Ti si situaciju poredio sa fudbalskom...ja sam pokušao da ti skrenem pažnju da je "trener tima" svemoguć i sveznajući.
Ako u tvojoj postavci nije, onda si napravio lošu analogiju.
Ovde opet ponavljaš samo iste stvari bez obzira šta sam ja odgovorio, u suštini ovde se nisi bavio mojim odgovorima nego eto samo ponavljaš ono što sam ja već odgovorio i to više puta.
Bog je pre nego što je napravio Adama znao kako će ovaj da postupi.
Da nije hteo takav postupak, mogao je (a da ne zadire u njegovu slobodnu volju):
Da ne napravi Adama.
Da napravi nekoga drugog ko će drugačije da postupi.
Da edukacijom dovede Adama u isto stanje kao u kojem si ti.
Pošto nije uradio ništa od toga, očigledno je hteo da Adam uradi šta je uradio.
Došli smo do jedne stvari koja je verovatno ključna za razumevanja ovog pitanja.
Po ovom tvom zaključku kažeš da je Bog hteo da uradi ono što je Adam uradio, znači da Bog kao neko koji ima predznanje o tome šta će neko izabrati u budućnosti utiče na to šta će on uraditi i izabrati po tom Njegovom predznanju, i naglašavaš da Bog utiče tako što predhodno stvara određene uslove kako bi Adam u budućnosti izabrao ono što Bog po svom predznanju već poznaje šta će on izabrati.
Jer, ako Bog po svom predznaju zna da će čovek u budućnosti pogrešiti kako bi onda predodredio i postavio stvari i uslove tako da on pogreši. Ali, recimo da Bog nije imao predznanje o budućnosti, kako onda da postavi stvari da on pogreši kada ne zna da li će da pogreši i ne zna kako i na koji način će pogrešiti, jer čovek ima slobodnu volju i kako onda može da se zna da li će izabrati da ne pogreši ili pogreši, i kako onda na kraju i da zna koji su tačno uslovi da bi izabrao da pogreši, što znači da treba prvo imati predznanje da će čovek pogrešno izabrati i onda na osnovu toga praviti uslove da on i pogreši.
I, šta ćemo onda sa predznanjem budućih događaja, jel Bog prvo znao da će ovaj pogrešiti i onda stvarao uslove kako će sigurno u budućnosti pogrešiti, po tvojoj teoriji i hipotezi tako ispada, jer tvoja teorija striktno tvrdi da nije moglo drugačije nego da izabere da pogreši i onda je sasvim logično da se onda prave uslovi da on sigurno izabere da pogreši.
Ali, to Božje predznanje da će čovek u budućnosti da pogrešiti, ali ta pogreška u budućnosti se već zasniva na uslovima koji su takvi da čoveku ne preostaje nego da pogreši, jer :
I, kako bre onda Bog na osnovu toga što predviđa da će čovek u budućnosti pogrešiti pravi uslove u sadašnjosti da bi on pogrešio u budućnosti, dok čovek koji po predznanju greši u budućnosti, greši pod tim uslovima koji navodno tek treba da se naprave.
E, vidiš moj kompanjonu Kori, da tu nema nikakve zdrave i prirodne logike i nema ni formalne ni sadržinske lopgike, znaš zašto, zato što je Bog biće i postojanje vanvremensko i vanprostorno i beskonačno i bespočetno, i tamo gde Bog postoji i živi ne postoji vreme i prostor, i Bog stvara čoveka prvo vanvremensko i pre nego što je stvorio čoveka i svet u vremenu i prostoru Bog je u svom umu i ideji i u svojoj zamisli i kroz Svoje predznanje već stvorio čoveka.
I, tako onda nema tamo da je on prvo predvideo da će čovek da padne i pogreši i onda kao pravi zlotvor

onda kao nešto šteluje uslove tako da čovek padne i pogreši, nego je najbitnija stvar kod stvaranja da je Bog čoveka stvorio na svoju sliku i priliku kao slobodno voljno i misleće biće i da je po Svom promislu i svemudrosti stvorio takve maksimalno moguće uslove da čovek može da vidi da treba da izabere dobro i da čovek zna da sam izabira i da sam odgovara za svoj izbor i postupke i tako je i bilo.
Postavlja se još jedno logično pitanje, zašto je Bog onda stvorio čoveka sa slobodnom voljom izbora ako je taj isti Bog želeo da se desi onako kako je On hteo, ako Adam ima slobodnu volju i slobodu mišljenja i promišljanja o sebi i svojim postupcima i to je dobio kada je bio stvoren od strane Boga, onda bi to bilo skroz besmisleno da Bog u isto vreme stvara čoveka kao slobodno biće i u isto vreme ograničava tu njegovu slobodu tako što taj isti Bog koji daje slobodu čoveku sa druge strane skroz ograničava tu njegovu slobodu i odlučuje da Adam uradi onako kako On želi i kako je zamislio i stvara baš takve uslove da Adam nema izbora nego da izabere onako kako je Bog hteo, iako je Bog stvorio Adama slobodnim.
Jeste, Bog je baš pravi zločinački um, malo se igra sa Adamom, kao fol stvara ga slobodnim dok u stvari smišlja zločinački plan.

.....
To je unutrašnja logička kontradikcija i protivrečnost i to je svođenje na nemoguće, ne može da postoji u isto vreme i jedno i drugo, može ili jedno, ili drugo, već sam o tome ranije pisao.
Ili, ako Bog ograničava čoveka u njegovom izbori i želi da uradi onako kako je On želeo i planirao, onda imamo čoveka kao biće slično robotu i mašini koji radi onako kako neko drugi programira, to je determinizam, dok je u stvari čovek slobodan u svakom smislu.
Ili, Bog stvara čoveka sa slobodnom voljom, biće koje slobodno i nezavisno misli i rasuđuje i promišlja o sebi samom i svojim izborima i postupcima, i samim time čak i Bog ne može, ili bolje rečeno ne želi, da ograničava tu njegovu slobodu.
To je tako po formalnoj logici i ne može da bude drugačije. Pošto postoji i sadržinska logika i već sam piso o toj sadržinskoj logici, to je recimo ovo da Bog edukuje Adama i stvara spoljašnje i unutrašnje uslove takve da Adam može videti i znati da je Božija volja i namera i želja bila da Adam izabere dobro. I, međusobna komplementacija između formalne i sadržinske logike daje potpuno jasno sve delove slagalice.
Idemo dalje, navodiš neke druge razne mogučnosti nekog drugog stvaranja, tu si došao na moj teren

i do one moje implikacije mogućih posledica tvoje osnovne predpostavke da je Bog krivac za Adamov izbor i pad, i da li je onda postojala mogućnost da se stvori neki drugačiji Adam kako bi se zaobišla ta neka navodna krivica Boga za ovakvo sadašnje stvaranje Adama, zato sam te i onda pitao kako drugačije telesno da se stvori Adam jer nisam znao šta ti podrazumevaš pod drugačijem stvorenom Adamu, sada si napisao šta za tebe to znači.
Prvo, kako može da se napravi neki drugi Adam i da on ostane isti i da se ne
zadire u njegovu slobodnu volju.... (i ovde si opet nesvesno priznao da niko ne može da
zadire u slobodnu volju i izbor Adama

ili koristio si pojam (ne)
zadire koji kao semantički govor označava pojam da niko ne može da utiče na slobodnu volju izbora čoveka

)..... slobodna volja je suština njegovog stvaranja i ako oćeš da napraviš nekog drugačijeg Adama onda moraš da ga stvaraš potpuno drugačije od toga da ima slobodnu volju, jer ne može da ima recimo nešto malo ili više ograničenu slobodnu volju.
Tako da ovo što kažeš da se napravi i stvori neki drugi Adam
i da se nekako ne zadire u njegovu slobodnu volju (ovde možemo i da završimo raspravu jer si semantički napiso da niko ne može da utiče na slobodnu volju čoveka, sam sebe si demantovao

), to je sa bilo koje strane nemoguće i neodrživo.
Sv.Jovan Damaskin ovde dole promišlja o ovim pitanjima kojima se bavimo, razmišljam da li postavim samo link ili kopiram ceo tekst ovde

jer će biti predugačka ova moja poruka, ipak ću postavim samo link i posle ću u drugoj nekoj poruci da postavim i možda neki komentarčić (glave 38 - 44)
https://svetosavlje.org/tacno-izlozenje-pravoslavne-vere/
Da ne napravi Adama.
Postoji takva implikacija i mogućnost ali da li je realno i moguće sa strane perspektive Božijeg stvaranja, Bog kao svedobro biće želi da pored sebe stvori neka druga bića kojima će ponuditi da zadobiju savršenstvo i večnu sreću i blaženstvo, Bog kao večno i beskrajno i beskonačno i blaženo biće želi da sve ovo što On poseduje po Svojoj prirodi podari i drugim bićima kako bi oni po zajedničarenju sa Njim učestvovali u tome što On poseduje. Tako da ova opcija sa strane Božije volje i njegovog delovanja nije moguća.
Sa strane perspektive drugih nauka koja se bave stvaranjem prirode i čoveka i životinja, sa strane TE i Velikog praska koliko sam upoznat takođe nije opcija da se ne stvara priroda i čovek, po TE i Velikom prasku činjenice i prirodni i kosmološki zakoni svedoče da ovakav svet kakav danas postoji nije mogao drugačije da nastane, nije moguće da postoji drugačiji svet, i nije moglo da se desi da ne dođe do Velikog praska i stvaranje sveta.
Sa strane i drugih nekih istraživanja i nauka kao kreacionizam i inteligentni dizajn i drugo takođe je sve slično kao gore.
Tako da ne vidim uopšte neku mogućnost da svet i čovek ne budu stvoreni, nijedna od ovih oblasti gore to ne podržavaju. Božje stvaranje je komplementarno u jednoj stvari sa TE, prvi čovek Adam je stvoren po svom telesnom i umnom sastavu sličan nama ljudima koji živimo danas u ovom evolutivnom stanju, i ako je po TE ovaj svet stvoren baš ovakav kakav je danas i nikako drugačije, onda i Božije stvaranje nikako nije moglo da bude drugačije nego da se stvori čovek kakav je danas i kakav je bio u prošlosti na početku stvaranja, tako da po ovoj formalnoj logici Bog nije kriv za stvaranje Adama takav kakav je i stvoren.
Jer, ako po tebi TE nije kriva za ovakvo stvaranje čoveka i postojanje smrti i truljenja i zla u svetu, onda ni Bog nije kriv. Ali, Bog nije ni po sadržanskoj logici kriv za zlo u svetu, za TE nisam nešto o tome specifično razmišljao o tome.
Preduga je poruka ću nastavim u sledećoj poruci.