamo svoju slobodnu volju i slobodu mišljenja i delovanja i svako čini po svojoj slobnoj volji i savesti i razumu i prosuđivanju.

Ne sečem, bog kao svemoćan može da učini da i ti iskoristiš maksimalno moguće vreme. ;)
Tebi čak nije ni trebalo relativno puno vremena da naučiš šta da ne radiš po tom pitanju. ;)
Prvo, ovde pričamo na tvoju konstantaciju da Bog nije posvetio maksimalno mogući trud prema prvim ljudima i zbog toga si oni i pali, već sam na to odgovorio da je suprotno, drugo, da li razumeš u kom stanju su bili i šta su radili prvi ljudi koje je Bog stvorio, da se našalim nije bilo tamo televizora i mobilnog i kafića i stadiona, nije bilo izležavanja i neogranićeno spavanje i zabave, jedino što su trebali da rade prvi ljudi jeste maksimalno moguća pažnja i trud na sebe same i pažnja i trud na blaženi život koji su imali i vodili u Raju, to ti je ovo da su imali maksimalno moguće vreme, tako da ipak na kraju i ovo tvoje umovanje ne stoji.

Meni nije trebalo, ali opet moram, valjda nisam sam na ovom svetu, i drugi ljudi isto nauče kao i ja šta da rade po tom pitanja ali treba im više vremena u odnosu na mene, ali neki drugi ljudi čak i ako imaju sve vreme sveta opet ne nauče šta da rade po tom pitanju kao i ja, i na kraju urade drugačije od mene i drugih ljudi, što znači da stoji da iako može da bude ista situacija i edukacija ali opet neko bira ovako ili neko bira onako, što znači da Bog nije krivac što neko bira ovako ili onako iako Bog svima nudi i pruža istu šansu i istu edukaciju.

Kako tako jednostavnu logičku radnju i činjenicu i kontekst (da postoje i drugi ljudi osim mene) ne možeš da skontaš nije mi baš jasno, nešto malo imam neki predosećaj zašto je to tako kod tebe, će vidimo.

Nije nelogično, nego ne vladaš logikom dobro koliko misliš da vladaš.
Da je stvorio samo one koji čine ovo, a ne ono, ono ne bi ni bilo.
Ne, nego kod tebe nema konzistentnosti u mišljenu i stavovima i onda ja to samo logički svedem da nije tačno.

A, da je stvorio one koji čine ono, a ne i ovo, ovo ne bi ni bilo.

I, koje onda stvara da ne bilo ili jedno ili drugo.

Ali, to ti je samo igrarija reči i pojmova koje nemaju nikakvu logičku i kontekstualnu vezu sa time da :

" Kako znači, to je potpuno nelogično sa svakog aspekta, ista edukacija i ista situacija i opet neko bira ovako i neko onako, i to je još jedan dokaz u korist toga da Bog ne stvara ni Adama i ni ostale ljude da čine zlo.

Jer, i tu opet sečeš granu na kojoj sediš, jer ako je Bog zlotvor i namerno stvara Adama da mora da učini zlo, onda Bog i sve ostale ljude stvara takođe tako da moraju da čine zlo, jer je Bog po tebi apsolutni uzročnik i krivac što neko čini zlo.

Naravno da o tome ne vredi uopšte ni raspravljati, evo ti si takav stvoren da ćeš hteo ili ne hteo morati na kraju da učiniš zlo i da se pokažeš kao zločinac, kako ti se to čini."

Ili, kako bi se to činilo tebi samom ili svim drugim ljudima, da je Bog stvorio one koji će da čine zlo, i onda stvara i pandan i druge da čine dobro, ili je stvorio one koji će da čine zlo, i onda je stvorio i pandan i druge ljude da čine zlo.

I, onda svi mi ćemo da čekamo i gatamo u šolju :telefon: da li je Bog izabrao za nas prvu ili drugu situaciju, vidiš opet gde te je dovelo tvoje umovanje.

Opet je duga poruka, posle nastavljam.

P.S. Brat od strica je operisan danas i probudio se i za sada je dobro.

P.S. Brat od strica je operisan danas i probudio se i za sada je dobro.
To je najbitnije.

Posle toga, za naš razgovor, da ukapiraš ono iz moje prethodne poruke.
Dve premise i nužni zaključak.

Pa kada to ukapiraš, da vidimo, ako te i dalje bude zanimalo, šta nisi dobro razumeo iz mojih poruka, pošto svašta pretpostavljaš, a to je moguće zato što ja uporno ostavljam mogućnost da sam dođeš do spoznaje i ne objašnjavam ti sve. Jer hoću da spoznaja bude tvoja.

Ali ovo ti objašnjavam i to je početak:

P1: Bog je znao da će Adam ako ga stvori da izabere zlo.
P2: Bog je odlučio da stvori Adama.
Z: Bog je odlučio da stvori biće koje će da izabere zlo.

Ali ovo ti objašnjavam i to je početak svega:

P1: Bog je znao da će Adam ako ga stvori da izabere zlo.
Samo što si u poslednje vreme nešto mnogo zaboravan :aha:.

Zaboravio si i da je tvoja osnovna postavka :

P3: Bog je stvorio i takve uslove da Adam izabere zlo i padne.

I, zato ipak nikako nemaš odgovor na ovo :

I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa (P1) da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove (P3) u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima (P3) koji navodno tek treba da se naprave.

I, ovo gore boldovano ti je primer tvoje kontradikcije između P1, P2, P3, koje P - nisu istinito dokazive, i zbog toga u suštini možemo i da završavamo raspravu jer Bog ne stvara biće koje će da izabere zlo.

To je najbitnije.
Jeste, hvala.

Nisam, i to je sadržano u P1.
U rezultatu koji predstavlja P1.

Ja opet pretpostavljam da ne mora previše da ti se objašnjava.
Uf, pa, minimalno to ništa ne menja u zaključivanju u mojoj poruci i odgovoru na sve tvoje P, i opet odgovaraš na moju poruku i praktično ništa konkretno kontra meni ne odgovoriš, nego se baviš nekim drugim stvarima.

Drugo, P1 - to ti je predpostavka o predznanju Božijem da će Adam da izabere zlo, tako literalno piše, čitam onako kako pišeš, ja ne mogu da vidim šta si ti stvarno mislio ako ne napišeš tačno i jasno onako kako misliš.

Uf, pa, minimalno to ništa ne menja u zaključivanju u mojoj poruci i odgovoru na sve tvoje P, i opet odgovaraš na moju poruku i praktično ništa konkretno kontra meni ne odgovoriš, nego se baviš nekim drugim stvarima.
Zato što nema kontradikcije, ali to ne možeš da shvatiš dok ne shvatiš ovo što ti pričam.
Drugo, P1 - to ti je predpostavka o predznanju Božijem da će Adam da izabere zlo, tako literalno piše, čitam onako kako pišeš, ja ne mogu da vidim šta si ti stvarno mislio ako ne napišeš tačno i jasno onako kako misliš.
Hoćeš da proširim?

P1: Bog je znao da će Adam ako ga stvori sa slobodnom voljom (uslov 1), postavi ga u Eden (uslov 2), ...dozvoli da ga zmija (posredno) testira (uslov N) da izabere zlo.

Veruješ li ti da je JHWH sve to znao pre nego što je počeo stvaranje Adama?

Poslednja izmena:
Zato što nema kontradikcije, ali to ne možeš da shvatiš dok ne shvatiš ovo što ti pričam.
Itekako ima kontradikcije, zašto, prvo, zato što si P1 postavio kao prvu i osnovnu predpostavku i to potvrđuješ ovde dole :

P1: Bog je znao da će Adam ako ga stvori sa slobodnom voljom (uslov 1), postavi ga u Eden (uslov 2), ...dozvoli da ga zmija testira (uslov N) da izabere zlo.

Veruješ li ti da je JHWH sve to znao pre nego što je počeo stvaranje Adama?
I, samo što moraš da dodaš, da je te uslove Bog stvorio baš tako da Adam mora da padne iako ima slobodu izbora (već sam pisao, ova rečenica sama po semantički i pojmovno je kontradikcija jer ako neko ima slobodnu volju ne postoje uslovi po kojima neko mora da padne ).

Ali, ovde se opet baviš sofizmom jer nisi konzistentan u svojim porukama, jer, ti si prvo na početku postavio posebno P1 - samo Božije predznanje da zna da će Adam izabrati zlo i pad, i onda tek ide posebno P3 - da će Bog onda na osnovu tog P1 stvoriti takve uslove da će Adam iako ima slobodnu volju morati da izabere samo zlo.

Sada u isti koš stavljaš i preznanje Božije o uslovima koji treba da budu da bi Adam pao u zlo, po predznanju Bog sada zna i da će Adam da padne i koji uslovi treba da budu da bi pao kao slobodno biće, dok sve što si pisao dosad pričao si da Bog po svom predznanju zna da će Adam da izabere zlo i onda je i zbog toga i stvorio takve uslove da on mora da padne - jer je tako video po predznanju, samim time sve ti ovo pada u vidu, bilo ovako ili onako da postaviš stvari.

Jer, koje predznanje onda Bog zna unapred i zbog toga i deluje, kada Bog to svoje predznanje poseduje pre vremena i stvaranja sveta i čoveka, tamo nema vremena i vremenskog sleda događaja, nego Bog po svom predznanju o svemu što će tek da postane, Bog sve vidi to kao da se sve to sada kao u sadašnjosti dešava pred njegovim očima, nema tu, da je On prvo znao po svom predznanju da će Adam da padne i onda stvara uslove da padne, nema tu, bilo da je On prvo znao po svom predznanju da stvori uslove da Adam padne ( ali ako je to prvo kako će onda Adam sigurno da padne ako ga je Bog stvorio da u isto vreme ima i slobodnu volju), bilo da je Bog znao po svom predznanju sve u isto vreme, i uslove koje će da stvori Adamu i stvorio ga je slobodnim bićem i da će da padne, što bilo šta da se uzme u obzir od ovoga gore ne proističe da je Bog želeo da Adam padne, i što je još najviše kontradiktornije, Bog stvara namerno Adama sa slobodnom voljom - potpuno nepotrebna i nelogična i besmislena stvar, daje slobodnu volju kao nešto imaginarno, i to Bog kao neko koji ima slobodnu volju i stvara Adama sličnog sebi sa slobodnom voljom, jer je mogao da stvori Adam kao determinisanog bez slobodne volje i da ne nastane navodna komlikacija po tvojoj početnoj teoriji, jednostavno stvaranje čoveka kao slobodno biće se ne uklapa u tvoju koncepciju, Bog kao svemoćno i sveznajuće biće je mogao da stvori Adama baš takvog da se jasno i nedvosmisleno vidi da nije mogao da izabere ništa drugo osim zla i pada, i da se jasno vidi da i u drugom pravcu ne postoji ništa drugo nego da neki moraju da izaberu samo dobro, to se iz Svetog Pisma uopšte jasno ne vidi, nego se vidi potpuno drugo i suprotno.

Formalno, Bog da nije stvorio Adama ovakvim kakav jeste, ne postoji nijedna druga mogućnost da se stvori bilo kakav neki drugi i drugačiji Adam, to smo već raspravljali (raspravili.... i sama TE i Veliki prasak i druge neke nauke svedoči o tome) , Bog kao apsolutno slobodno i neuzročno biće i postojanje stvara drugo biće čoveka sličnog Samom sebi tj. stvara slobodno voljno razumno misleće biće, koga stvara da ima apsolutnu mogućnost da svojim izborom i trudom bude sličan Njemu, i ako je Bog ponudio svima takvu mogućnost zašto je On kriv ako neko sam izabere drugačije, Bog nije sad sam u sebi po svom predznanju vanvremenski i po sledu događaja rasčlanjivao da će Adam da pogreši i padne i onda i da stvori uslove da on padne, ili, nije vremenski rasčlanjivao da će stvoriti sve uslove da ovaj izabere onako kako ti uslovi nalažu, onda nije vremenski rasčlanjivao da će ga stvoriti sa slobodnom voljom, nego je najbitnija stvar da Bog na svoju slobodnu sliku i priliku stvara čoveka slobodnog i to je ipak najveća mogućnost tog nekog kao mogućeg prvog vanvremenskog predznanja koje Bog ima prema čoveku, nije kao prva moguća mogućnost ovo što ti sve predpostavljaš.

Ima i onaj hrišćanski odgovor, zašto da Bog ne stvori čoveka zbog nekih koji će da izaberu zlo, kada postoje drugi koji izabiraju dobro i da budu slični kao Bog, time što se ne bi stvarao čovek jer će postojati neki koji izabiraju zlo, uskraćuje se mogućnost ovim drugima koji izabiraju dobro i blaženstvo i sreću sa Bogom.

Lično, nešto mi se tu ne sviđa kod tog objašnjenja iako je formalno ispravno, više mi je sadržinski da ipak ne postoji ni jedna druga mogućnost da se stvori čovek drugačiji nego sada i onda sledi ovo gore što sam napisao.

Za kraj (ne rasprave) evo ti jedan rebus :think:, Bog poseduje predznanje o svim budućim stvarima i pošto je to jedna od tvojih osnovnih postavki na kojima gradiš kulu na pesku protiv Božjeg stvaranja, znači ima predznanje o početnom stvaranju Adama, ali naravno da ima predznanje i o kraju i smrti i sudbini Adama. Da li si onda upoznat sa sudbinom Adama ?

I, drugo, da li znaš šta je Bog takođe po svom predznanju obećao svim ljudima posle Adama, koje je stvari obećao ljudima umesto toga što Adam nije ispunio ono zbog čega je i bio stvoren ?

Itekako ima kontradikcije, zašto, prvo, zato što si P1 postavio kao prvu i osnovnu predpostavku i to potvrđuješ ovde dole :
Nema kontradikcije.
Znaš li ti šta znači kontradikcija?
I, samo što moraš da dodaš, da je te uslove Bog stvorio baš tako da Adam mora da padne iako ima slobodu izbora (već sam pisao, ova rečenica sama po semantički i pojmovno je kontradikcija jer ako neko ima slobodnu volju ne postoje uslovi po kojima neko mora da padne ).
Adam je pao i to je rezultat.
Bog je znao da će pasti, ako stvori Adama i takve uslove.
Da li je znao ili ne?

Ti ne možeš da odgovoriš na jednostavno DA ili NE pitanje.

Ali, ovde se opet baviš sofizmom jer nisi konzistentan u svojim porukama, jer, ti si prvo na početku postavio posebno P1 - samo Božije predznanje da zna da će Adam izabrati zlo i pad, i onda tek ide posebno P3 - da će Bog onda na osnovu tog P1 stvoriti takve uslove da će Adam iako ima slobodnu volju morati da izabere samo zlo.
Nema ni netačnih premisi, ni pogrešnog zaključka, pa nema ni sofizma.
Da li je bog znao sve to znao i (ipak) stvorio biće koje će da izabere zlo?
DA ili NE?
Za kraj (ne rasprave) evo ti jedan rebus :think:, Bog poseduje predznanje o svim budućim stvarima i pošto je to jedna od tvojih osnovnih postavki na kojima gradiš kulu na pesku protiv Božjeg stvaranja, znači ima predznanje o početnom stvaranju Adama, ali naravno da ima predznanje i o kraju i smrti i sudbini Adama. Da li si onda upoznat sa sudbinom Adama ?
Jesam...
I, drugo, da li znaš šta je Bog takođe po svom predznanju obećao svim ljudima posle Adama, koje je stvari obećao ljudima umesto toga što Adam nije ispunio ono zbog čega je i bio stvoren ?
Znam...

Poslednja izmena:
Opet logička greška Ne sledi.
Onaj za kojeg bog zna da neće da čini zlo, neće činiti zlo.
(moram da odgovaram po sledu)

Ipak sledi, jer opet seciraš moje poruke van konteksta i kako tebi odgovara i onda donosiš i pogrešne zaključke, to je tipično za forumske rasprave, verovatno zato i seciraš neku moju poruku na 10 tvojih kratkih odgovara na moju poruku kako bi neopaženo prošao tvoj odgovora kao ispravan u odnosu na moje odgovore, jednostavno zatrpavaš i komplikuješ temu tako da praktično postane skoro nečitljiva i nerazumljiva za one koji čitaju ovu temu.

Nije fora da ne čini zlo, nego je fora da izabira dobro, ne izabira zlo jer i zlo neko izabira, nego time što izabira dobro time ne čini zlo, i u tom smislu je moja poruka koju si seciro :

" Kako znači, to je potpuno nelogično sa svakog aspekta, ista edukacija i ista situacija i opet neko bira ovako i neko onako, i to je još jedan dokaz u korist toga da Bog ne stvara ni Adama i ni ostale ljude da čine zlo.

Jer, i tu opet sečeš granu na kojoj sediš, jer ako je Bog zlotvor i namerno stvara Adama da mora da učini zlo, onda Bog i sve ostale ljude stvara takođe tako da moraju da čine zlo, jer je Bog po tebi apsolutni uzročnik i krivac što neko čini zlo.

Naravno da o tome ne vredi uopšte ni raspravljati, evo ti si takav stvoren da ćeš hteo ili ne hteo morati na kraju da učiniš zlo i da se pokažeš kao zločinac, kako ti se to čini."

Neko čini dobro i neko čini zlo iako je ista edukacija i ista situacija za sve današnje ljude, da te podsetim, edukacija je jedna od tvojih osnovnih predpostavki da je Bog kroz edukaciju stvorio uslove da Adam mora da padne iako ima slobodnu volju, i ako edukacija ne utiče šta će neko da izabere, onda edukacija nije uticala ni na Adama šta će da izabere, jer na primer ako bi na njegovo mesto postavili sve druge ljude na ovom svetu šta bi oni izabrali bilo da su bili u situaciji kao on na početku stvaranja bilo da se sad transportuju nazad u Raj.

Zato nije logička greška i ona sledi na osnovu implikacija na tvoje predpostavke da Bog stvara Adama i uslove i edukaciju jer po predznanju On zna da će on da padne, i onda Bog stvara i druge ljude koji takođe moraju da čine zlo slično kao i što je i za Adama, jer Bog po svom predznanju zna da će neki ljudi činiti zlo i ako slobodna volja nije faktor da neko izabere ili zlo, onda apsolutno sledi da Bog stvar i drugim ljudima uslove i edukaciju da moraju da čine zlo jer je video da će u budućnosti i oni činiti zlo i ako nisu u budućnosti izabrali zlo svojom slobodnom voljom, onda u sadašnjosti mora da budu neki određeni uslovi i edukacija po kojoj će u budućnosti izabrati zlo, i opet te uslove i edukaciju stvara Bog, slično kao i kod Adama, ali, onda važi isto i za nekog koji izabira i čini dobro, jer Bog po svom predznanju zna da će neko činiti dobro i zbog toga što slobodna volja nije neki faktor da li će neko da izabere dobro onda opet i ovde Bog stvara takve uslove i edukaciju da neko mora da izabere dobro.

Čak, i sa ove druge strane pada tvoja teorija, jer ako postoje neki određeni uslovi i ista edukacija za sve ljude na zemlji, bilo čak i da edukacija upućuje da neko mora da čini samo dobro ili samo zlo, ipak opet neko izabira ili dobro ili zlo, po tvojoj predpostavci moralo bi da bude ili svi da izaberu dobro ili svi da izaberu zlo, zato sledi ovo gore što sam naveo i sam sebi sečeš granu na kojoj sediš.

I, drugo, opet sečeš granu na kojoj sediš i da nisi ni svestan, jer, ako Bog zna onog koji ne čini zlo i takav ne čini zlo ili drugačije, Bog zna onog koji čini dobro i takav čini dobro, onda apsolutno znači da Bog zna i onog koji čini zlo i takav čini zlo, i kako onda nije tako i za Adama jer i za njega Bog zna da čini zlo i on onda i čini zlo, i kako onda sa druge strane po tebi Bog zna da će Adam učiniti zlo i onda i stvara uslove i edukaciju da on mora učiniti zlo, i opet sa druge strane, opet imamo istu edukaciju i iste uslove i opet neki izabiraju dobro i neki izabiraju zlo, što sve znači i da ovde imaš kontradikciju u svojim stavovima ili da nisi konzistentan u svojim stavovima, izaberi slobodno šta ti više odgovara. :mrgreen:

Tako je, ako bog zna da ću ja da postanem zločinac, onda ću biti bilo da imam ili nemam slobodnu volju.
I, evo ovde odmah potvrđuješ sve ovo gore što sam napiso, i kako lako ili nesvesno opet i opet sečeš granu na koju sediš. Ali, da ti kažem, nisi ti kriv, ja sam kriv :hehe:, jer te navodim kroz logičku raspravu da stigneš tamo gde ja hoću i meni odgovara i ideš na moju vodenicu:aha:i ti onda na kraji ipak nemaš drugi izbor nego da tako odgovoriš kako meni ide u prilog.

I, zašto je onda Bog stvorio čoveka sa slobodnom voljom ako mora da postane zločinac, zar nije verovatnije da napravi zločinca predodređenog i determinisanog da bude zločinac i tako ne bi bio kažnjen za svoje zlo, ali kod Adama mi vidimo da je on kažnjen za svoje zlo, kako je kažnjen ako je po tebi on morao da izabere zlo iako je po svojoj prirodi stvoren kao slobodno biće, ako je morao onda je to neka vrsta determinacije i onda nema kazne jer nije imao drugog izbora da izabere dobro, jer po tebi sve mu je bilo nametnuto i propisano od strane Boga onda i mora da izaber samo zlo i nikako drugačije iako ima slobodnu volju.

Razumeš, to tvoje nikako ne funkioniše bilo kako da uzmemo postavku stvari, nikako.

I, ima još jedna stvar za koju ne znam kako nisi svestan da praviš veliki problem, sudstvo i pravo se kroz celu istoriju civilizacije zasnivaju na tome da (beše) čovek od svoje 14.godine može svesno i racionalno i promišljeno da odgovara za svoje zločinačke postupke, ti ovom tvojom teorijom i umovanjem to rušiš, to je implikacija cele tvoje priče.

Tebi nije jasno da je logika snažnija od nečijih želja da odbrani svoje zablude , makar i bežanjem u "ljudi to ne mogu da shvate".

Ako bude X onda će biti Y
X jeste
Dakle biće Y.
A, šta mi ovde većinu vremena radimo praktično od početka naše rasprave, ti si postavio logičke predpostavke i ja sam se nadovezao na te tvoje predpostavke da pokažem da nisu logički dokazane.

I, na tu logiku sam se i pozvao u toj mojoj poruci koju si opet seciro, da ne kopipestujem tu poruku jer je dugačka nego samo ukratko da sažmem suštinu.

Ti imaš veliki logički problem sa tvojom osnovnom predpostavkom koja glasi da Bog po svom predznanju zna da će Adam izabrati zlo i zato i stvara takve uslove i edukaciju Adamu da ovaj mora izabrati u budućnosti ono što je Bog video da će izabrati, i onda je i tvoj zaključak je da je Bog krivac za pad Adam i da je On neki zločinac.

Ali, to tvoje se na kraju onda svede na ovo što sam već 100 puta ponovio :

Da li Bog ima predznanje da će Adam da izabere da padne, ima, ali, da li Bog ima i predznanje da će Adam pod određenim uslovima i pod određenom edukacijom (da padne), naravno da ima, jer po tebi Adam ne može da padne bez toga što će da izabere zlo kroz određenu edukaciju i uslove, zato i kad Bog vidi da će Adama da padne u budućnosti, on i tada pada pod određenom edukacijom i uslovima.

I, šta sledi, pa, ako recimo odbaciš nekim slučajem (jer mnogo previše mudruješ) da Bog vidi po predznanju i određene uslove i edukaciju pod kojom je Adam izabrao zlo, onda ostaje da je Adam svojom slobodnom voljom izabrao da padne i samim tim Bog nije krivac za njegov izbor i pad, i zato ga je i stvorio kao slobodno misleće biće sa slobodnom voljom.

Ako, prihvatiš da je Bog po predznanju video određene i uslove i edukaciju pod kojom je Adam izabrao zlo, što je sasvim jasno da vidi, kako onda u isto vreme može da važi i tvoja osnovna i početna predpostavka da je Bog po predznanju video da će Adam da padne i zato je i stvorio uslove i edukaciju u sadašnjosti kako bi on morao da padne u budućnosti jer je eto Bog video unapred da Adam mora da padne.

Jer, ako već u budućnosti postoje uslovi i edukacija koji po tebi mora da postoje u sadašnjosti da bi Adam izabrao zlo i Adam je onda i izabrao zlo u budućnosti, to znači da Bog koji je video njegov budući pad nije pravio i prilagođavao uslove i edukaciju u sadašnjosti jer ti uslovi već postoje u budućnosti, jer ako je Bog pravio uslove i edukaciju u sadašnjosti po kojim istim uslovima i edukaciji će Adam da padne u budućnosti, onda Bog nije pravio i prilagođavao uslove i edukaciju u sadašnjosti time što je video da će Adam da padne u budućnosti, gde je onda po tebi Adam pao praktično bez uslova i edukacije po kojima je Bog nameravao u sadašnjosti da stvori te iste uslove i edukaciju kako bi on pao u budućnosti.

Jednostavno, ako Adam u sadašnjosti ima te iste uslove i edukaciju koje postoje i u budućnosti i ako Bog nije prilagođavao uslove i edukaciju u sadašnjosti kako bi Adam morao da padne u budućnosti, onda on nije pao zbog uslova i edukacije nego zbog nečeg drugog i naravno da je onda pao zbog svoje slobodne volje, zato Bog i nije stvorio Adama sa slobodnom voljom da to bude kao nešto imaginarno kako po tebi ispada, nego je stvorio Adama stvarno i realno sa slobodnom voljom.

U suštini ako ne odgovoriš konkretno na sve ovo gore onda možemo polako da zatvaramo raspravu. :kafaz:

Ništa se ne dešava, a da to nije želja boga, pa ni taj pad.
Dakle, bog to želi i sve ostalo su samo pokušaji da se objasni kako to on nije zaslužan za situaciju koju bi ti naravno izbegao.

Onu sa stvaranjem budućeg zločinca.
Po Svetom Pismu koji je osnovni izvor činjenica na koje se pozivamo, i ti, i ja, tamo stoji jasno i precizno da je Bog hteo da stvori čoveka koji će imati apsolutnu mogućnost (apsolutno...... u smislu da je Bog sve učinio i odradio što je bilo u mogućnostima da Adam izabere dobro) da izabere dobro i da ne izabere zlo.

Opet, moraš da me tačno citiraš :rtfm: gde to pišem da bi ja navodno izbegao tu situaciju koju ti situaciju opisuješ sa Bogom. Ako ne navedeš onda je to tvoja pogrešna (zlonamerna) interpretacija iz mojih poruka.

Moram da seciram poruku ima previše karaktera i forum neće da prihvati, opet pišem eseje. :cistinaocare:

Odgovor je nešto drugo, ali to tek kada ukapiraš ovo o čemu pričamo.
Ma, nije, opet neki sofizmi i opet seciraš moje poruke i pravi kontekst.

Ovaj tvoj odgovor je na moju u poruku gde ti odgovaravam na tvoju konstataciju:

" (Bog) Zna te i pre nego što se rodiš. "

I, moj odgovor direktno i neposredno ima veze sa ovom temom o kojoj raspravljamo. Jer, kako to Bog zna i vidi i poznaje čoveka čak i pre nego što ga je stvorio, kako to ide kod Boga sa njegovim preznanjem o svim stvarima čak i pre nego što ih je sve stvorio.

Zato ću ponovi kopirati tu moju poruku, jednostavno tvojim neprestanim seciranjem i pogrešnom interpretacijom mojih poruka teraš me da ponovo kopiram te moje poruke :

" Ovo tvoje, Bog te zna pre i nego se rodiš.

Verovatno nisu upoznat, možda i jesi, i treba da budeš upoznat jer ako nešto kritikuješ onda treba da budeš i upoznat sa time kako bi mogao adekvatno da kritikuješ.

Ko i šta je Bog, kakvo je njegovo biće i način postojanja, kako Bog to nešto misli i radi i kako deluje.

Bog je apsolutno transedentno i bezvremensko i besprostorno i bestelesno i vanprirodno i beskrajno i bespočetno i večno i bezuzročno biće i suština i On na takav način i postoji i deluje. Svo naše znanje i razumevanje i inteligencija i naš prirodni i telesni život nikad neće moći da shvati i kamoli da iskustveno oseti Boga i Njegovu prirodu i suštinu postojanja.

I, kako onda na osnovu toga mi možemo da razumemo i znamo kako to Bog poseduje predznanje i predodređene svega i kako to pre početka stvaranja vremena i prostora i sveta i čoveka sam Bog to sve već sve zna kako će biti stvoreno.

Kod Boga nije tako kao što je kod nas i kako ti to umuješ po tvome da Bog po svom predznanju zna da će Adam da padne i onda na osnovu toga stvara uslove da on i mora da padne, ali to ipak tako ne ide kod Boga jer kod njega ne postoji vremenski sled događaja kao što to ima kod nas u našem umu i realnosti i vremenu. I, zato te već par puta pitam da objasniš ovo :

I, zato Bog ne stvara nikoga sa predodređenjem da padne, pogotovo što je Bog takvog stvorio sa slobodnom voljom.

I, kako onda na osnovu svega toga što odlikuje Boga on vanvremenski zna svakog čoveka i pre nego što se rodi. To je malo teško i komplikovano pitanje koje traži dug i opširan odgovora, ali ukratko, Bog sve nas poznaje pre vremena na osnovu hrišćanskog otkrivenjskog učenja o logosima stvari i Logosu Božjem.

To je u suštini ovo što je objasnio pokojni e.Atanasije Jeftić :

mmmmmmmmmmmmmmmm.png

To znači jednostavno da Bog stvara čoveka sa večnom idejom i logosom da čovek postane apsolutno dobar i pravedan čovek, to je kao neka potencija i seme dobroga čoveka koje postoji u njemu od njegovog rođenja i do kraja života i čovek ima i mogućnost da taj svoj dobri potencijal i realizuje.

Tako Bog zna i želi čoveka i pre vremena i u vremenu i tako stoji napisano u Svetom Pismu. "

Back